| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Komorna glasba za kvartet kljunastih flavt
Andrej Žakelj, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo sestavljata teoretični del in diplomski nastop. Teoretični del je razdeljen na štiri poglavja. V prvem je napisanih nekaj splošnih podatkov in opisov pihal, s poudarkom na kljunastih flavtah. Drugi del govori o komorni glasbi, predvsem za kljunaste flavte. Tretji del opisuje Kvartet kljunastih flavt AIR, njegovo delovanje in dosežke. V četrtem delu je izbranih šest skladb za kvartet kljunastih flavt: Praeparate corda vestra, Jacobusa Gallusa, Pavane et Galliarde, Pierra Phalès
Keywords: pihala kljunasta flavta komorna glasba Kvartet kljunastih flavt AIR Jacobus Gallus: Praeparate corda vestra Pierre Phalèse: Pavane et Galliarde Giovanni Gabrieli: Cancon seconda ˝La Spiritata˝ Pierre Attaingnant: Sechs Tänze Anonimus: 7 Venetian Dances of the early 16th century Tilman Susato: Vier Tänze
Published: 25.02.2009; Views: 3110; Downloads: 377
.pdf Full text (1,86 MB)

2.
MOZART IN NJEGOVA OPERA COSI FAN TUTTE
Nina Fras, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljen skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart, njegova življenjska pot in operno ustvarjanje, tri opere na da Pontejeve librete Le nozze di Figaro, Don Giovanni in Cosi fan Tutte. Slednja je v samem diplomskem delu tudi podrobno raziskana. Poglobljeno je raziskanih in analiziranih 5 arij in duetov iz opere Cosi fan tutte. V diplomskem delu so uporabljene metoda analize, zgodovinska metoda, deskriptivna metoda, komparativna metoda in doživljajska metoda.
Keywords: WOLFGANG AMADEUS MOZART, OPERNO USTVARJANJE, LE NOZZE DI FIGARO, DON GIOVANNI, COSI FAN TUTTE.
Published: 12.07.2010; Views: 2396; Downloads: 206
.pdf Full text (35,53 MB)

3.
SREDNJEVEŠKE GOSPE NA DVORU
Ana Nimac, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V srednjem veku se je življenje žensk razlikovalo glede na njihov družbeni sloj. Čeprav jih umeščamo v kmečke, mestne in dvorne sloje, pa je vsem skupno to, da so bile bolj ali manj podrejene moškim. V prvem delu naloge sem na kratko predstavila dogajanje v srednjem veku, in sicer z namenom, da bi lažje razumeli življenje v tem odboju. Drugi del opisuje vse kmečke in mestne ženske v srednjem veku; kako so živele, kakšno izobrazbo so prejele in kako so skrbele za družino. Tretji del naloge pa je posvečen dvornim ženskam. Tudi v tem delu je poudarek na njihovem izobraževanju, pa tudi življenju samskih, poročenih ter ovdovelih žensk. Na podlagi virov piscev takratnega časa sem predstavila še njihova pričevanja o ženskah na dvoru. Knjiga o mestu dam Christine de Pizan je imela zelo velik vpliv na prvo generacijo žensk s pomembno vlogo v javnem življenju. Paolo Santonino je v Popotnem dnevniku zelo podrobno opisal svoja potovanja, na katerih je srečal tudi številne ženske na dvorih. V ljubezni razočarani Giovanni Boccaccio, ki je v svojih neuslišanih ljubeznih dobil navdih za ustvarjanje, je v Dekameronu ženske prav tako opisoval kot plemenite, lepe in dobrosrčne.
Keywords: srednji vek, ženske v srednjem veku, Christine de Pizan: Mesto dam, Paolo Santonino: Popotni dnevnik, Giovanni Boccaccio: Dekameron.
Published: 27.05.2015; Views: 1068; Downloads: 178
.pdf Full text (655,50 KB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica