| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 217
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Primerjava orodij za zaznavanje pomankljive programske kode
Anja Horvat, 2024, undergraduate thesis

Abstract: V sodobni dobi digitalizacije in razvoja programske opreme je kakovost kode ključnega pomena za zagotavljanje stabilnosti, učinkovitosti in varnosti informacijskih sistemov. Diplomsko delo je namenjeno analizi in primerjavi orodij za zaznavanje pomanjkljive programske kode. V njem je predstavljeno, kaj sploh pomanjkljiva programska koda je in kakšne tipe poznamo. Predstavimo tudi orodja za zaznavanje pomanjkljive programske kode in jih analiziramo.Med analizo različnih orodij smo opazili, da ima vsako orodje svoje prednosti in omejitve. Čeprav večina omogoča zaznavanje različnih vrst pomanjkljivosti in prilagajanje pravil, smo opazili razlike v učinkovitosti in uporabniški izkušnji. Izbira pravega orodja je ključnega pomena za izboljšanje kakovosti in vzdržljivosti programske opreme.
Keywords: Kakovost kode, pomanjkljiva programska koda, tipi pomanjkljive programske kode, orodja, učinkovitost, uporabniška izkušnja
Published in DKUM: 03.06.2024; Views: 62; Downloads: 14
.pdf Full text (2,64 MB)

2.
Prenova informacijskega sistema za preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v dobavno verigo
Miha Starešinič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Na podlagi uporabe obstoječega informacijskega sistema za preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v dobavno verigo smo v podjetju opazili pomanjkljivosti, ki nam onemogočajo hitrejšo in ustrezno obravnavo posameznih primerov na področju preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v dobavno verigo. V diplomskem delu je oblikovan načrt prenove informacijskega sistema za preprečevanje vstopa ponarejenih zdravil v dobavno verigo. S tem bomo lahko še naprej uspešno zagotavljali nemoteno preskrbo z zdravili. Rezultat bo prenovljena aplikacija, ki bo še naprej zagotavljala, da bo končni uporabnik pridobil ustrezno in varno zdravilo, ki ga potrebuje.
Keywords: ponarejena zdravila, SiMVS, informacijski sistem, 2D-koda, aplikacija
Published in DKUM: 05.04.2024; Views: 143; Downloads: 9
.pdf Full text (1,73 MB)

3.
Uporaba Arduino platforme in QR kode v sistemu pametnega doma : diplomsko delo
Miloica Brašanac, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava razvoj enostavnega in univerzalnega pametnega sistema, primernega za implementacijo v pametni dom. Pri izdelavi sistema smo uporabili elemente avtomatizacije in daljinskega vodenja, tako da delovanje sistema temelji na uporabi QR kode za upravljanje naprav na daljavo. Pomembne lastnosti tega sistema sta enostavna zgradba in široko področje uporabe. Za izdelavo in praktični prikaz delovanja sistema na eksperimentalni plošči smo potrebovali mikrokrmilnik, rele in ventilator. Kot rezultat smo dobili enostaven in funkcionalen sistem, idealen za nadgradnjo in praktično implementacijo v že obstoječe sisteme v hiši. Z uvedbo tega pametnega sistema si lahko z minimalno opremo in stroški olajšamo marsikatero dejavnost v domu.
Keywords: Avtomatizacija, QR koda, Arduino IDE, Mikrokrmilnik ESP 32, Strežnik, Internet stvari
Published in DKUM: 18.01.2024; Views: 233; Downloads: 32
.pdf Full text (1,90 MB)

4.
Model digitalne planinske knjižice
Tim Prevodnik, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo se osredotočili na razvoj modela digitalnega pohodniškega dnevnika, da bi digitalizirali tradicionalno ročne zapise o vrhovih. Pri preučevanju sedanjih postopkov zapisovanja smo ugotovili različne pomanjkljivosti. Pomanjkljivosti sedanjega postopka smo opredelili in preučili možnosti za implementacijo ustrezne digitalne rešitve. Digitalni pohodniški dnevnik bi pohodnikom omogočil enostavno in zanesljivo beleženje njihovih vrhov, hkrati pa bi zbirne podatke ponudil planinskim društvom, ki bi tako dobila boljši pregled nad trendi pohodništva. Aplikacija bi pohodnikom omogočila, da se povežejo med seboj in skupaj osvajajo vrhove ter delijo svoje dosežke na svojih družbenih omrežjih. Poleg tega bodo gorska združenja pridobila že digitalizirane podatke, s čimer se bodo izognila sedanjemu ročnemu prepisovanju za izvedbo statistične analize. Prav tako bi ti digitalizirani podatki omogočili bistveno hitrejši dostop v primeru nesreč, slabega vremena in reševalnih akcij. Čeprav podobne rešitve že obstajajo, ta pristop rešuje poseben problem za pohodnike in prinaša številne druge koristi tako skupnosti kot planinskim društvom. Omogoča tudi boljšo uporabo podatkov za različne statistične analize, prihrani čas, saj odpravlja ročno prepisovanje, in prispeva k trajnostnemu razvoju planinstva, ker podpira njegov prehod v digitalno dobo.
Keywords: Planinska knjižica, GPS, QR koda, Razvoj mobilne aplikacije
Published in DKUM: 23.11.2023; Views: 283; Downloads: 14
.pdf Full text (730,59 KB)

5.
Razvoj avtomatskih sistemov za naročanje v restavracijah
Andraž Ješe, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil izdelati mobilno in spletno rešitev za gostinske obrate, ki bi strankam omogočala samostojno naročanje. Rešitvi imata podobno strukturo in omogočata naročanje hrane in pijače, klicanje natakarja ter pošiljanje zahtevka za plačilo. Rešitvi sta bili izdelani na način prototipnega razvoja. Za razvoj mobilne rešitve smo uporabili okolje Android Studio, kjer smo uporabljali programski jezik Java. Za razvoj spletne rešitve smo uporabili Wordpress, kjer smo uporabljali HTML, CSS in JavaScript. Pri obeh sistemih smo strežnik simulirali s pomočjo orodja XAMPP, ki nam je omogočil tudi uporabo baze podatkov. Po testiranju rešitev smo izvedli SWOT analizo ter na njeni osnovi sistema primerjali ter poiskali možne izboljšave za prihodnji razvoj.
Keywords: avtomatski sistem, naročanje, razvoj sistemov, restavracije, QR-koda
Published in DKUM: 17.10.2023; Views: 306; Downloads: 30
.pdf Full text (3,39 MB)

6.
Posodobitev skladiščnega poslovanja z uvedbo črtne kode v skladišču rezervnih delov 157.LOGP Slovenske vojske : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Damjan Kaučič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu bomo predstavili skladiščno poslovanje izbranega skladišča Slovenske vojske in poiskali predloge možnih izboljšav. Za ta namen bomo izvedli posnetek obstoječega stanja vključno z analizo poteka procesa izdaje in prevzema sredstev. Na podlagi ugotovljenega stanja bomo izvedli kritično analizo s ciljem identifikacije poglavitnih problemov in njihovih vzrokov. V današnjem času lahko z napredno informacijsko tehnologijo natančneje spremljamo in identificiramo blago v skladišču tako, da lahko naročila obdelamo hitreje in učinkoviteje. Posledica tega je večja produktivnost in učinkovitost skladišča. Da bi to dosegli v obravnavanem skladišču, se bomo posvetovali s strokovnjaki na področju razvoja in implementacije programskih rešitev za podporo procesov logistike in izbrali ustrezno tehnologijo, katera bo vključena v predlog rešitve problema. Pri tem se bomo osredotočili na implementacijo sistema za upravljanje skladišč (WMS), uvedbo identifikacije s črtno kodo ali RFID tehnologijo in uporabo RF terminalov z ciljem vzpostavitve brezpapirnega poslovanja in zagotovitve ažurnih zalog. Na koncu bomo izvedli analizo poteka procesa izdaje in prevzema sredstev z upoštevanjem predlaganih rešitev, ter podali sklep.
Keywords: skladiščno poslovanje, informacijski sistem, črtna koda, sistem za upravljanje skladišč (WMS), RF terminal, RFID tehnologija
Published in DKUM: 04.09.2023; Views: 447; Downloads: 31
.pdf Full text (3,21 MB)

7.
Posodobitev skladišča z vpeljavo črtne kode v skladišče Termoelektrarne Šoštanj d. o. o. : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Petra Urbanc, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu predstavljamo skladiščenje v Termoelektrarni Šoštanj, kjer se zaloge o materialih še vedno spremljajo s pomočjo tehničnih kartic. Takšen sistem se kaže kot neučinkovit, saj je zamuden in hitro se lahko pojavijo napake pri vnašanju podatkov. Teoretični del naloge opisuje skladišča in skladiščne procese na splošno, tehnologijo črtne in QR kode ter sistem upravljanja skladišč (WMS). V nadaljevanju diplomskega dela smo analizirali obstoječe stanje skladiščenja v podjetju. Najprej smo na kratko opisali podjetje, potem pa smo se osredotočili na skladiščne procese v izbranem podjetju. Izdelali smo diagram poteka procesa komisioniranja in ga tudi natančno opisali. Izdelana je tudi kritična analiza stanja z vzročno-posledičnim diagramom. Sledi opis predloga za rešitev problema: vpeljava črtne kode in ureditev skladiščnega poslovno-informacijskega sistema. Na koncu smo pridobljene rezultate še ovrednotili in pokazali, da bi bila posodobitev skladiščnega procesa v podjetju s črtno kodo učinkovita, saj bi se čas komisioniranja skrajšal za 60,3 %.
Keywords: skladiščno poslovanje, logistika, črtna koda, WMS
Published in DKUM: 07.11.2022; Views: 611; Downloads: 112
.pdf Full text (3,07 MB)

8.
Detekcija napak med 3D tiskom z uporabo strojnega vida : magistrsko delo
Nejc Tovornik, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo zasnovali cenovno ugodno rešitev za zajem slike in odkrivanje napak pri 3D tisku več enakih izdelkov. Najprej smo na kratko pregledali osnove 3D tiska in strojnega vida. Za zajem slike smo izbrali cenovno dostopen komercialni 1D linijski slikovni senzor, ki ne povzroča popačenja leče. Na podlagi meritev smo preučili delovanje tovrstnega senzorja, izdelali tiskano vezje in krmilni program za DSP mikrokrmilnik. Ustvarili smo vtičnik za rezalnik Ultimaker Cura, ki v sloje tiskanega izdelka doda G-kodo za izvajanje skeniranja, ter izdelali program za detekcijo napak. Program temelji na metodi primerjanja zajetih slik prvega uspešnega tiska s slikami nadaljnjih. Potrdili smo, da program uspešno zazna večino napak in ustrezno prekine proces 3D tiskanja.
Keywords: Strojni vid, CIS senzor, 3D-tisk, STM32, Python, G-koda, Duet3D, OpenCV, Altium, C++, Ultimaker Cura
Published in DKUM: 22.09.2022; Views: 423; Downloads: 68
.pdf Full text (6,37 MB)

9.
Vpliv na umetni inteligenci temelječih pomočnikov na pisanje izvorne kode : magistrsko delo
Luka Četina, 2022, master's thesis

Abstract: Z napredkom umetne inteligence (UI) postajajo pomočniki za dopolnjevanje kode vse bolj napredni in zmogljivi. V sklopu tega dela smo izvedli sistematičen pregled literature na UI temelječih pomočnikov za dopolnjevanje kode, jih opredelili, predstavili njihovo delovanje in trenutne trende, primerjali glavne funkcionalnosti posameznih pomočnikov ter izpostavili izboljšave, ki jih uporaba UI prinaša. Predstavili smo njihov doprinos k času razvoja ter kakovosti kode. Izvedli smo eksperiment za preverjanje uporabnosti konkretnega pomočnika (Tabnine) pri pisanju kode, uporabniško izkušnjo ter ali bi ga udeleženci priporočili tudi ostalim. Udeleženci so pomočnika ocenili kot zgolj zadovoljivo uporabnega, ocena uporabniške izkušnje je bila v povprečju nevtralna. Večina udeležencev bi pomočnika uporabljala tudi v prihodnje, najverjetneje pa ga ne bi posebej priporočili ostalim. Čeprav razlike zaradi majhnega vzorca niso bile signifikantne, so izkušeni v primerjavi z neizkušenimi pri programiranju, uporabi Jave in ogrodja SpringBoot, pomočnika ocenjevali bolj pozitivno, medtem ko so poznavalci pomočnikov le-tega ocenjevali manj pozitivno od nepoznavalcev.
Keywords: umetna inteligenca, izvorna koda, dopolnjevanje kode
Published in DKUM: 14.06.2022; Views: 796; Downloads: 152
.pdf Full text (1,60 MB)

10.
Uporaba avtonomnega mobilnega robota (AMR) ter konstrukcija priklopnega modula za uporabo v intralogistiki : magistrsko delo
Fatlind Racaj, 2022, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo reševali problem v intralogistiki v podjetju SIJ Ravne Systems. Analizirali smo proces transporta orodja na CNC stroje in proces transporta brusnih segmentov na brusilne stroje. Pri prvem procesu smo izvedli logistično analizo, kjer smo si pri pridobivanju podatkov pomagali s QR-kodami. Pri procesu transporta brusnih segmentov smo podatke pridobili s strani podjetja. Glede na analizo podatkov smo se nato odločili za uporabo AMR in temu primerno tudi sestavili načrt s koraki vse do implementacije AMR v proizvodnjo. Glavna naloga je bila konstruiranje in izdelava modula, ki služi za priklop AMR na regal. Tako modul kot tudi regal smo razvili od ideje pa vse do prototipa.
Keywords: Intralogistika, AMR, Priklopni modul, QR koda, Konstruiranje, CAD
Published in DKUM: 06.05.2022; Views: 934; Downloads: 3
.pdf Full text (5,92 MB)

Search done in 4.69 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica