| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 9 / 9
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
SISTEMI ZA OKREVANJE PO KATASTROFAH Z UPORABO STREŽNIŠKIH OBLAKOV
Rok Dimec, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so opisani načini okrevanja po katastrofi, zaščite računalniške infrastrukture in podatkov ter lastnosti sodobnih podatkovnih centrov. Opisani so sodobni pristopi k tem problemom, izvedeni s pomočjo tehnologij spletnih storitev in izvajanja v oblaku. Predstavljeni so trije ponudniki na tem področju, ki nudijo najem strojne opreme za izvajanje in razvoj aplikacij, ki jo prilagodimo svojim potrebam ter tako izkoristimo visoko odzivnost in zmogljivost. Naštete so tako prednosti, kakor tudi slabosti teh tehnologij in s primerom prikazano delovanje aplikacije na Google App Engine infrastrukturi.
Keywords: podatkovni center, okrevanje, katastrofa, izvajanje v oblaku, spletne storitve, Google App Engine, Amazon, Force.com
Published: 24.04.2009; Views: 1918; Downloads: 171
.pdf Full text (4,70 MB)

2.
RAZVOJ E-SLOVARJA ZA AMAZON KINDLE
Mateja Klopčič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Knjiga se spreminja. V zadnjih nekaj letih so male računalniške naprave odprle nove možnosti na področju branja. Z e-knjigami so naprave postale vedno bolj popularne, tako so ljubitelji knjig spremenili bralne navade. Število e-knjig v zadnjih nekaj letih narašča, saj ni bilo še nikoli tako preprosto založiti knjigo. Z osnovnim znanjem programiranja, oblikovanja in uporabe različnih programskih orodij, je možno izdelati neverjetno e-knjigo za različne e-bralnike, tako je skoraj vsak posameznik zmožen založiti knjigo. Teoretični del diplomskega dela je namenjen raziskavi e-bralnikov, vključno z bralnikom Amazon Kindle, ki je trenutno najbolj popularen med branik na trgu. Raziskovali smo lastnosti e-branikov: uporabnost, uporabniške vmesnike, dodatne možnosti kot tudi prednosti in slabosti uporabe naprav. Osredotočili smo se raziskavo o primerjavi branja na zaslonih, ki jih podpira tehnologija elektronskega črnila in tiskani knjigi. Naredili smo tudi primerjavo različnih formatov e-knjig, kot so .mobi, .epub .azw in .pdf. V diplomski nalogi opišemo prednosti e-bralnika Kindle. Ena od teh prednosti je Whispernet, ki omogoča brezžično nakupovanje e-knjig. V nekaj sekundah nakupimo, prenesemo in prejmemo e-knjigo. Druga značilnost je sinhronizacija med večimi napravami in aplikacijami. E-bralnik Kindle omogoča uporabo funkcije Text-to-Speech, ki pretvori besede v govorjeno obliko medtem ko beremo. Zadnja in najbolj koristna funkcionalnost naprave je vgrajen slovar, ki omogoča neposredni vpogled in indeksirano iskanje, tako da ima bralec možnost pregleda definicije besede. Naš glavni cilj je bil razvoj angleško – slovenskega slovarja, ki deluje kot vgrajeni slovar in ima funkcionalnosti, kot smo jih omenili zgoraj. Drugi, praktični del, diplomskega dela je povezan z razvojem e-slovarja za Amazon Kindle. Idejo smo realizirali v treh korakih. Najprej smo zbrali podatke in informacije o e-slovarjih za Kindle naprave, ki smo jih kasneje uporabili kot primer. V drugem koraku smo razvili entitetno - relacijski model za obstoječe podatke. Tretji korak je bil namenjen oblikovanju e-slovarja iz obstoječih podatkov. Na koncu smo e-slovar testirali na napravi. Diplomska naloga pokaže, da je možno narediti e-slovar za katerikoli jezik, prav tako bi podatkovno bazo uporabili za izdelavo drugih aplikacij. Verjamemo, da je veliko možnosti za nadaljnji razvoj podatkovne baze kot tudi slovarja v prihodnosti.
Keywords: E-bralnik, E-slovar, Amazon Kindle, podatkovna baza, E-založništvo
Published: 09.01.2013; Views: 2314; Downloads: 236
.pdf Full text (929,17 KB)

3.
ODPRTO RAČUNALIŠTVO V OBLAKU
Tomaž Kozlar, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V pričujočem diplomskem delu smo se osredotočili na pomen uporabe odprtih vmesnikov pri računalništvu v oblaku. Spoznali smo njegove osnovne koncepte in prednosti. Opisali smo nezmožnost prenosljivosti aplikacij med različnimi ponudniki računalništva v oblaku. Sestavili smo pregled organizacij in skupin, ki se ukvarjajo z razvojem standardov, ki zagotavljajo odprtost računalništva v oblaku. Razvili smo aplikacijo za nalaganje binarnih podatkov v oblak, ki uporablja odprto knjižnico Jclouds, ta pa ponuja abstrakcijo nekaterih funkcionalnosti med različnimi ponudniki. Knjižnica omogoča razvoj aplikacij in orodij, ki so popolnoma prenosljiva med podprtimi ponudniki računalništva v oblaku. Na koncu smo izvedli zamenjavo ponudnika in opisali težave, na katere smo pri zamenjavi naleteli.
Keywords: Računalništvo v oblaku, standardi, odprtost, prenosljivost, knjižnica Jclouds, Amazon S3
Published: 31.01.2013; Views: 935; Downloads: 147
.pdf Full text (2,29 MB)

4.
ELEKTRONSKE TRŽNICE ZA POTROŠNIKE
Matjaž Petek, 2014, master's thesis

Abstract: V času gospodarske krize in vse večje konkurence so se tudi podjetja začela boriti za svoje kupce, zato se jih čedalje več odloča ponujati svoje proizvode in storitve prek elektronske trgovine. Elektronsko trgovanje je del elektronskega poslovanja, ki nam prinaša veliko prednosti v primerjavi s fizičnim nakupovanjem. Elektronske trgovine so odprte 24 ur na dan, pred nakupom se lahko prek spleta pozanimamo o samem izdelku in ceni pri konkurentih, nakup lahko opravimo z nekaj kliki iz domačega naslonjača itd. Seveda pa lahko skupaj z vsemi ugodnostmi prihaja tudi do nekaterih nevšečnosti oz. se lahko srečujemo s tveganji, kot so na primer kraja oziroma zloraba plačilnih kartic, zloraba osebnih podatkov, hkrati pa nikoli ne vemo, kaj bomo dobili na naš naslov. Za slovenske elektronske tržnice bi lahko rekli, da še niso tako razvite kot tuje. To bi lahko pripisali predvsem zadržanosti Slovencev do spletnega nakupovanja. Najbolj skeptični smo glede varnosti. Tudi podjetja imajo zadržke do tega načina poslovanja, predvsem zaradi nepoznavanja načina dela in prednosti, ki jih le-to prinaša. Seveda pa obstaja kar nekaj izjem, ki so zelo uspešne v slovenskem elektronskem prostoru. Tri izmed njih (Bolha.com, Slovenia-online.si, EnaA.com) smo tudi sami podrobno preučili v naši magistrski nalogi in opravili spletni nakup prek njih ter tako spoznali postopek nakupa. Kar se tiče tujih elektronskih tržnic, lahko rečemo, da so nekoliko naprednejše. Od slovenskih se razlikujejo predvsem po količini ponujenih izdelkov, številu prodajalcev, veliko večjem trgu, varnosti na visokem nivoju itd. Skoraj vse elektronske tržnice namreč zahtevajo povratne informacije glede zadovoljstva nakupa in tako bolj zaščitijo kupce pred raznimi goljufijami. Tudi za analizo tujih elektronskih tržnic smo izbrali tri, ki so v samem vrhu, in sicer: Ebay.com, Alibaba.com ter Amazon.com.
Keywords: Elektronsko poslovanje, elektronske tržnice, prednosti in težave pri poslovanju na elektronskih tržnicah, uvajanje elektronske tržnice v podjetje, Bolha.com, Slovenia-online.si, EnaA.com, Ebay.com, Alibaba.com, Amazon.com.
Published: 21.05.2014; Views: 1232; Downloads: 95
.pdf Full text (2,43 MB)

5.
POSLOVNI MODEL E - POSLOVANJA: E - KNJIGA
Andrej Klemenc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: E-knjiga se v vlogi predmeta prodaje prvič pojavi v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, svoj razcvet pa doživlja po letu 2007. Za nastanek trga e-knjig obstaja nekaj pogojev: (1) kritična masa razpoložljivih vsebin, (2) tehnologija za produkcijo, prodajo in distribucijo e ter (3) obstoj primernih naprav za branje. Temeljna podobnost med natisnjeno knjigo in e-knjigo je, da gre pri obeh lahko za enako vsebino. Nekateri tipi vsebin so za obe obliki enako primerni, nekateri pa so bolj primerni za eno od obeh. Temeljna razlika med natisnjeno knjigo in e-knjigo je, da e-knjiga v fizičnem smislu ne obstaja. To dejstvo ima za posledico precejšnje razlike pri produkcijskih, prodajnih in cenovnih modelih. E-knjiga je možni substitut za natisnjeno knjigo. S svojim prihodom zato pomembno vpliva na razmere na trgu natisnjenih knjig. Za nekatere akterje na tem trgu predstavlja grožnjo, za druge priložnost. Kot priložnost jo je izkoristil predvsem Amazon, ki si je na največjem trgu e-knjig (ZDA in Velika Britanija, knjige v angleškem jeziku) pridobil prevladujoči tržni delež, ki ga izkorišča kot pogajalsko izhodišče. Kot priložnost so jo izkoristili tudi številni avtorji, ki so vsebine ponudili neposredno bralcem mimo običajnih omejitev, ki jih narekujejo založbe. V vlogi grožnje e-knjigo doživljajo predvsem lastniki klasičnih (»brick and mortar«) knjigarn, deloma pa tudi založniki, ki od Amazona in njegove prodaje ne želijo biti preveč odvisni. Razmere na večini pomembnih trgov e-knjig še vedno narekuje Amazon, dva od njegovih pomemnejših konkurentov, ki ga v marsičem posnemata, pa sta Barnes & Noble in Kobo. Prvi se od Amazona pomembno razlikuje po tem, da je lastnik največje verige klasičnih knjigarn v ZDA, drugi pa po tem, da prodaja samo digitalne vsebine in nič drugega. Njihovi poslovni modeli, ki jih predstavljamo, so si zato v nekaterih pogledih podobni, v nekaterih pa različni. Podobnosti izvirajo iz tehnologije, razlike pa iz različnih tržnih položajev. Založniki na večjih evropskih jezikovnih trgih (izjema je Velika Britanija), na katere želi Amazon z e-knjigo priti na podobno hiter in dominanten način, kot je to storil v ZDA, ne želijo ponoviti napake svojih ameriških kolegov, zato so pri množični vpeljavi e-knjižnih vsebin na trg nasploh, še posebej pa pri sodelovanju z Amazonom, precej bolj konservativni.
Keywords: E-poslovanje, e-knjiga, Amazon, Barnes&Noble, Kobo.
Published: 17.10.2014; Views: 1167; Downloads: 80
.pdf Full text (541,60 KB)

6.
VREDNOTENJE HITRO RASTOČIH PODJETIJ S POMOČJO MULTIPLIKATORJEV NA PRIMERU AMAZON.COM
Borut Kocbek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo temo vrednotenja delnic hitro rastočih podjetij s pomočjo relativnih metod vrednotenja t. i. multiplikatorjev. Vrednotenje s pomočjo multiplikatorjev je v praksi ena izmed najpogosteje uporabljenih metod ocenjevanja vrednosti podjetja. Ob pravilni izvedbi lahko zaradi svoje preprostosti hitro ugotovimo, ali je tržna cena delnice v primerjavi s primerljivimi podjetji ustrezna. Pri takšnem načinu vrednotenja sta ključnega pomena izbira nabora podjetij, s katerimi bomo izbrano podjetje primerjali in izbor spremenljivk, s pomočjo katerih bomo izračunali vrednosti za primerjavo. To še posebej velja za hitro rastoča podjetja, pri katerih se vplivne vrednosti hitro spreminjajo in se vrednost cene delnice oblikuje na podlagi pričakovanih rezultatov v prihodnosti. Cilj diplomskega dela je prikazati, da lahko z uporabo metode relativnega vrednotenja s pomočjo multiplikatorjev, kljub pomanjkanju ustreznih podatkov za vrednotenje in povrženosti hitrim spremembam, s katerimi se soočamo pri hitro rastočih podjetjih, izbrano podjetje vseeno ustrezno vrednotimo. V primeru izbranega podjetja Amazon.com, lahko to predpostavko delno potrdimo. Ob primernem tolmačenju rezultatov, lahko velikim odstopanjem med izračunanimi vrednostmi multiplikatorjev navkljub, razberemo konkurenčne prednosti in slabosti podjetja ter se na podlagi lastnih preferenc odločimo, katerim pripisati večjo težo, zato si premišljena uporaba multiplikatorjev zasluži mesto v naboru metod za vrednotenje hitro rastočih podjetij.
Keywords: multiplikator, hitro rastoča podjetja, vrednotenje, Amazon.com, delnice
Published: 23.03.2017; Views: 494; Downloads: 106
.pdf Full text (7,48 MB)

7.
Agricultural-industrial integration and new applications of natural fibres
Ana Maria de Bicalho, 2009, original scientific article

Abstract: In recent years natural fibre production has taken on considerable appeal because of new industrial applications in environmental friendly products and growing demand for fibres could contribute to social welfare of poor farmers in developing countries. The new uses of natural fibres are part of highly technical green solutions for problems in the industrial and consumption regions but it may be asked whether this demand really addresses social and ecological issues in regions of primary production. These issues are examined in the Brazilian Amazon where recently a composite fibre sheet factory was opened and fibre cropping is making a comeback after decades of economic stagnation. It is shown here that the expansion of the activity, while significant, has not yet reached the scale of the past, but the market is promising, particularly in the automotive industry, which could further stimulate jute and malva production in the region.
Keywords: natural fibres, new industrial applications, agricultural-industrial integration, Amazon region, Brazil
Published: 19.03.2018; Views: 158; Downloads: 32
.pdf Full text (124,41 KB)
This document has many files! More...

8.
A life histories approach to gold prospecting and frontier farming in the Brazilian Amazon
Scott William Hoefle, 2009, review article

Abstract: In contrast to the usual faceless macro-economic and sociological treatment of development cycles in the Amazon, which at best offer generalities about ‘social actors’ labelled ‘peasants’, ‘ranchers’ and ‘trans-national corporations’, who represent the abstract categories of labour and globalised capital, a human face to frontier processes is offered here. The social and economic sustainability of the shifting back and forth from gold prospecting to family farming on the frontier is evaluated through the eyes of those who experienced it so producing an un- romanticised portrait of prospecting in western Pará during the gold rush of 1961-1990 as well as of frontier farming today. The economic origin and past quality of life of those who left local farms or came from the distant rural zones of impoverished Maranhão are compared and contrasted with that of their passage through the degrading living conditions of gold prospecting and finally with their current situation as struggling but independent frontier farmers in Itaituba and Santarém municipalities.
Keywords: Amazon, frontier farming, gold prospecting, quality of life
Published: 20.03.2018; Views: 258; Downloads: 32
.pdf Full text (102,44 KB)
This document has many files! More...

9.
Pametni video nadzor z uporabo umetne inteligence
Klemen Kunstek, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je bilo predstavljeno področje video nadzora v kontekstu varnosti in pomoči pri bivanju. Predstavljeno je bilo tudi področje umetne inteligence; umetna inteligenca kot storitev in tehnologija strojnega učenja. V nalogi so bili primerjani različni ponudniki storitev AIaaS. V okviru naloge je bila razvita rešitev za domač varnostni videonadzor z uporabo mikroračunalnika, spletne kamere in storitve umetne inteligence. Predstavljeno je bilo njeno delovanje in rezultati testiranja. Podani so bili so bili predlogi za izboljšave domačega sistema.
Keywords: videonadzor, umetna inteligenca, Amazon Web Services, Raspberry Pi
Published: 07.11.2018; Views: 228; Downloads: 48
.pdf Full text (9,26 MB)

Search done in 0.27 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica