| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 50
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
2.
3.
MODELIRANJE PROCESA IZDAJE DIGITALNIH POTRDIL Z NOTACIJO BPMN
Aleš Markuš, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo poslovne procese, ki vključujejo izdajo digitalnih potrdil. Za modeliranje samih procesov je uporabljena notacija BPMN. Gre za notacijo, s katero lahko na grafičen način predstavimo poslovne procese nekega podjetja. V mnogih podjetjih imajo poslovne procese opisane na listih papirja, to pa seveda otežuje samo razumevanje. V svetu se vedno bolj uveljavljajo t. i. elektronske storitve — storitve, ki jih je mogoče opravljati prek interneta in drugih elektronskih medijev. Uporabniki pri vseh storitvah zahtevamo ustrezno raven varnosti. Glede na izkušnje in težave, ki so se v preteklosti pojavile pri opravljanju elektronskih storitev, se je kot edini zares varen in zanesljiv sistem zagotavljanja varnosti v elektronskem okolju uveljavil sistem digitalnih certifikatov oziroma potrdil. Digitalno potrdilo je po svojih varnostnih zasnovah enakovredno lastnoročnemu podpisu in zagotavlja ustrezno stopnjo varnosti pri vseh elektronskih storitvah, ki jih opravljamo z njegovo pomočjo. Diplomska naloga obravnava osnovne koncepte modeliranja poslovnih procesov in digitalna potrdila. Praktični del diplomske naloge podaja rešitev v obliki procesa, ki je modeliran s pomočjo programskega orodja ARIS Business Architect.
Keywords: poslovni procesi, informacijske rešitve, digitalno potrdilo, modeliranje, BPMN
Published: 17.09.2009; Views: 2512; Downloads: 299
.pdf Full text (14,25 MB)

4.
POSLOVNO USMERJEN RAZVOJ INFORMACIJSKIH SISTEMOV
Bogdan Gorenak, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili korake pri metodi poslovno usmerjenega razvoja informacijskih sistemov. Opisali smo modelirne notacije in izvajalne jezike in oba sklopa med sabo primerjali. Nato smo skozi niz vseh poslovnih modelov in diagramov poenotili pogled nad poslovnimi zahtevami in pričakovanji. Pri tem smo dobili potreben tehnični pogled za izpostavitev storitev, ki smo jih kasneje implementirali v praktičnem delu. Opisali smo Oracle Soa Suite okolje in ostala nujna orodja, ki so potrebna v tem okolju. Na koncu smo podali mnenje na podlagi razvitega procesa.
Keywords: Storitveno usmerjena arhitektura, poslovni procesi, BPMN, BPEL, poslovna analiza, konceptualna arhitektura, UML
Published: 03.06.2010; Views: 1808; Downloads: 156
.pdf Full text (4,99 MB)

5.
VPELJAVA ELEKTRONSKE OBDELAVE RAČUNOV V DRUŽBI GORENJE D.D.
Tomi Bartolac, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V nalogi je predstavljen projekt uvedbe elektronskega obdelovanja računov v Gorenju, d. d. V prvem delu smo na kratko povzeli razloge za vpeljavo takšnega sistema in predstavili trenutne procese za likvidacijo in knjiženje računov. Zatem smo pregledali zakonske zahteve glede izmenjavanja, obdelovanja ter arhiviranja elektronskih računov. Sledi pregled različnih sistemov, med katerimi smo iskali primernega za vpeljavo v podjetje. Na koncu smo opisali izvajanje testiranja in začetek vpeljave sistema.
Keywords: elektronsko poslovanje, informacijski sistemi, obdelava in izmenjava računov, poslovni procesi, jezik BPMN, sistemi ERP
Published: 26.07.2010; Views: 1608; Downloads: 187
.pdf Full text (2,75 MB)

6.
PRIMERJAVA MODELIRANJA POSLOVNIH PROCESOV V RAZLIČNI PROGRAMSKIH OKOLJIH
Gregor Jošt, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na zastonjska in plačljiva orodja, ki podpirajo modeliranje v grafični notaciji za modeliranje poslovnih procesov BPMN. Na začetku smo podrobneje predstavili notacijo BPMN in si ogledali razlike med posameznimi različicami. Orodja, ki podpirajo BPMN, smo razdelili v tri skupine: 1) namenska spletna (Signavio Process Editor), 2) namenska namizna (BizAgi Process Modeler) in 3) splošna namizna (Visio 2007). Za vsako skupino smo podrobneje predstavili kandidata, kjer smo ugotavljali njegove prednosti in slabosti. Uporabnost, enostavnost uporabe in učinkovitost predstavnikov skupin smo ugotavljali pri preizkusu, kjer je sodelovalo 129 študentov. Rezultate smo analizirali in ugotovitve praktično uporabili pri vrednotenju variant v odločitvenem modelu, katerega smo izdelali za ugotavljanje najprimernejšega orodja pri skupinskem modeliranju. Na koncu smo povzeli rezultate raziskave in sprejeli oziroma zavrnili hipoteze, postavljene na začetku.
Keywords: Poslovni procesi, modeliranje poslovnih procesov, BPMN, odločitveni model, DEXi, Microsoft Visio, Signavio Process Editor, BizAgi Process Modeler, ISO 9126, TAM
Published: 13.09.2010; Views: 2396; Downloads: 434
.pdf Full text (4,19 MB)

7.
OPTIMIZACIJA POSLOVNEGA PROCESA V JAVNEM SEKTORJU
Igor Brdnik, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomski nalogi smo se osredotočili na proces pisanja kazenskih nalogov pri tem ko nas ustavi policist. Proces je glede na današnje tehnologije zastarel, saj večino dela policist opravi ročno. Zato smo se odločili proces spremeniti in izboljšati, pri tem pa smo upoštevali tehnologije, ki so v uporabi danes. Obstoječ proces smo preučili in ga s pomočjo notacije BPMN zmodelirali v orodju IBM Web Sphere Business Modeler. V istem orodju smo izdelali tudi izboljšan model procesa, ki je optimiziran za delo z računalnikom in tiskalnikom, vsi zakonsko zahtevani podatki pa bi se naj prenašali iz podatkovnih baz policije, kar pomeni manj dela za policiste in krajši čas izvajanja procesa.
Keywords: modeliranje poslovnega procesa, poslovni proces, plačilni nalog, optimizacija, BPMN
Published: 13.12.2010; Views: 1744; Downloads: 171
.pdf Full text (1,60 MB)

8.
SAMODEJNA PRETVORBA IZ BPMN MODELOV V BPEL IZVAJALNI JEZIK
Andrej Hrnčič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem času je hiter in prilagodljiv odziv na spremembe v poslovnem svetu ključna lastnost, s katero podjetja ostajajo konkurenčna na trgu. Diplomsko delo kot delno rešitev tega problema predstavlja postopek pretvorbe modelov poslovnih procesov v izvedljivo kodo s pomočjo algoritmov in namenske programske opreme. V ta namen sta v prvem delu predstavljena dva standarda, med katerima se bo pretvorba vršila. Začetni je tako imenovana BPMN notacija, ki je namenjena modeliranju poslovnih procesov, ciljna oblika pa je jezik BPEL, v katerem se procesi izvedejo. V nadaljevanju so predstavljeni različni pristopi za pretvorbo, ki temeljijo na matematičnih osnovah, razvitih v ta namen. Čeprav je veliko modelov možno enostavno pretvoriti v izvajajoč algoritem, je za nekatere strukture potrebna globlja analiza in poznavanje postopkov preslikave, ki so v nadaljevanju podrobno predstavljeni. Drugi del diplomske naloge zajema opis in uporabo programske opreme podjetja IBM, ki je namenjena temu opravilu. Primeru uporabe pretvorbe nad dejanskim primerom poslovnega procesa sledi tudi pregled nad možnostjo iterativnega razvoja v življenjskem ciklu procesa.
Keywords: SOA, BPMN, BPEL, IBM WebSphere, Poslovni procesi
Published: 20.12.2010; Views: 1974; Downloads: 135
.pdf Full text (3,63 MB)

9.
PROCESI DIGITALIZACIJE VSEBIN
Janez Filej, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Procesi digitalizacije vsebin so v porastu, saj poteka pospešena digitalizacija različnih vrst analognih kulturnih vsebin, kot so stari zvočni posnetki, videoposnetki, fotografije in dokumenti. Procesi digitalizacije so pri ohranjanju kulturne dediščine ključni, saj omogočajo enostaven digitalen dostop do vsebin, ki so se primarno izdelale in se primarno hranijo v analogni obliki. V diplomski nalogi, ki lahko služi kot pomoč posameznikom in različnim organizacijam pri izvedbi procesov digitalizacije vsebin, smo pregledali in analizirali različne vrste e-vsebin: zvočne, slikovne, video in vsebine dokumentov. Procesi digitalizacije potekajo neodvisno za vsako od navedenih vsebin in so v diplomi prikazani z BPMN modeli in s tekstovnim opisom poteka posameznega procesa.
Keywords: digitalizacija, zvok, slika, video, dokument, e-vsebina, BPMN
Published: 26.05.2011; Views: 1457; Downloads: 247
.pdf Full text (6,43 MB)

10.
ANALIZA IN IZBOLJŠAVE INFORMACIJSKO-KOMUNIKACIJSKEGA VIDIKA REŠITEV OBČINE LENDAVA
Boštjan Orban, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo analizirali trenutno spletno rešitev občine Lendava, komunikacijo med zaposlenimi in komunikacijo občinske uprave ter občanom občine Lendava preko občinske spletne strani. Potek komunikacije smo predstavili s modeli sporazumevanja, ki so del notacije BPMN 2.0. To grafično notacijo uporabljamo za modeliranje poslovnih procesov, kot tudi delovnih tokov. Na podlagi pridobljenih podatkov in informacij smo skušali najti primerne rešitve in izboljšave na področju komunikacij ter pripraviti ustrezno spletno rešitev. Za izdelavo rešitve smo uporabili WordPress, ki je sistem za upravljanjem s spletnimi vsebinami ter njegovimi vtičniki, ki jih WordPress ponuja. Spletno rešitev pa smo predstavili tudi občanom in občankam občine Lendava, ki so rešitev ovrednotili s pomočjo ankete.
Keywords: komunikacija, e-komuniciranje, modeli sporazumevanja, BPMN 2.0, občina Lendava, IK vidik, spletna rešitev, CMS, sodobni načini komuniciranja
Published: 13.09.2011; Views: 1614; Downloads: 131
.pdf Full text (2,45 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica