| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 21
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
VARNOST INFORMACIJSKEGA SISTEMA PRI UPORABI KARTICE ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA
Gregor Čuček, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava varnostna priporočila oziroma dopolnila informacijskega sistema pri uporabi kartice zdravstvenega zavarovanja na podlagi mednarodno priznanih varnostnih standardov. Prikazana so navodila oziroma zahteve, ki jih je postavil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, kot tudi standardi po katerih se zgledujemo.
Keywords: varnost, ISO 27000, ISO 27001, ISO 27002, COBIT 4.1, KKZ, zdravstveno zavarovanje, zdravstvena kartica
Published: 13.09.2011; Views: 1699; Downloads: 197
.pdf Full text (1023,51 KB)

2.
Vpeljava kontrolnega okvirja COBIT v informacijski sistem podjetja Mikropis Holding, d. o. o.
Andrej Funkel, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Povzetek V diplomskem delu smo predstavili področje informacijske tehnologije z uporabo COBIT, ki povezuje tudi ISO standarde. Zato smo v začetku podrobno opisali sestavo COBIT-a, njegovega okvirja in zrelostni model. Zaradi nujne uporabe ISO standardov smo opisali dva najbolj pogosta, standard kakovosti ISO 9001 in pa okoljski standard ISO 14001. Pri varnosti smo zajeli digitalno potrdilo, varnostni ključ in elektronski podpis. V informatiki pa je nujna in zelo razširjena tehnologija BPMN, ki se uporablja za modeliranje standardnih notacij poslovnih procesov. V praktičnem delu pa smo COBIT vpeljali v del podjetja in ga na koncu prikazali še z BPMN notacijo.
Keywords: Ključne besede: COBIT, ISO 9001, BPMN notacija
Published: 13.09.2011; Views: 2255; Downloads: 343
.pdf Full text (2,20 MB)

3.
PREDNOSTI IN SLABOSTI REVIDIRANJA INFORMACIJSKIH SISTEMOV V SLOVENIJI V PRIMERJAVI Z ZDRUŽENIMI DRŽAVAMI AMERIKE
Sandra Čarkić, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Učinkovit informacijski sistem je ključnega pomena za uspešno in konkurenčno poslovanje. Učinkovit informacijski sistem, ki je skladen z zakonom, s standardi, smernicami in z dobro prakso, zagotovimo z revizijo informacijskih sistemov. Revizija informacijskih sistemov je neodvisno presojanje varne, pravilne in učinkovite rabe vseh virov informacijskega sistema. V diplomskem delu smo proučevali revidiranje informacijskih sistemov v Sloveniji v primerjavi z Združenimi državami Amerike. Ugotovili smo, da so standardi, smernice in Kodeks poklicne etike revizorjev informacijskih sistemov povzeti po standardih ameriške organizacije ISACA, katere članica je tudi Slovenija. Zato o prednostih in slabostih pravzaprav ni mogoče govoriti. V obeh državah pa so bili sprejeti zakoni, pravila in drugi predpisi, po katerih morajo revizorji informacijskih sistemov delovati. V Združenih državah Amerike je revizija informacijskih sistemov splošno uveljavljeno področje, je samostojna veja revidiranja in polovica notranjih revizorjev v večini organizacij je revizorjev informacijskih sistemov. V Sloveniji revizija informacijskih sistemov v primerjavi z Združenimi državami Amerike še vedno ni splošno uveljavljeno področje. Za večino organizacij je omenjena revizija še vedno zgolj strošek in dodatna obveznost.
Keywords: informacijski sistem, revizija informacijskih sistemov, ISACA, CISA, Kodeks poklicne etike, COBIT, ITIL, ISO/IEC 1779, CAAT
Published: 29.08.2012; Views: 1631; Downloads: 225
.pdf Full text (647,83 KB)

4.
OBLIKOVANJE PRAVIL ZA PRESLIKAVO PROCESOV IZ ZAPISA COBIT V MODEL BPMN
Katarina Sevšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so oblikovana pravila za preslikavo procesov iz zapisa COBIT v model BPMN. V prvem delu je predstavljeno področje COBIT-a, od njegovega razvoja, okvirja in osrednjih sestavnih delov. Sledi predstavitev BPM notifikacije in njenih elementov ter predstavitev teorije izjavnega računa. V drugem delu so vzpostavljena in formalno zapisana pravila za preslikavo, ki so v tretjem delu validiranana na procesih iz vseh COBIT-ovih domen. Pri tem so za izbrane procese izdelani BPMN modeli, ki potrjujejo pravila. V zadnjem delu so podani rezultati, potrjene, na začetku dela zastavljene hipoteze, navedene omejitve in implikacije ter podani predlogi za nadaljnje delo, katerim na koncu sledi še sklep.
Keywords: COBIT, BPMN, množice, izjave, kvantifikatorji
Published: 13.07.2012; Views: 1419; Downloads: 183
.pdf Full text (7,77 MB)

5.
ANALIZIRANJE IN MODELIRANJE INFORMACIJSKEGA VIDIKA COBIT 4.1
Blaž Sternad, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo predstavili osnovno delovanje Cobit 4.1 ter BPMN notacijo za modeliranje poslovnih procesov. Pri Cobit 4.1 smo se omejili na informacijski vidik in predstavili ter analizirali informacije, ki jih Cobit 4.1 definira. Izvedli smo primerjalno analizo sedmih BPMN diagramov ter na podlagi izbranega diagrama izdelali zemljevid informacijskih tokov za domeno načrtujte in organizirajte (PO), katerega smo uporabili pri izgradnji diagramov za posamezni IT proces omenjene domene. Nastale diagrame smo podrobneje opisali in jih razložili na primeru ter jih povezali s prejšnjimi spoznanji. Prav tako smo izgradili informacijsko rešitev, v kateri smo diagrame prikazali.
Keywords: Cobit 4.1, BPMN, informacijski tokovi, prenos dokumentov, sporočilni tokovi, viri IT, vhodne informacije, izhodne informacije, IT proces.
Published: 16.11.2012; Views: 1446; Downloads: 148
.pdf Full text (2,65 MB)

6.
UPRAVLJANJE INFORMACIJSKEGA SISTEMA V IZBRANI SREDNJI ŠOLI
Sebastjan Krajnc, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo Upravljanje informacijskega sistema v izbrani srednji šoli bomo začeli z opredelitvijo nekaterih osnovnih pojmov, ki so potrebni za nadaljnje razumevanje našega raziskovanja. Tako bomo najprej na kratko predstavili varnost v informatiki in varnost podatkov. Nadalje bomo spregovorili o grožnjah in nevarnostih pri zaščiti informacijskega sistema. V sklopu tega bomo prikazali naslednje dejavnike tveganja: fizična zaščita, naravne katastrofe, človeški faktor, zlonamerna koda. Sledila bo predstavitev revizije informacijskih sistemov. Opredelili pa bomo tudi naloge in orodja revizorja. Teoretični del bomo zaključili, empiričnega pa začeli s predstavitvijo COBIT-a 4.1, saj ta daje celovit okvir splošno uporabnih in jasnih postopkov za uspešno upravljanje informacijske tehnologije v organizaciji. V praktičnem delu bomo na podlagi standardov, ki jih vsebuje COBIT 4.1, ocenjevali informacijsko organiziranost izbrane srednje šole. Smernice bodo razdeljene v naslednje štiri domene: načrtovanje in organiziranje, nabava in vpeljevanje, izvajanje in podpiranje, spremljanje in vrednotenje. Svoje ugotovitve oziroma rezultate bomo prikazali v zaključnem delu diplomskega dela.
Keywords: javna ustanova (srednja šola), informacijska tehnologija, COBIT 4.1, smernice, kontrolni cilji, revizor, nevarnosti.
Published: 04.09.2012; Views: 1733; Downloads: 149
.pdf Full text (2,10 MB)

7.
PRIMERJAVA POROČIL ZA VODENJE INFORMATIKE COBIT 4.1 IN COBIT 5
Darja Štagar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili področja upravljanja informatike, ki jih je za uspešno poslovanje potrebno upravljati organizirano. Priporočljiva je uporaba različnih standardov in priporočil, zato smo v delu predstavili nekatere standarde in priporočila, ki to omogočajo. Glavna tema te naloge so priporočila za vodenje informatike CobIT, ki smo jih tudi podrobneje predstavili. Obravnavali smo zadnji dve različici, CobIT 4.1 in CobIT 5. Ker sta si med seboj bistveno različni, smo ju primerjali in analizirali razlike. Pri primerjavi smo upoštevali tako razlike v osnovnih konceptih priporočil, kot tudi strukturne in vsebinske razlike.
Keywords: upravljanje IT, vodenje IT, priporočila, CobIT, ITIL
Published: 16.11.2012; Views: 1728; Downloads: 263
.pdf Full text (2,52 MB)

8.
RAZVOJ MODULA ZA UPRAVLJANJE INFORMACIJSKIH SREDSTEV V INFORMACIJSKEM SISTEMU ODOS
Matej Lužnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi vpeljemo pojem upravljanja sredstev in pojasnimo njegov namen in cilj. Predstavljeni sta metodologiji ITIL in COBIT ter zahteve standardov ISO 17799 in ISO 27001, s katerimi se zagotavlja poenoten način upravljanja sredstev. Prikazane so splošne značilnosti, lastnosti in prednosti vpeljave posamezne metodologije ali standarda v organizacijo. Osrednji del diplomske naloge je namenjen predstavitvi sistema ODOS, ki v osnovi omogoča preprosto zajemanje, obdelavo in hrambo dokumentov. Opisana so razvojna orodja, ki jih v podjetju PIA d.o.o. uporabljamo za implementacijo sistema ODOS. Omenjeni sistem smo nadgradili z razvojem dodatnega modula za upravljanje informacijskih sredstev, ki zagotavlja skladnost s standardom ISO 27001 in priporočili ITIL v organizaciji, ki uporablja navedeni modul. Slednji omogoča vodenje kataloga informacijskih sredstev, spremljanje njihove zaloge in sprememb, celovit pregled nad njihovo uporabo, nadzor nad dostopi, pravicami itd. V diplomski nalogi so predstavljeni še nekateri drugi produkti za upravljanje sredstev, ki se pojavljajo na trgu.
Keywords: upravljanje sredstev, ITIL, COBIT, ISO, standard, ODOS
Published: 19.12.2012; Views: 1258; Downloads: 93
.pdf Full text (2,25 MB)

9.
UPORABA COBIT 5 ZA SPREMLJANJE IN VREDNOTENJE IT REŠITEV
Tomaž Lončar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni ključni pristopi za razumevanje spremljanja vrednotenja in ocenjevanja informacijske rešitve skeniranja evidenčnih listov o ravnanju z odpadki po priporočilih COBIT 5. Ključen prispevek dela predstavlja proučitev priporočil COBIT 5 in izvedba praktičnega primera na osnovi omenjenih priporočil. V teoretičnem delu se po poglavjih zvrstijo področja, ki opisujejo podjetje, kjer smo izvajali vrednotenje po COBIT 5 priporočilih, ter predstavitev samega COBIT-a. Praktični del obsega predstavitev procesov, vrednotenje IT rešitve po priporočilih COBIT ter predstavitev ključnih rezultatov spremljanja, vrednotenja in ocenjevanja po COBIT 5.
Keywords: spremljanje, vrednotenje, ocenjevanje, COBIT 5, sistem elektronskega skeniranja evidenčnih listov
Published: 07.01.2013; Views: 1217; Downloads: 192
.pdf Full text (2,23 MB)

10.
PRIMERJAVA SKLADNOSTI ORODIJ ZA UPRAVLJANJE SLUŽBE ZA POMOČ UPORABNIKOM IN OBVLADOVANJE INCIDENTOV S PRIPOROČILI IT OGRODIJ
Aleš Banfić, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo sestoji iz pregleda dobrih praks, kjer smo na kratko predstavili COBIT in ITIL. Natančneje smo analizirali proces obvladovanja incidentov in proces pomoči uporabnikom. Na spletu smo identificirali orodja, ki jih lahko podjetja uporabljajo pri upravljanju službe za pomoč uporabnikom. Ta orodja smo na kratko predstavili in tri s pomočjo našega modela preverili, ali ustrezajo kateri dobri praksi. V zaključku smo predstavili rezultate in podali mnenje.
Keywords: IT orodja, služba za pomoč uporabnikom, obvladovanje incidentov, ITIL, COBIT
Published: 13.09.2013; Views: 1102; Downloads: 112
.pdf Full text (3,34 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica