| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Interakcije med piščančjimi intestinalnimi epitelnimi celicami B1OXI in bakterijami Campylobacter jejuni
Vesna Novak, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Bakterije rodu Campylobacter jejuni uvrščamo med glavne povzročitelje črevesnih enteritisov. Najpogostejši način okužbe s kampilobakterji predstavlja zaužitje kontaminirane hrane, predvsem nezadostno toplotno obdelanega piščančjega mesa, svežega mleka in kontaminirane vode. V nalogi smo preučevali znotrajcelično preživelost, adhezivnost ter invazivnost bakterij v piščančjih intestinalnih celicah. Rezultati so pokazali, da imajo največjo adhezivnost in invazivnost pri piščančjih intestinalnih epitelijskih celicah B1OXI bakterije Campylobacter jejuni, in sicer po 10 h infekcije. Pri prašičjih PSI celicah, pa imajo bakterije ob kratkotrajni izpostavitvi atmosferske koncentracije kisika ali pa, ko niso izpostavljene stresnim pogojem največjo adhezivnost in invazivnost. Potencial je pri vseh okuženih adheriranih bakterijah negativen ali pa je blizu 0 V. Za invadirane celice velja, da je potencial največji pri razredčinah, po 10 h infekcije. Poskusi za prašičje celice kažejo, da Campylobacter jejuni povzroča majhne spremembe v TER, in sicer pri 10 urah po infekciji. Tam, kjer gentamicin ni uporabljen, pa lahko najdemo bakterije še 24 h po okužbi. Iz dobljenih rezultatov lahko rečemo, da piščanci za bakterijo Campylobacter jejuni ne zbolijo tako kot prašiči, ampak so le prenašalci te bolezni.
Keywords: Campylobacter jejuni, adhezija, invazija, rezistenca, potencial
Published: 29.07.2009; Views: 2631; Downloads: 223
.pdf Full text (1,51 MB)

2.
Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica