| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Razvoj nosilca sprednjih traktorskih uteži
Silvo Lovrenčič, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi je opisan razvoj nosilca sprednjih traktorski uteži. Uteži moramo uporabljati z namenom dosega optimalne porazdelitve teže med zadnjo in sprednjo osjo traktorja, kar je nujno za dobro delovanje le-tega. Narejen je bil analitičen preračun za določitev minimalne potrebne teže na sprednji strani traktorja, glede na obremenitev na zadnji strani. Iz tega podatka so bile nato izbrane uteži, za katere se je nato zasnoval nosilec. Iz geometrijskega modela se je nato v programu Abaqus pripravil numerični model za optimizacijo. Izvedel sem optimizacijo topologije s programom ProTOp, kjer je bil cilj, da dosežem maksimalno togost ob zahtevanem zmanjšanju volumna nosilca. Optimiziran nosilec sem nato uporabil za kreiranje geometrijskega modela dejanskega nosilca, katerega sem nato še preveril s preračunom v programu Abaqus po metodi končnih elementov (MKE).
Keywords: Analitični preračun, konstruiranje, 3D modeliranje, SolidWorks, numerične simulacije, MKE, Abaqus, optimizacija topologije, ProTOp.
Published: 02.04.2021; Views: 148; Downloads: 36
.pdf Full text (6,46 MB)

2.
Numerična analiza pretočne zmogljivosti elevatorja s korci z uporabo metode DEM
Niko Banfi, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so predstavljene osnove in lastnosti elevatorja s korci. Elevator je eden izmed ključnih sestavnih delov v gospodarstvu, ki se uporablja za transport sipkega ali kosovnega materiala na izbrano višino. Po preučitvi transporterja (elevatorja) smo elevator skonstruirali v programu SolidWorks, katerega model smo nato uporabili v programskem paketu EDEM. V nadaljevanju diplomskega dela smo s pomočjo programskega paketa EDEM izvedli numerično analizo presipa delcev pod različnimi pogoji (različne hitrosti, posledično tudi različne stopnje polnjenja ipd.).
Keywords: Transportni sistemi, elevator s korci, sipki material, analitični preračun zmogljivosti, numerična analiza DEM, analiza presipa delcev z EDEM.
Published: 24.09.2020; Views: 102; Downloads: 26
.pdf Full text (2,84 MB)

3.
Analitično in numerično modeliranje tračnega transporterja za sipki material
Domen Jerot, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Tračni transporterji so nepogrešljiv del v industriji. V okviru diplomskega dela je predstavljen celoten analitični in numerični preračun tračnega transporterja za izbran sipki material. Izdelano je računalniško podprto orodje za preračun celotnega tračnega transporterja v MS Excel-u, ki se opira na analitični preračun. Izdelava 3D modela v programu SolidWorks je dobra osnova za predstavo končnega transporterja, in je izdelana s konfiguracijami, ki predstavljajo različice transporterja z različnimi merami.
Keywords: logistika in transport, tračni transporter, analitični in numerični preračun transporterja, numerično modeliranje transporterja
Published: 19.09.2019; Views: 321; Downloads: 64
.pdf Full text (2,35 MB)

4.
Konstrukcija gredi pri bobnu RC žage
Blaž Rataj, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je zajet analitični preračun gredi ter računalniške analize gredi po metodi končnih elementov. Gred je izvzeta iz lastnega projekta, kjer izdelujem avtomatsko žago, gred pa je nosilec podajalnega bobna. Glavni cilj diplomske naloge je sprememba oziroma izboljšanje oblike, ki bi pripomogla k večji nosilnosti, ter večji togosti same gredi, z ozirom na samo izdelavo gredi. Sledi primerjava med izbrano začetno obliko in izboljšano obliko ter predlogi o sami izdelavi.
Keywords: gred, metoda končnih elementov, numerična analiza po MKE, analitični preračun
Published: 20.10.2015; Views: 680; Downloads: 99
.pdf Full text (1,99 MB)

5.
Razvoj polnilne naprave orodja za sintranje polietilenskih plošč
Jernej Falnoga, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavi razvoj naprave za polnjenje orodij za sintranje polietilenskih plošč, ki naj bi izboljšala pomanjkljivosti v procesu polnjenja orodij za sintranje. Razvoj sledi zaporedju razvojnih faz. V fazi koncipiranja se uporabil metodo "brainstorming". S pomočjo analitičnih preračunov se izračunajo potrebne dimenzije in mehanizmi delovanja naprave. Po končanem modeliranju virtualnih modelov se še enkrat preveri ustreznost dimenzij naprave ter pride do zaključka, da je bolje narediti popolnoma avtomatizirano napravo kot polavtomatsko izvedbo.
Keywords: Brainstorming, analitični preračun, razvoj, faze razvoja, načrtovanje, koncipiranje, snovanje, SolidWorks
Published: 20.10.2014; Views: 901; Downloads: 86
.pdf Full text (1,62 MB)

6.
Parametrična analiza napetostnega stanja upogibno in torzijsko obremenjenega prehoda premera gredi
Mihael Breznik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sta predstavljena analitični in numerični preračun napetostnega stanja na prehodu premera gredi. Numerični preračun je izveden po metodi končnih elementov. Analizirani sta dve geometrijski varianti prehoda premera gredi, s tremi različnimi vrsatmi obremenitev. Cilj diplomskega dela je izvesti ustrezne računalniške simulacije za podana prehoda premera gredi ter preveritev ustreznosti teoretično-empiričnih izrazov za kontrolo napetostnega stanja. Rezultati numerične analize so pokazali, da so rezultati primerljivi z analitičnimi. Do manjših odstopanj lahko pride zaradi napake ocenjevanja koeficienta zareznega učinka.
Keywords: gred, metoda končnih elementov, zarezni učinek, analitični preračun, numerični preračun, računalniške simulacije
Published: 23.09.2014; Views: 1106; Downloads: 317
.pdf Full text (2,45 MB)

7.
Preračun krmilnega mehanizma vrtavkastega zgrabljalnika SIP Star 850-26
Vid Vončina, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomske naloge je bil preračunati obremenitve, ki se pojavijo v krmilnem sistemu zgrabljalnika SIP Star 850-26 ob udarcu ob oviro visoko 150 mm s hitrostjo 6 km/h. Poslužili smo se dveh metod preračunavanja. Najprej smo celotni krmilni sistem preračunali po analitičnem postopku. Najbolj kritične elemente smo nato analizirali s pomočjo metode končnih elementov. Največje napetosti so se pojavile v zvarih, vendar niso presegle meje plastifikacije materiala.
Keywords: Vrtavkast zgrabljalnik, Krmilni mehanizem, Metoda končnih elementov, Analitični preračun, Kmetijska mehanizacija, Uklon
Published: 12.07.2012; Views: 1634; Downloads: 206
.pdf Full text (2,31 MB)

Search done in 0.21 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica