| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Analiza raziskovalnih pristopov v zaključnih delih s pomočjo metod rudarjenja besedil
Jan Vidmar, 2022, master's thesis

Abstract: Raziskovalna področja se med seboj razlikujejo tudi po uporabi raziskovalnih strategij, kar se prav tako odraža v študijskih programih. Čedalje več je v uporabi tudi mešanih raziskovalnih strategij, kar ne preseneča, saj se tudi področja med seboj vse bolj prepletajo. Zato smo na primeru povzetkov diplomskih nalog s Fakultete za organizacijske vede želeli ugotoviti, ali je mogoče s pomočjo metod rudarjenja besedil ugotoviti raziskovalno strategijo in jo povezati s študijskim programom. Zbrali smo po 100 povzetkov diplomskih del iz treh osnovnih študijskih programov na fakulteti, torej skupno 300 povzetkov diplomskih nalog. Želeli smo tudi ugotoviti, ali je mogoče iz povzetka diplomske naloge prepoznati raziskovalno strategijo in napovedati, iz katerega programa prihaja diplomska naloga. V ta namen smo uporabili raziskovalno strategijo načrtovanja in razvoja, kot osnovno metodo razvojnega cikla pa smo izbrali CRISP-DM. Izdelali smo Python skripto, ki je omogočila ekstrakcijo povzetkov in jih uredila v urejen korpus. S področja rudarjenja besedil smo uporabili tako nenadzorovane kot nadzorovane metode: metode gručenja, besednega oblaka in napovedovanja razreda. Za uporabo metod rudarjenja besedil smo uporabili orodje Orange Data Mining tool. Ugotovili smo, da lahko iz povzetkov z visoko natančnostjo napovemo študijski program, v katerega sodi posamezna diploma. Rezultati kažejo, da je najpogostejša raziskovalna strategija na področju kadrovskih in izobraževalnih sistemov vzorčna raziskava, medtem ko sta na področju informacijskih sistemov to načrtovanje in razvoj.
Keywords: raziskovalne strategije, python ekstrakcija besedil, orange rudarjenje besedil, CRISP-DM
Published in DKUM: 02.02.2022; Views: 647; Downloads: 65
.pdf Full text (2,53 MB)

2.
Uporaba metod strojnega učenja za izboljšanje spletnega vprašalnika
Duško Rodić, 2020, master's thesis

Abstract: Zbiranje podatkov preko spletnega vprašalnika je v današnjem času pravzaprav stalnica, saj gre za hiter in učinkovit način za zajemanje podatkov iz širše populacije. Pogosto pa so vprašalniki predolgi in tudi kompleksne, zato ne zajemamo ciljne populacije in ne dobimo prave slike o raziskovanem stanju. Poseben primer je zajemanje podatkov z namenom ocene primernosti uporabe zalo-zmogljivega računalništva v oblaku za mala in srednje velika podjetja. Ta vprašalnik je namenjen zajemu vhodnih podatkov za večkriterijski model, ki omogoča oceno potenciala, ki v praksi ni v celoti zaživel. Izhajamo iz predpostavke, da je tudi kompleksnost vprašalnika vplivala na šibek odziv respondentov. Iz tega smo razvili raziskovalno vprašanje: »Ali je mogoče vprašalnik skrajšati s pomočjo strojnega učenja?«. Cilj magistrske naloge je, da s pomočjo metod strojnega učenja skušamo ugotoviti katera vprašanja največ prispevajo k oceni potenciala ter na ta način skrajšati vprašalnik. Problem smo reševali z uporabo metod strojnega učenja. V ta name smo analizirali večkriterijski model, vprašalnik za zajemanje podatkov, odgovore respondentov ter v programu Orange , ki poleg metod strojnega učenja vsebuje tudi vizualizacijo podatkov, IV analizirali prispevek posameznega vprašanja h končni oceni. Rezultati kažejo, da imajo nekateri kriteriji večji vpliv na končno oceno potenciala uporabe zelo-zmogljivega računalništva v oblaku, vendar se ti kriteriji nanašajo na splošne atribute primerov (npr. država, vrsta organizacije). Ob izločitvi trivialnih kriterijev napoved modela še vedno ni dovolj natančna, zato je edini zaključek, ki ga lahko potegnemo, da na pričujočih podatkih ni bilo možno izbrati takega nabora kriterijev oziroma vprašanj, s katerimi bi lahko natančno ocenili potencial uporabe zelo-zmogljivega računalništva v oblaku.
Keywords: - zelo-zmogljivo računalništvo, - oblak, - strojno učenje, - podatkovno rudarjenje, - Orange (program).
Published in DKUM: 23.12.2020; Views: 888; Downloads: 75
.pdf Full text (4,63 MB)

3.
Uporaba orodja Orange za podatkovno rudarjenje
Damir Kos, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Ob vse večjem številu informacij, ki krožijo na najrazličnejše načine, je podatkovno rudarjenje za uspešno in učinkovito rabo informacij ključnega pomena. Preko podatkovnega rudarjenja namreč dosežemo rezultate, s katerimi ugotovimo ustreznost informacij, odpravimo pomanjkljivosti, poiščemo vzorce, znanje in podobno. V diplomskem delu je predstavljen program Orange, delo z njim, njegova uporaba ter nekatere lastnosti. Glavni segmenti podatkovnega rudarjenja s programom Orange, ki so predstavljeni v diplomskem delu, so klasifikacija, gručenje in pred procesiranje podatkov. Praktični del diplomskega dela, ki je hkrati ključen, je razdeljen na tri dele. Prvi del predstavlja vse tri glavne segmente preko uporabniškega vmesnika, drugi del preko kode, v tretjem delu pa se nato prikaže izgradnja lastnega modula in njegova uporaba.
Keywords: podatkovno rudarjenje, orodje Orange, klasifikacija, gručenje, predprocesiranje podatkov
Published in DKUM: 24.10.2017; Views: 2184; Downloads: 330
.pdf Full text (2,35 MB)

4.
Influence of the temperature on the efficiency of cellulose treatment using copolymer chitosan-eugenol
Olivera Šauperl, Jasna Tompa, Julija Volmajer Valh, 2014, original scientific article

Abstract: In order to achieve effective antimicrobial protection of textile materials against microorganisms, a natural compound called chitosan has become very interesting. In regard to the antimicrobial protection of textile materials, functionalization with chitosan does not affect some other properties, such as anti-oxidative or any other action. For this reason, it seems appropriate for chitosan to be combined with any natural antimicrobial active compound, such as eugenol, an extract of clove oil. During this research viscose as a representative of cellulose fibers was used, because it can be functionalized relatively easily. In terms of functionalization, the drying temperature of viscose, after antimicrobial compound application onto substrate, as well as the successful synthesis of copolymer chitosan/eugenol is also important. FTIR spectroscopy was used to evaluate the efficiency of synthesizing a chitosan/eugenol graft copolymer. The spectrophotometric method Acid Orange 7 was chosen as a means for determining the proportion of available antimicrobial active amino groups. In addition, microbiological testing of selected pathogenic micro-organisms was also performed. The results were compared with the results for viscose functionalized by a 1% solution of chitosan.
Keywords: chitosan, eugenol, functionalization, viscose, FTIR spectroscopy, Acid orange 7, antimicrobial
Published in DKUM: 02.08.2017; Views: 1176; Downloads: 464
.pdf Full text (233,00 KB)
This document has many files! More...

5.
The development of an electrochemical chip for the in-situ production of active chlorine
Filip Ambrož, 2016, master's thesis

Abstract: Active chlorine is a highly efficient disinfectant used for sanitizing purposes in swimming pools, food-processing facilities and hospitals. It is also known for being the most powerful reagent in applications related to water disinfection. Currently, the most widely-used method for chlorine production is the chlor-alkali process. Despite significant improvements in electrode materials, used in combination with the process optimization that has taken place in recent decades, the production still consumes very high amounts of energy. Alternatives, such as electrochemical methods, require platinum-group metals (PGMs) that are expensive. In this study, a continuous-flow device was fabricated, involving an electrochemical chip for treating a fluid which uses an integrated silver(I) chloride photoelectrode. The device comprised of an inlet and outlet for the treated fluid, together with a flow path between them where the photoelectrode was located. This low-cost and recyclable chip included a treatment mode of operation, for treating a fluid that moves along the flow path, and a regeneration mode of operation, for regenerating the substrate. The photoelectrode was electrochemically activated, and was recycled at low potentials between 0.2 V and 0.4 V vs Ag/AgCl (3 M KCl) in an electrolyte solution containing chloride ions. The conducted experiments showed that the layer of silver(I) chloride (AgCl) on the photoelectrode decomposed upon exposure to light into silver (Ag) and chlorine (Cl2); thus, active chlorine (HOCl) was formed when the photoelectrode was in contact with water. However, degradation effects were observed over time, meaning that the photoelectrode was not able to be fully regenerated. Nevertheless, a cost-effective alternative for chlorine generation based on a light-driven microfluidic device is proposed here for the first time.
Keywords: water chlorination, methyl orange, Ag/AgCl photoelectrode, microfluidic device, PDMS, photolithography
Published in DKUM: 05.09.2016; Views: 1277; Downloads: 109
.pdf Full text (3,09 MB)

6.
UPORABA PODATKOVNEGA RUDARJENJA V ŠPORTU
Matjaž Ogrinc, 2016, master's thesis/paper

Abstract: V podatkih se skrivajo potencialno koristne informacije, ki jih lahko izkoristimo za pridobitev novega, uporabnega znanja. V magistrski nalogi smo obravnavali problem analize igre hokeja na ledu z uporabo podatkovnega rudarjenja. Glavni cilj naloge je predstaviti možnosti in uporabnost podatkovnega rudarjenja v športu ter s tem prispevati k razvoju hokeja na ledu doma in po svetu. Po drugi strani pa želimo spodbuditi tudi vodenje statistike, ki je podlaga za uporabo podatkovnega rudarjenja v športu. Rešitev problema smo izvedli po korakih procesa za odkrivanje znanja v podatkih in metodologije CRISP-DM. Na podlagi Evklidske razdalje smo praktično prikazali kako iščemo podobnosti med primeri. Njihovo povezanost pa smo preverili s pomočjo Pearsonovega koeficienta korelacije in postavili homogene napadalne trojke. S programom Orange, smo izdelali modele za uvrščanje igralcev na igralne pozicije (metoda k-NN), razvrstitev ekip in igralcev v skupine (hierarhično razvrščanje, metoda voditeljev) in za vpliv igralca na uspeh ekipe (agoritem CN2, Naive Bayesov klasifikator, odločitvena drevesa in nevronske mreže). Kot pomoč pri vizualizaciji rezultatov smo uporabili ustrezne diagrame. V zaključku smo izdelali SWOT analizo in predstavili statistike, ki bi jih bilo potrebno uvesti za resnejše analize v slovenskem hokeju. Izdelani modeli so v pomoč strokovnemu in učinkovitemu pristopu k hokejski igri ter so z modifikacijami uporabni tudi za druge športe. Koristni so za igralce in trenerje pri analizi igre, moštva in nasprotnikov, managerjem ter vodstvu klubov pri nakupu in menjavi igralcev, iskalcem talentov, sponzorjem, novinarjem…
Keywords: podatkovno rudarjenje, odkrivanje znanja v podatkih, Orange, hokej na ledu
Published in DKUM: 22.04.2016; Views: 1662; Downloads: 198
.pdf Full text (4,51 MB)

7.
Viscose functionalisation with a combination of chitosan/BTCA using microwaves
Olivera Šauperl, Julija Volmajer Valh, 2013, original scientific article

Abstract: Improved hygiene and health care standards have a great impact on the development of hygiene and health care products. For this purpose, viscose is a very popular substrate. One of the most promising anti-microbial compounds of modern times is chitosan. The anti-microbial action of this polysaccharide depends on the amino group amount, which is crucial for ensuring the effectiveness of anti-microbial treated material. In textile finishing, 1,2,3,4-buthanetetracarboxylic acid (BTCA) is usually used as a non-formaldehyde crease-resistant reagent. But, on the other hand, the negatively charged carboxyl groups of BTCA can be explored as additional binding sites for positively-charged protonated amino groups of chitosan. When using microwaves, polar materials (e.g. chitosan) orient and reorient themselves according to the direction of the electro-magnetic field, which means that chitosan chain-bending may have taken place during the drying with microwaves. This could result in a higher specific surface of the chitosan and, consequently, in a higher proportion of available amino groups. It is concluded that the combination chitosan/BTCA supported by microwaves drying represents an ideal combination to increase the proportion of available amino groups.
Keywords: viskoza, protimikrobna zaščita, viscose, chitosan/BTCA, microwawes, Acid Orange VII, methylene blue, antimicrobial activity
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1503; Downloads: 42
URL Link to full text

8.
Vpliv temperature na učinkovitost obdelave celuloze s kopolimerom hitozan - eugenol
Anja Škrjanec, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Problem prisotnosti mikroorganizmov na tekstilijah so funkcionalne, higienske in estetske težave, zato se tudi na področju tehnologije tekstilnih materialov vse bolj uveljavlja zaščita pred delovanjem različnih patogenih mikrobov. Mikroorganizmi, prisotni na tekstilijah, so predvsem glive in bakterije, lahko pa tudi alge. Za dosego učinkovite protimikrobne zaščite se na področju obdelave tekstilnih materialov vse bolj uveljavlja naravna spojina imenovana hitozan. V smislu optimalne protimikrobne zaščite tekstilnega materiala pa obdelava s hitozanom ne daje vedno pričakovanih rezultatov. Iz tega razloga se zdi zanimivo hitozan kombinirati še s katero izmed naravnih protimikrobno delujočih spojin, na primer eugenolom. Eugenol je sestavni del nageljnovih žbic, ki mu prav tako, kakor hitozanu pripisujejo odlično protimikrobno aktivnost. Ker je eugenol tako rekoč netopen v vodi, je potrebna sinteza eugenola s hitozanom na način tvorbe graft-kopolimera. V raziskavi smo uporabili viskozo, kot predstavnico celuloznih vlaken zato, ker je celuloza biološko razgradljiv substrat ob hkratni dobri površinski aktivnosti, kar pomeni, da jo je v smislu protimikrobne obdelave možno relativno učinkovito funkcionalizirati. Razen uspešne sinteze kopolimera hitozan/eugenol je pomembna tudi temperatura obdelave/sušenja s kopolimerom obdelane viskoze, saj je s pravilno izbiro temperature možno zagotoviti pogoje za optimalno vezavo kopolimera na izbrani substrat. Za vrednotenje uspešnosti sinteze graft-kopolimera hitozan/eugenol smo izbrali FT-IR spektroskopijo, s katero smo semi-kvantitativno določili učinkovitost kopolimerizacije hitozana z eugenolom. Spektrofotometrično metodo Acid Orange VII smo izbrali kot metodo na osnovi katere smo določili delež dostopnih aminskih skupin. V raziskavo smo vključili še mikrobiološko testiranje po principu redukcije izbranih patogenih mikroorganizmov, kar je bilo izvedeno na Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor. Dobljene rezultate smo primerjali z rezultati obdelave viskoze z 1 % raztopino hitozana.
Keywords: hitozan, eugenol, funkcionalizacija, viskoza, FTIR spektroskopija, Acid Orange VII, protimikrobnost
Published in DKUM: 14.11.2012; Views: 2618; Downloads: 200
.pdf Full text (1,43 MB)

9.
Funkcionalizacija viskoze s hitozanom v kombinaciji z 1,2,3,4 butantetrakarboksilno kislino (BTCA)
Jasna Tompa, 2011, master's thesis

Abstract: Viskozna vlakna spadajo v skupino regeneriranih celuloznih vlaken in predstavljajo zanimiv nosilni substrat za potrebe proti-mikrobnih obdelav. Ena izmed najbolj obetajočih proti-mikrobno delujočih spojin sodobnega časa je hitozan. V tej raziskavi smo viskozo za dosego njene proti-mikrobne učinkovitosti obdelali z hitozanom v kombinaciji z 1,2,3,4 butantetrakarboksilno kislino BTCA, ki predstavlja dober nadomestek za formaldehidne reagente, namenjene obdelavi za izboljšanje mečkavosti materialov iz celuloze. Poudarek raziskovalnega dela je bil usmerjen tudi v izvor temperature obdelave, saj smo predpostavili, da bi sušenje s pomočjo mikrovalov lahko ugodno vplivalo na bolj učinkovito zamreženje viskoze. Učinkovitost zamreženja viskoze smo ovrednotili z različnimi analiznimi metodami. S FT-IR spektroskopijo smo potrdili nastanek estrnih povezav med hidroksilnimi skupinami viskoze in karboksilnimi skupinami BTCA. Učinkovitost zamreženja se odraža tudi na spremembi mehanskih lastnosti, zato smo z merjenjem kota poravnave ter pretržne sile in raztezka proučili morebitno poslabšanje mehanskih lastnosti viskoze po zamreženju. Glede na mehanizem zamreženja je pomemben tudi delež dostopnih karboksilnih skupin BTCA, ki so po zamreženju prisotne v materialu. Zato smo za določanje le teh uporabili klasično indirektno metodo metilensko modro. Kot najpomembnejši kriterij naloge, v smislu protimikrobne učinkovitosti, smo izbrali delež dostopnih aminskih skupin. Tega smo ovrednotili s spektrofotometrično metodo C.I. Acid Orange VII in mikrobiološkim testiranjem. Rezultate smo nato primerjali z rezultati, dobljenimi na osnovi klasičnega načina obdelave po tako imenovanem postopku suhega zamreženja. Na ta način smo ocenili uspešnost obdelav, izpeljanem po enem in drugem postopku.
Keywords: Zamreženje, hitozan, 1, 2, 3, 4 – butantetrakarboksilna kislina (BTCA), viskoza, FT-IR spektroskopija, pretržna sila, pretržni raztezek, kot razgubanja, metilensko modro, Acid Orange VII.
Published in DKUM: 12.10.2011; Views: 3172; Downloads: 219
.pdf Full text (2,19 MB)

10.
VPLIV SUŠENJA S HITOZANOM FUNKCIONALIZIRANIH VLAKEN NA NJIHOV PROTI-MIKROBNI ZNAČAJ
Mateja Fuks, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Za zaščito tekstilnih materialov pred delovanjem mikroorganizmov se uporabljajo različne proti-bakterijsko učinkovite spojine, vendar pa večina od teh ne zagotavlja potrebne varnosti za varovanje ljudi in okolja. Med naravnimi sredstvi s protimikrobnim delovanjem je hitozan ena izmed najbolj obetajočih proti-bakterijsko delujočih spojin sodobnega časa. V raziskavi smo uporabili različna celulozna vlakna, predvsem zato, ker je celuloza biološko razgradljiv substrat z dobro površinsko aktivnostjo. Poleg naravne celuloze - bombaža smo v eksperimentalno delo vključili tudi viskozo, liocel in modal kot predstavnike regeneriranih celuloznih vlaken, ki so v primerjavi z bombažem čistejši in zato še posebej zanimiv substrat za funkcionalizacijo s hitozanom. Za dosego optimalne zaščite tekstilnega materiala se predpostavlja da ima, poleg koncentracije hitozana, pomemben vpliv tudi temperatura sušenja, ki bi potencialno lahko vplivala na delež dostopnih aminskih skupin. V ta namen smo v kombinaciji z izbranima koncentracijama hitozana v impregnacijski kopeli skušali določiti optimalno temperaturo sušenja, s pomočjo katere bi bilo morda možno zagotoviti večji delež dostopnih aminskih skupin, ki predstavljajo aktivna mesta protimikrobnega delovanja. Glede na dejstvo, da se obravnavana celulozna vlakna razlikujejo po strukturi, je bil namen raziskave oceniti tudi vpliv nadmolekulske strukture na vezavo hitozana v odvisnosti od izbrane temperature sušenja. Za posamezno vrsto neobdelanih in s hitozanom funkcionaliziranih celuloznih vlaken smo določili vsebnost vlage, kot najpomembnejši kriterij naloge v smislu protimikrobne učinkovitosti pa smo izbrali delež dostopnih aminskih skupin. Tega smo ovrednotili s spektrofotometrično metodo C.I. Acid Orange VII. Rezultati kažejo odvisnost med temperaturo sušenja in deležem dostopnih aminskih skupin funkcionaliziranih vlaken, ki se spreminja glede na izbrano temperaturo sušenja.
Keywords: hitozan, funkcionalizacija, celuloza, Acid orange VII, vsebnost vlage, aminske skupine
Published in DKUM: 31.05.2011; Views: 2332; Downloads: 154
.pdf Full text (583,21 KB)

Search done in 1.88 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica