| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
KARAKTERIZACIJA NEOKSIDIRANEGA DELA NOTRANJE OKSIDIRANE BAKER ALUMINIJEVE ZLITINE PREOBLIKOVANE PO ECAP POSTOPKU IN PREUČITEV POSTOPKA Z VIDIKA DIFUZIJE INOVACIJ
Peter Kirbiš, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Današnje inženirstvo napreduje, proti novim tehnologijam materialov, kar odpre nove konstrukcijske možnosti zmanjševanja presekov, vztrajnostnih mas in dimenzij izdelkov. Vse izrazitejše se kažejo potrebe po uporabi, naprednih materialov z specifičnimi lastnostmi, kot so visoka trdnost in trdota, izboljšana žilavost, odpornost na ciklično utrujanje, povečana električna in toplotna prevodnost, ter toplotna obstojnost. Proizvodnja takšnih materialov, zahteva nove proizvodnje tehnologije, in uporabo vseh dosedanjih znanj iz področja materialov. Lastnosti materiala, lahko izboljšamo na različne načine, osredotočili se bomo predvsem na zmanjševanje velikosti kristalnih zrn in vnašanje drobnih delcev v mikrostrukturo. Z zmanjšanjem velikosti kristalnih zrn, dosežemo večje napetosti tečenja, v skladu z Hall-Petchovo odvisnostjo. Ko se zmanjša velikosti zrn pod 1µm, imamo opravka z materiali, ki imajo, nove edinstvene kombinacije lastnosti. Študij literature je pokazal, da je mogoče doseči submikronsko, in celo nanokristalno mikrostrukturo, z aplikacijo velikih plastičnih deformacij. To dosežemo z izpostavljanjem materiala velikim tlakom, torziji oz. enostavnemu strigu. Eden najbolj obetavnih postopkov z tega področja, je tako imenovan ECAP postopek, pri katerem je prisotna možnost uporabe v industrijski praksi, ki bo preučena v tej publikaciji.
Keywords: Tehnologije materialov, inovacijski manegement, ecap(equal channel angular presing), spd (severe plastic deformation), notranja oksidacija, karakterizacija cu-al zlitine, nanokristalne kovine, mehanske lastnosti, utrjevalni mehanizmi, hall-petch-ova enačba, proizvodnja nanokristalnih kovin, karakterizacija nanokovin, optični mikroskop, sem (rasterski elektronski mikroskop), tem (presevni elektronski mikroskop), ebsd( sipanje povratnih elektronov), ecap izvedbe, priprav vzorcev za rastersko
Published: 13.10.2011; Views: 1752; Downloads: 171
.pdf Full text (2,63 MB)

2.
RAZVOJ APLIKACIJE ZA MERJENJE NAPREDKA ČEBELJIH DRUŽIN
Matija Šarabon, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Pri čebelarjenju z več čebeljimi družinami ne moremo vseh sprememb, ki nastanejo v panjih, shranjevati v lasten spomin. Za uspešno premagovanje problemov, ki pri tem nastanejo, nujno potrebujemo sistem beleženja podatkov. Beleženje podatkov na list papirja je zamudno, podatki so razpršeni, pregled zbranih podatkov pa nepregleden. Razvoj prototipa rešitve smo zasnovali v orodju Balsamiq Mockups ter ga izdelali s pomočjo AngularJS in Ionica. Struktura Ionica služi kot izgled aplikacije, samo funkcionalnost pa mu doda AngularJS ter baza podatkov Firebase, kamor aplikacija shranjuje vnesene podatke. Prednost aplikacije je njena preprosta uporaba, podatki so zbrani na enem samem mestu, njihov pregled pa je enostaven. Prototip razvite aplikacije smo razvijali za tablične računalnike s pred-nameščenim operacijskim sistemom Andorid ali iOS. Aplikacijo je namenjena uporabi čebelarjem, ki si želijo preprostega vnašanja podatkov pridobljenih z opazovanjem čebeljih družin.
Keywords: čebelarstvo beleženje podatkov node.js angular.js Ionic Framwork Baze podatkov
Published: 16.09.2015; Views: 604; Downloads: 111
.pdf Full text (1,09 MB)

3.
SPLETNA REŠITEV ZA ISKANJE TERMINOV IN LOKACIJ PREDAVANJ
Boštjan Koželj, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomi smo opisali uporabo MVC modela za razvoj spletne rešitve. Kratica MVC se nanaša na pojme podatkovni model, pogled in krmilnik, ki skupaj tvorijo strukturo spletne rešitve. Preučevali smo uporabo angularnega ogrodja, JavaScript skriptnega jezika, visoko tekstovnega označevalnega jezika in kaskadnih stilskih datotek. MVC model smo preizkusili na prototipni rešitvi urnika predavanj namenjene študentom in predavateljem. S spletno rešitvijo imajo študenti možnost iskanja lokacije predavanj znotraj izbranih časovnih intervalov. Za izbrani časovni interval lahko iščejo tudi naslove predavanj. Rešitev bo namenjena tudi predavateljem, ki s spletno rešitvijo lahko urejajo podatke o lastnih predavanjih. Predavatelji lahko tudi dodajajo morebitna obvestila povezana z njihovimi predavanji.
Keywords: spletna rešitev, angular, mvc model, urnik, lokacija
Published: 11.10.2016; Views: 390; Downloads: 34
.pdf Full text (1,35 MB)

4.
Tehnologija Angular 2 na primeru vtičnika Wordpress
Mario Kenda, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena implementacija vtičnika Wordpress, ki zagotavlja hitro in predvsem enostavno rezervacijo željenega turističnega aranžmaja. To dosežemo s tehnologijama Angular 2 in TypeScript ter vsemi drugimi povezanimi tehnologijami za razvoj spletnih aplikacij. Uporabniški vmesnik aplikacije je implementiran v jezikih HTML in CSS ter ogrodjem Bootstrap. Interakcija z uporabnikom ter logika aplikacije pa je implementirana s tehnologijama Angular 2 in jezikom TypeScript.
Keywords: Angular 2, TypeScript, Wordpress
Published: 06.10.2017; Views: 357; Downloads: 114
.pdf Full text (2,68 MB)

5.
Analiza in razvoj spletnih rešitev na osnovi ogrodja MEAN.JS
Lovro Hudrap, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V tem diplomskem delu smo se spoznali s skupkom ogrodij MEAN, ki zagotavlja razvoj celovitih spletnih rešitev. Za lažje razumevanje principov razvoja z uporabo omenjenega skupka ogrodij smo razvili spletno rešitev imenik, ki uporabnikom omogoča urejanje seznama oseb s pripisanimi telefonskimi številkami. Skozi razvoj spletne rešitve smo spoznali več storitev, knjižnic in ogrodij, ki jih lahko vključimo v sam razvoj. Spoznali smo se tudi z orodji za izvedbo testov zmogljivosti spletnih rešitev, izvedli serijo testov in grafično prikazali pridobljene metrike.
Keywords: Node, Express, Angular, MongoDB, razvoj, analiza
Published: 09.10.2017; Views: 243; Downloads: 61
.pdf Full text (1,53 MB)

6.
Testiranje aplikacij Angular2 z uporabo ogrodja Protractor
Andreja Mirchevska, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljeni koncepti testiranja spletne aplikacije in sprotno testiranje programske opreme. Implementiran je avtomatiziran proces testiranja aplikacije. Testiranje je izvedeno na aplikaciji Angular 2, načrtovani so scenariji za funkcijske teste in implementirani s pomočjo ogrodja Protractor. V diplomskem delu smo predstavili dokumentacijo in organizacijo teh testov. Implementirali smo proces gradnje aplikacije, izvajanja testov in prikaz rezultatov z ogrodjem Jenkins. Predstavljena je tudi analiza rezultatov izvajanih testov.
Keywords: Angular 2, Protractor, testiranje, Jenkins
Published: 24.10.2017; Views: 367; Downloads: 55
.pdf Full text (1,59 MB)

7.
Implementacija komunikacijskega jedra med spletno aplikacijo angular ter spletnim strežnikom node.js
Vinko Šmid, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje implementacijo programskega jedra z uporabo tehnologije Angular ter Node.js. Jedro vsebuje nabor funkcionalnosti, ki poskrbijo za komunikacijo med spletno stranjo ter spletnim strežnikom, zagotavljajo varnost, pravilno infrastrukturo, sporočanje napak, ter kopico drugih modulov, ki programerju poenostavijo in pohitrijo razvoj spletnih aplikacij. Ogrodje Angular je trenutno eno izmed najpogosteje uporabljenih ogrodij za gradnjo predstavitvenega dela spletnih aplikacij, Node.js v povezavi s Express ogrodjem, pa postaja »de facto« ogrodje za implementacijo JavaScript spletnih API-jev. V magistrskem delu smo najprej predstavili teoretično ozadje, kjer smo opisali temeljni tehnologiji, predstavili REST storitve, izvedli arhitekturni pregled ter predstavili programska jezika JavaScript ter TypeScript. V nadaljevanju smo predstavili še načine zagotavljanja varnosti spletnih aplikacij ter spletnih strežnikov. V osrednjem delu, magistrska naloga opisuje potek načrtovanja programskega jedra ter celoten postopek implementacije funkcionalnosti, kjer smo najprej opisali postavitev REST spletnih storitev, integracijo ORM-ja, izvajanje validacij podatkov, lokalizacijo ter vgradnjo avtentikacije ter avtorizacije. Zadnji del implementacije opisuje postavitev spletne strani, komunikacijo s spletnim strežnik ter izdelavo globalnih kontrolnih komponent, ki omogočajo hitro ter učinkovito izdelavo novih spletni vsebin.
Keywords: Angular, Node.js, komunikacijsko programsko jedro
Published: 17.07.2018; Views: 305; Downloads: 59
.pdf Full text (2,12 MB)

8.
Uporaba programskega jezika TypeScript za razvoj sodobnih spletnih rešitev
Nejc Korošec, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen skriptni programski jezik TypeScript, ki ga uporabljamo za ustvarjanje sodobnih spletnih aplikacij. Na začetku naloge je razložen namen in pomen skriptnih jezikov. V drugem delu sledi podrobna predstavitev programskega jezika TypeScript, opisane so najpomembnejše lastnosti in funkcionalnosti jezika. Sledi primerjava s skriptnim jezikom JavaScript, kjer na primerih ugotovimo, kateri je primernejši za uporabo. V zadnjem delu s pomočjo tehnologije Angular, ki za izgradnjo uporablja jezik TypeScript, ustvarimo aplikacijo.
Keywords: Spletne aplikacije, skriptni jezik, TypeScript, Angular
Published: 07.11.2018; Views: 329; Downloads: 74
.pdf Full text (1,55 MB)

9.
Empirična analiza ter primerjava tehnologij in pristopov predpomnjenja v sodobnih spletnih rešitvah
Jure Žnidarec, 2018, master's thesis

Abstract: V informacijski dobi smo na vsakem koraku obdani z veliko količino podatkov. Prav tako je vedno več aktivnih uporabnikov in vsi si želijo dostopati do želenih informacij v čim krajšem odzivnem času. V našem delu smo se odločili raziskati, kakšne možnosti ponuja predpomnjenje podatkov v sodobnih spletnih rešitvah. Cilji naloge so bili zagotoviti optimalno delovanje našega sistema z implementacijo in uporabo različnih strategij predpomnjenja ter zagotoviti delovanje navadne odzivne in napredujoče spletne aplikacije. Najprej smo pregledali obstoječo literaturo, potem pa smo se lotili izdelave zalednega sistema, napredujoče in navadne odzivne spletne aplikacije. Pri izdelavi zalednega sistema smo uporabili različne strategije predpomnjenja, ki temeljijo na sistemu Redis. S pomočjo metode izvajanja testov, s programom JMeter, smo ugotavljali, katera izmed teh strategij je optimalna za delovanje našega sistema. Ugotovili smo, da je za naš sistem optimalna uporaba kombinacija strategij “Read-Through” in “Write-Through”. Na koncu smo preverili tudi, kako dobro je definirana naša napredujoča spletna aplikacija, kar smo izvedli s pomočjo orodja Lighthouse. Omejitve, ki so se pojavile, predstavljajo uporabo paketa za povezavo in interakcijo s sistemom Redis, saj le-ta ni podpiral cevenja in je tako prišlo do daljšega izvajanja operacij. Možnosti za nadaljnje delo vidimo v tem, da bi sistem začelo uporabljati večje število uporabnikov. S tem bi dosegli večje količine podatkov, kar bi privedlo do večje obremenitve sistema. Na ta način bi lažje ovrednotili, kako se sistem obnaša ob večjih obremenitvah.
Keywords: predpomnjenje, napredujoče spletne aplikacije, odzivne spletne aplikacije, Angular, Node.js, Express, Redis, MySQL, API, Cache-Aside, Read-Through, Write-Around, Write-Through, Write-Behind, JMeter, Lighthouse
Published: 21.12.2018; Views: 337; Downloads: 63
.pdf Full text (1,81 MB)

10.
Odzivni spletni vmesnik za prikaz delovnih planov zaposlenih
Blagica Janeva, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen razvoj ter delovanje tako imenovanega odzivnega spletnega vmesnika za prikaz delovnih planov zaposlenih. Pri razvoju je implementirana odzivna struktura s pomočjo platforme Angular in knjižnice Bootstrap, hkrati pa so upoštevana nekatera načela programiranja iz pristopa mikro čelnih sistemov. Podan je tudi opis sistemskega ozadja, na katerem temelji ta vmesnik. Z izdelavo takšnega uporabniškega vmesnika je zaposlenim zagotovljeno okolje, preko katerega lahko kadarkoli in kjerkoli dostopajo do najnovejših, natančnih informacij o svojem delovnem planu.
Keywords: odzivni spletni vmesnik, delovni plani, Angular, mikro čelni sistemi
Published: 11.11.2019; Views: 71; Downloads: 14
.pdf Full text (1,27 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica