| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Večuporabniška oblačna shramba ownCloud v odprtokodnem operacijskem sistemu FreeNAS
Franc Gerenčer, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Dostop do naših podatkov le znotraj lokalnega omrežja je preteklost. Tehnologija oblačne shrambe nam omogoča, da so podatki dostopni iz medmrežja, enako kot iz lokalnega omrežja. Ob tem pomislimo na javno oblačno shrambo, ki je že zelo razširjena in se obenem sprašujemo, kako je z varnostjo naših podatkov. V diplomskem delu smo vzpostavili in konfigurirali lastno oblačno shrambo podatkov. Zasnovali smo jo na odprtokodnem operacijskem sistemu FreeNAS in večuporabniški odprtokodni oblačni shrambi ownCloud. Poudarek zasnovane rešitve je na varnosti, prilagodljivosti, dostopnosti in zmogljivosti vzpostavljene oblačne shrambe.
Keywords: oblačna shramba, FreeNAS, ownCloud, diskovna polja
Published in DKUM: 06.09.2016; Views: 1407; Downloads: 177
.pdf Full text (2,21 MB)

2.
PODATKOVNA DEDUPLIKACIJA V PRAKSI
Damijan Lipar, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo proučuje področje hrambe podatkov različnih struktur na različnih tipih medijev. Poiskati in uvesti želimo najustreznejšo strojno rešitev za upravljanje podatkov s procesom deduplikacije. Ugotovili bomo, kako lahko optimalno prihranimo prostor na dragih redundantnih diskovnih poljih. Z uvedbo strojne rešitve za dedupliciranje podatkov bi poslovni subjekti imeli vse informacije na enem, to je skupnem mestu. S tem bi dosegli, da bi bilo shranjevanje podatkov neprimerno bolj racionalno. Izbrano strojno rešitev bomo preizkusili v testnem okolju ter jo na koncu ovrednotili z vidika funkcionalnosti, stroškov in prihrankov.
Keywords: deduplikacija, redukcija podatkov, fiksna in spremenljiva dolžina bloka, varnostne kopije, EMC Data Domain, diskovno polje, All-Flash diskovna polja
Published in DKUM: 30.06.2016; Views: 848; Downloads: 113
.pdf Full text (3,64 MB)

3.
KONSOLIDACIJA STREŽNIŠKIH SISTEMOV NA SLOVENSKIH ŽELEZNICAH
Matjaž Strmšek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Strežniški sistemi Slovenskih železnic so v zadnjih treh letih doživeli korenito prenovo v smislu zamenjave zastarele in dotrajane računalniške strojne opreme. Ves ta čas so se, z večanjem informacijske podpore poslovnim procesom dela, nabavljali tudi novi strežniki. Z rastjo informacijske podpore pa je sočasno naraščalo tudi samo število fizično postavljenih strežnikov, ki so gradili tradicionalno IT okolje. Tako je naraščala tudi potreba po večjem številu sistemskih administratorjev, potreba po večjem hlajenju, povečala se je poraba električne energije itd. Svetovni trend informacijske tehnologije je že nekaj časa konsolidacija strežniških sistemov podjetij. S hitrim razvojem strojne in programske opreme so se izboljšale tudi možnosti za konsolidacijo strežniških sistemov in podatkovnih centrov ter povezav med njimi. Eden od tipov konsolidacije strežniških sistemov je tudi virtualizacija, ki smo jo uporabili v lastnem prispevku v petem poglavju, z namenom, da bi zmanjšali nadaljnjo širitev tradicionalnega IT okolja.
Keywords: informacijska tehnologija, strežniki, centralizacija, konsolidacija, virtualizacija, diskovna polja
Published in DKUM: 18.05.2009; Views: 2818; Downloads: 294
.pdf Full text (1,70 MB)

Search done in 0.05 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica