| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 51
First pagePrevious page123456Next pageLast page
1.
Avtomatizacija testiranja mobilnih aplikacij : diplomsko delo
Sara Pristovnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Avtomatizacija je pomemben del razvojnega cikla digitalnega produkta, saj prihranjen čas in efektivnost pomenita tudi prihranjen denar. Vedno več podjetij vlaga v avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij ravno zaradi njenih prednosti, ki pripomorejo k uspešnosti in kakovosti. Namen diplomske naloge je v teoretičnem delu, s pomočjo deskriptivne in empirične metode, predstaviti avtomatizacijo testiranja mobilnih aplikacij, vrste avtomatskih testov, ki jih poznamo, izvajanje avtomatskih testov na napravah in predstaviti ter primerjati različna orodja, ki podpirajo avtomatizacijo. V empiričnem delu smo, z metodo načrtovanja, snovanja in testiranja delovanja kode, predstavili proces priprave okolja in izvedbo avtomatskih testov na operacijski platformi Android s pomočjo orodij CodeceptJS in Appium.
Keywords: Avtomatizacija testiranja, mobilne aplikacije, Android, CodeceptJS, Appium
Published in DKUM: 24.10.2022; Views: 117; Downloads: 25
.pdf Full text (1,62 MB)

2.
Primerjava imperativnega in deklarativnega pristopa pri izdelavi uporabniških vmesnikov aplikacij Android : zaključno delo
Gregor Rant, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjih letih je opaziti velik porast novosti na področju razvoja aplikacij za Android. V diplomskem delu je predstavljeno ogrodje Android za uporabniške vmesnike Jetpack Compose in ostale knjižnice Jetpack, ki so pomembne zanj. Jetpack Compose nam omogoča ustvarjanje uporabniškega vmesnika aplikacije z uporabo deklarativne paradigme. Ta vzorec je bil v delu primerjan z imperativnim, hkrati pa se je skušalo odgovoriti na vprašanje, ali je Jetpack Compose v trenutnem stanju pripravljen za produkcijsko rabo.
Keywords: Android Jetpack, Compose, mobilne aplikacije, uporabniški vmesniki
Published in DKUM: 04.11.2021; Views: 492; Downloads: 43
.pdf Full text (1,32 MB)

3.
Ovrednotenje knjižnic za podporo platformam specifične strojne opreme v ogrodju Flutter : diplomsko delo
Miha Petelinc, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V zaključnem delu najprej predstavimo ogrodje Flutter, njegove posebnosti, ki so posledica novih različic, na kratko opišemo programski jezik Dart, nato pa se osredotočimo na analizo knjižnic, ki omogočajo uporabo specifične strojne opreme. Pri analizi knjižnic se osredotočimo na uporabnost knjižnice, berljivost dokumentacije, funkcionalnosti in pomanjkljivosti. V zadnjem delu predstavimo aplikacijo, ki omogoča uporabo izbrane strojne opreme in knjižnic.
Keywords: Flutter, ogrodje, strojna oprema, navzkrižne aplikacije, Android
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 395; Downloads: 51
.pdf Full text (1,32 MB)

4.
Primerjava razvoja mobilnih aplikacij s programskima jezikoma Kotlin in Java : diplomsko delo
Teodora Grneva, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava predstavitev razvoja mobilne aplikacije s programskima jezikoma Java in Kotlin ter njuno razširjenost v industriji za razvoj mobilne aplikacije. Najprej so predstavljene njune lastnosti in značilnosti, potem pa so predstavljene in analizirane njune prednosti ter slabosti. Na koncu so z uporabo okolja za razvoj Android aplikacije uspešno implementirane mobilne aplikacije v oba programska jezika in ugotovljene razlike v razvoju, implementaciji in delovanju mobilnih aplikacij na primeru testne aplikacije, izdelane v obeh programskih jezikih, s pomočjo izvedene komparativne analize.
Keywords: Android, mobilne aplikacije, Java, Kotlin, programski jeziki
Published in DKUM: 12.11.2020; Views: 962; Downloads: 158
.pdf Full text (1,78 MB)

5.
Primerjava uporabniške izkušnje operacijskih sistemov Android in iOS
Sabina Potočnik, 2020, master's thesis

Abstract: Operacijski sistem je dandanes glavna sestavina vseh naprav, ali so to pametni mobilni telefoni, tablični računalnik, PC-ji ali druge. Podjetja se vedno bolj osredotočajo na izboljšanje uporabniške izkušnje. Podjetje Google in Apple poskušata izboljšati uporabniško izkušnjo operacijskih sistemov Android in iOS skozi nenehen razvoj novih verzij operacijskih sistemov. Z uporabo pametnih telefonov z naloženima operacijskima sistemoma Android in iOS je mogoče primerjati različne aplikacije, ki jih imata oba operacijska sistema predhodno naložene. S tem dobimo realno sliko, kateri od njiju ponuja boljšo uporabniško izkušnjo. Rezultati raziskave bi lahko bili z drugimi verzijami operacijskih sistemov popolnoma drugačni, zato sem izbrala dve napravi, ki sta prišli na trg v približno enakem obdobju. To magistrsko delo predstavlja predvsem proces opredeljevanja pojmov, kot je operacijski sistem, predstavitev operacijskega sistema Android in operacijskega sistema iOS, opredeljevanje pojma uporabniške izkušnje, predstavitev posameznih aplikacij na obeh napravah ter primerjava skupnih aplikacij, ki so naložene vnaprej na napravi z operacijskim sistemom Android kot tudi na napravi z operacijskim sistemom iOS. Na koncu so predstavljeni rezultati te raziskave in sklepna misel o vsem raziskanem in napisanem.
Keywords: operacijski sistem, uporabniška izkušnja, Android, iOS, aplikacije, primerjava.
Published in DKUM: 02.11.2020; Views: 742; Downloads: 77
.pdf Full text (1,87 MB)

6.
Varnost finančnih aplikacij v operacijskem sistemu Android : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Informacijska varnost
Branko Miličević, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Informacijska revolucija je poleg svojih pozitivnih vidikov lajšanja življenja v vse hitrejšem in spreminjajočem tempu prinesla tudi marsikatero grožnjo. Razvoj novih tehnologij vpliva na mnogotero plat človeškega življenja, najsi individualno ali pa poslovno. Uporaba informacijskih tehnologij nam omogoča hitrejši dostop do podatkov, lažjo komunikacijo, v poslovnem prostoru pa boljšo delovno uspešnost. Na horizontu uporabe informacijskih tehnologij se s tem odpira tudi nešteto momentov, o katerih lahko govorimo kot o ogrožajočih. Poleg javnosti najbolj poznane zasvojenosti zaradi prepogoste uporabe se pojavlja tudi kibernetska kriminaliteta, s katero pa se širša javnost oz. uporabniki seznanjajo predvsem v zadnjih letih. Ozaveščenost uporabnikov o zaščitnih ukrepih pred kibernetsko kriminaliteto in s tem varno uporabo informacijske tehnologije, natančneje uporabo mobilnih aplikacij, je še vedno vprašljiva, prav tako pa je na drugi strani vprašljivo upoštevanje varnostnih priporočil razvijalcev mobilnih aplikacij. Z namenom preverbe in prikaza stanja smo v diplomskem delu predstavili varnostna priporočila, ki naj bi jih razvijalci pri razvoju mobilnih aplikacij upoštevali. Usmerili smo se na OWASP varnostna priporočila ter na vgrajene varnostne mehanizme v operacijskem sistemu Android. Na podlagi različnih ugotovitev o orodjih za statično analizo aplikacij in njihovem delovanju smo povzeli ugotovitve in določili varnostne pomanjkljivosti, ki jih je s tovrstno analizo mogoče zaznati. Na podlagi že obstoječih orodij za statično analizo aplikacij smo izdelali lastno orodje, s katerim smo preverjali varnostne pomanjkljivosti finančnih aplikacij. V empiričnem delu smo izvedli tudi kvantitativno raziskavo, s katero smo preverili ozaveščenost uporabnikov ter nivo samozaščitnih ukrepov pri uporabi finančnih aplikacij.
Keywords: diplomske naloge, android, kibernetska varnost, finančne aplikacije, OWASP
Published in DKUM: 20.02.2020; Views: 871; Downloads: 198
.pdf Full text (1,13 MB)

7.
Primerjava razvoja mobilnih aplikacij za operacijska sistema iOS in Android : diplomsko delo
Sebastjan Juhart, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu primerjamo razvoj mobilnih aplikacij za operacijska sistema iOS in Android. Na začetku predstavimo operacijska sistema in vrste mobilnih aplikacij, nato primerjamo razvojni okolji ter programska jezika swift in java. V nadaljevanju opišemo ustvarjanje projektov in datotek ter izpostavimo razlike med njunim razvojem. Diplomsko delo zaključimo s predstavitvijo aplikacij obeh sistemov in z analizo pridobljenih rezultatov.
Keywords: mobilne aplikacije, razvoj mobilnih aplikacij, iOS, Android, XCode, Android Studio
Published in DKUM: 21.11.2019; Views: 824; Downloads: 177
.pdf Full text (2,04 MB)

8.
Aplikacija android za pomoč bolnikom z diabetesom
Simon Muršič, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo najprej opisali bolezen diabetes in predstavili platformo Android. Nato smo pregledali uporabo in razširjenost aplikacij za zdravje ter njihovo deljenje v različnih segmentih. Ugotovili smo, da imajo aplikacije za nadzorovanje kroničnih bolezni največji tržni potencial. Zato smo se odločili, da izdelamo Android aplikacijo za pomoč bolnikom z diabetesom. V aplikacijo smo vključili funkcionalnosti, kot so beleženje obrokov, aktivnosti in krvnega sladkorja. Implementirali smo tudi nastavljanje opomnika za uporabo zdravil in obveščanje oseb po elektronski pošti.
Keywords: diabetes, Android, sladkorna bolezen, aplikacije za zdravje, mZdravje
Published in DKUM: 16.07.2018; Views: 1474; Downloads: 241
.pdf Full text (1,40 MB)

9.
Mobilna aplikacija za izboljšanje kakovosti življenja
Alen Tanšek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Odstotek razvoja mobilnih aplikacij se dandanes giblje zelo visoko. Želja po uporabi dobre mobilne aplikacije hitro raste, predvsem s strani uporabnikov, ki si želijo, da bi bila dobro urejena in po svojemu namenu tudi funkcionalna. V diplomskem delu smo opisali razvoj ter samo delovanje tako imenovane mobilne aplikacije za razpoznavanje različnih bolezni oziroma simptomov, ki temelji na operacijskem sistemu Android. Z razvojem tovrstne aplikacije smo olajšali delo uporabnikom pri iskanju morebitnih bolezni po spletu in jim tako prikrajšali dragoceni čas.
Keywords: android, mobilna aplikacija, pametni telefon, imunski sistem, aplikacije v medicini
Published in DKUM: 16.07.2018; Views: 1408; Downloads: 205
.pdf Full text (1,53 MB)

10.
Pregled in integracija oblačnih storitev v mobilne aplikacije
David Vučković, 2017, diploma project paper

Abstract: V projektni nalogi je predstavljen pregled modernih oblačnih storitev, ki ponujajo shranjevanje podatkov, in sicer z vidika razvijalca mobilnih aplikacij. Zaradi poplave teh storitev, predvsem s konvergenco informacijsko-komunikacijskih tehnologij in enostavnosti vstopa na trg, je smiselno, da je fokus le na treh prevladujočih ponudnikih na tem področju. Izpostavljene so prednosti in slabosti vsakega izmed treh ponudnikov. Kot osnova za primerjanje je bila za potrebe projektnega dela ustvarjena mobilna aplikacija Diabetix, ki deluje v okolju Android.
Keywords: oblačne storitve, mobilne aplikacije, Android
Published in DKUM: 26.01.2018; Views: 1565; Downloads: 69
.pdf Full text (882,61 KB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica