| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 231
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Analiza konstrukcijskih rešitev pokrova pralnega stroja Asko : diplomsko delo
Nejc Slemenjak, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se navezuje na rekonstrukcijo zgornjega pokrova pralnega stroja znamke Asko. Ob obratovanju pralnega stroja pri višjih obratih prihaja na pokrovu do nihanja in povečanih vibracij. Za zmanjševanje nihanja in vibracij je ključno, da prva lastna frekvenca presega obratovalno območje pralnega stroja, saj tako ne pride do pojava resonance. Izvedli smo primerjavo pomikov med testnimi pokrovi in ugotovili, da je najbolj smiselno nadaljevati s pokrovi s spremenjeno obliko. V programskem okolju Siemens NX smo konstruirali različne izvedbe pokrovov, ki smo jim z numeričnimi analizami izračunali lastne frekvence in prve lastne oblike. Nato smo se skupaj z oddelkom Produktnega oblikovanja odločili za najprimernejšo izvedbo glede na dinamične lastnosti, izdelavo, funkcionalnost, videz in ekonomiko.
Keywords: prali stroj, lastne frekvence, vibracije, konstruiranje
Published in DKUM: 16.02.2022; Views: 204; Downloads: 50
.pdf Full text (2,38 MB)

2.
Izdelava tri osnega CNC rezkalnega stroja : diplomsko delo
Kristjan Šmit, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Računalniško numerično krmiljen stroj je naprava, ki jo lahko prosto programiramo in omogoča izdelavo najzahtevnejših trodimenzionalnih struktur z odvzemanjem materiala. Sestavljena je iz krmilnega in mehanskega dela. Krmilni del vključuje krmilni računalnik, ki vodi proces. CNC stroji so prilagodljivi in primerni za srednje veliko serijsko proizvodnjo. V diplomski nalogi so opisani izgradnja triosnega rezkalnega stroja z računalniško vodenim krmilnim sistemom, opis pomembnejših delov stroja in opis primera izdelave izdelka.
Keywords: CNC, rezkalni stroj, koračni motorji, krmilni sistem.
Published in DKUM: 28.01.2022; Views: 430; Downloads: 67
.pdf Full text (4,03 MB)

3.
Zasnova strežnega sistema za posnemalni stroj : diplomsko delo
Matej Potnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V podjetjih s serijsko proizvodnjo se dostikrat srečamo s slabo ergonomsko zasnovanimi delovnimi mesti. Med opravljanjem prakse v podjetju GKN Automotive se je porodila ideja za izboljšanje ter avtomatiziranje delovnega mesta za posnemanje tripode. Delovno mesto za posnemanje ozobij je bilo treba zasnovati tako, da razbremenimo delavca, delovno mesto pa avtomatiziramo. Strežni sistem sem zasnoval tako, da lahko poslužuje družine podobnih izdelkov, saj ima vsaka posnemalna igla svoj transportni trak. Največji problem je predstavljala orientacija kosov, ki sem ga rešil s pomočjo optične kamere za preverjanje orientacije ter obračalnega sistema za pravilno orientiranje tripode.
Keywords: Strega, avtomatizacija, strežni sistem, orientiranje kosov, posnemalni stroj.
Published in DKUM: 21.10.2021; Views: 225; Downloads: 26
.pdf Full text (1,81 MB)

4.
Izboljšanje delovanja pralnega stroja z uporabo pospeškomera : diplomsko delo
Aleš Rosenstein, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Razumevanje in obvladovanje vibracij uvrščamo med najtežje izzive pri razvoju novih generacij pralnih strojev. Diplomsko delo obravnava implementacijo pospeškomera za izboljšanje delovanja pralnega stroja z vidika vibracij v zadnji fazi pranja, ki jo imenujemo centrifuga. Diplomsko delo je razdeljeno na dva sklopa. V prvem sklopu je predstavljen pregled stanja tehnike ter teoretične osnove, ki se navezujejo na delovanje pospeškomerov in pralnih strojev. V drugem sklopu so predstavljene metode dela in rezultati raziskav, ki so podrobneje analizirani v diskusiji. Podani sta mehanska in električna specifikacija ter eksperimentalna potrditev pospeškomera, ki smo ga uporabili na treh različnih pralnih strojih. Analizirane so bile mejne vrednosti pospeškomera, ki preprečijo udar pralnega stroja. Rezultati vključujejo primerjavo grafov v odvisnosti od razmer med izvajanjem meritev. Predstavljen je način in postopek nastavitve mejnih parametrov, s katerimi dosežemo izboljšanje delovanja pralnega stroja z implementacijo pospeškomera.
Keywords: pralni stroj, pospeškomer, vibracije
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 345; Downloads: 46
.pdf Full text (2,53 MB)

5.
Primerjava metod za eksperimentalno določitev parametrov modelov in vpliv na vodenje asinhronskih strojev : diplomsko delo
Žan Blatnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Točna določitev parametrov modela asinhronskega stroja je ključnega pomena za učinkovito izvedbo vodenja asinhronskega stroja. Ob slabo določenih parametrih regulacijski sistem in stroj nista uglašena, kar lahko vodi v in neoptimalne dinamične odzive reguliranega stroja kot tudi povečane izgube, zmanjšanje izhodne moči itd. Parametri se spreminjajo tudi glede na magnetne razmere v asinhronskem stroju, ki so odvisne od delovne točke stroja. Predmet raziskovanja so bile zato različne metode določitve parametrov modela asinhronskega stroja in posledičen vpliv točnosti določenih parametrov na vodenje asinhronskega stroja.
Keywords: Asinhronski stroj, vodenje, standardni poskusi, parametri, nadomestno vezje.
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 180; Downloads: 35
.pdf Full text (3,19 MB)

6.
Izvedba vodenja sinhronskega reluktančnega stroja : diplomsko delo
Danilo Osojnik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V okviru diplomskega dela smo načrtovali vodenje sinhronskega reluktančnega stroja, ki smo ga nato izvedli na eksperimentalnem sistemu. Za načrtovanje in sintezo vodenja smo izpeljali ustrezen model stroja, ki smo ga izpeljali s pomočjo teorije vezij. V diplomskem delu je prikazan nelinearen model obravnavanih strojev in pretvorba le-tega v linearen model s pomočjo ustreznih matematičnih transformacij. Obravnavanemu modelu smo nato z različnimi preizkusi določili parametre in s programskim orodjem Matlab in Simulink simulacijsko preizkusili načrtovano kaskadno regulacijo hitrosti. Na koncu smo na reluktančnem stroju Siemens 1FP1014R40DB221AB4-Z vodenje tudi eksperimentalno preizkusili. Za potrebe vodenja smo uporabili močnostni pretvornik TIDA-00366 in razvojno orodje TI Launchpad 28379D.
Keywords: sinhronski reluktančni stroj, dinamični model, kaskadna regulacija hitrosti, TI Launchpad 28379D
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 216; Downloads: 26
.pdf Full text (4,48 MB)

7.
Nabava in integracija visokotehnološkega stroja v podjetju Tech-Gum d.o.o. : diplomsko delo
Gašper Kuhta, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen postopek nabave stroja v proizvodnjo podjetja Tech-Gum, ki se ukvarja s proizvodnjo izdelkov iz gume. Glavna funkcija stroja je brizganje gume ob visoko ustvarjenem tlaku in temperaturi. Nabava je sestavljena iz več korakov. Vsak korak je pomemben za končno uspešno vključitev stroja. Projekt se je začel z analizo trga prodajalcev strojev in izbiro najboljše ponudbe. Glavni cilj nabave stroja je bil modernizirat podjetje in povečati časovno učinkovitost proizvodnje.
Keywords: stroj za brizganje gume, investicija, kredit, ekonomika podjetja
Published in DKUM: 13.10.2021; Views: 269; Downloads: 33
.pdf Full text (1,51 MB)

8.
Trikoordinatna meritev strukturnega pločevinskega dela avtomobila na cnc tipalnem merilnem stroju : diplomsko delo
David Zagoršek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Orodjarstvo je delovno intenzivna panoga, še posebej, če podjetje razvija orodja za avtomobilsko industrijo, kjer vlada močna konkurenca. Zagotavljanje kakovosti svojih izdelkov je pomemben dejavnik, da podjetje pridobi in obdrži kupca. V podjetju EMO Orodjarna, d. o. o., uporabljajo trikoordinatne meritve odpreskov, s katerimi lahko posredno ovrednotijo kakovost preoblikovalnega orodja.V diplomski nalogi sem izbral merilno strategijo in izdelal off-line merilni program za izdelek, ki se bo vgradil v avtomobil znamke Mercedes-Benz. V nalogi so najprej predstavljene osnove kontaktne in brezkontaktne koordinatne merilne tehnike. Glavni del je namenjen predstavitvi izdelka ter izbiri merilne strategije. Merilni program smo preizkusili na CNC tipalnem merilnem stroju in na koncu analizirali merilne rezultate.
Keywords: off-line programiranje, nadzor kakovosti, preoblikovalno orodje, merilna strategija, meritve, CNC tipalni merilni stroj.
Published in DKUM: 05.10.2021; Views: 215; Downloads: 29
.pdf Full text (7,85 MB)

9.
Razvoj univerzalnega visokozmogljivega skobeljnega stroja z metodologijo vrednostne analize : magistrsko delo
Uroš Kurnik, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi raziskujemo trg na področju skobeljnih strojev in ugotavljamo trende oziroma potrebe na trgu lesne industrije. Na podlagi zbranih tržnih informacij smo določili funkcije in tehnične parametre skobeljnega stroja z uporabo metodologije vrednostne analize.
Keywords: Razvoj, tržna analiza, vrednostna analiza, visokozmogljiv skobeljni stroj
Published in DKUM: 28.09.2021; Views: 211; Downloads: 0
.pdf Full text (3,06 MB)

10.
Razvoj stroja za ponovno navijanje traku : diplomsko delo
Urška Steiner, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Obravnavana problematika diplomskega dela je ekscentrično navitje traku polizdelka na valjček. Cilj dela je razvoj nove vmesne enote, oziroma stroja, ki bo trak centrirano navil na nov valjček. Razvoj je opisan po korakih konstruiranja nove variante oziroma projektiranja. S pomočjo metode 3D modeliranja v programskem okolju Siemens NX, je rezultat dela konfekcijski stroj za ponovno previjanje traku.
Keywords: razvoj, projektiranje, konfekcijski stroj, 3D model
Published in DKUM: 23.09.2021; Views: 184; Downloads: 0

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica