| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Uporaba metode MSA na sistemu za preizkušanje uderne žilavost
Žiga Rus, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je obravnavana analiza merilnega sistema (MSA) za preizkušanje udarne žilavosti. Na začetku so predstavljena teoretična izhodišča, katera so potrebna za razumevanje tematike. Na kratko je opisan postopek analize merilnega sistema, pri katerem se merjenec med merjenjem ne poruši in ga lahko izmerimo poljubno krat. Cilj magistrskega dela je analizirati merilni sistem, pri katerem se merjenec poruši in ga ni mogoče uporabiti za ponovno meritev. Takšen merilni sistem spada med kompleksne merilne sisteme. Zato je v nalogi bolj podrobno opisan postopek izvedbe analize za kompleksne merilne sisteme. V zaključku naloge so predstavljeni rezultati analize merilnega sistema. Rezultati so pokazali, da variacija merilnega sistema ustreza kriterijem podanim v referenčnem priročniku MSA. Ugotovili smo, da je analiziran merilni sistem sprejemljiv glede na namen uporabe
Keywords: analiza merilnega sistema, variacija merilnega sistema, ponovljivost in obnovljivost, udarna žilavost, Charpy
Published: 05.03.2021; Views: 109; Downloads: 24
.pdf Full text (2,38 MB)

2.
Charpy toughness of vibrated microstructures
Bogdan Pučko, Vladimir Gliha, 2005, original scientific article

Abstract: The aim of this study was to investigate the influence of vibration on impact toughness of weld metal. Studies were carried out on two welds, of which one had been welded with applying vibration during welding. From test plates samples were made to simulate heat affect in combination with or without vibration after solidification. In this way conditions at multi-pass welding were simulated. According to different conditions Charpy toughness on non standard specimens and fracture appearance were observed. Vibration during welding benefits impact energy of weld metal, especially if weld metal undergoes further heatb treatment.
Keywords: welded joints, impact toughness, vibration, Charpy toughness, SAW
Published: 03.07.2017; Views: 443; Downloads: 81
.pdf Full text (118,79 KB)
This document has many files! More...

3.
Vpliv trdnostne neenakosti na lomno žilavost zvarnega spoja na jeklu S500
Denis Karničnik, 2016, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo uporabili različne metode za določevanje lomno mehanskih lastnosti zvarov. Preizkušali smo dva zvara z različno trdnostno neenakostjo. Prvi zvar je imel trdnostno mehkejši koren drugi pa je bil varjen eno polovico z trdnostno šibkejšim materialom, drugo polovico pa s trdnostno močnejšim dodajnim materialom. Ugotovitve so pokazale, da način varjenja močno vpliva na lomno mehanske lastnosti. Boljše rezultate smo dobili v zvaru, ki je bil varjen s trdnostno šibkejšim dodajnim materialom v korenu. Najboljše rezultate izkazuje osnovni material, najslabše pa toplotno vplivano področje.
Keywords: zvar, mehanika loma, lomna žilavost, trdnostna neenakost, Charpy
Published: 05.10.2016; Views: 888; Downloads: 68
.pdf Full text (7,28 MB)

4.
Vpliv toplotne obdelave TVP na udarno žilavost na jeklu P91
Marko Pesko, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo analizirali vpliv toplotne obdelave TVP na udarno žilavost. Obravnavali smo temperaturi 760°C in 780°C, ter različne čase toplotne obdelave. Simulirali smo različna področja TVP, ki se pojavijo pri varjenju. Preizkušance smo ustrezno toplotno obdelali ter jih nato preizkusili z instrumentiranim Charpy preizkusom. Pri tem smo dobili podatke o udarni žilavosti materiala. Podatke smo med sabo primerjali in ugotavljali najbolj primerno temperaturo in čas toplotne obdelave, pri kateri dosežemo ustrezno udarno žilavost materiala. Pokazalo se je, da že majhna sprememba temperature pomembno vpliva na čas toplotne obdelave.
Keywords: jeklo P91, TVP, simulacija varjenja, toplotna obdelava, udarna žilavost, Charpy preizkus
Published: 29.09.2015; Views: 1374; Downloads: 92
.pdf Full text (3,01 MB)

5.
Vpliv nezadostne in prevelike toplotne obdelave TVP na udarno žilavost na jekla za povišane temperature
Luka Fekonja, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil določiti ustrezno temperaturo in čas toplotne obdelave TVP na jekla za povišane temperature po varjenju, da dosežemo dobro žilavost ob ustrezni trdoti. Osredotočil sem se predvsem na eksperimentalni del, pri katerem je bil cilj izvesti simulacijo varjenja na preizkušancih, jih nato toplotno obdelati pri različnih temperaturah in časih ter izmeriti žilavost na instrumentiranem Charpy kladivu. Udarno žilavost merimo z metodo Charpy, ki določa potrebno delo za prelom preizkušanca. Rezultati so pokazali, da toplotna obdelava pri 740 °C in 800 °C povzroča nezadostno in preveliko žilavosti in ni najbolj primerna. Iz tega lahko sklepamo, da imajo zelo majhne spremembe toplotne obdelave velik vpliv na mehanske lastnosti materiala.
Keywords: jeklo za povišane temperature, var, TVP, simulacija varjenja, dilatacija, toplotna obdelava, udarna žilavost, Charpy preizkus
Published: 11.12.2014; Views: 1114; Downloads: 161
.pdf Full text (4,92 MB)

6.
ANALIZA TVO JEKLA P92 NAMENJENEGA ZA DELO NA POVIŠANIH TEMPERATURAH V KOTLOGRADNJI
Denis Razboršek, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Pričujoča študija sodi na področje preiskav varjenja materiala, konkretneje na področje preiskav o varjenju jekla, ki se uporablja za gradnjo kotlov. Obravnavane so zahtev in težave pri varjenju. Preiskovanje jekel se v vsakdanji praksi uporablja v različne namene. V diplomskem delu je obravnavana določena tehnologija varjenja in toplotna obdelava takšne vrste jekla. Eksperiment je potekal v skladu s predpisi in določili. Cilj diplomskega dela je opredeliti parametre, ki bodo zagotovili najkvalitetnejši zvar na podlagi vrednotenja, ocen in analiz dobljenih rezultatov.
Keywords: simulacija varjenja, toplotna obdelava, mehanski preskus, Charpy preskus, elektronski mikroskop
Published: 31.05.2011; Views: 1765; Downloads: 214
.pdf Full text (14,50 MB)

Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica