| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Arbelos, parabelos in f-belos
Viktorija Ternar, 2015, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava arbelos, parabelos in f-belos. Izhodišče predstavlja arbelos, to je lik omejen s tremi paroma dotikajočimi se polkrožnicami, katerih središča so kolinearna. Če polkrožnice nadomestimo z loki latus rectum parabol, dobimo njegov parabolični analog, ki se imenuje parabelos. f-belos pa je lik, ki predstavlja posplošitev tako arbelosa kot tudi parabelosa. V prvem poglavju so navedene definicija in elementarne lastnosti arbelosa. V drugem poglavju se najprej spomnimo osnovnih pojmov, povezanih s parabolo, nato definiramo parabelos in dokažemo analogne lastnosti kot pri arbelosu. V zadnjem poglavju definiramo f-belos, ki za osnovo vzame (skoraj) poljubno funkcijo, zvezno na intervalu [0,1] in odvedljivo na intervalu (0,1). Omejen je namreč s tremi poljubnimi, vendar podobnimi krivuljami, zato njegove lastnosti predstavljajo razširitev in posplošitev lastnosti arbelosa in parabelosa. V tem delu izpeljemo karakterizaciji arbelosa in parabelosa, kar je tudi osrednji rezultat tega magistrskega dela.
Keywords: arbelos, parabelos, f-belos, latus rectum, temenski paralelogram, tangentni paralelogram
Published: 05.06.2015; Views: 1125; Downloads: 119
.pdf Full text (1,49 MB)

2.
GEOMETRIJSKE KONSTRUKCIJE KOT REALIZACIJE ALGEBRAIČNIH IZRAZOV
Sabina Majcen, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene geometrijske konstrukcije, ki jih ne znamo izvesti direktno, ampak si moramo predhodno nekaj izračunati, nato pa na podlagi teh izračunov oziroma dobljenih formul, izpeljemo čimbolj elegantno konstrukcijo zahtevanega objekta.
Keywords: geometrijske konstrukcije, arbelos, Eulerjev izrek, Ponceletov porizem, potenca točke glede na krožnico
Published: 03.07.2012; Views: 1394; Downloads: 144
.pdf Full text (4,73 MB)

3.
ARBELOS
Nataša Lemež, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava geometrijski lik, ki se imenuje arbelos ali čevljarski nož. Z njim se je ukvarjal že Arhimed, kasneje pa so se mu posvečali še mnogi drugi matematiki. V delu je predstavljenih več zanimivih krogov in njihove lastnosti: Arhimedova dvojčka, Paposova veriga, Apolonijev krog, Bankoffov krog in Schochova kroga.
Keywords: Arbelos, polkrog, Pitagorov izrek, inverzija, Arhimedova dvojčka, Paposova veriga, Apolonijev krog, Schochova kroga.
Published: 19.05.2009; Views: 2912; Downloads: 269
.pdf Full text (590,09 KB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica