| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 12
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Primerjava pristopov k vpeljavi celovitih informacijskih rešitev
Kevin Visočnik, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo se osredotočili na raziskovanje področja različnih pristopov k vpeljevanju celovitih informacijskih rešitev in njihovo medsebojno primerjavo. S pomočjo obstoječe literature smo raziskali najbolj uporabljene metodologije v projektih ERP. Na voljo je veliko različnih metodologij, vendar ugotavljamo, da vse niso uveljavljene ali pa primerne za posamezne rešitve ERP. Najprej smo posamezne pristope raziskali in predstavili njihove značilnosti, nato pa smo se usmerili v proučevanje ključnih faktorjev uspeha in neuspeha projektov ERP. Zatem smo izbrali tri metodologije, ki se najpogosteje uporabljajo in so najbolje raziskane, ter jih med seboj primerjali in analizirali. Sestavili smo tudi kratki vprašalnik ter ga aplicirali na treh osebah, ki imajo veliko izkušenj z izbrano metodologijo, dodatno pa smo se poslužili še krajšega intervjuja s projektnim vodjem. Ugotovili smo, da se, pri projektih ERP, v večji meri uporabljajo starejše in že uveljavljene metodologije, v primerjavi z novejšimi ter prenovljenimi, ki se uporabljajo redkeje. Raziskane lastnosti metodologij kažejo na to, da so si v osnovah, iz katerih izhajajo, precej podobne, razlikujejo pa se v specifikah.
Keywords: informacijski sistemi, rešitve ERP, implementacija, metodologije vpeljave, ASAP, Oracle AIM, Microsoft Sure Step
Published: 06.01.2021; Views: 161; Downloads: 27
.pdf Full text (2,04 MB)

2.
UVEDBA REŠITVE SAP NA PRIMERU DRUŽBE HOLDING SLOVENSKE ELEKTRARNE D.O.O.
Rebeka Kramberger, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Informatizacija poslovanja je ključ za prilagajanje spremembam v vsakem podjetju. Koliko lahko podjetje sledi trendom na trgu in ohranja konkurenčnost, je v veliki meri odvisno od informacijskih tehnologij v podjetju. Veliko podjetij se je v svojem poslovanju srečalo s prenovo poslovanja, ki je lahko uspešna ali tudi neuspešna. Njena uspešnost je v veliki meri odvisna od pristopa, ki ga podjetje izbere, in projektne ekipe, ki proces prenove izvede. V diplomskem seminarju bomo raziskali teoretična stališča, vezana na prenovo poslovanja podjetij, opredelili bomo ERP rešitve, katerih uvedba v podjetju predstavlja prednost, ter nekaj besed namenili ERP rešitvi SAP, ki je bila vpeljana v podjetju HSE. V petem poglavju bomo spoznali metode uvajanja ERP rešitev, še posebej metodologijo ASAP, ki se uporablja pri uvajanju ERP rešitve SAP. V zadnjem poglavju pa bomo govorili o podjetju HSE, največji slovenski organizaciji s področja elektroenergetike ter hkrati največjemu proizvajalcu in trgovcu z električno energijo na veleprodajnem trgu v Sloveniji. Podjetje se je leta 2012 odločilo stopiti korak naprej in uspešno izpeljalo projekt SAPower. Za uvedbo so se odločili zaradi sledenja strateškemu cilju podjetja – vzpostavitvi informacijske podpore, ki omogoča povečanje obsega trgovanja podjetja.
Keywords: prenova poslovanja, ERP, uvedba, ASAP, SAP, projekt, KDU, HSE
Published: 18.11.2016; Views: 762; Downloads: 101
.pdf Full text (1,04 MB)

3.
Uvajanje rešitve SAP v srednje veliko mednarodno podjetje
Suzana Kapun, 2016, master's thesis

Abstract: Za informacijsko podporo celotnemu poslovanju v podjetjih uporabljajo celovite informacijske rešitve (v nadaljevanju ERP rešitve). Njihova značilnost je, da imajo eno podatkovno bazo in so narejene tako, da ne omogočajo podvajanja podatkov. Sestavlja jih več modulov, kot so finance in računovodstvo, proizvodnja, prodaja, nabava, človeški viri. Na trgu se pojavlja veliko ponudnikov ERP rešitev, zato morajo v podjetju, ki se odloča o uvedbi temeljito premisliti katerega ponudnika bodo izbrali. Uvedba ERP rešitve je razdeljena na dva dela. Izbira ponudnika je prvi del, drugi del je uvedba. Podjetja se za ERP rešitve odločajo, ker želijo poenotiti svoje poslovne procese, imeti en informacijski sistem, kjer so združeni vsi podatki, poenostaviti poslovanje in izboljšati podporo kupcem. Projekt uvedbe ERP rešitve je potrebno v podjetju obravnavati na organizacijski in tehnološki ravni. Kritični dejavniki uspešnosti, so dejavniki, ki lahko vplivajo na izid uvedbe. Za podjetja je priporočljivo, da se na začetku projekta pozanimajo o njih, ter o težavah, ki so jih imeli tisti, ki so že uvedli ERP rešitev. Podjetje SAP je s svojo ERP rešitvijo SAP R/3 vodilni ponudnik na svetovnem trgu. Uvajanje SAP poteka po metodologiji pospešenega SAP (v nadaljevanju kratica ASAP). Za pomoč pri uvedbi in sledenju metodologiji ASAP podjetja največkrat najamejo svetovalce, ki jim pomagajo pri projektu. Na voljo pa so jim tudi po koncu projekta. V celotnem projektu je izredno pomembna podpora vodstva podjetja, priprava projektnega načrta in vključitev končnih uporabnikov v projekt. Zavedati pa se je potrebno tudi pomena izobraževanja končnih uporabnikov. Saj če zaposleni niso izobraženi in ne vedo kako se rešitev uporablja je vsaka rešitev, ne glede na to koliko funkcij ima na voljo neuporabna. Uvedba ERP rešitve v mednarodno podjetje predstavlja izziv ne samo za podjetje, ki se za ta projekt odloči, temveč tudi za svetovalce. Težave, ki se pojavljajo pri takih projektih so povezane s kulturo, predvsem gre za jezikovne ovire, z valuto, če gre za države, ki niso v EU in ne uporabljajo evra, z različnimi lokacijami in lokalizacijo rešitve. Za uspešen zaključek mednarodnih projektov je potrebno dobro sodelovanje svetovalcev in zaposlenih, dobro razvita komunikacija in seveda skrbno načrtovan plan projekta. Preden pa se podjetje loti uvedbe ERP rešitve pa je potreben skrben in natančen popis poslovnih procesov. Z njim ugotovijo kaj je potrebno spremeniti, posodobiti in urediti tako, da se bo kar v največji prilagajalo rešitvi, ki jo v podjetju uvajajo. V izbranem primeru so morali narediti vrsto sprememb v poteku poslovnih procesov, izboljšav in prilagoditev. Največ težav so imeli z urejanjem matičnih podatkov, ki je bilo hkrati najbolj obsežno delo.
Keywords: Celovite informacijske rešitve (ERP), uvajanje ERP, kritični dejavniki uspešnosti (KDU), rešitev SAP, metodologija ASAP
Published: 24.10.2016; Views: 1106; Downloads: 103
.pdf Full text (1,56 MB)

4.
PRIMERJALNA ANALIZA ERP REŠITEV SAP IN PANTHEON SE
Laura Razdevšek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju smo zadane cilje tudi izpolnili. Podrobneje smo predstavili rešitev Pantheon SE, katera je plod domačega znanja in mednarodno priznano rešitev SAP. SAP in Pantheon SE sta celoviti informacijski rešitvi. Skupna njima je modularna zgradba, saj sta obe sestavljeni iz različnih modulov. Razlikujeta se v uvajanju v podjetje, SAP-ova ASAP metodologija uvajanja vsebuje pet faz, medtem ko se Pantheon uvaja po principu projektnega vodenja. Obe rešitvi sta ključnega pomena v podjetju, saj bi bilo brez njiju poslovanje skoraj da nemogoče. Vendar ne moremo trditi, katera izmed njiju je boljša, saj je rešitev SAP primerna za velika podjetja, medtem ko Pantheon SE za majhna podjetja.
Keywords: ERP, SAP R/3, PANTHEON, metodologija ASAP, uvanje ERP rešitev, metodologija uvajanja programa DataLab Pantheon.
Published: 01.12.2014; Views: 1416; Downloads: 276
.pdf Full text (884,10 KB)

5.
PRIMERJALNA ANALIZA ERP SISTEMOV MED REŠITVAM SAP IN ORACLE
Aleksander Radovanović, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem projektu primerjalna analiza ERP sistemov med rešitvam SAP in Oracle smo najprej preučili kaj so to sploh ERP sistemi. Nato smo preverili, kako ti sistemi izgledajo in njihovo zgodovino. Pogledali smo si tudi, kako se te ERP rešitve uvajajo v organizacije in kdo je ponudnik teh rešitev. Pregledali pa smo tudi, katere so prednosti v poslovanju s pomočjo ERP rešitev in kakšne so slabosti takšnega poslovanja. V nadaljevanju smo prikazali največjega ponudnika ERP sistemov. Preleteli smo zgodovino tega ponudnika. Preučili kakšne prednosti nam prinaša ta ponudnik ERP rešitev. Pogledali smo si tudi, kako se njihova rešitev uvede v organizacijo in kako se sploh imenuje. Pregledno smo tudi opisali to rešitev. Nato smo preučili še drugega največjega ponudnika ERP sistemov. In enako, kot za največjega ponudnika, smo tudi temu pregledali zgodovino, preučili prednosti, katere ima ta sistem. Pogledali smo kako se pa tega ponudnika rešitev vpelje v organizacijo in ime te rešitve. Tudi tu smo opisali to posebno rešitev. V zadnjem delu smo potem še obe rešitvi primerjali med seboj in prišli do zanimivih ugotovitev.
Keywords: ERP rešitve, SAP, Oracle, primerjalna analiza, metodologija ASAP, metodologija AIM
Published: 28.11.2014; Views: 1569; Downloads: 432
.pdf Full text (1,21 MB)

6.
Dejavniki uspešnosti uvajanja poslovno informacijskih rešitev v mednarodnem podjetju
Nina Potočin, 2014, master's thesis

Abstract: Podjetja, ki želijo biti uspešna in konkurenčna na globalnem trgu morajo skrbeti za nenehni lastni razvoj, optimizacijo procesov, vpeljavo novih in inovativnih rešitev ter prilagajanje hitrim spremembam in razmeram na trgu. Posledično v podjetjih stalno narašča želja in potreba po projektnem delu zaradi uvajanja novih poslovno informacijskih rešitev. Statistike uspešnosti projektov informacijskih tehnologij so izjemno slabe, v veliko primerih tudi zaradi neustreznih in pomanjkljivih znanj s strani projektnih vodij. Klasična definicija uspešnega projekta označuje njegovo uspešnost kot projekt, ki je dokončan v načrtovanih rokih, v okviru predvidenega proračuna ter z načrtovano kakovostjo. Sodobna definicija pa je postala nekoliko bolj široka in uspešen projekt označuje kot projekt, ki je dokončan v predvidenem roku, v okviru predvidenega proračuna, z načrtovano funkcionalnostjo in kakovostjo. Njegovi rezultati bodo pri uporabi zadovoljili udeležence na vseh ravneh uporabe in odločanja, kar bo privedlo do uresničevanja načrtovanih poslovnih učinkov. Podjetja v teh časih v IT projekte vstopajo predvsem zaradi prenove poslovnih procesov katerim obstoječi informacijski sistem ni več zmožen slediti ter zaradi vpliva trga, ki sili podjetje k povečanju učinkovitosti in večji prilagodljivosti poslovanja oziroma k ustvarjanju njegovih konkurenčne prednosti. Seveda obstajajo še mnogi drugi razlogi, ampak če povzamemo glavne razloge je informacijska tehnologija bistven dejavnik pri povečanju učinkovitosti izvajanja vseh vrst procesov ter hitrosti pretoka in pridobivanja kakovostnih informacij, ki sta najpomembnejša pogoja za hitro, pravočasno in pravilno odločanje. To pa je ključnega pomena za preživetje, razvoj in uspešnost vsakega podjetja. Poslovno informacijske rešitve predstavljajo integracijo zaznanih naročnikovih poslovnih potreb, načrtovanih poslovnih učinkov ter izbor produktov, ki kupcu pomagajo uresničevati njegove poslovne modele skozi uresničevanje načrtovanih poslovnih priložnosti na podlagi elementov konkurenčnih prednosti. Z pravo poslovno informacijsko rešitvijo lahko tako zagotovimo pravilne poslovne odločitve na podlagi zanesljivih in kvalitetnih podatkov, ki omogočajo lahko dostopne in pregledne poslovne analize.
Keywords: Agilni pristop, ARIS, ASAP, BPR, Dejavniki uspešnosti IT projektov, Dejavniki uspešnosti ERP projektov, Dejavniki uspešnosti BPR, ERP, Prenova poslovnih procesov, Projekt IT, Projektno upravljanje, Prenova poslovnih procesov, Projektni vodja, Sponzor, Življenjski cikel IT projekta
Published: 24.03.2014; Views: 1366; Downloads: 326
.pdf Full text (2,05 MB)

7.
MANAGEMENT PROJEKTOV UVAJANJ POSLOVNIH INFORMACIJSKIH REŠITEV CRM
Luka Prah, 2013, master's thesis

Abstract: Projektni management je apliciranje znanja, veščin, orodji in tehnik na aktivnosti projekta, da dosežemo ali presežemo potrebe in pričakovanja interesne skupine. Projektni managerjem ni cilj samo doseganje specifičnega časa, stroškov in kvalitete projekta, temveč tudi organiziranje celotnega procesa, da le ta dosega pričakovanja ljudi, ki so vključeni v projekt ali le ta vpliva na njih. Projekt je dejansko začasno prizadevanje kreacije edinstvenega produkta ali storitve, ki poteka zunaj vsakodnevnih operacij. Preden začnemo s projektom je bistvenega pomena, da razumemo življenjski cikel projekta. Življenjski cikel je pravzaprav izraz za stvari, ki se ustvarijo imajo svoj življenjski čas in izginejo. Na srečo projektnih managerjev projekti ne trajajo večno. Vsi projekti gredo skozi logičen proces aktivnosti ne glede na to ali gre za gradbeni, proizvodni ali projekt informacijske tehnologije, vse do zaključka projekta. Skozi razvoj projektnega managementa se je pojavilo veliko različnih metodologij za izpeljavo projektov. Metodologije se razlikujejo po področjih v industriji, kljub temu pa je večino bolj znanih metodologij mogoče aplicirati na večino industrij. Med pomembnejše metodologije oziroma tiste, ki se pogosto pojavljajo v praksi lahko štejemo PRINCE, PRINCE2, PMBoK, metodo kritičnih poti, tradicionalni pristop, ASAP in Microsoft Sure Step. Pri uvedbah projektov IT rešitev CRM je prav tako močan vpliv tradicionalnih metodologij, katere pa so podjetja, ki so razvila programske rešitve CRM, začinila s svojimi metodologijami. S tem se seveda pridobi na učinkovitosti in hitrosti, prav tako pa so specifične potrebe programskih rešitev zahtevale tudi prilagoditve pri načinu uvajanja le teh. Tako so posledično tradicionalne metodologije projektnega vodenja bile nadgrajene in prilagojene hitremu razvoju ter specifičnim potrebam določenih projektov. Kot rezultat hitrega razvoja in neprestanih sprememb tehnologij so projekti uvedb informacijskih rešitev, kot so informacijske rešitve CRM, še toliko bolj zahtevni. Pri teh projektih se srečujemo specifičnimi zahtevami, kot so odpor do nove tehnologije, drugačnimi pogledi in željami IT oddelkov, hitro spreminjajočo programsko opremo in težje merljivimi prednostnimi, ki izhajajo iz uvedb takšnih rešitev. Posledično moramo biti pri takšnih projektih še bolj odzivni in natančni. Dobro načrtovanje, odlična komunikacija, dosledno izvajanje nalog, primerni projektni partnerji, trdo delo ter fleksibilno in razumevajoče vodstvo so formula do uspeha pri takšnih projektih.
Keywords: Projektni management, Management odnosov s strankami, CRM, PRINCE 2, ASAP, Microsoft Sure Step, Projekt, Uvedba CRM rešitev, Železni trikotnik, Metodologije projektnega managementa, Vloge na projektih.
Published: 18.10.2013; Views: 1580; Downloads: 234
.pdf Full text (1,25 MB)

8.
PROJEKT UVAJANJA CRM REŠITVE V PODJETJE
Natalija Vinšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Konkurenca je vsak dan večja in podjetja iščejo različne načine kako dobiti svoje mesto na trgu. To vodi v dejstvo, da želijo podjetja v današnjih dneh vedeti vse o svojih strankah in njihovih potrebah. Če strankam ne ponudimo kaj zanimivega, bodo odšli h konkurenci. CRM rešitve so programi, ki nam omogočajo, da shranimo velike količine pridobljenih podatkov o naših strankah. Če želimo imeti CRM rešitev, jo moramo najprej uvesti v podjetje. Toda, pred tem je potrebno poznati nekaj opredelitev o sami CRM rešitvi in kako nam lahko pomaga pri našem poslovanju, posebej pri prodaji, trženju, servisu in podpori. Na žalost je veliko projektov uvedbe neuspešnih. To je zaradi prepričanja podjetja, da je dovolj, če pokličemo uvajalca in mu prepustimo delo. Vendar moramo prispevati svoj del tudi mi. Najprej moramo spremeniti poslovne procese, da bodo ustrezali novi CRM rešitvi, nato prepričati zaposlene, zakaj je nova CRM rešitev boljša. Prepričati se moramo, da je dovolj vključen tudi menedžment in so tudi oni seznanjeni s podrobnostmi uvedbe. To so le nekateri dejavniki, ki nam pomagajo k uspešni uvedbi. Za učinkovitejše uvajanje je veliko ponudnikov CRM rešitev razvilo svoje metodologije za uvajanje le-teh. Te metodologije se lahko uporabijo kot okvir za uvedbo vsake nove CRM rešitve in pomagajo zmanjšati možnost neuspešne uvedbe.
Keywords: CRM, CRM rešitev, upravljanje odnosov s strankami, prodaja, trženje, servis in podpora, stranke, metodologija uvajanja, uvedba CRM, Maximizer CRM, Sure Step, Catalyst, ASAP metodologija.
Published: 17.12.2012; Views: 2550; Downloads: 345
.pdf Full text (903,50 KB)

9.
PRIMERJALNA ANALIZA ERP REŠITEV
Maruška Dvoršak, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Za podjetja, ki želijo v današnjem času preživeti, so ERP rešitve ključnega pomena. Le te jim omogočajo napredek in konkurenčnost na trgu. Sam razvoj in uvedba programske opreme ERP je zelo draga, zato podjetja teh rešitev ne razvijajo sama ampak le-to raje prepustijo strokovnjakom. Izbirajo lahko med zelo pestro ponudbo na trgu, torej med mednarodno priznanimi ponudniki ali ponudniki na domačem trgu. SAP, Oracle in Microsoft Dynamics sodijo med mednarodno priznane ponudnike ERP rešitev, medtem ko je DataLab Pantheon plod domačega znanja. Programi so si med sabo v osnovi zelo podobni. Glavna značilnost je njihova modularno zgradba in metodologija uvajanja. V zadnjem delu diplomskega seminarja je podana primerjalna analiza glede na osnovne značilnosti, modularno zgradbo, metodologijo uvajanja, uporabe doma in po svetu, ter panogah.
Keywords: Ključne besede: ERP, SAP R/3, Oracle EBS, Microsoft Dynamics NAV, DataLab Pantheon ME, metodologija ASAP, metodologija AIM, metodologija Sure Step, metodologija uvajanja programa DataLab Pantheon.
Published: 14.12.2012; Views: 2808; Downloads: 260
.pdf Full text (1,00 MB)

10.
PRIMERJALNA ANALIZA ERP SISTEMOV SAP IN MICROSOFT DYNAMICS NAV
Nino Antonin Polajner, 2011, final seminar paper

Abstract: ERP rešitve so za današnja podjetja ena izmed ključnih sestavin poslovanja. Le z njimi lahko podjetje sledi stalnemu napredku in je konkurenčno na samem trgu. Vendar pa je sama izdelava programske opreme ERP zelo draga. Zaradi te težave podjetja ne izdelujejo svojih ERP rešitev in raje prepustijo strokovnjakom na tem področju, da uvedejo samo rešitev v podjetje. Ker pa je ponudba na tržišču tako zelo pestra, imajo zato podjetja na voljo veliko rešitev. Zato je bistveno, da se pred odločitvijo, katero bi radi uporabljali, v podjetju podrobno posvetijo poslovnemu procesu podjetja in nato izberejo najprimernejšo. SAP R/3 in NAV sta celoviti informacijski rešitvi. Razlikujeta se v tem, da je SAP R/3 programiran za srednje velika, še bolj pa za velika podjetja. NAV pa je programiran bolj za majhna in srednje velika podjetja (Microsoft ima namreč za velika podjetja razvito rešitev Microsoft Dynamics AX). Skupno obema je, da imata modularno zgradbo, zato sta sestavljeni iz različnih modulov. Podjetja pa se sama odločijo ali bodo zakupila licenco za vse module ali pa samo za tiste, ki jih resnično potrebujejo v podjetju. Uvajanje obeh rešitev poteka po podobnih poteh z razliko v samih fazah. SAP-ova ASAP metodologija uvajanja ima pet faz, medtem ko ima NAV metodologija SureStep najprej šest faz, ki pa se lahko razširijo v dve dodatni fazi. V zadnjem delu diplomskega seminarja sledi primerjava obeh ERP rešitev, izpostavili smo skupne točke in primerjali njuni metodologiji uvajanja.
Keywords: ERP, SAP R/3, Microsoft Dynamics NAV, metodologija SureStep, metodologija ASAP, uvajanje ERP rešitev
Published: 24.11.2011; Views: 2999; Downloads: 229
.pdf Full text (1,09 MB)

Search done in 0.35 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica