| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
MOTIV SREČE IN SMRTI V PRIPOVEDNI PROZI CIRILA KOSMAČA
Lucija Breznik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Ciril Kosmač je v tematski in idejni svet socialnega realizma vnesel jasne elemente modernizma, od razvejane kompozicije do elementov fantastike. Večina njegovih del je avtobiografskega značaja, saj avtor v njih nastopa kot delujoča oseba. V njegovi prozi so prisotne prvine humorja, ki je tesno povezan z arhaičnimi odnosi med ljudmi na vasi. Še posebej izstopajo značilni vaški liki, ki s svojo tragičnostjo in hkrati smešnostjo spremljajo Kosmačev razumevajoči humor v posebne vrste ljudsko grotesko, kar se kaže v izboru motivov in karakterizaciji oseb. V središču so ljudje, ki so v socialnem, miselnem in predvsem čustvenem pogledu na dnu človeške lestvice. So odrinjenci, posebneži, ki so nosilci posebne človečnosti, v kateri je izpovedana ljubezen, lepota, dobrota in etična moč. Hrepenijo po vsem, kar nasprotuje hladnemu razumu – ljubezni ter predvsem po sreči in svobodi. Kosmač izpoveduje tragične usode, socialno bedo, življenjsko izgubljenost in pogosto tudi svojo pisateljsko ustvarjalno stisko, z mukami in radostnimi trenutki. Povezuje različne zgodbe, različna življenja in prepleta usodne dogodke. Največkrat so to odločilni trenutki v življenju ljudi, pogosto pa je to ravno smrt, ki je v njegovih delih prevladujoč motiv, osvetljen z več vidikov – nastopa lahko kot groza, odpoved ali kot cilj, etično dejanje. V diplomskem delu z naslovom Motiv sreče in smrti v pripovedni prozi Cirila Kosmača podrobneje predstavljam omenjena motiva, ki se vseskozi pojavljata v več inačicah – motiv sreče in smrti. Pripovedni potek zgodb prikazuje rast pripovedovalčevega literarnega ustvarjanja in čustvenega sveta, njegovega pojmovanja usode in lepote – zgodbe spleta v osebna in temeljna življenjska spoznanja. Za poante nekaterih novel je značilno, da so optimistične in da z zaupanjem v prihodnost (vero v pravičnost in dobroto) prekrivajo človeško nemoč.
Keywords: Ključne besede: Ciril Kosmač, motiv, sreča, smrt, liki, humor.
Published: 04.07.2011; Views: 3824; Downloads: 469
.pdf Full text (508,98 KB)

2.
KONCEPT ŽIVALI V KOSMAČEVI KRATKI PROZI
Branka Berdnik, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Ciril Kosmač je v slovenskem literarnem prostoru znan kot ploden pisec kratke proze, predvsem novel. Spada med socialnorealistične avtorje, ki v svoja besedila vnašajo elemente nove stvarnosti, ob tem pa počasi rušijo stare ekspresionistične vzorce. V arhaični svet tolminske pokrajine – ki je središče njegovih novel –postavlja zgodbe vaških posebnežev, čudakov, norčkov ter telesno in duševno prizadetih revežev, prek katerih odpira temeljna človekova vprašanja o sreči, življenju, lepoti, svobodi. V diplomskem delu z naslovom Koncept živali v Kosmačevi kratki prozi je obravnavana motivika in simbolika živali ter primere z izhodiščnim območjem živali. Kosmač v svoje novele vključuje vrste domačih živali, gozdnih in divjih živali, vrste ptic – bodisi domačih ali divjih ter tudi grde, nevarne in škodljive živali. Z nekaterimi izraža svoje hrepenenje po sreči, svobodi, z drugimi pa kot kritik pokaže tudi na težke socialne in duševne stiske, s kakršnimi se je moral spopasti Kosmačev človek na trdem slovenskem podeželju v času pred drugo svetovno vojno in neposredno po njej. Ob vstopanju živali v novele ter ob njihovem oblikovanju pa se razodeva pisateljev smisel za humor, ironija, celo groteska. Posebnost Kosmačeve proze pa se kaže tudi v njegovi občutljivosti za lepoto, dobroto ter etično moč. Pisateljeva zraslost z domačo pokrajino, navezanost na izročilo prednikov in zlitje s prvinskim življenjem vaškega posebneža so narekovale tudi živo ljudsko besedo ter mnogo ljudskih primer. Posebej z živalskimi primerami Kosmač poglobljeno okarakterizira svoje osebe ter jih s tem na drugačen, zanimivejši, slikovit, večinoma tudi bolj nazoren način prikaže in označi, z vsemi dobrimi in slabimi lastnostmi. Pri tem gre večkrat za negativno vrednotenje ali smešenje, s katerim ustvarja posebno vzdušje. Zaradi vseh uporabljenih primer pa je svet, ki nam ga želi prikazati Kosmač v svojih novelah, še posebej živ, slikovit in pester.
Keywords: Ciril Kosmač, žival, narava, motiv, simbol, primera.
Published: 04.07.2011; Views: 1698; Downloads: 295
.pdf Full text (642,67 KB)

3.
ZNAČILNOSTI ŽENSKE ZGODBE V PRIPOVEDNI PROZI CIRILA KOSMAČA
Maja Zver, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Značilnosti ženske zgodbe v pripovedni prozi Cirila Kosmača so bili predmet obravnave ženska v vlogi pripovedovalke zgodb in ženski liki, ki so prevzemali različne značaje, se pojavljali v različnih vlogah in so oblikovali številne zanimive ženske zgodbe in usode v danih življenjskih situacijah. Cirila Kosmača so v svojem pripovednem delu zanimali nenavadni vaški značaji, vaški posebneži t.i. norčki oziroma »otroci božji«. V njegovih novelah so se v takšni vlogi pojavili tudi nekateri ženski liki, s katerimi je želel pokazati na netolerantnost vaške skupnosti in cerkve do žensk, ki so imele nezakonske otroke, na njihovo duševno stisko in brezpravnost v takratni družbi. Z nekaterimi ženskimi liki je izražal svoje hrepenenje po mladosti, spet z drugimi je opozoril na vojno nasilje nad ženskami. Njegov smisel za humorno »risanje« ženskih značajev je prišel do izraza pri oblikovanju vaških klepetulj, obrekljivk, »bab«, »čeč« in »poguznic«, ki jih v njegovih delih ni malo. Posebno povezovalno vlogo pa je v pripovednih delih dodelil liku svoje mame Nance, h kateri se je s svojimi spomini nenehno vračal in po pripovedovanju katere je nastala njegova novela Tantadruj. Vlogo pripovedovalke pa je v noveli Očka Orel in romanu Pomladni dan prevzela tudi teta Ana.
Keywords: Ciril Kosmač, ženski liki, ženski karakter, ženska zgodba, ženska v vlogi pripovedovalke zgodb.
Published: 26.03.2012; Views: 2362; Downloads: 186
.pdf Full text (479,55 KB)

Search done in 0.04 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica