| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Valutno-finančni vidiki globalnega naftnega trga s poudarkom na rezervni valuti
Luka Krajšek, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo analizirali globalni naftni trg in povezavo z rezervno valuto. Za lažje razumevanje smo na začetku predstavili osnovne pojme, ki so ključni za razumevanje naftnega tržišča. Opredelili smo kemijske lastnosti, ki vplivajo na kvaliteto nafte in razliko med vrtanjem in hidravličnim lomljenjem. Predstavili smo glavne vrste nafte s katerimi se trguje. Analizirali smo gibanje cen nafte skozi zgodovino in dejavnike, ki danes vplivajo na ceno. Preučili smo glavne igralce na naftnem tržišču in sicer organizacijo OPEC, Združene države Amerike in Kitajsko. V drugem delu smo razčlenili pojem rezervna valuta in predstavili povezavo med dolarjem in nafto. Razjasnili smo vpliv petrodolarja na ameriško in svetovno gospodarstvo, ter zakaj si kitajska prizadeva za vzpostavitev petroyuana. Ugotovili smo, da je organizacija OPEC s kartelnim delovanjem pomembno vpliva na gibanje cen, ZDA pa so zaradi tehnološkega napredka in čedalje cenejšega pridobivanja z tehniko lomljenja postale energetsko neodvisne in se posledično strateško odmikajo iz Bližnjega vzhoda. Petrodolar je ključnega pomena za ameriško dominacijo v mednarodnih financah.
Keywords: surova nafta, OPEC, ZDA, Kitajska, petrodolar, petroyuan.
Published in DKUM: 05.11.2021; Views: 384; Downloads: 21
.pdf Full text (2,07 MB)

2.
Politični razkol v Republiki Venezueli : Vzroki in razkorak med medijsko prikazanim in realnim stanjem
Tim Zemljič, Tisa Zavrtanik Drglin, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Že od samega začetka bolivarske revolucije, ki je konec 20. stoletja spremenila politično situacijo v Venezueli, je prisotno protivladno gibanje, ki ne podpira socialističnih ukrepov, značilnih za novo vlado. Opozicija se je skozi leta okrepila, za Venezuelo so postali značilni nasilni protesti, očitki nedemokratičnih volitev in represivnosti vlade. Temu sta se pridružili tudi ekonomska in humanitarna kriza, ki sta državo močno oslabili. Januarja 2019 je politična kriza dosegla svoj vrh, ko se je Juan Guaido samooklical za predsednika republike Venezuele, čeprav je bil za pozicijo v letu 2018 izvoljen Nicolas Maduro. Guaidojeva poteza je izhajala iz očitkov vladi, da naj bi prirejala volitve in delovala nedemokratično, kar pomeni, da opozicija Nicolasa Madura ne priznava. Posledično je prišlo do stanja dvojne vladavine in mednarodno se je postavilo vprašanje: Ali Juana Guaidoja prepoznamo kot legitimnega in začasnega predsednika republike Venezuele? Nanj je več držav, vključno z Republiko Slovenijo, odgovorilo z »da«. Diplomsko delo se najprej sprašuje o vzrokih za nastali politični razkol, jih poskuša analizirati ter jim v nastali situaciji odmeriti težo. Zaradi večkrat zaznanih očitkov, da se stanje v Venezueli bistveno razlikuje od tistega, ki ga prikazujejo mediji, se s pomočjo že ugotovljenih dejstev iz prvega dela naloge, ter ankete, izvedene med prebivalci Venezuele, v drugem delu osredotoča na vprašanje avtentičnosti slike, prikazane s strani nekaterih osrednjih medijev. V diplomskem delu ugotavljava, da je politična kriza posledica predvsem notranjih dejavnikov, kot so korupcija, upravljanje ekonomije, humanitarna kriza in izvajanje volitev. Nadalje ugotavljava, da mediji, kot močno orodje pri ustvarjanju javnega mnenja, vplivajo na to, kako mednarodna javnost doživlja politično situacijo v Venezueli. Zavračava trditev, da prihaja do medijske propagande.
Keywords: diplomske naloge, politika, Venezuela, nafta, mediji, korupcija
Published in DKUM: 09.06.2020; Views: 906; Downloads: 162
.pdf Full text (1,08 MB)

3.
"Prisilno" prilaščanje naravnih virov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Matjaž Pišljar, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Ljudje si že od samega začetka bivanja na zemlji prilaščajo naravne vire, ki so za njihova življenja nujno potrebni. Kot posledica tehnološkega razvoja in porasta števila ljudi, so se povečale tudi naše potrebe po naravnih virih. Diplomsko delo predstavlja tri glavna področja, oziroma glavne naravne vire, od katerih smo ljudje odvisni in nam omogočajo življenje, ki ga dandanes poznamo. Opisuje problematiko glede vode, naravnega vira, ki je za ljudi nujno potrebno živilo in je v današnjem času čedalje bolj izpostavljeno morebitnim nevarnostim zaradi onesnaževanja, prevelike porabe ter med drugim tudi privatizacije. Opisuje problematiko glede nafte, trenutno morda strateško najpomembnejše surovine, ter predstavlja relativno nov trend uporabe gensko spremenjenih organizmov v proizvodnji hrane za svetovno prebivalstvo. Prav tako izpostavlja samo pomembnost naravnih virov za življenje ter morebitno problematiko, ki bi lahko nastala, če bi se potrebe po življenjsko potrebnih surovinah, oziroma naravnih virih, na našem omejenem planetu še povečevale, kot posledica naraščanja števila ljudi. Izpostavlja tudi morebitne konflikte, ki bi lahko ali so nastali zaradi naravnih virov. Ugotovili smo, da se bo problematika oskrbe z naravnimi viri in dobrinami v prihodnje samo še stopnjevala, zaradi večanja populacije in potratne rabe že obstoječih resursov. To pomeni, da se bomo morali v prihodnosti osredotočati predvsem na koriščenje obnovljivih naravnih virov, kakor tudi na sam razvoj okolju prijaznejše tehnologije in spremembi našega vedenja do narave in porabe dobrin, ki nam jih le-ta ponuja.
Keywords: naravni viri, voda, nafta, dostop, privatizacija, onesnaževanje, diplomske naloge
Published in DKUM: 19.05.2017; Views: 1156; Downloads: 99
.pdf Full text (997,69 KB)

4.
5.
6.
ZNAČILNOSTI IN IZZIVI NAFTNEGA TRGA
Vanja Mravljak, 2013, undergraduate thesis

Abstract: To diplomsko delo obravnava trg nafte, trenutno najpomembnejšega energenta v svetovnem gospodarstvu. Predstavlja ključne trende na naftnem trgu skozi čas, obravnava gibanja proizvodnje in porabe, prav tako pa predstavlja tudi dejavnike, ki so nanju imeli največji vpliv. Skuša ugotoviti, ali so omejitve naftnega trga primarno na ponudbeni strani ali na strani povpraševanja. Obravnavani so demografski dejavniki, geopolitični dejavniki, ekološka problematika in razvoj novih tehnologij, ki vsaka zase vplivajo na razvoj mednarodnega naftnega trga. Na podlagi teh pa so predstavljeni potencialni scenariji, s katerimi bi se lahko naftni trg soočal v prihodnosti, in sicer scenarij naftnega vrha in scenarij največjega obsega povpraševanja.
Keywords: nafta, tehnologija, naftni vrh, največji obseg povpraševanja
Published in DKUM: 26.11.2013; Views: 1105; Downloads: 205
.pdf Full text (1,15 MB)

7.
VPLIV SVETOVNIH DOGAJANJ IN DEVIZNIH TEČAJEV NA GIBANJE CEN NAFTE TER NAFTNIH DERIVATOV
Davorin Gavez, 2012, master's thesis

Abstract: Podobno na začetku
Keywords: nafta, črpanje, zgodovina, cena, karteli, trenja, obrestna mera, gospodarska kriza, valuta, devizni tečaj, dolar in evro, gibanje valut, tveganja
Published in DKUM: 23.10.2012; Views: 1432; Downloads: 202
.pdf Full text (2,86 MB)

8.
Uporaba alternativnih virov energije v logistiki
Dejan Pinter, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Naše življenje danes je na vsakem koraku prepleteno s fosilnimi gorivi. Iz njih namreč pridobimo večino energije, ki je potrebna za ogrevanje naših stanovanj, razsvetljavo, kuhanje, delovanje televizij, računalnikov itd. Fosilna goriva poganjajo tudi naše osebne avtomobile, industrijo in promet. Kako dolgo pa bomo nekatera fosilna goriva še lahko uporabljali pa je vprašanje, ki se v zadnjem času vse bolj pogosto pojavlja. Uporaba fosilnih goriv namreč pušča velike posledice na okolju v katerem živimo. Poleg tega pa fosilnih goriv v naravi začenja primanjkovati. Logistika je prav tako močno odvisna od nafte oz. fosilnih goriv. Te odvisnosti se skušamo rešiti na konkretnem primeru logistične verige Pivovarne Laško, d.d. V tej verigi skušamo čim bolj zmanjšati porabo nafte in zmanjšati emisije. Predstavimo tudi možne alternative nafte in motorja z notranjim izgorevanjem, opišemo scenarije, ki lahko pripeljejo do konca naftne dobe in dogodke po koncu naftne dobe.
Keywords: zelena logistika, nafta, alternative, gorivna celica, vodik, električno vozilo, hibridno vozilo
Published in DKUM: 19.10.2012; Views: 1819; Downloads: 335
.pdf Full text (1,62 MB)

9.
10.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica