| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 34
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Napovedovalna analiza ravnanja kaljenih kovinskih obdelovancev : doktorska disertacija
Tadej Peršak, 2023, doctoral dissertation

Abstract: V industriji se kovinski obdelovanci pogosto toplotno obdelujejo z namenom poboljšanja njihovih mehanskih lastnosti, pri čemer pa se pojavljajo neželene deformacije njihove geometrije. Zaradi dosežene visoke trdote (60 HRC ali več) klasični pristopi ravnanja z upogibanjem in valjanjem niso učinkoviti, saj se material poruši. V ta namen smo se v okviru doktorske raziskave ukvarjali z analizo vpliva plastičnih površinskih deformacij na spremembe geometrije kaljenih kovinskih obdelovancev. Izveden je bil laboratorijski eksperiment, v katerem smo na podlagi nadzorovanega vnosa površinskih plastičnih deformacij, visokoresolucijskega zajema geometrije obdelovancev, merjenja pospeškov ter zajema zvoka ravnalnih udarcev (udarci, ki plastično deformirajo površino obdelovanca) pripravili bazo podatkov s 3063 vzorci. Dodatno smo zajemali zvočne odzive nadzorovanih udarcev, ki ne deformirajo površine obdelovanca. Z uporabo U-Net nevronske mreže smo razvili model za napovedovanje spremembe geometrije kaljenega kovinskega obdelovanca glede na vnesene plastične površinske deformacije. V nadaljevanju smo predlagali novo arhitekturo globoke konvolucijske mreže za regresijo, ki omogoča dva vhoda različnih podatkovnih tipov in dimenzij (zvok ravnalnega udarca in reprezentacija geometrije obdelovanca z vključenimi podatki o ravnalnih udarcih) ter večdimenzionalni izhod (napovedana sprememba geometrije obdelovanca). Prav tako smo z uporabo globoke nevronske mreže razvili model, ki izključno na podlagi zvoka nadzorovano izvedenih udarcev, ki ne deformirajo površine obdelovanca, učinkovito napove geometrijo kovinskega obdelovanca. Uspešnost razvitih napovednih modelov smo ocenili z relativno absolutno napako (angl. relative absolute error (RAE)), povprečno kvadratno napako (angl. root mean squared error (RMSE)) in relativno kvadratno napako (angl. relative squared error (RSE)). Najuspešnejši model za napovedovanje oblike obdelovanca je imel na testnih podatkih odlično zmogljivost napovedovanja, saj so povprečne vrednosti RAE znašale 0,0499, RMSE 0,0129 in RSE 0,0040. Pri vključitvi zvoka v napovedovalni model so vrednosti RAE znašale 0,0739, RMSE 0,0185 in RSE 0,0075. Pri napovedi oblike obdelovanca samo iz zvoka pa so povprečne vrednosti RAE znašale 0,7439, RMSE 0,1744 in RSE 0,5638.
Keywords: proces ravnanja, kaljeni obdelovanec, proizvodnja, konvolucijska nevronska mreža, modeliranje, oblak točk, zvok
Published in DKUM: 06.10.2023; Views: 385; Downloads: 0

2.
Interaktivno upodabljanje oblakov točk LiDAR na očalih za navidezno resničnost z uporabo pametnega telefona : diplomsko delo
Žiga Pušnik, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana implementacija mobilne aplikacije za operacijski sistem Android, ki na pametnem telefonu prikaže oblak točk svetlobnega zaznavanja in merjenja (ang. Light Detection and Ranging – LiDAR). Aplikacija omogoča premikanje po navideznem prostoru in pri vizualizaciji točk s pomočjo očal za navidezno resničnost (ang. Virtual Reality – VR) omogoča prepričljivejšo izkušnjo realnega okolja. Najcenejša očala so na trgu dostopna že za 15 €. S testiranjem aplikacije smo preverili njeno uporabnost in omejitve. Ugotovili smo, da se glede na zahtevnost pogleda pri upodabljanju večjih oblakov točk pojavijo večje razlike v hitrosti upodabljanja. V našem primeru smo pri merjenju števila sličic na sekundo (ang. frames per second – fps) pri oblaku z 1.000.000 točkami v osnovnem pogledu izmerili 54 fps, v pogledu VR pa 24 fps.
Keywords: LiDAR, oblak točk, očala, navidezna resničnost, pametni telefon
Published in DKUM: 21.09.2023; Views: 263; Downloads: 14
.pdf Full text (7,85 MB)

3.
Zaznava in lociranje malin z uporabo YOLO algoritma : magistrsko delo
Urban Kenda, 2023, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo raziskali delovanje LiDAR senzorjev ter uporabo umetne inteligence v strojnem vidu, vključno z nevronskimi mrežami, konvolucijskimi nevronskimi mrežami (CNN) in algoritmi YOLOv3, v4 in v4-tiny. V praktičnem delu smo testirali vse tri algoritme in nato izbrali najuspešnejšega, YOLOv4, ter ga dodatno analizirali. Preverili smo hitrost algoritmov ter razvili algoritem, ki je na podlagi oblakov točk in kamere sposoben določiti lokacijo malin. Ugotovili smo, da je uporaba LiDAR senzorjev v kombinaciji z umetno inteligenco učinkovita pri zaznavanju in lociranju malin v 3D-prostoru. Najuspešnejši algoritem YOLOv4 je bil sposoben razvrstiti zrele in nezrele maline z natančnostjo 84,13 %. Naš razviti algoritem je omogočil določanje lokacije malin s kombinirano uporabo oblakov točk in kamere ter tako skoraj v polovici izmerjenih primerov določil lokacijo z napako, manjšo od 2 cm.
Keywords: malina, strojni vid, YOLO, nevronska mreža, CNN, oblak točk
Published in DKUM: 15.06.2023; Views: 324; Downloads: 52
.pdf Full text (1013,36 KB)

4.
Razvoj zalednih storitev za pametna oblačila v okviru projekta maturolife : diplomsko delo
Maks Roškarič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili mednarodni projekt Maturolife, njegov prototip pametnega oblačila, in kako smo rešili problem glede povezave razvitega prototipa z uporabnikom in zalednimi storitvami. Zaledni del je sestavljen iz mnogih tehnologij, ki med seboj komunicirajo in se izpopolnjujejo. Končni produkt razvoja nam omogoča nadzor in upravljanje pametne obleke, hkrati pa boljše počutje osebe v njej. Opisali in prikazali smo tudi nastale probleme, ki so se sproti pojavljali, ter njihove rešitve. Prav tako smo se dotaknili drugih dveh prototipov v okviru projekta in samega IoT.
Keywords: internet stvari (IoT), Maturolife, pametna oblačila, zaledne storitve, oblak
Published in DKUM: 24.11.2022; Views: 667; Downloads: 52
.pdf Full text (4,07 MB)

5.
Procesiranje podatkov tof kamere o3d303 za robotsko manipulacijo objektov : diplomsko delo
Primož Kobale, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Vse več sodobnih industrijskih procesov zahteva strojni vid za lažjo avtomatizacijo procesov. V zadnjem času so se na trgu pojavile 3D Tof kamere, ki omogočajo opis prostora v treh dimenzijah. Za razliko od klasičnih 2D kamer imajo dodatno dimenzijo(globino), in so bistveno cenejše od drugih tehnologij zajemanja 3D prostora. V diplomskem delu je predstavljena teorija delovanja ToF kamer in ToF kamera O3D303 proizvajalca IFM electronics. Opisan je razvoj aplikacije, napisan v programskem okolju Matlab. Uporabili smo vnaprej znane rutine iskanja kvadrom podobnim oblikam v oblaku točk s pomočjo funkcij iz Matlabove knjižnice Computer Vison Toolbox. Na koncu je predstavljena analiza rezultatov in uporabnost aplikacije v simulacijskem okolju
Keywords: Oblak točk, 3D ToF kamera, O3D303, Matlab, prepoznavanje objektov
Published in DKUM: 14.09.2022; Views: 486; Downloads: 97
.pdf Full text (4,18 MB)

6.
Termostat z brezžičnimi temperaturnimi senzorji in storitvijo v oblaku : diplomsko delo
Aleš Pečnik, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Raziskali bomo vplive temperature na človeško telo in občutljivost spremembe temperature ob različnih spremembah. Ob tem bomo ugotovili na kaj moramo biti pozorni pri zajemu temperature. Nato si bomo pogledali različne merilnike temperature in brezžične komunikacijske tehnologije ter na splošno omenili njihove dobre in slabe lastnosti. Dotaknili se bomo zasnove in projektiranja projekta z uporabo programskega okolja Altium Designer. Izdelali bomo prototip in opravili meritve porabe energije in karakteristik. Po popravkih prototipa bomo kreirali ploščico tiskanega vezja opisali programskega del projekta.
Keywords: termostat, brezžični, senzorji, oblak, raspberry
Published in DKUM: 01.07.2022; Views: 1557; Downloads: 83
.pdf Full text (3,24 MB)
This document has many files! More...

7.
Primerjava algoritmov za registracijo 3D oblakov točk : diplomsko delo
Aljaž Mohorič, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je namenjeno primerjavi različic iterativnega algoritma najbližje točke in raziskovanju algoritma in njegovih različic. V nadaljevanju bomo predstavili začetke algoritma, njegovo delovanje, pomembne pojme ter delovanje in teoretično ozadje različic algoritma. Prikazali bomo tudi implementacijo štirih različic algoritma, ki so: iterativni algoritem najbližje točke, iterativni algoritem najbližje točke z uporabo normal, nelinearen iterativni algoritem najbližje točke in posplošen iterativni algoritem najbližje točke. Vse različice bomo testirali z različnimi parametri nad različnimi 3D oblaki točk. Rezultati kažejo, da sta algoritem najbližje točke in algoritem najbližje točke z uporabo normal najboljša za splošno uporabo.
Keywords: diplomska dela, algoritem, točke, registracija oblakov točk, 3D oblak točk
Published in DKUM: 16.02.2022; Views: 1320; Downloads: 297
.pdf Full text (1,61 MB)

8.
Oblačne storitve na področju POS-sistemov
Iztok Tili, 2021, master's thesis

Abstract: Maloprodaja v zadnjem obdobju doživlja korenite spremembe. Maloprodajna podjetja so se tako primorana spopadati s popolnoma novimi razmerami na tržišču in se jim prilagoditi. Pomembno je, da informacijske rešitve za podporo poslovnih procesov v maloprodaji zadovoljujejo vse potrebe in se hitro odzivajo na zahtevane spremenjene potrebe v obliki nadgradenj in novih funkcionalnosti. Shranjevanje in varnost podatkov v oblaku je ena izmed pomembnejših novosti, ki so se pojavile na področju informacijske tehnologije. Iz tega razloga smo v magistrskem delu povzeli že znane raziskave in ugotovitve na področju davčnih blagajn, oblačnega poslovanja in pomembnosti oblačnega poslovanja za maloprodajna podjetja, predvsem v blagajniškem procesu. Podlaga in izhodišče za pisanje je diplomsko delo Iztok Tili, 2019. S tem področjem se srečujem tudi v svojem poklicnem udejstvovanju, zato bom trenutno situacijo na trgu podkrepil z napisano nalogo in ugotovitvami iz raziskav. V prvem delu smo povzeli ugotovitve s področja POS-sistemov in davčnih blagajn. Predstavimo opredelitve in pomembne sestavne dele ter izvedemo kratek pregled razvoja blagajn in POS-sistemov, od izuma prve blagajne pa vse do danes. Predstavimo ugotovitve s področja modelov na lokaciji in oblačnega modela ter predstavimo bistvene razlike med enim in drugim modelom ter ju primerjamo po najpomembnejših kriterijih. V empiričnem delu naloge smo opravili globinske intervjuje z zaposlenimi v različnih slovenskih maloprodajnih podjetjih kot tudi s strokovnjaki iz slovenskega informacijsko-tehnološkega podjetja in se osredotočili na preverjanje hipoteze, katera trdi, da so maloprodajna podjetja naklonjena oblačnim rešitvam na področju POS-sistemov. V empiričnem delu naloge smo tako analizirali odgovore jih med seboj primerjali ter iskali skupne točke, ki bi lahko potrdile ali ovrgle zastavljeno hipotezo.
Keywords: oblak, POS, blagajna, oblačno poslovanje, davčna blagajna, oblačne rešitve
Published in DKUM: 20.12.2021; Views: 753; Downloads: 39
.pdf Full text (1,16 MB)

9.
Algoritmi odstranjevanja osirotelih točk iz oblaka 3D točk : diplomsko delo
Aljaž Gornik, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega študijo algoritmov, ki odstranjujejo osirotele točke, ter njihovo primerjavo. V nadaljevanju bomo predstavili osnove pojme, ki so potrebni za razumevanje našega diplomskega dela. Po predstavitvi pojmov bomo podrobno spoznali teoretično ozadje, delovanje, vključene algoritme in implementacijo metode kvartilnega razmika, statističnega filtra, filtriranja s polmerom, pogojnega filtra, ter filtriranja z mnogotero razdaljo in aproksimacijo normale. Implementirane metode testiramo nad različnimi oblaki 3D točk, z različnimi parametri in prikažemo rezultate. Analiza rezultatov kaže, da je na splošno najbolj uporaben statistični filter.
Keywords: algoritem, točke, osirotele točke, odstranjevanje osirotelih točk, 3D oblak točk
Published in DKUM: 18.10.2021; Views: 773; Downloads: 124
.pdf Full text (6,04 MB)

10.
Zbiranje in analiza velike količine dnevniških zapisov računalniškega oblaka
Luka Orehar, 2020, master's thesis

Abstract: Opredeljena je problematika pregledovanja dnevniških zapisov ob izjemno veliki količini podatkov, zbranih v informacijskem oblaku ob povečevanju števila uporabnikov in kosov strojne opreme. Opisan je razvoj modela za centralno zbiranje dnevniških zapisov. Na podlagi izvedene raziskave je bilo ugotovljeno, da je ročno upravljanje dnevniških datotek časovno potratno in zelo naporno. Vpeljava programske opreme za pomoč pri upravljanju z dnevniškimi zapisi je tako nujna. Sistem za centralno beleženje dnevniških zapisov nam bistveno olajša iskanje problemov, saj ponuja uporabniku zelo prijazen spletni vmesnik in učinkovito avtomatizacijo ključnih opravil. Poleg tega nam sistem omogoča vpogled v dogajanje tudi, če nam strojna oprema zaradi nepravilnega delovanja ni dosegljiva.
Keywords: Dnevniški zapisi, Računalniški oblak, EFK stack, OpenStack
Published in DKUM: 02.04.2021; Views: 781; Downloads: 49
.pdf Full text (935,21 KB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica