| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 282
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Slow tourism in the post-Covid era : the case of Montenegro
Ivona Jovanović, Jasna Potočnik Topler, 2022, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Abstract: This chapter explores slow tourism as a sustainable tourism concept with the potential for slow tourism offers in Montenegro. Namely, the post-Covid tourist faces an accelerated pace of life and often a stressful daily routine. They need relaxation and a vacation that cannot be found in the tourist offers containing lots of sightseeing tours in as short a time as possible. Accordingly, a new concept of travel has been developing in recent years, especially after the Covid-19 pandemic, one which promotes relaxation and "deep" exploration of the tourist destination - slow tourism. The slow tourist is usually not attracted to the established routes and ready tourist products. Instead, the focus is placed on traveling to the destination, using slow means of transportation, as well as on avoiding large hotels. Slow tourists are trying to get to know the local culture and establish contacts with the locals. Montenegro enables all that.
Keywords: post-Covid era, slow tourism, sustainability, culture, Montenegro
Published in DKUM: 22.02.2024; Views: 4; Downloads: 0
.pdf Full text (40,31 MB)
This document has many files! More...

2.
Kakovost življenja oseb s parkinsonovo boleznijo v času covid-19 pandemije
Petra Lazarevski, 2023, master's thesis

Abstract: Pandemija COVID-19 je prizadela predvsem ljudi z nevrološkimi zdravstvenimi težavami, pa ne le zaradi okužbe, ampak tudi zaradi splošne karantene in omejitev, ki so vplivale tudi na kakovost življenja bolnikov s Parkinsonovo boleznijo. S pregledom literature smo želeli raziskati kakovost življenja pacientov s Parkinsonovo boleznijo med COVID-19 pandemijo. Metode: Uporabili smo metodologijo sistematičnega pregleda, analize in sinteze literature. S pomočjo vključitvenih in izključitvenih kriterijev smo v podatkovnih bazah: PubMed, ScienceDirect, Web of Science in SAGE Journals poiskali ustrezno literaturo. Glede na hierarhijo dokazov smo jih razvrstili v nivoje, s čimer smo ocenili moč dokazov. Potek iskanja literature je prikazan z diagramom PRISMA. S pomočjo orodja Joanna Briggs Institutes (JBI) smo kritično ocenjevali članke, ki smo jih vključili v končno analizo. Rezultati: V končno analizo smo vključili 7 raziskav. Večina raziskav navaja kot glavni vzrok za poslabšanje kakovosti življenja v času pandemije COVID-19 nezmožnost obiskov zdravnika in prejemanje nasvetov. Razprava in zaključek: Ugotovili smo, da je bilo treba narediti več raziskav na to tematiko. Z nadaljnjim razvojem telemedicine in približevanjem le-te bolnikom s Parkinsonovo boleznijo bo raziskava v veliko pomoč pri lajšanju zdravja in dobrega počutja posameznikov, njihovih družin in skupnosti.
Keywords: Parkinsonova bolezen, kakovost življenja, COVID-19
Published in DKUM: 22.02.2024; Views: 9; Downloads: 1
.pdf Full text (1,70 MB)

3.
Vpliv covida-19 na nastanek pljučne embolije pri odraslih pacientih
Stela Skeledžič, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Uvod: Velika grožnja javnemu zdravju po vsem svetu so v zadnjih letih postale novo nastajajoče virusne bolezni. Predvsem izrazit je COVID-19. Številni pacienti imajo med okužbo ali po okužbi številne zaplete, med katerimi se pojavlja tudi pljučna embolija. Namen zaključnega dela je raziskati, kakšen je vpliv COVIDA-19 na nastanek pljučne embolije pri odraslih pacientih. Metode: Pregledali smo znanstveno literaturo s področja vpliva COVIDA-19 na nastanek pljučne embolije pri odraslih pacientih. Iskanje literature je potekalo v podatkovnih bazah CINAHL, PubMed in Science Direct v angleškem jeziku. Za pisanje smo uporabili deskriptivno metodo, metodo analize, metodo kompilacije, metodo komparacije in metodo sinteze. Rezultati: V končno analizo smo vključili 13 raziskav, ki smo jih identificirali v podatkovnih bazah. Kot izid smo pri vseh pregledanih raziskavah dobili enake rezultate, in sicer je kar 13 raziskav potrdilo povečano incidenco pacientov s pljučno embolijo zaradi vpliva COVIDA-19. Devet raziskav je izpostavljalo prisotnost povišanega D-dimera. Razprava in zaključek: Med pandemijo COVIDA-19 se je povečalo število pacientov s trombemboličnimi zapleti, predvsem s pljučno embolijo. Pljučna embolija je bila pogosta pri pacientih, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje. Glede na to, da je ta bolezen še vedno prisotna in lahko pričakujemo, da bo tudi v prihodnosti, je pomembno, da se na tem področju še dalje razvijajo ustrezne raziskave.
Keywords: COVID-19, trombembolija, pljučna embolija, odrasli
Published in DKUM: 21.02.2024; Views: 34; Downloads: 4
.pdf Full text (1,09 MB)

4.
Vpliv pandemije COVID-19 na mednarodni transport v Evropski uniji in Sloveniji : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa
Gabrijela Škrjanec, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Nenaden pojav bolezni covid-19 in razglasitev pandemije v letu 2020 je močno vplivalo na vse dejavnike gospodarstva, med njimi tudi na mednarodno izmenjavo blaga. To se je pomembno odražalo tudi v mednarodnem tovornem transportu v Sloveniji in drugih državah članicah Evropske unije (EU), kar smo raziskali v našem diplomskem delu. Zanimalo nas je, kako je mednarodni transport blaga potekal pred in kako med pandemijo covida-19. Izvedli smo raziskavo s pomočjo statističnih podatkov iz spletne platforme Eurostat, kjer smo želeli ugotoviti, za koliko in če sploh se je spremenil obseg blaga, transportiranega z mednarodnim transportom v Sloveniji in na ravni držav članic EU. Pri tem smo se osredotočili na cestni, železniški, zračni kot tudi na pomorski promet. Ugotovili smo, da pandemija ni imela samo negativnih učinkov, ampak tudi pozitivne učinke na obseg blaga, transportiranega z mednarodnim transportom, tako v Sloveniji kot tudi v drugih državah članicah EU.
Keywords: mednarodni transport, covid-19, tovorni transport, Evropska unija, Slovenija
Published in DKUM: 14.02.2024; Views: 49; Downloads: 5
.pdf Full text (834,07 KB)

5.
What is worth retaining from the COVID-19 experience on remote online education in the prospective teacher education?
Mateja Ploj Virtič, Kosta Dolenc, Andrej Šorgo, 2023, original scientific article

Abstract: The COVID-19 pandemic reshaped the educational landscape, including the training of prospective teachers. This study explores prospective teachers' experiences of transitioning to online distance education (ODE) and their intentions regarding the preferred teaching scenarios they wish to use in their future in-service practice. In the sample of 281 prospective teachers, we found interesting results: (a) smartphones offer very limited opportunities for active participation in ODE; (b) connectivity is the weakest point in ODE; (c) personal digital infrastructure and study conditions influence intention to choose teaching scenarios in ODE, when in the role of teacher, while group size does not. We can safely assume that online distance education will survive in some educational pockets but due to numerous limitations, it will not become a dominant current in teacher education.
Keywords: teachers education, COVID-19 experience, online distance education
Published in DKUM: 13.02.2024; Views: 37; Downloads: 3
.pdf Full text (902,58 KB)
This document has many files! More...

6.
Vpliv covid-19 na izvajanje storitev v cestnem transportu izbranega podjetja : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Daniel Vuković, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Vsako podjetje je občutilo vpliv epidemije covid-19 in je bilo primorano prilagoditi vsakodnevne procese. Te spremembe je občutil tudi transport. Izbrano podjetje je proces transporta lastnih izdelkov prilagodilo z namenom zaščite zaposlenih. Spremembe, ki jih je izbrano podjetje izvajalo v času epidemije, so se odražale v ohranjanju socialne distance, nekontaktu in razkuževanju. Uporabljali so digitalizirano dokumentacijo (e-prevoznico, e-CMR in digitalni podpis), ozonator za razkuževanje tovornega vozila ter evidentiranje telesne temperature zaposlenih. Prepovedana je bila prisotnost voznikov pri nakladanju. V času epidemije so se podjetju povečali stroški transportnih poti, v povprečju za 31 %, prav tako pa so se podaljšali tudi časi teh poti. Ker gre za podjetje v panogi, ki ni bila zaprta med epidemijo, ti stroški niso predstavljali večjega bremena. V primeru podobnih situacij priporočamo, da podjetje izvaja razkuževanje bolj učinkovito ter istočasno razkužuje tovornjak in naloženo blago na posebnem parkirišču. Za varnost zaposlenega pri nakladanju naj se uporabi elektronska zagozda. Za voznike naj se uvede sistem rezervacij, notranje resurse pa je treba naučiti vzdrževanja opreme. Predlagani ukrepi bi imeli po našem mnenju pozitiven učinek na izbrano podjetje.
Keywords: cestni transport, covid-19, ozonator, električna zagozda, e-CRM
Published in DKUM: 13.02.2024; Views: 51; Downloads: 3
.pdf Full text (707,60 KB)

7.
Povezava predporodnega izobraževanja v sklopu materinskih šol s kakovostjo življenja po porodu pred in med epidemijo covid-19
Tina Berčan, 2023, doctoral dissertation

Abstract: Nosečnost in porod ključno vplivata na kakovost življenja matere. V Sloveniji je predporodno izobraževanje v sklopu materinskih šol glavno izobraževalno orodje za pripravo bodoče mamice na novo vlogo. Namen naše raziskave je bil oceniti povezavo med trajanjem predporodnega izobraževanja v sklopu materinskih šol in kakovostjo življenja mater po porodu. Uporabljen je bil predhodno validiran, v slovenski jezik preveden in testiran vprašalnik o kakovosti življenja po porodu (lestvica zaznane kakovosti življenja – PQOL). Na podlagi spletne ankete so bili zbrani podatki za dve skupini žensk. Prva skupina (N=1091) je rodila pred epidemijo COVID-19, druga (N=1163) pa med pandemijo COVID-19. Razlike so bile analizirane z uporabo Mann-Whitneyjevega U testa. Izračunani so bili linearni regresijski in korelacijski koeficienti za povezavo med kakovostjo življenja in trajanjem predporodega izobraževanja v sklopu materinskih šol. Naša raziskava je pokazala, da je krajše časovno trajanje izobraževanja v sklopu materinskih šol poslabšalo kakovosti življenja po porodu med epidemijo COVID-19. Pokazali smo tudi, da je časovno daljše predporodnega izobraževanje v sklopu materinskih šol povezano z višjo kakovostjo življenja. Kljub večfaktorskemu vplivu epidemije COVID-19 smo na vzorcu slovenskih mater opredelili korelacijo med trajanjem predporodnega izobraževanja v sklopu materinskih šol in kakovostjo življenja po porodu. Trajanje predporodnega izobraževanja v sklopu materinskih šol je pomemben dejavnik, ki vpliva na kakovost življenja po porodu.
Keywords: materinska šola, kakovost življenja, epidemija, COVID-19, nosečnost
Published in DKUM: 05.02.2024; Views: 67; Downloads: 6
.pdf Full text (1,54 MB)

8.
Izkušnje študentov s šolanjem na daljavo v času epidemije covid-19
Taja Šilar, 2023, master's thesis

Abstract: Ob izbruhu bolezni covid-19 je prišlo na vseh področjih do velikih sprememb. V magistrskem delu smo se osredotočili na izobraževanje študentov na daljavo in na posledice tega, kako je šolanje na daljavo v času epidemije covida-19 vplivalo na čustvene vidike študentov in kakšne so njihove želje glede izobraževanja na daljavo v prihodnosti. Prvi del magistrskega dela se nanaša na izbruh bolezni covid-19 in predstavitev, kaj sploh je izobraževanje na daljavo. Izpostavili smo prednosti in slabosti, ki jih prinaša ta način izobraževanja. V drugem delu magistrskega dela smo izvedli spletno anketo. S pomočjo ankete smo lahko odgovorili na obe zastavljeni raziskovalni vprašanji. Ugotovili smo, da bi večina študentov želela, da bi se izobraževanje nadaljevalo kombinirano. To pomeni, da bi šolanje potekalo tako v klasičnih učilnicah kot tudi na daljavo. Ugotovili smo tudi, da je izobraževanje na daljavo vplivalo na čustvene vidike študentov.
Keywords: izobraževanje na daljavo, bolezen covid-19, študenti
Published in DKUM: 02.02.2024; Views: 81; Downloads: 18
.pdf Full text (889,96 KB)

9.
Poklicna izgorelost vzgojiteljev v odbobju po epidemiji covida-19 : diplomsko delo
Kaja Gradišnik, Kaja Logar, undergraduate thesis

Abstract: Lahko bi rekli, da je poklicna izgorelost bolezen sodobnega časa. Prisotna je skoraj pri vseh poklicih. Ena izmed ranljivejših skupin, ki je bolj dovzetna za nastanek poklicne izgorelosti, so prav vzgojiteljice in vzgojitelji predšolske vzgoje. Tisti, ki se podajo v ta poklic, morajo imeti v sebi veliko potrpežljivosti, razumevanja in sposobnosti prilagajanja. Na nastanek izgorelosti na delovnem mestu vpliva veliko dejavnikov, kot so: profesionalni odnos, osebnost, družina, delovni pogoji, telesni vzroki, psihofizično počutje in mnogi drugi dejavniki. V diplomski nalogi smo s pomočjo 295 vzgojiteljic in vzgojiteljev, ki so izpolnili anketni vprašalnik, in s pomočjo petih vzgojiteljic in petih pomočnic vzgojiteljice, ki so sodelovale v intervjuju, preverjali, ali je epidemija covida-19 vplivala na njihovo psihofizično zdravje. Ugotovili smo, da večina vzgojiteljic in vzgojiteljev pred pojavom epidemije covida-19 ni čutila poklicne izgorelosti. Stanje v času epidemije se tako bistveno razlikuje od obdobja pred njo, saj so vzgojiteljice in vzgojitelji v času od začetka epidemije pri sebi opazili več znakov poklicne izgorelosti. Pedagoški delavci, ki so sodelovali v anketi, so navedli predvsem psihološke simptome izgorelosti. Nekateri so navedli tudi fizične posledice negotovosti, ki nam jo je prineslo obdobje covida-19.
Keywords: poklicna izgorelost, stres, covid-19, vzgojitelj/-ica, delovno mesto.
Published in DKUM: 30.01.2024; Views: 72; Downloads: 9
.pdf Full text (3,62 MB)

10.
Distance education during the Covid-10 epidemic as a challenge and opportunity for the personal and professional development of a school librarian
Metka Kostanjevec, 2021, published professional conference contribution

Abstract: Due to the COVID-19 epidemic, all schools had to close their doors last year. Classes moved to a virtual environment, and students and teachers were left without the opportunity to visit school libraries overnight. Therefore, the school library of the Prva gimnazija Maribor has operated smoothly throughout the time of the epidemic and strives to facilitate the work of students, teachers, and other employees as much as possible, continue to promote reading, develop reading and information literacy, and at the same time enrich the educational process. The article presents how we found our way to our readers despite the difficult situation.
Keywords: school library, school librarian, distance education, COVID-19 epidemic, Prva gimnazija Maribor
Published in DKUM: 26.01.2024; Views: 45; Downloads: 2
.pdf Full text (345,97 KB)
This document has many files! More...

Search done in 1.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica