| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 3777
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Trdnostna analiza in konstrukcijske izboljšave pravokotnih vinskih posod
Patrik Šavli, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu analiziramo in izvajamo trdnostne analize na družini pravokotnih vinskih posod s pomočjo programa SolidWorks. Za družino posod najprej izdelamo parametrični model, čemur sledijo prve trdnostne simulacije ter zajemanje realne geometrije primera posode s pomočjo tehnologije 3D skeniranja, kar lahko uporabimo za validacijo rezultatov dobljenih v omenjenih simulacijah. Tokom simuliranja bomo namenili največji poudarek zmanjšanju debelin komponent posode ter tipu postavitve ojačitev na dnu posode. Izboljšave, ki jih bomo uspeli narediti, bodo dale vpogled v to, kje in kaj točno bi lahko pri celotni družini posod izboljšali ter s tem zmanjšali proizvodne stroške.
Keywords: Pravokotne vinske posode, metoda končnih elementov, trdnostna analiza, računalniške simulacije, 3D skeniranje, validacija
Published in DKUM: 20.06.2024; Views: 33; Downloads: 0
.pdf Full text (4,51 MB)

2.
Obvladovanje finančnih tveganj s pomočjo orodij finančne analize v izbranem podjetju
Goran Projkov, 2024, master's thesis

Abstract: Današnje moderno gospodarsko in finančno okolje predstavljata zelo dinamično in nepredvidljivo »bojno polje«, na katerem mnoga podjetja izgubijo svoj položaj in boj. Današnji trg je zelo nestabilen in nepredvidljiv, konkurenca zelo velika, tržne razmere so negotove, poslovanje pa postaja precej tvegano. V takšnem času je zato zelo pomembno, da podjetja poskrbijo, uravnotežijo in utrdijo svoj finančni položaj in stanje na trgu. Tega sicer podjetja lahko dosežejo le s pomočjo in z uporabo ustrezne finančne analize, oz. s pomočjo orodij, ki jih le ta ponudi. Sodobna gospodarska znanost je razvila takšno finančno analizo, ki vsebuje veliko modelov, tehnik in metod, ki nam lahko pomagajo pri ugotavljanju različnih nepredvidljivih in za podjetja škodljivih dogodkov. Uporaba različnih orodij finančne analize nam omogoča poiskati odgovore na pomembna vprašanja v podjetju, kot so vprašanja, povezana s finančnim zdravjem in finančno stisko oz. krizo finančnega tveganja, optimalno strukturo kapitala itd. Prav tako predstavljajo pomemben segment sodobnega gospodarstva in poslovanja tudi finančna tveganja. Njihovo obvladovanje in upravljanje pa danes zahteva veliko preučevanj in analize, za katera podjetja posebej namenijo in porabijo dodatne vire. Ta proces pa ni enostaven in je del temeljito izvedene finančne analize, oz. njihovi napovedovalni moči. Globalni gospodarski in finančni krizi sta obvladovanje finančnih tveganj postavili v središče pozornosti akademske in strokovne javnosti. Obvladovanje finančnih tveganj je danes za podjetja, ki skrbijo za ustreznost svoje finančne strukture, usodnega pomena, kajti od tega so odvisne prihodnje strateške, poslovne in operativne odločitve in posledično doseganja zastavljenih ciljev. Magistrsko delo obravnava uporabnost orodij finančne analize za obvladovanje finančnih tveganj in napovedovanje finančne stiske v izbranem podjetju. S pomočjo finančnih kazalnikov smo analizirali in preučevali poslovanje izbrane družbe v dveh različnih kriznih obdobjih.
Keywords: obvladovanje finančnih tveganj, finančna kriza, finančna analiza, finančni kazalniki, globalna gospodarska kriza
Published in DKUM: 18.06.2024; Views: 82; Downloads: 4
.pdf Full text (1,95 MB)

3.
Primerjalna analiza uspešnosti javnih lekarniških zavodov v Sloveniji pred in po epidemiji covid-19
Sanja Kladnik, 2024, master's thesis

Abstract: Merjenje uspešnosti je pomembno pri ugotavljanju delovanja podjetja. V magistrskem delu se osredotočimo na primerjavo vseh javnih lekarniških zavodov v Republiki Sloveniji pred in po epidemiji COVID-19. Predstavimo delovanje javnih zavodov na splošno in natančneje javnih lekarniških zavodov. Podrobneje opredelimo značilnosti njihovega delovanja, pravno ureditev, nadzor in financiranje. V teoretičnem delu opišemo institucionalni okvir računovodskega poročanja, kjer predstavimo pravne podlage in računovodsko poročanje. Pregledamo finančnoračunovodske kazalnike, ki so namenjeni presoji uspešnosti poslovanja. Sledi empirična analiza, kjer primerjamo uspešnost javnih lekarniških zavodov v obdobjih 2017–2019, pred epidemijo, ter 2020–2021, po epidemiji. Osredotočimo se na kazalnike, ki jih opredeljujejo slovenski in tuji avtorji ter PSR 8, ki se opira na SRS. S pregledom tujih raziskav primerjamo rezultate naše analize. Ugotovimo, da letna poročila razkrivajo dovolj podatkov za izračun finančnoračunovodskih kazalnikov. Kljub nestabilnim razmeram, v našem primeru epidemije COVID-19, so javni lekarniški zavodi poslovali bolj uspešno glede na preteklo obdobje pred epidemijo.
Keywords: Analiza uspešnosti, javni lekarniški zavodi, finančno računovodski kazalniki, epidemija COVID-19.
Published in DKUM: 18.06.2024; Views: 79; Downloads: 4
.pdf Full text (15,21 MB)

4.
Analiza ocenjevalnih centrov v Sloveniji
Nikolina Vukadinović, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Glavni namen diplomskega dela je analizirati obstoječe ocenjevalne centre v Sloveniji. Diplomsko delo smo razdelili na dva dela. V prvem, teoretičnem delu so opredeljeni pojmi, sestavni deli in osnovni koncepti ocenjevalnih centrov, predstavljene so temeljne kategorije in pristopi k ocenjevanju ter njihov vpliv na organizacijsko učinkovitost. V drugem, praktičnem delu je opravljena analiza ocenjevalnih centrov v Sloveniji. Analizirali smo trenutno stanje ocenjevalnih centrov v Sloveniji, kjer smo opisali ponudbo storitev in metode za delo s kadri, ki jih ponujajo posamezni ocenjevalni centri. S pomočjo kazalnikov na spletu, kot sta Google PageRank in SimilarWeb, smo pridobili podatke o priljubljenosti spletnih strani ocenjevalnih centrov glede na algoritme Googla, zunanje povezave, globalni in državni rang, trajanje obiska na spletni strani, število ogledanih strani in stopnjo odboja. Na AJPES-u smo pridobili podatke o prihodkih in dobičku. Analiza ocenjevalnih centrov v Sloveniji razkriva, da večina ponuja storitve iskanja kadrov, psihološka testiranja in HR rešitve, medtem ko so druge storitve manj prisotne. Glede spletnih ocen je Competo, d. o. o. izstopal z oceno 3/10 Google PageRank in 1327 zunanjimi povezavami, Kompetenca, d. o. o. pa je imela najdaljše trajanje obiska na spletni strani (3:55 min) in najnižjo stopnjo odboja (44,20 %). Ugotovljeno je bilo, da je podjetje Competo, d. o. o., v letih 2022 in 2023 ustvarilo najvišji prihodek in dobiček.
Keywords: Ocenjevalni centri, analiza, metode, raznolikost
Published in DKUM: 17.06.2024; Views: 42; Downloads: 2
.pdf Full text (1019,22 KB)

5.
Analiza procesa uvajanja novozaposlenih v podjetju aviat d. o. o.
Petra Janežič, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opravili analizo sistema uvajanja novozaposlenih v podjetju AVIAT d.o.o., ki je proizvodno podjetje na področju radiofrekvenčnih povezav. Ker so za delo v podjetju potrebna izredno specifična znanja, je dober sistem uvajanja kritičen in pomemben. Z opravljeno analizo smo preverili, ali je vzpostavljen sistem uvajanja v podjetju uspešen in dobro pripravljen, kaj so njegove prednosti, slabosti, tveganja in kje so priložnosti za izboljšave. V nalogi smo teoretično raziskali področje uvajanja, mentorstva, posledice dobrega oziroma slabega uvajanja in poiskali primere dobrih praks na trgu. Preko prejetih rezultatov smo ugotovili, da je sistem uvajanja v podjetju dobro pripravljen in so novozaposleni z njim v večini zadovoljni. Kot priložnost za izboljšavo vidimo dodatno izobraževanje vodij in zaposlenih o različnih načinih prenosa znanja novozaposlenim ter določanje ciljev, ki bodo bolj specifični, merljivi, dosegljivi, pomembni in časovno omejeni. Kot izziv uvajanja novozaposlenih na delovnem mestu predlagamo dopolnitev dokumenta s splošnimi informacijami o podjetju, s predstavitvijo oddelkov in produktov podjetja.
Keywords: uvajanje zaposlenih, SWOT analiza, novozaposleni
Published in DKUM: 12.06.2024; Views: 37; Downloads: 6
.pdf Full text (2,46 MB)

6.
Analiza prevedenih slikanic Juana Kruza Igerabideja : diplomsko delo
Urška Brodnjak, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je analiziranih šest prevedenih slikanic avtorja Juana Kruza Igerabideja. Opravljena je bila analiza naslednjih slikanic: Jona in prestrašeni hladilnik (2012), Jona je žalosten (2013), Jonova budilka (2014), Jona v stiski (2016), Jona ima veliko težavo (2016) in Adijo, Jona (2017). Juan Kruz Igerabide je priljubljen španski avtor, učitelj, predavatelj, pesnik in prevajalec. V slovenščino je prevedenih sedem avtorjevih del. V teoretičnem delu je opredeljen pojem slikanice, kakovostne slikanice in opis njenih značilnosti ter definicija družinske pismenosti. Predstavljeni so napotki za branje otrokom, vpliv branja na otrokov razvoj, navedeni so podatki o avtorju. Pri raziskovanju so bile uporabljene deskriptivna metoda, metoda klasifikacije, metoda analize, komparativna metoda, metoda sinteze in metoda praktičnega dela. V praktičnem delu je bila opravljena multimodalna analiza šestih slikanic. Branje slikanic in dejavnosti, povezane z vsebino in tematiko slikanic, so bile izvedene v 2. starostnem obdobju. Pod izvedbo posamezne slikanice so navedeni odzivi otrok.
Keywords: slikanica, analiza slikanice, Juan Kruz Igerabide, družinska pismenost, branje
Published in DKUM: 11.06.2024; Views: 44; Downloads: 1
.pdf Full text (3,96 MB)

7.
Projekt optimizacije proizvodne linije z analizo toka vrednosti in drugimi vitkimi metodami
Samo Fras, 2024, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo raziskali teorijo vitke proizvodnje in se seznanili z njenimi orodji, ki jih uporabljajo v podjetjih za optimiziranje procesov. Orodje analiza toka vrednosti smo nato uporabili za analizo resnične proizvodnje v podjetju Geberit, kjer smo ustvarili načrt trenutnega stanja proizvodnje linije za izdelavo priključnih cevnih sistemov, opredelili problematične točke procesa in zanje predlagali rešitve. Ugotovili smo, da podjetje proizvaja cevne sisteme z izgubami, kot so vmesne zaloge, čezmerno proizvajanje in izgube zaradi gibanja izdelkov. Podjetju smo v načrtu želenega stanja toka vrednosti predlagali rešitve z uporabo kanban sistema in združevanjem delovnih procesov v celico.
Keywords: Vitka proizvodnja, analiza toka vrednosti, optimizacija procesov
Published in DKUM: 05.06.2024; Views: 41; Downloads: 0
.pdf Full text (3,36 MB)

8.
Primerjava potresne analize zidane stavbe z linearno elastičnim in nelinearnim modelom v programih Tower 8 in SCIA Engineer 21
Dubravko Andrašek, 2024, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se osredotoča predvsem na primerjalno potresno analizo zidane stavbe z linearno in nelinearno analizo. Potresna naliza je bila izvedena s programsko opremo Tower 8 in SCIA Engineer 21. Parametri, ki smo jih primerjali, vključujejo potek notranjih statičnih obremenitev, skupne pomike in togost celotne konstrukcije. Pomembno je omeniti, da so bili rezultati primerjani le za določene stene. Ugotovili smo, da Tower 8 pokaže padec notranjih statičnih obremenitev pri stiku navpičnih nosilnih elementov, medtem ko smo s programsko opremo SCIA Enginee 21r dobili bolj kritične rezultate. Prav tako smo opazili, da Tower 8 ne omogoča izvedbe nelinearne analize za ploskovne elemente. SCIA Engineer 21 omogoča nelinearno analizo, vendar le z uporabo kvazistatičnega pristopa, ki prinaša bistveno bolj kritične rezultate. Dodatno smo z linearno analizo v programskem paketu Tower 8 primerjali rezultate potresne analize na dveh dodatnih modelih. Prvi model je upošteval parapete in preklade pri modeliranju, medtem ko je drugi model vključeval zmanjšano vrednost modula elastičnosti.
Keywords: potresna analiza, Tower 8, SCIA Engineer 21, linearna analiza, nelinearna analiza, zidana stavba
Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 75; Downloads: 15
.pdf Full text (9,83 MB)

9.
Problematika varnosti starejših voznikov motornih vozil v prometu
Anamarija Poll, 2024, master's thesis

Abstract: Zaključno delo predstavlja problematiko z vidika prometne varnosti, s katero se soočajo starejši vozniki motornih vozil. Osnovni namen je prikazati njihovo varnost v prometu skozi analizo prometnih nesreč in s pomočjo eksperimenta, ki smo ga izvedli na fakulteti. Analiza prometnih nesreč prikazuje podrobne informacije o prometnih nesrečah za obdobje 2012–2022, v katerih so bili udeleženi kot povzročitelji, starejši vozniki. Približno 20 % prometnih nesreč v zadnjih letih povzročijo prav oni. Za boljše razumevanje analize prometnih nesreč je bil izveden eksperiment s 30-imi prostovoljci različnih starosti. Vseboval je anketo s testom o cestno prometnih predpisih in vožnjo na simulatorju z očali za sledenje pogleda. Rezultate poizkusa smo primerjali po starostnih skupinah in ugotovili, da z leti znanje o cestno prometnih predpisih pada. Ena izmed pomembnih ugotovitev je, da imajo starejši vozniki kljub manjši vozni hitrosti daljši reakcijski čas v primerjavi z ostalimi vozniki. Na koncu so podani tudi možni predlogi za izboljšanje stanja na področju prometne varnosti starejših voznikov.
Keywords: varnost v prometu, starejši vozniki, analiza prometnih nesreč, simulator vožnje, očala za sledenje pogleda
Published in DKUM: 30.05.2024; Views: 73; Downloads: 11
.pdf Full text (5,41 MB)

10.
Integracija avtomatskega stroja za ovijanje palet z vgrajeno tehtnico v odpremno skladišče podjetja ETI Elektroelement d.o.o. : diplomsko delo
Mark Antonio Hadžić, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je bilo izdelano z namenom povečanja učinkovitosti in produktivnosti izbranega podjetja. Vsebina diplomskega dela se osredotoča na odpremno skladišče omenjenega podjetja. V prvem delu so predstavljene teoretične osnove in proces odpreme, ki ga diplomsko delo podrobno preučuje. Prav tako je v diplomskem delu opisan obstoječ potek procesa odpreme TSE, z namenom boljšega razumevanja neučinkovitega delovanja le-tega. V drugem delu diplomskega dela je predstavljena metodologija in načini raziskovanja, ki so bili uporabljeni z namenom kvantifikacije uspešnosti delovanja trenutnega sistema merjenja mas TSE. V končnem delu pa je predlagan nakup avtomatskega stroja za ovijanje palet z vgrajeno tehtnico, z dodanimi raziskanimi stroški uvedbe, ter izračunom povratka investicije. S predlagano spremembo bi povečali produktivnost ter izdajno kapaciteto skladišča, izničili možnost napak pri meritvah mas TSE in izboljšali odnose med sodelavci znotraj delovnega kolektiva odpremnega skladišča.
Keywords: skladišča, proces komisioniranja, investicija v avtomatski stroj za ovijanje TSE, ROI, logistična analiza
Published in DKUM: 21.05.2024; Views: 116; Downloads: 27
.pdf Full text (1,38 MB)

Search done in 9.99 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica