| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 3759
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Analiza geometrije lijakastih pasti v pesku
Tina Klenovšek, Dušan Devetak, Jan Podlesnik, 2023, published professional conference contribution

Abstract: Volkci lijakarji so žuželke, katerih ličinke v pesku gradijo pasti v obliki lijaka za lov plena. Naklon lijaka in sipanje peska proti dnu lijaka plenu otežujeta pobeg, zato je oblika lijaka ključnega pomena za uspeh pri lovu. Različne vrste volkcev lijakarjev lahko gradijo različno oblikovane pasti. V raziskavi Devetak in sodelavci (2020) smo proučevali povezavo med geometrijo pasti in lastnostmi peščenega substrata. Pasti smo 3D skenirali z laserskim čitalnikom in izdelali 3D modele pasti, ki smo jih uporabili za opis oblike z meritvami kotov in za analizo variabilnosti pasti z metodami geometrijske morfometrije. Ugotovili smo, da substrat z manjšo granulacijo ali večjim deležem finega peska omogoča gradnjo kompleksnejših pasti s strmejšimi stenami, saj ima višji maksimalni kot stabilnosti. Oblika pasti je torej odvisna od strukture substrata in v heterogenem habitatu omogoča sobivanje različnih vrst volkcev z različnimi preferencami glede substrata.
Keywords: geometrijska morfometrija, analiza oblike, ličinke volkcev, granulacija peska
Published in DKUM: 15.04.2024; Views: 26; Downloads: 1
.pdf Full text (605,95 KB)
This document has many files! More...

2.
Prevalence of adjacent-level fractures after osteoporotic vertebral compression fractures : a prospective non-randomized trial comparing percutaneous vertebroplasty with conservative therapy
Igor Movrin, 2011, original scientific article

Abstract: Purpose: The purpose of this prospective non-randomized study was to analyze the prevalence and possible risk factors of adjacent-level fractures comparing percutaneous vertebroplasty (PVP) with conservative therapy. Methods: Consecutive patients satisfying the inclusion criteria of acute vertebral fracture pain (occurring within 1-6 weeks of the event and not relieved by oral analgesia) and imaging criteria of acute fracture activity were enrolled. All patients meeting the inclusion criteria were offered PVP. Patients who declined PVP and agreed to longitudinal evaluation were treated conservatively and constituted the control group. Results: In 2 of 27 patients (7.4%) treated with PVP and in 10 of 61 patients treated conservatively (16.4%), adjacent-level fractures occurred within 1 year. The degree of local kyphosis and bone mineral density (BMD) were identified as possible predictive factors for adjacent-level fractures. Conclusion: These results indicated that PVP carries a low risk of adjacent-level fractures. Lower BMD values and altered biomechanics in the treated area of the spine due to resistant kyphosis are possible predictive factors for adjacent-level fractures. A positive effect of PVP over conventional treatment was observed upon reduction of the prevalence of adjacent-level fractures, vertebral morphology, and pain reduction.
Keywords: zlom sosednjega vretenca, vertebroplastika, primerjalna analiza, lokalna kifoza, kostna mineralna gostota
Published in DKUM: 12.04.2024; Views: 48; Downloads: 0
.pdf Full text (350,40 KB)
This document has many files! More...
This document is also a collection of 1 document!

3.
Vrstna, funkcionalna in filogenetska pestrost plena treh vrst sov
Nuša Vinko, 2024, master's thesis

Abstract: Prehrana sov je pogost predmet raziskav, saj poleg podatkov o vrstah, ki jih plenijo, pridobimo tudi podatke o plenilskem vedenju in specializiranosti plenilca ter podatke o lokalni favni malih sesalcev. Z metodo analize izbljuvkov, pridobljenih podatkov s pomočjo metaanalize in statistične analize vzorcev sem v nalogi raziskala vrstno, funkcionalno in filogenetsko pestrost plena in posledično prehrano pegaste sove, Tyto alba, lesne sove, Strix aluco, in male uharice, Asio otus, na območju severovzhodne Slovenije. Rezultati cenilk vrstne pestrosti razkrivajo, da pegasta sova izkazuje najvišjo vrstno pestrost, tesno ji sledi lesna sova, mala uharica pa izkazuje najnižjo raznolikost vrst. Pegasta sova ima prav tako največjo funkcionalno pestrost, pri čemer ima lesna sova nekoliko nižje, a še vedno znatno visoke vrednosti. Filogenetska pestrost je najvišja pri lesni sovi, sledi pegasta sova in nato mala uharica. Te ugotovitve kažejo na različne ekološke strategije in različnost prehrane obravnavanih sov. Pegasta sova deluje kot generalist in izkorišča raznolik nabor plena. Lesna sova ima uravnotežen pristop in pleni vrste raznolikih evolucijskih linij. Mala uharica izkazuje najbolj specializirane prehranjevalne navade z najnižjimi vrednostmi na vseh obravnavnih nivojih. Ugotovitve zagotavljajo vpogled v diferenciacijo in delitev ekoloških niš ter plena med preučevanimi vrstami sov, s poudarkom na pomembnosti upoštevanja več vidikov pestrosti za celovite ekološke ocene.
Keywords: prehrana sove, vrstna pestrost, funkcionalna pestrost, filogenetska pestrost, analiza izbljuvkov, metaanaliza
Published in DKUM: 10.04.2024; Views: 80; Downloads: 3
.pdf Full text (1,93 MB)

4.
ANALIZA TRGA PROIZVODOV IN STORITEV IZ SLOVENSKIH GOZDOV IN SEGMENTIRANJE LASTNIKOV GOZDOV
Žan Rola, 2023, master's thesis

Abstract: Gozdovi so naše bogastvo bi bil primeren začetek razmišljanja o gozdu, o pomenu gozdov in raziskovanju trga proizvodov in storitev iz slovenskih gozdov. Slovenija je dežela gozdov in Slovenci smo tako ali drugače povezani z gozdovi in številnimi vlogami gozdnih sestojev. Pri opredelitvi pomena gozdov in gospodarjenja z gozdovi lahko rečemo, da je bogastvo gozdov težko meriti, saj ima gozd poleg proizvodne še ekološke in socialne funkcije, obenem pa je sestavni del našega življenja, saj z njim sobivamo. Gozd moramo poznati kot ekosistem, poznati moramo vse njegove vloge in prav zato je upravljanje gozdov in gospodarjenje z njimi zahtevna naloga, pred katero so postavljeni njihovi lastniki. Ključnega pomena je torej poznavanje danosti gozda in pa ozaveščanje lastnikov gozdov o pravilnem in gospodarnem ravnanju z gozdovi. Namen magistrskega dela je bil identificirati slovenske proizvode in storitve, ki izhajajo iz slovenskih gozdov, hkrati pa analizirati trg proizvodov in storitev in segmentirati lastnike gozdov v Sloveniji ter njihovo ravnanje z mladimi gozdnimi sestoji. Uporabljena metodologija magistrskega dela zajema sistematičen pregled obstoječe literature, člankov in spletnih virov na temo proizvodov in storitev ter gozdov samih. Poleg teoretičnega pregleda metod analize podatkov pa zajema metodologija tudi praktično uporabo segmentacijske analize. Pri zagotavljanju dobrih pogojev slovenskega gozdarstva potrebujemo učinkovite strategije ozaveščanja in vodenja lastnikov gozdov, ki jih razvijamo na podlagi dobrega poznavanja populacije lastnikov. Raziskava kaže, da so lastniki gozdov večinoma moški, stari okoli 60 let, s srednješolsko izobrazbo in upokojeni. Imajo približno 18 hektarjev gozdne posesti, pri upravljanju katere se večinoma zanašajo na lastne izkušnje. Segmentacija lastnikov razkriva razlike glede na starost, izobrazbo in tehnologije, ki jih uporabljajo pri redčenju, ne pa tudi značilnih razlik v pridobivanju znanj in veščin. Ključni izzivi ustreznega upravljanja lastnikov gozdov vključujejo njihovo nizko zaupanje v zunanje vire informacij in redko uporabo teh virov. Prihodnje strategije moramo zato prilagoditi različnim segmentom populacije in jih usmeriti v povečanje zaupanja in uporabo različnih informacijskih virov za optimizacijo gospodarjenja z gozdovi.
Keywords: gozd, gozdni sestoj, gozdarstvo, trg proizvodov, lastniki gozdov, upravljanje, gospodarjenje z gozdovi, segment, segmentacijska analiza
Published in DKUM: 09.04.2024; Views: 68; Downloads: 5
.pdf Full text (2,59 MB)

5.
Možnosti turističnega razvoja v občini Vransko : magistrsko delo
Denis Ukman, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je pozornost posvečena vrednotenju primernosti pokrajine za izbrane rekreacijske aktivnosti, in sicer pohodništvo, kolesarjenje, plezanje in jamarstvo, predvsem z vidika možnosti turističnega razvoja. Območje Dobroveljske planote na severu in Posavskega hribovja na jugu občine Vransko je zelo primerno za pohodništvo in gorsko kolesarjenje. Za plezanje so primerne naravne plezalne stene na Čreti ter naravna in umetna plezalna stena na Vranskem. V občini Vransko je registriranih kar 21 jam, vendar niso vse primerne za obiskovanje »povprečnega« turista. Največ jam se nahaja na zakraseli Dobroveljski planoti, ki so navpičnega tipa oziroma brezna in zato težko dostopna. Najbolj primerni jami za obiskovanje sta Škadavnica in Veternica. Slednja le z nadzorovanim vstopom izkušenih jamarjev.
Keywords: turizem, občina Vransko, rekreacija, pohodništvo, kolesarjenje, plezanje, jamarstvo, SWOT analiza
Published in DKUM: 28.03.2024; Views: 56; Downloads: 2
.pdf Full text (7,34 MB)

6.
Primerjava konvencionalne in trohoidne rezkalne strategije za grobo rezkanje
Žan Berglez, 2024, master's thesis

Abstract: Ukvarjali smo se z izdelavo testnega kosa, na katerem smo izvedli raziskave, in na podlagi rezultatov določili najbolj primerno tehnologijo mehanske obdelave glede na porabljen čas in stroške. Poleg tega je bila izvedena ocena obstojnosti orodja pri obeh vrstah obdelave s pomočjo serijske obdelave. Pri analizi rezultatov simulacij in testiranj je bila posebna pozornost namenjena tudi kakovosti obdelave. V magistrski nalogi so prav tako predstavljeni obdelovalni stroji, na katerih so bili preizkusi izvedeni, saj imajo ključno vlogo pri hitrosti in kakovosti obdelave.
Keywords: trohoidno rezkanje, konvencionalno rezkanje, analiza CamWorks
Published in DKUM: 19.03.2024; Views: 84; Downloads: 8
.pdf Full text (1,78 MB)

7.
Kriminalna žarišča in policijska dejavnost
Gorazd Meško, Anton Dvoršek, 2003, published professional conference contribution

Keywords: kriminaliteta, preprečevanje, analiza kriminalitete, omejevanje kriminalitete, GIS, Ljubljana
Published in DKUM: 19.03.2024; Views: 70; Downloads: 2
.pdf Full text (2,49 MB)

8.
Uporaba spektralne analize v energetiki : diplomsko delo
Sara Božnik, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen splošni pregled uporabe spektralne analize v energetiki s poudarkom na problematiki hrupa in vibracij v energetskih postrojih. Razvili smo kodo za izvedbo spektralne analize zvoka na podlagi hitre Fouriereve transformacije v računalniškem okolju Matlab in jo uporabili na merilnih podatkih zvoka. V ta namen smo predstavili potrebno matematično ozadje za razumevanje Fouriereve analize. Ker so dandanes računalniki in druge pametne naprave široko dostopne, smo preizkusili tudi izbran računalniški program in mobilno aplikacijo, ki ne zahtevata znanja programiranja.
Keywords: spektralna analiza, hitra Fouriereva transformacija, zvok, hrup
Published in DKUM: 18.03.2024; Views: 134; Downloads: 21
.pdf Full text (6,71 MB)

9.
Jezikovne značilnosti rubrike Kratkočasnik v časopisu Prijatel (1878) : magistrsko delo
Daniela Kočar, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Jezikovne značilnosti rubrike Kratkočasnik v časopisu Prijatel (1878) raziskuje prvi prekmurski časopis, ki je v Budimpešti izhajal pod uredništvom Imreta Agustiča, in sicer v času, ko se je že izoblikoval enoten slovenski knjižni jezik, obenem pa se je še objavljalo tudi v prekmurščini. Namen magistrskega dela je bil ugotoviti, kakšna je jezikovna podoba rubrike Kratkočasnik, ki vsebuje šale, pogosto zapisane v obliki dvogovorov. V teoretičnem delu so predstavljene splošne značilnosti časopisa Prijatel, urednik, posamezne rubrike, uporabljeni črkopis, jezik in pomen časopisa. V empiričnem delu sem s pomočjo treh ohranjenih številk časopisa Prijatel iz leta 1878 najprej podala vsebinske značilnosti izbrane rubrike in pojasnila humorne učinke, nato pa sem analizirala pravopisne, glasoslovne, oblikoslovne, leksikalne in skladenjske značilnosti v rubriki Kratkočasnik. S tem sem preverila, ali so besedila še zapisana v knjižni prekmurščini. Preverila sem tudi prisotnost uporabljenih leksemov v Slovarju stare knjižne prekmurščine (Novak 2006) in tako ugotavljala kontinuiteto rabe značilno prekmurskega besedja. Na podlagi izvirnika sem ob koncu naredila še diplomatični in kritični prepis besedil ter znotrajjezikovni prevod v sodobno knjižno slovenščino. S tem sem besedila pripravila za morebitne nadaljnje raziskave, s prevodom pa sem omogočila tudi njihovo širše razumevanje.
Keywords: časopis Prijatel, Imre Agustič, rubrika Kratkočasnik, jezikovna analiza, prekmurski jezik, humor, diplomatični prepis, kritični prepis, znotrajjezikovni prevod
Published in DKUM: 14.03.2024; Views: 69; Downloads: 10
.pdf Full text (1,92 MB)

10.
Digitalne tehnologije pri projektiranju variantnih rešitev ureditve brežine Hotinjskega ribnika
Eva Gašperšič, 2024, master's thesis

Abstract: V zaključnem delu je prikazana uporaba digitalnih tehnologij pri projektiranju variantnih ureditev brežine Hotinjskega ribnika. V teoretičnem delu zaključnega dela smo predstavili teoretične osnove informacijskega modeliranja gradbenih projektov (BIM) in uporabljeno programsko opremo ter uporabljene naprave za digitalno zajemanje podatkov. Za izdelavo 3D BIM-modelov smo uporabili programsko opremo Revit, za izdelavo 4D in 5D BIM-modelov pa programsko opremo Bexel Manager. V praktičnem delu zaključnega dela smo prikazali postopek projektiranja idejnih zasnov variantnih rešitev po BIM-pristopu. Rezultati so podani v obliki 3D, 4D in 5D BIM-modelov. Dobljene rezultate smo grafično prikazali in jih podrobneje opisali ter ovrednotili po v naprej določenih kriterijih. V zaključku smo predstavili prednosti in pomanjkljivosti izbrane BIM-programske opreme za namene projektiranja vodnogospodarskih ureditev. Prav tako smo ovrednotene rezultate variantnih rešitev med seboj primerjali z uporabo metod večkriterijskega odločanja in podali predlog za najprimernejšo ureditev Hotinjskega ribnika.
Keywords: gradbeništvo, vodno gospodarstvo, digitalne tehnologije, BIM-pristop, analiza variant
Published in DKUM: 12.03.2024; Views: 124; Downloads: 13
.pdf Full text (5,16 MB)

Search done in 0.41 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica