| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
IZRAŽANJE VERSKE SVOBODE JEHOVOVIH PRIČ PRI BREZKRVNEM ZDRAVLJENJU
Matjaž Senica, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Pravica do verske svobode in lastnega prepričanja je ena izmed najbolj temeljnih človekovih pravic, na kateri temeljijo vse ostale pravice. Eno od mnogih področij, kjer jo pacienti izvršujejo, je področje izbire načina zdravljenja oziroma medicinske oskrbe. Med pacienti obstaja skupina vernikov, ki zavračajo transfuzije krvi, namesto tega pa zahtevajo zdravljenje z razpoložljivimi brezkrvnimi nadomestki, ki so v sodobni medicini postali že nekaj povsem običajnega. S tem pa se ti pacienti izognejo tudi mnogim zdravstvenim zapletom, ki so povezani s transfuzijami krvi. Ti pacienti so Jehovove priče, ki svoje versko prepričanje o vzdrževanju krvi utemeljujejo s Svetim pismom. Danes jim to pravico priznavajo številne mednarodne pogodbe, nacionalne ustave in zakoni, ki temeljijo na pravici do samoodločbe oziroma avtonomiji pacienta. Ta pacientova pravica vsebuje dolžnost zdravnika, da pred določeno medicinsko oskrbo skrbno izvede pojasnilno dolžnost, ki predstavlja podlago za veljavno privolitev ali zavrnitev zdravljenja pacienta. Jehovove priče kot pacienti in kot starši, kadar odločajo o zdravljenju svojih otrok, namesto zdravljenja s transfuzijami krvi, utemeljeno zaupajo v brezkrvne alternative, ki zanje predstavljajo največjo pacientovo korist. Ker svoje verovanje in življenje skladno s tem razumejo kot odgovornost pred Stvarnikom Jehovom, takšnega načina zdravljenja ne prepuščajo naključju niti v morebitnih prihodnjih nepredvidljivih dogodkih. Zato pri sebi nosijo dokument Trajno pooblastilo, s katerim prepovedujejo zdravljenje s transfuzijami krvi, v primerih, ko o sebi ne bi bili sposobni sami odločati. Nadalje to pooblastilo opravičuje pooblaščenca, katere načine zdravljenja sme sprejeti in katere mora v pacientovem imenu zavrniti. Čeprav zavračanje krvi teh pacientov temelji na njihovem razumevanju Biblije, pa sodobna medicinska odkritja kažejo, da je takšno ravnanje utemeljeno tudi z zdravstvenega vidika. Mnogi zdravniki so na brezkrvne alternative že pričeli gledati kot na »zlati standard« medicinske oskrbe. Številna sodišča po vsem svetu Jehovovim pričam omogočajo izvrševanje njihove pravice do samoodločbe, zaradi česar to ni le mrtva črka na papirju, ampak pravno utemeljena praksa.
Keywords: Jehovove priče, verska svoboda, Biblija, transfuzija krvi, samoodločba pacienta, pojasnilna dolžnost, zavestna privolitev, vnaprej izražena volja, medicinske tveganja krvnih transfuzij, brezkrvne alternative.
Published: 02.02.2010; Views: 4236; Downloads: 765 
(1 vote)
.pdf Full text (4,01 MB)

2.
SIMBOLIZEM V RELIGIOZNI POEZIJI JOHNA DONNEA IN GEORGEA HERBERTA
Andreja Kovačević, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava simbolizem v religiozni poeziji Johna Donna in Georga Herberta. V prvem delu bom predstavila definicije in obrazložitve različnih avtorjev o značilnosti metafizične poezije, v nadaljevanju pa se bom osredotočila na politično in religiozno situacijo ere, ter opisala nastanek Anglikanske Cerkve ter verska preganjanja iz danega zgodovinskega obdobja. V nadaljevanju sem raziskala delo Johna Donna, in učinek, ki ga je imela verska nestabilnost na njegovo življenje in poezijo. John Donne je bil sprva katolik, zato je imel zaradi vere težave, a je kasneje postal anglikanec in celo prevzel cerkven položaj. John Donne je že v mladosti napisal mnogo ljubezenskih in erotičnih pesmi, ki so temeljile na njegovi ljubezni do žene Anne. Po ženini smrti so romantične in erotične motive v pesmih zamenjali motivi ljubezni do Kristusa. V nadaljevanju diplomsko delo obravnava religiozno, biblično simboliko Donnovih pesmi. Njegove pesmi The Canonization in Holy Sonnets V, VII, IX, X, XI, XVII ter XVIII so tudi analizirane. V petem poglavju se osredotočim na življenje Georga Herberta, anglikanskega duhovnika, ki je bil globoko vdan bogu in svojim župljanom. Njegovo poezija ni ljubezenska, njegove pesmi so posvečene bogu, s čimer je učil župljane kako častiti boga. V zaključku bom prikazala, kako je religiozna in politična nestabilnost obdobja vplivala na poezijo teh dveh avtorjev, ter kako nam njuna dela pomagajo pri predstavi in razumevanju časa, v katerem sta živela.
Keywords: vera, krščanstvo, Biblija, simbolizem, metafizična poezija, Anglikanska Cerkev, pobožnost
Published: 07.09.2016; Views: 413; Downloads: 52
.pdf Full text (649,90 KB)

3.
Besedilna analiza argumentacijske zgradbe Prvega Janezovega pisma
Lili Krapše, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo besedilno analizirali argumentacijsko strukturo Prvega Janezovega pisma, besedila iz Biblije. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo opredelili pojme sporočanje, besedilo, umetnostno besedilo ter ključne elemente pragmatičnega opisovanja besedila s poudarkom na argumentacijski strukturi besedila, s katero preučujemo prepričljivost in učinkovitost sporočila. Argumentacija v besedilu lahko poteka na dva načina: kot utemeljevanje, pri katerem gre za prepričevanje z razumskimi sredstvi ter kot pregovarjanje, kjer tvorec besedila sredstva prepričevanja izbere tako, da onemogoči naslovnikov razumski odjem, torej skuša vplivati na naslovnika z manipulacijo. Za Prvo Janezovo pismo smo z analizo sporočanjsko-pragmatičnega konteksta, tematske strukture ter pogostih prepričevalnih sredstev ugotovili, da je tvorec pisma skušal vplivati predvsem na naslovnikova čustva.
Keywords: sporočanje, umetnostno besedilo, Biblija, Prvo Janezovo pismo, argumentacijska struktura, manipulacija
Published: 18.10.2016; Views: 588; Downloads: 88
.pdf Full text (1,34 MB)

4.
BIBLIČNE PODOBE V PESMIH NICKA CAVEA
Martina Gomboc, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Nick Cave je pevec, poet in pisatelj. Njegov način pisanja je edinstven in zato še posebej zanimiv. V svoji diplomski nalogi sem predstavila razloge za njegov poseben pristop do pisanja pesmi. Na njegov način izražanja so vplivale njegove živjlenjske izkušnje. Osebne tragedije, ljubezeske afere in odnos do Boga. Njegova besedila so polna bibličnih podob. V prvem delu naloge sem predstavila njegovo razlago in poglede na svoj način pisanja. V drugem delu sem te teme poiskala v njegovih pesmih. Njegovo duhovno potovanje ga je popeljalo od anglikanske vere do krščanstva in čez. Prebiranje Svetega pisma Stare zaveze je vplivalo na njegovo obnašanje in pisanje pesmi v mlajših letih. Nova zaveza je dala njegovi domišljiji nov zagon. Njegova nekdaj brutalna in nasilna besedila so prešla na bolj duhovno raven. Nick Cave trdi, da njegova besedila nimajo religiozne vsebine saj zavrača katoliško cerkev kot inštitucijo. Za svoje izražanje uporablja podobe iz Biblije kot metafore, kar daje njegovim besedilom globlji pomen.
Keywords: besedila, Biblija, podobe, metafore, ljubezen, Bog, Nick Cave
Published: 06.12.2016; Views: 707; Downloads: 73
.pdf Full text (322,83 KB)

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica