| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Rak materničnega vratu in program ZORA
Sanja Torbica, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja rak materničnega vratu in program ZORA, ter osveščenost žensk glede preprečevanja raka materničnega vratu. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem (teoretičnem) delu je predstavljen rak materničnega vratu, in sicer definicija bolezni, epidemiologija, etiologija, znaki bolezni, dejavniki tveganja, PAP test in zdravljenje. Opisano je tudi cepljenje proti HPV, vloga medicinskih sester pri preprečevanju raka materničnega vratu in program ZORA. V drugem (empiričnem) delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo želeli ugotoviti osveščenost žensk glede rednih preventivnih pregledov pri ginekologu, seznanjenost glede raka materničnega vratu in koliko ženske poznajo program ZORA. Raziskava je bila opravljena v podjetju Gorenje gospodinjski aparati, d.d. v Velenju. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecu oktobru 2010. Rezultati raziskave so pokazali, da večina žensk hodi na redne ginekološke preglede, kjer tudi dobijo informacije o raku materničnega vratu ter PAP testu.
Keywords: rak materničnega vratu, HPV, program ZORA, ginekološki pregled, PAP test
Published: 31.05.2011; Views: 2716; Downloads: 619
.pdf Full text (966,30 KB)

2.
Zdravstveno vzgojni vidik državnega programa zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu
Milena Oblonšek, 2011, master's thesis/paper

Abstract: Seznanjenost žensk o državnim programom zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb materničnega vratu (DP ZORA) je prav gotovo povezana z odzivnostjo žensk na preventivni ginekološki pregled. V magistrskem delu je opisan pomen zdravstvene vzgoje pri DP ZORA. Raziskovalna metodologija: V raziskavi so zajete štiri skupine žensk. V prvi skupini je raziskovalni vzorec zajemal 150 žensk, ki so prišle na preventivni ginekološki pregled v dispanzer za ženske Slovenska Bistrica. Uporabljena je bila kvantitativna metodologija. Tehnika zbiranja podatkov je bil anketni vprašalnik, s pomočjo katerega smo ugotavljali seznanjenost žensk o DP ZORA, raku materničnega vratu (RMV) in humanih papiloma virusih (HPV). Druga skupina je zajemala 30 žensk, katerim smo, ob pisnem vabilu DP ZORA, poslali še kratka navodila za pripravo na odvzem brisa materničnega vratu (BMV). V tretji skupini smo pridobili podatke o odzivnosti 100 žensk na prvo in ponovno vabilo DP ZORA. Za četrto skupino smo iz informacijskega sistema za vodenje registra uporabnic Mirena® naključno izbrali 50 žensk. Iz njihovih zdravstvenih kartonov smo pridobili podatke o vnetjih pred in po vstavitvi Mirene®. Podatke smo obdelali s statističnim programom Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) ter jih grafično prikazali s pomočjo programa Microsoft Excel. Rezultati: Kljub temu da je dobra polovica žensk seznanjena z DP ZORA, se jih večina na odvzem BMV ne pripravi pravilno (86 %). Uporabnice Mirene® imajo pogostejša vnetja od žensk z drugo zaščito. Sklep: Ženske so o DP ZORA in HPV slabo seznanjene. Velika večina se jih na pregled ne pripravi pravilno. Pogostejša vnetja so pri uporabnicah Mirene®. Zdravstvena vzgoja je ključna za informiranje žensk o nevarnostih dejavnikov tveganja in zgodnjih znakih za RMV. Ženske je potrebno motivirati za redno udeležbo na preventivne ginekološke preglede.
Keywords: DP ZORA, RMV, HPV, zdravstvena vzgoja, dispanzer za ženske, osveščenost žensk, medicinska sestra, Mirena®
Published: 08.12.2011; Views: 2511; Downloads: 425
.pdf Full text (2,82 MB)

3.
Sodelovanje medicinske sestre v Državnem programu ZORA
Danijela Kaučič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: IZVLEČEK Dandanes so rakave bolezni zelo razširjene, ne samo pri nas, tudi v svetu, in zato je njihovo pravočasno odkritje in prepoznavanje simptomov zelo pomembno za nadaljnjo zdravljenje in rehabilitacijo. Rak materničnega vratu je v Sloveniji na osmem mestu razširjenosti vseh rakov, in kar na prvem mestu pri ženskah od 20–40 let starosti. Na žalost se dandanes, kljub promocijskem materialu, ženske premalo zavedajo pomembnosti preventivnih pregledov. V diplomskem delu z naslovom Sodelovanje medicinske sestre v Državnem programu ZORA, je predstavljen rak materničnega vratu in dodatni dejavniki, ki pospešujejo razvoj predstopenj v karcinom, in način odkrivanja predvsem z vlogo medicinske sestre, v okviru Državnega programa ZORA. Poudarjena je predvsem vloga medicinske sestre, z različnimi načini osveščanja žensk o preventivi raka materničnega vratu. Medicinska sestra lahko z osveščanjem ženske populacije prispeva k prepoznavnosti raka materničnega vratu. Metodologija raziskovanja. Z analizo in interpretacijo smo, iz primarnih in sekundarnih virov, z grafikoni predstavili zbrane podatke o vlogi medicinske sestre v Državnem programu ZORA. Predstavili smo tudi načine osveščanja žensk o odkrivanju raka materničnega vratu, ki ga medicinske sestre uporabljajo. Za raziskovanje smo uporabili deskriptivno metodo dela, s pomočjo anonimnega anketnega vprašalnika pa smo dobili želene rezultate. V raziskavo smo zajeli 32 medicinskih sester, iz različnih zdravstvenih domov zaposlenih v dispanzerju za ženske, ter zasebnih ginekoloških ambulant v Podravski in Pomurski regiji. Obdelane podatke pa smo s pomočjo računalniškega programa prikazali z grafikoni. Rezultati raziskave. Ugotovili smo, da medicinske sestre poznajo Državni program ZORA, in da s pomočjo različnih načinov osveščanja, želijo ženski populaciji sporočiti pomembnost preventivnih zdravstvenih pregledov na materničnem vratu. Sklep. Državni program ZORA deluje uspešno, saj se je število žensk zbolelih za rakom na materničnem vratu, od leta 2003–2008 zmanjšalo za 38 %. K temu so pripomogle tudi medicinske sestre, ki s svojim znanjem osveščajo ženske ter odpošiljajo vabila za preventivne zdravstvene preglede materničnega vratu.
Keywords: Ključne besede: Rak materničnega vratu, medicinska sestra, Državni program ZORA, osveščanje, preventiva, zdravljenje.
Published: 11.11.2011; Views: 1620; Downloads: 198
.pdf Full text (503,85 KB)

4.
Osveščenost dijakinj o raku na materničnem vratu
Anja Bezjak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je osredotočeno na rak materničnega vratu (RMV). Na začetku je predstavljena definicija bolezni, sledijo osnovni epidemiološki podatki in etiologija nastanka bolezni. V nadaljevanju so opisani znaki in simptomi RMV, načela razvrstitve in osnovne diagnostične metode (PAP test, triažni test HPV). Predstavljeni so tudi različni načini zdravljenja RMV, cepljenje proti HPV ter različni dejavniki tveganja za nastanek RMV (npr. okužba s HPV, spolni odnosi v zgodnjih mladostnih letih, večje število porodov ipd.). Na koncu je opisan tudi program ZORA in zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre pri preventivni dejavnosti.
Keywords: rak materničnega vratu, dejavniki tveganja, zdravljenje, cepljenje proti HPV, program ZORA.
Published: 06.01.2012; Views: 1653; Downloads: 313
.pdf Full text (968,72 KB)

5.
Osveščenost žensk o brisu materničnega vratu - test PAP
Lea Kovačec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja osveščenost žensk o brisu materničnega vratu – test PAP, državni program ZORA, osnovne in dodatne preiskave za ugotavljanje raka na materničnem vratu in zdravstveno vzgojo diplomirane medicinske sestre. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V teoretičnem delu je predstavljen bris PAP, ki zajema definicijo, dejavnike tveganja za nastanek raka na materničnem vratu, metode za zgodnje odkrivanje raka na materničnem vratu, klasifikacijo citoloških preiskav materničnega vratu ter postopke pri nenormalnem izvidu testa PAP. Predstavljena sta tudi državni program ZORA in zdravstvena vzgoja žensk v Zdravstvenem domu Murska Sobota. V empiričnem delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo želeli ugotoviti osveščenost žensk o pomenu testa PAP. Raziskava je bila opravljena v Zdravstvenem domu Murska Sobota. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecu decembru 2011. Rezultati raziskave so pokazali, da večina žensk hodi na redne ginekološke preglede in da so vse anketiranke seznanjene s terminom test PAP.
Keywords: bris PAP, državni program ZORA, zdravstvena vzgoja, HPV, rak materničnega vratu.
Published: 12.06.2012; Views: 1689; Downloads: 269
.pdf Full text (1,12 MB)

6.
Seznanjenost žensk o raku materničnega vratu
Barbara Rep, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Rak materničnega vratu je bolezen, pri kateri se normalne celice spremenijo v rakave. Spremembe v celicah potekajo postopoma, od blagih do hudih, do rakavih, kar traja od 10 do 15 let. Zato je zelo pomembno zavedanje, da je potrebno obiskati ginekologa, še preden se pojavijo težave in se pokažejo prvi znaki. Kljub temu je zavedanje, kako pomembno se je udeleževati preventivnih ginekoloških pregledov, še vedno slabo. Pri vsem tem ima pomembno vlogo medicinska sestra v dispanzerju za žene, da ozavešča pacientke o raku materničnega vratu in kako pomembno je, da se predrakave spremembe dovolj hitro odkrijejo in pričnejo zdraviti. Za raziskovanje smo uporabili deskriptivno metodo dela, kot predmet raziskovanja nam je služil anonimni anketni vprašalnik. V raziskavo smo zajeli 100 naključno izbranih žensk, ki obiskujejo ginekološko ambulanto zdravstvenega doma Ormož, dobljene podatke pa smo obdelali in prikazali s pomočjo računalniških programov. Iz dobljenih rezultatov raziskave smo ugotovili, da večina žensk dobro pozna RMV, preventivne ukrepe, dejavnike tveganja, znake RMV in državni program ZORA. Seznanjenost žensk o raku materničnega vratu je dokaj dobra, vendar bi njihovo znanje bilo še vedno dobro dopolniti. Obstaja namreč še nekaj takih žensk, ki o vseh informacijah niso povsem prepričane. Te informacije pa so zelo pomembne, saj ženske tako lahko pravočasno odkrijejo predrakave spremembe na materničnem vratu in pričnejo z zdravljenjem zgodaj, kar je najpomembnejše.
Keywords: Rak materničnega vratu, dejavniki tveganja, cepljenje proti HPV, program ZORA, zdravstvena vzgoja.
Published: 10.10.2013; Views: 1176; Downloads: 123
.pdf Full text (1,06 MB)

7.
OSVEŠČENOST ŽENSK O REDNIH GINEKOLOŠKIH PREGLEDIH
Maja Kline, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Na osveščenost žensk glede možnosti ginekoloških pregledov vplivajo informacije preko različnih medijev, strokovno svetovanje medicinskih sester in ostalih zdravstvenih delavcev ter različni preventivni programi v državi. Pravočasno odkrivanje različnih bolezni, blaži pogoste težave in nevarnosti, ki pretijo ženskam.
Keywords: osveščenost žensk, ginekološki pregledi, medicinska sestra, ginekološke bolezni, državni program ZORA.
Published: 07.10.2014; Views: 544; Downloads: 89
.pdf Full text (1,23 MB)

8.
OSVEŠČENOST ŽENSK O PREPREČEVANJU RAKA MATERNIČNEGA VRATU
Sabina Zamuda, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Izhodišča: Naravni potek okužbe s HPV in posledično RMV omogoča različne načine preprečevanja in zgodnjega odkrivanja. To so predvsem zdrav življenjski slog, vključno z zdravo in varno spolnostjo, cepljenje proti okužbi s HPV, zgodnje odkrivanje in zdravljenje predrakavih in začetnih rakavih sprememb MV v okviru organiziranega populacijskega presejalnega programa- ZORA. Namen diplomskega dela je predstaviti bolezen RMV in opisati zdravstveno vzgojno delo medicinske sestre pri preprečevanju RMV. Ugotoviti želimo, kolikšno je znanje žensk o RMV in o ravnanju glede preprečevanja le-tega. Raziskovalna metodologija: V empiričnem delu diplomskega dela smo uporabili kvantitativno metodo. Podatki so bili zbrani z anketiranjem. Delno strukturirana anketa je bila sestavljena iz 30 vprašanj. Anketirali smo 100 naključno izbranih žensk dveh starostnih skupin. Empirične podatke, katere smo statistično obdelali v programu Microsoft Excel, smo najprej razvrstili glede na nominalne spremenljivke v dve skupini. Izračunali smo procentualne deleže, rezultate grafično prikazali s stolpčnimi diagrami in s pomočjo izračunanih deležev potrdili ali ovrgli predvidevanja na raziskovalna vprašanja. Rezultati: Z raziskavo smo ugotovili, da so ženske stare do 40 let bolje osveščene o dejavnikih tveganja za RMV, o znakih napredovalega RMV, o samem preprečevanju RMV, in o razliki med testom PAP ter triažnim testom HPV. Ženske stare do 40 so tudi bolj informirane o cepljenju proti HPV, kot učinkovitemu ukrepu preprečevanja RMV. Ženske stare nad 40 let pa so imele boljše vedenje o vrstah cepiv in so uspešneje interpretirale pomen kratice ZORA. Slednje so se tudi odzivale na prejeta vabila programa ZORA. Diskusija in zaključek: Seznanjenost žensk o RMV in preprečevanju RMV je srednje dobra. Pokazale so se pomanjkljivosti znanja anketiranih žensk starostne populacije nad 40 let pri osnovah o RMV in preprečevanju le-tega. Rešitev za dvig osveščenosti vseh starostnih skupin o RMV in njegovi preventivi vidimo v ustnem podajanju informacij in predvsem v preverjanju razumevanja informacij o RMV, ter v pošiljanju informacijskega promocijskega materiala v pisni obliki na domove po vseh občinah Slovenije. Osveščati je potrebno že v osnovnih šolah.
Keywords: RMV, HPV, ZORA, zdravstvena vzgoja
Published: 24.10.2016; Views: 464; Downloads: 62
.pdf Full text (3,02 MB)

9.
Jezikoslovni prispevki Janka Pajka
Majda Vračko Zanič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno delovanje slavista in klasičnega filologa ter doktorja filozofije Janka Pajka (1837–1899), ki je bil znan po svoji vsestranski aktivnosti. Bil je urednik, publicist, literat in profesor na mariborski gimnaziji. Izstopal je po angažiranem političnem udejstvovanju. Poznamo ga kot urednika in lastnika časopisa Zora, lastnika Narodne tiskarne v Mariboru in najditelja najstarejših prisežnih obrazcev v slovenščini. Pisal je prispevke z raznovrstno tematiko, med drugim tudi jezikoslovne članke, ki doslej še niso bili raziskani. Diplomsko delo je podrobneje posvečeno prav slednjim. Ugotovljeno je, da se je Pajk v večji meri posvečal leksikološkim temam, ukvarjal se je tudi s slovaropisjem in slovničarstvom, na jezikovni ravni pa je vnašal tudi nekatere vzhodnoslovenske in ilirske jezikovne prvine.
Keywords: Janko Pajk, časopis Zora, jezikoslovni članki, jezikovna analiza, Kranjski rokopis.
Published: 14.10.2016; Views: 452; Downloads: 30
.pdf Full text (1,62 MB)

10.
NADGRADNJA MODULA KONTROLNIH PREGLEDOV V PRESEJALNEM REGISTRU ZORA
Mojca Florjančič, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Državni program zgodnjega odkrivanja predrakavih in rakavih sprememb materničnega vratu je najstarejši presejalni program za raka v Sloveniji, ki z aktivnim pristopom in presejanjem navidezno zdravih žensk s pregledom celic materničnega vratu pravočasno odkrije tiste, ki imajo predstopnjo ali začetno stopnjo raka materničnega vratu. Register ZORA na Onkološkem inštitutu Ljubljana zbira vse izvide brisov materničnega vratu, histopatoloških preiskav in izvide triažnih testov HPV. Glede na to, da koordinacijski center programa ZORA pošilja vabila na preventivne preglede, lahko ženske s predhodnim patološkim izvidom brisa materničnega vratu ostanejo brez spodbude za kontrolni pregled, kar ni v skladu s strokovnimi smernicami. Cilj diplomske naloge je priprava funkcionalnih specifikacij za nadgradnjo modula kontrolnih pregledov v presejalnem registru ZORA in testiranje rešitve v praksi. Diplomsko delo sestavljata teoretični del, v katerem so prikazani trenutni procesi v Registru ZORA ter strokovne podlage za nadgradnjo modula, in praktični del, v katerem je prikazana rešitev nadgradnje modula z delnimi rezultati. Rezultat naloge so pripravljene funkcionalne specifikacije za pripravo modula za izbor in izpis žensk brez kontrolnega pregleda po patološkem izvidu brisa materničnega vratu z možnostjo vnosa odgovorov ginekologov in predstavitev programske rešitve nadgradnje modula. Za potrebe nadgradnje informacijskega sistema registra ZORA so popisani tudi trenutni procesi, ki potekajo v registru. Prvi rezultati nadgrajenega modula kažejo na uspešno izveden projekt, s katerim smo zajeli vse ženske, ki v izbranem obdobju niso bile obravnavane skladno s strokovnimi smernicami. Izvajalci programa ZORA — ginekologi, so odlično sprejeli spremembo, ki jim omogoča optimalnejše delo z manj stroški in boljšo obravnavo žensk.
Keywords: Državni program ZORA, register ZORA, kontrolni pregled, bris materničnega vratu
Published: 09.11.2016; Views: 353; Downloads: 29
.pdf Full text (1,77 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica