| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
Teroristične skupine Bližnjega vzhoda - Hezbolah : diplomsko delo
Monika Juh, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract:
Keywords: terorizem, teroristične skupine, Hezbolah, Bližnji vzhod, diplomske naloge
Published: 17.10.2011; Views: 1622; Downloads: 107
.pdf Full text (842,18 KB)

3.
Družbene spremembe na Bližnjem vzhodu in možnost razvoja novega terorizma : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Tjaša Vujasin, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo temelji na opisovanju družbenih sprememb na Bližnjem vzhodu in pojmov, kot so terorizem, terorist, teror in džihad. Opredelila sem tudi vrste terorizma in njegove značilnosti. Najbolj razširjena vrsta je verski terorizem. Verski teroristi izkoriščajo pomen islama in ga vidijo kot vojno proti nevernikom. Terorizem ima tako po svetu kot tudi na Bližnjem vzhodu dolgo zgodovino. Opisala sem krajši zgodovinski pregled pomembnih dogodkov v Egiptu, Siriji, Izraelu in Palestini ter predstavila aktualne dogodke. Osrednji del diplomskega dela se nanaša na arabsko pomlad in države, povezane s tem pojmom. Arabska pomlad ima velik pomen za arabske države. Z revolucijami so dosegli padce vlad in odstope predsednikov. Protesti so se širili iz Tunizije v Egipt, Sirijo in druge države. Nazadnje tudi v Turčijo. Diplomsko delo govori tudi o dogodkih, ki so zaznamovali Bližnji vzhod. Izraelsko-palestinski konflikt traja že več kot pol stoletja in ne kaže, da se bo sploh kdaj končal. Opisala sem tudi večje teroristične skupine na Bližnjem vzhodu. To so Hamas, Hezbolah, Egiptovski islamski džihad, Palestinski islamski džihad in Ljudska fronta za osvoboditev Palestine. Te skupine hočejo doseči politične cilje in s tem posegajo v človekove pravice.
Keywords: terorizem, teroristične skupine, Bližnji vzhod, diplomske naloge
Published: 03.10.2013; Views: 942; Downloads: 98
.pdf Full text (968,01 KB)

4.
ARABSKO-AMERIŠKI ODNOSI MED LETI 1945-1967 V LUČI SLOVENSKEGA ČASOPISJA
Primož Soban, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Dogajanje na Bližnjem vzhodu je vselej zanimiva teme ne glede na to, na katero časovno obdobje se nanaša. Enako velja tudi za obdobje med leti 1945-1967, ki ga je zaznamovala dekolonizacija in posledično pešanje vpliva Velike Britanije in Francije ter naraščanje vpliva ZDA. Arabskim državam so v tem obdobju vladali probritansko usmerjeni monarhi iz dinastije Hašemitov. Vendar se je zlasti v vojaških krogih, ki so bili nacionalistično usmerjeni, krepilo prepričanje, da Britanci oz. Zahod ne naredijo dovolj za njihove interese oz. da jih zgolj izkorišča za črpanje naravnih virov predvsem nafte. To prepričanje se je še posebej utrdilo po ustanovitvi judovske države Izrael, ki je kasneje postalo glavni generator konfliktov na Bližnjem vzhodu. Situacija v Palestini je bila problematična že skoraj od začetka 20. stoletja. Po prvi svetovni vojni je bil mandat za upravljanje s palestinskim ozemljem podeljen Britancem, ki pa so na naraščajoče napetosti med priseljenim judovskim prebivalstvom in arabskimi kmeti odgovarjali z dokumenti, imenovanimi Bele knjige, ki pa niso dosegle večjega napredka, saj sta jih pogosto zavračali obe strani. Tovrstna dejanja so trajala vse do leta 1947, ko so Britanci palestinsko ozemlje prepustili OZN. V preostalih arabskih državah so, kot je bilo že zapisano, vedno večji vpliv pridobivali vojaški poveljniki ter v 50. in 60. letih izvedli številne državne udare. Najbolj značilna primera sta Irak in Egipt pa tudi Iran, vendar s to razliko, da so v prvih dveh monarhijo zrušili nacionalistično in socialistično usmerjeni častniki, v primeru Irana pa so prozahodno oz. proameriško usmerjeni generali (ob pomoči agenta ameriške Centralno obveščevalne agencije (CIA) Kermita Roosevelta) zrušili nacionalistično in tudi socialistično usmerjenega predsednika vlade Mohameda Mosadeka. Dogajanje v Iranu je nasploh šolski primer delovanja CIA v času hladne vojne, kako so ZDA rušile sebi nenaklonjene režime.
Keywords: Bližnji vzhod, vojaške diktature, palestinsko vprašanje, arabsko-ameriški odnosi, dekolonizacija, CIA
Published: 07.05.2015; Views: 481; Downloads: 65
.pdf Full text (937,74 KB)

5.
Lokalna samouprava v Sirski arabski republiki
Samer Hussein, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Tema mojega diplomskega dela je lokalna samouprava v Sirski arabski republiki. Gre za področje, ki je izven meja te države precej neznano. Namen je predstaviti lokalno samoupravno ureditev, njeno delovanje ter organizacijsko strukturo. Ob upoštevanju sirskih zakonskih in ustavnih temeljev ter določil sem se osredotočil na delovanje lokalne samouprave, njeno financiranje, varstvo mej, vpliv državljanov na vodenje lokalne samouprave in njihovo sodelovanje pri izvajanju nalog, pravno varstvo, pravico do združevanja, upravni nadzor nad delovanjem lokalne samouprave ter pogoje za izvajanje nalog na lokalni ravni. Kot glavni vir mi je služil sirski Zakon o lokalni samoupravi (št. 107/2011), ki ga je sirski državni zbor sprejel marca 2011. Vsebina je v celoti na voljo na spletnem portalu sirskega državnega zbora. Ker je besedilo na voljo le v arabskem jeziku, ga je bilo potrebno prevesti. Za najtežavnejši del pisanja svojegaa diplomskega dela bi označil iskanje ustreznih pravnoterminoloških izrazov v slovenskem jeziku, saj se mnogi pravni instituti med seboj razlikujejo ali pa imajo drugačen pomen. V poštev so prišle tako arabska in slovenska kot tudi angleška pravna terminologija.
Keywords: Sirija, lokalna samouprava, decentralizacija, reforme, Bližnji vzhod
Published: 16.05.2016; Views: 406; Downloads: 48
.pdf Full text (680,63 KB)

6.
IZRAEL MED LETI 1967 IN 1979
Jernej Tomec, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Na Bližnjem vzhodu je bilo obdobje med leti 1967 in 1979 eno najturbulentnejših. Meje Izraela in njegovih sosed so se hitro spreminjale zaradi treh vojn: »šestdnevne«, iz katere je Izrael izšel kot zmagovalec; »vojne izčrpavanja«; »jomkipurske vojne«, kjer je Izrael utrpel znatne izgube, a se je rešil najhujšega. Začele so se teroristične akcije, ki so vplivale na ves svet. Najodmevnejši sta bili masaker na OI v Münchnu in osvoboditev talcev v Ugandi. Pod vplivom ameriškega predsednika Jimmyja Carterja je v Camp Davidu nastal sporazum med Izraelom in Egiptom. Izrael je dosegal vojaško premoč zaradi dobre strategije, smiselno izboljšanega orožja, izurjene vojske in pametne izrabe podnebja. Arabske države so dosegale vojne uspehe s hitrim urjenjem vojske in z inovacijami. Mednarodni terorizem je treba jemati resno. Sporazum v Camp Davidu je utrl pot poznejšemu izraelskemu sporazumu s Palestinci.
Keywords: Bližnji vzhod, Izrael, Egipt, Sirija, vojne, zračni napadi, izgube, terorizem, operacije, Camp David
Published: 13.06.2016; Views: 504; Downloads: 97
.pdf Full text (1,87 MB)

7.
PRAVICA KURDOV DO LASTNE DRŽAVE
Jože Slobodnik, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem na kratko predstavil zgodovino območja na katerem živi ljudstvo Kurdov. Osredotočil sem se na novejšo zgodovino, saj je ravno ta krojila stanje, ki ga Kurdi danes trpijo. V drugem delu sem podrobneje obrazložil pojma notranja in zunanja samoodločba. Slednjega sem primerjal z dosedanjimi uspelimi oz. priznanimi in nepriznanimi poskusi secesije. Primere Čečenije, Abhazije, Bangladeša, Hrvaške, Slovenije ter Bosne in Hercegovine sem primerjal s sedanjim stanjem Kurdov v posameznih državah, kjer ti tvorijo znaten del prebivalstva. Na podlagi napisanega sem povzel kriterije, ki se načeloma uporabljajo pri presojanju upravičenosti secesije določenega ljudstva od starševske države. V naslednjem poglavju sem podrobneje opisal kriterije, zapisane v Montevidejski konvenciji. Na nastanek države sem nato pogledal iz perspektive deklarativne ter konstitutivne teorije priznanja novonastale države. V sklepu sem podal dejansko stanje na Bližnjem vzhodu ter skušal ugotoviti ali to zadostuje omenjenim pogojem in kriterijem.
Keywords: zgodovina Kurdov, notranja samoodločba, zunanja samoodločba, secesija, kriteriji za nastanek države, Montevidejska konvencija, konstitutivna teorija, deklarativna teorija, priznanje, Bližnji vzhod
Published: 04.07.2016; Views: 756; Downloads: 102
.pdf Full text (1,09 MB)

8.
Stališča lokalnega prebivalstva do pribežnikov iz Bližnjega vzhoda
Saša Šutić, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Stališča lokalnega prebivalstva do pribežnikov iz bližnjega vzhoda izpostavljamo problem begunske krize, priseljevanja beguncev in migrantov v našo državo, v povezavi s tem raziskujemo stališča državljanov. V teoretičnem delu obravnavamo tematike s področja begunstva oziroma migracij. Pojasnjena je razlika med izrazoma begunec in migrant, predstavljene so kulturne in jezikovne značilnosti Sirije ter vzroki preseljevanja ljudi s tega območja. Posebna pozornost je namenjena mednarodni zaščiti, njeni opredelitvi in postopku njene pridobitve ter ostali zakonski ureditvi naše države v povezavi z begunsko problematiko. Opredelimo pravice in dolžnosti beguncev v naši državi s poudarkom na integraciji priseljencev ter dejavnost, ki v sklopu nje potekajo. Predstavimo opredelitev in značilnosti stališč, njihovo oblikovanje in spreminjanje. V empiričnem delu s pomočjo anketnega vprašalnika preverjamo stališče do aktualnih tem, ki se tičejo begunske krize in so v neposredni povezavi z našo državo. S postavljenimi hipotezami preverjamo mnenje o priseljevanju, njenih posledicah za našo državo, o možnosti popolne integracije beguncev ter statistično preverjamo pomembnost razlik odgovorov med spoloma. Na koncu rezultate kvalitativno obdelamo in analiziramo na beseden način ter potrdimo oziroma zavržemo zastavljene hipoteze. V zaključnih sklepih izpostavimo ključna spoznanja diplomskega dela.
Keywords: begunci, migranti, begunska kriza, Bližnji vzhod, integracija, prebivalci, diplomske naloge
Published: 21.12.2016; Views: 585; Downloads: 79
.pdf Full text (610,63 KB)

9.
Bližnji vzhod po prvi svetovni vojni
Sašo Pleteršič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Tema moje diplomske naloge je Bližnji vzhod po prvi svetovni vojni. Dogajanje na tem področju je bilo v zgodovini zelo razgibano, kar je opazno še danes. V nalogi poskušam prikazati dogajanje po končani prvi svetovni vojni tudi s pomočjo zgodovine, saj je bilo to zelo pestro že od pojava prvih civilizacij in islama, ki je pustil v zgodovini Bližnjega vzhoda največji pečat. Nenehno so se ponavljale napetosti v religiji med šiiti in suniti, ki so večinoma prerasle v vojne. Tako je bilo tudi v obravnavanem obdobju, kjer se verskim vzrokom pridružijo še judovski dejavnik in zahodne velesile, ki so zaradi lastnih interesov ta nasprotja krepile do te mere, da je v današnjem času območje Bližnjega vzhoda ena od najbolj nemirnih regij.
Keywords: Bližnji vzhod, islam, judovstvo, šiiti, suniti, vojne
Published: 19.09.2016; Views: 534; Downloads: 71
.pdf Full text (2,17 MB)

10.
Terorizem in Bližnji vzhod. Od Irguna in PLO do ISIS-a
Dejan Bratušek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Beseda terorizem je tesno povezana z besedo Bližnji vzhod. Področje Bližnjega vzhoda je za človeštvo zelo pomembno. Na tem področju so nastale vse tri svetovne religije: židovska, krščanska in islamska. Za vse tri religije je značilen monoteizem, to je verovanje v enega boga. So pa te vere, predvsem dve, židovska in islamska, razlog, da je Bližnji vzhod skozi vso zgodovino tudi področje stalnih spopadov med Judi in Arabci. V diplomski nalogi smo opisali vse vrste terorizma, ki se je pojavil na tem področju, ter vlogo velesil, ki so jih imele na ta dogajanja. Najprej smo opisali sionistični teroristični skupini Irgun in Etzel. Leta 1948 Judje ustanovijo državo Izrael. Še istega leta izbruhne prva arabsko-izraelska vojna, v kateri so arabske države premagane. Posledice te vojne so katastrofalne. Pride do množične izselitve Palestincev iz Izraela. Hkrati pa Palestinci začnejo s terorističnimi napadi, ki jih izvajajo med seboj nepovezane teroristične skupine. Leta 1964 pride na pobudo Egipta do ustanovitve Palestinske osvobodilne organizacije (PLO). Ko prevzame vodstvo nad PLO Jaser Arafat, se ta radikalizira in začne s terorističnimi napadi na izraelske cilje ne samo v Izraelu, temveč po vsem svetu. Po sporazumu v Camp Davidu, kjer skleneta mir Egipt in Izrael, Palestinci izgubijo svoje glavnega zaveznika Egipt. Tudi znotraj Palestincev pride do radikalizacije. Vedno pomembnejšo vlogo pa dobiva islamska vera. Šejk Ahmed Yassin ustanovi novo teroristično skupino Hamas, ki je za razliko od PLO popolnoma pod vplivom radikalnega islama. Še večjo radikalizacijo povzroči sporazum, ki sta ga v Oslu leta 1993, sklenila PLO in Izrael, s katerim je PLO priznal obstoj dveh držav na področju Palestine. Hamas postane najmočnejša palestinska teroristična in politična organizacija. Umik Sovjetske zveze iz Afganistana in pa islamska revolucija v Iranu leta 1979 povzročita pretres na področju terorizma. Če je bil do takrat glavni cilj islamskih teroristov Izrael. Povzroči ta pretres, da postane glavni cilj islamskega terorizma sveta vojna – džihad proti vsem sovražnikom islama. Teroristična skupina Al Kaida, ki je glavni zagovornik tega novega islamskega terorizma, postane za razliko od PLO in Hamasa skupina, ki ni omejena na ozko regionalno področje. Glavni sovražnik Al Kaide ni več samo Izrael in njen cilj ni več ustanovitev islamske države na področju Palestine, temveč je njen cilj zahodna civilizacija kot glavni sovražnik islama. ZDA s svojim napadom na Irak povzročijo, da pride v Iraku do spopada med suniti in šiiti. Pojavi se nova teroristična organizacija Islamska država Irak (ISI), ki se bori proti ameriški zasedbi Iraka. Na začetku je ISI del Al Kaide. Leta 2013 spremeni svoje ime v Islamsko državo Iraka in Levanta (ISIL). Njen vodja postane Abu Bakr al-Baghdadi. Podprejo jo iraški suniti. Če se je Al Kaida bolj posvečala odmevnim terorističnim napadom, si je ISIL zastavila za cilj, da na področju Iraka in Sirije ustanovi kalifat. Zaradi odlične vojaške organiziranosti zasede velika področja Iraka. Vplete se v državljansko vojno v Siriji. Junija 2014 se preimenuje v Islamsko državo (IS). Za glavno mesto kalifata razglasi sirsko mesto Ar-Rakah. Kmalu ostale države spoznajo vpletene v vojno v Siriji (ZDA, Rusija, Iran, Turčija), da je IS postala premočna in pomagajo Iraku in pa Kurdom, da uničijo IS. Danes na tem področju trenutno ni neke organizirane teroristične skupine, ki bi nasledila Al Kaido in ISIL.
Keywords: diplomske naloge, terorizem, Bližnji vzhod, teroristične skupine, Palestina, islam
Published: 29.10.2018; Views: 254; Downloads: 62
.pdf Full text (560,79 KB)

Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica