| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 33
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
ANTON MARTIN SLOMŠEK : BLAŽE IN NEŽICA V NEDELJSKI ŠOLI
Eva Čeru, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem prikazala šolstvo pri nas ob koncu 18. stoletja in v prvi polovici 19. stoletja, Antona Martina Slomška kot pedagoga ter njegovo najobširnejše in najimenitnejše pedagoško delo Blaže in Nežica v nedeljski šoli. Predmet diplomskega dela je predvsem vzrok za nastanek metodika, koliko časa je le-ta izhajal in kako je bil sprejet med ljudmi. Slomšek je v metodik vnesel vso svojo pedagoško znanje, ki je sicer za današnji čas verjetno zastarelo. Vendar pa me je vseeno zanimalo, kaj vse lahko iz metodika uporabljamo danes pri pouku in kaj vse bi lahko uporabljali.
Keywords: Anton Martin Slomšek, nedeljske šole, začetni pouk, 19. stoletje, metodik
Published: 07.01.2010; Views: 4860; Downloads: 533
.pdf Full text (1,52 MB)

2.
ZGODOVINA AVTOMOBILIZMA
Nataša Vaupotič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Zgodovina avtomobilizma ni le zgodovina avtomobila kakršnega poznamo danes, ampak sega mnogo dlje nazaj v čas, ko so ljudje za prenos svojih bremen uporabljali vozičke in vozove, za pogon pa veter, roke in noge. Šele kasneje so iznašli oziroma dodali motor z notranjim zgorevanjem. Prvi pravi začetki avtomobila segajo v leto 1769, ko je bilo predstavljeno prvo samohodno vozilo in je bilo namenjeno za vojaške potrebe. Že v tem obdobju in kasneje so bile prav vojaške razmere gonilna sila razvoja avtomobilizma, saj so prav te narekovale hitrejši in učinkovitejši razvoj avtomobila. Največja »revolucija« v zgodovini avtomobilizma se je zgodila proti koncu 19. stoletja, ko je Karl Benz izumil bencinski motor in ga kasneje vgradil v vozilo. Takrat avtomobili zaradi previsoke cene niso bili dostopni širši množici, vendar so bili privilegij premožnejšega sloja ljudi. Ta privilegij družbe je končal Henry Ford, ko je širši množici ponudil prvi serijski avtomobil - model T. Tako je postal glavni cilj izdelovalcev avtomobilov ustvariti »ljudsko vozilo«, ki bo dostopno širši množici ljudi.
Keywords: Avtomobilizem, avtomobil, avtomobilska industrija, avtomobilist, samohodno vozilo, ljudsko vozilo, model T, motorno kolo, motor z notranjim zgorevanjem, bencinski motor, karoserije, podvozja, Karl Benz, Henry Ford, Baron Anton Codelli, Janez Puh – Johann Puch, Stanko Bloudek, Avtomontaža, TAM, Revoz.
Published: 06.01.2010; Views: 7285; Downloads: 1021
.pdf Full text (5,53 MB)

3.
POUČNOSLOVSTVENA PROZNA USTVARJALNOST ANTONA MARTINA SLOMŠKA
Mateja Gojkošek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Anton Martin Slomšek (1800, Ponikva — 1862, Maribor) je deloval na številnih in raznovrstnih področjih, med drugim tudi na slovstvenem. Diplomsko delo prinaša strnjen pregled njegovega vzgojnokulturnega in narodotvornega dela s posebnim poudarkom na slovstvenem snovanju. Razmišljanju o Slomškovem stališču do materinščine in jezikovnih nazorih sledi ocena domače literarne vede o pomenu in vrednosti njegovega slovstva. Izvirni del diplomske naloge predstavlja obsežnejše poglavje o Slomškovem proznem poučnoslovstvenem opusu. Žanrsko opredelitev in razmišljanje o slovstvenih zgledih nadgradi tematološka analiza izbranega gradiva in opazovanje izstopajočih posebnosti. Slomškova poučnoslovstvena proza tematizira božje in cerkvene zapovedi, krščansko razumevanje in vrednotenje nekaterih življenjskih pojavov (na primer trpljenja), nadalje pomen dobrodelnosti in vzporedno s tem pravično kazen za hudodelce, pa različne zgodovinske bitke in boje, preganjanje kristjanov in misijonarjev, življenje raznih stanov in poklicev ter končno smrt in onstranstvo. Dogajalni prostor je razpet med tujim in domačim, dogajalni čas med zgodovinskim in sodobnim. Najpogostejši so živalski in rastlinski motivi, svetopisemski (med njimi zlasti motivi dekaloga), zgodovinski, motivi poklicev in stanov, še posebej pa motivi otroka, šolarja, mladeniča in popotnika. Folklornih motivov je manj. Zaključni del diplomskega dela naglaša vzgojno naravnanost Slomškovih del, ki jih označujemo kot tendenčna (v domala vseh besedilih ideja izstopi v obliki izrazite refleksije, nauka ali doktrine), ter njegov vpliv na razvoj slovenske pripovedne proze.
Keywords: Ključne besede Anton Martin Slomšek, starejše slovensko slovstvo, razsvetljenstvo, romantika, poučnoslovstvena proza, kratka proza, tendenčno slovstvo, tematološka analiza, diplomsko delo
Published: 11.02.2010; Views: 1783; Downloads: 198
.pdf Full text (805,88 KB)

4.
PREDLOG PRENOVE ORGANIZACIJSKEGA IN INFORMACIJSKEGA SISTEMA V PODJETJU MIZARSTVO GRM, ANTON GRM S.P.
Gregor Grm, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Poslovni procesi mikro mizarskih podjetij so zelo enostavno organizirani in običajno zelo nepregledni ter slabo podprti z obstoječimi tehnologijami in sistemi za podporo. Na konkurenčnem trgu in v času slabše gospodarske rasti je sodobno organizirana in informacijsko podprta organizacija edina, ki lahko v prihodnosti konkurira na trgu. V diplomski nalogi predstavljam družinsko mizarsko podjetje, ki se že sooča s problemom nekonkurenčnosti na trgu, saj so zahteve višje, kot jih lahko podjetje izpolni. Pri opazovanju sem pod drobnogled vzel naročilo ter ga spremljal od začetka do konca. Diplomska naloga sloni na procesnem modelu organiziranja proizvodnje. V prvem delu naloge sem obravnaval poslovni proces s pomočjo metodologije ARIS in izpostavil probleme, s katerimi se sooča podjetje. V drugem delu sem predstavil možno rešitev z uvedbo IS Pantheon in procese prilagodil po modelu, primernem za vodenje s pomočjo omenjenega sistema. Omenjeno modeliranje mi je omogočilo zaključiti, da bi s pomočjo IS na opazovanem naročilu prihranili 30 ur in pol dela pri pripravi dokumentacije in iskanju ter popravljanju le-te. Delo bi s podporo IS potekalo enostavneje in predvsem hitreje ter z manjšimi stroški.
Keywords: - prenova poslovnega procesa, - metodologija ARIS, - informacijski sistem Pantheon, - poslovni procesi, - Mizarstvo Grm Anton Grm s.p., - reinženiring poslovnih procesov.
Published: 12.04.2010; Views: 2298; Downloads: 265
.pdf Full text (5,90 MB)

5.
DRUŽINSKE VREDNOTE IN INTERESI TER NJIHOV VPLIV NA RAZVOJ DRUŽINSKEGA PODJETJA
Renata Šnofl, 2010, master's thesis/paper

Abstract: Velik del podjetij, ki posluje na trgu, je družinskih podjetij. So gonilna sila razvoja, saj prispevajo velik delež k gospodarskemu razvoju posamezne države. V Evropi je približno 70 % do 80 % podjetij družinskih podjetij, ki zaposlujejo približno 50 % do 60 % vseh zaposlenih v Evropi. V družinskem podjetju prihaja do interakcije dveh povsem različnih sistemov - družinskega in poslovnega, ki lahko učinkovito delujeta skupaj le z določeno mero kompromisa z upoštevanjem temeljnih družinskih vrednot in interesov, kateri lahko pomembno vplivajo tudi na razvoj družinskega podjetja. Magistrsko delo smo razdelil na dva vsebinska dela, in sicer na teoretični in praktični del, kjer smo izvedli tudi raziskavo. V teoretičnem delu smo opredelili družinsko podjetje po različnih definicijah in predstavili značilnosti družinskega podjetja. Iz tega smo ugotovili, da se družina in podjetje močno prepletata, manjša nasprotja med družinskim in poslovnim svetom pa vendarle obstajajo. Ugotovili smo tudi, da imajo družinska podjetja precej svojih posebnosti. Prav te se zrcalijo skozi družinske vrednote in interese ter so zelo pomembne v družinskem podjetju. Družinske vrednote so nekoliko drugačne od vrednot družinskega podjetja, vendar je prisotnost obojih pomembna za vpliv na razvoj družinskega podjetja. Ta vpliv pa povzročajo interesni udeleženci v družinskem podjetju s svojimi posebnostmi in interesnim usklajevanjem v družinskem podjetju. V praktičnem delu magistrskega dela smo se omejili na eno družinsko podjetje: Domača in umetna obrt Anton Golnar s.p. Uporabili smo spoznanja iz teoretičnega dela magistrske naloge. Prvi korak praktičnega dela je predstavitev podjetja s temeljnimi podatki, strukturno analizo, analizo razvojne vizije, politiko in strategijami ter predstavitvijo vlog družinskih članov. V drugem koraku smo s pomočjo osebnega razgovora z lastnikom in anketnega vprašalnika opravili raziskavo, ki je bila izvedena v proučevanem podjetju. Temeljila je na proučevanju družinskih vrednot, povezanih z življenjem, družinskih vrednot, povezanih z delom, družinskih vrednot, povezanih z družinskim podjetjem, analizi temeljnih vrednot ključnih udeležencev preučevanega podjetja. Raziskovali smo tudi interese družinskih članov ter njihovo medsebojno usklajevanje interesov. Ugotavljali smo tudi pomembnost vrednot in interesov za razvoj družinskega podjetja. Zanimalo nas pa je tudi, ali družina in družinski odnosi vplivajo na razvoj družinskega podjetja. Po končani raziskavi smo podali predlog ukrepov, ki naj bi jih podjetje upoštevalo.
Keywords: Družinsko podjetje, družinske vrednote, interesi družinskih članov, altruizem, nepotizem, razvoj podjetja, družinsko podjetje Domača in umetna obrt Anton Golnar s.p.
Published: 29.10.2010; Views: 2499; Downloads: 560
.pdf Full text (2,05 MB)

6.
SAMOSPEVI HUGA WOLFA IN SOČASNA USTVARJALNOST SAMOSPEVA NA SLOVENSKEM
Elizabeta Kotnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljeno življenje skladatelja Huga Wolfa, njegova ustvarjalnost in najpomembnejše zbirke samospevov. Ker gre za enega najpomembnejših skladateljev samospeva, sem podrobneje predstavila razvoj samospeva v Evropi in Sloveniji. Metodološko je diplomsko delo zasnovano na dveh dopolnjujočih se načelih, primerjavi arhivskih virov in doslej opravljenih raziskav ter iskanju arhivskih virov, o življenju in delu Huga Wolfa ter razvoju samospeva.
Keywords: HUGO WOLF, MÖRIKEJEVE PESMI, GOETHEJEVE PESMI, ŠPANSKA PESMARICA, ITALIJANSKA PESMARICA, RAZVOJ SAMOSPEVA, FRANZ SCHUBERT, ROBERT SCHUMANN, JOHANNES BRAHMS, JURIJ FLEIŠMAN, MIROSLAV VILHAR, KAMILO MAŠEK, ANTON NEDVĔD, DAVORIN JENKO, HRABROSLAV VOLARIČ, BENJAMIN IPAVEC, FRAN GERBIČ, ANTON FOERSTER, RISTO SAVIN - FRIDERIK ŠIRCA, JOSIP IPAVEC, GOJMIR KREK, ANTON LAJOVIC, JANKO RAVNIK
Published: 27.02.2012; Views: 2364; Downloads: 221
.pdf Full text (489,21 KB)

7.
SLOMŠKOVE ZASLUGE ZA SLOVENSKI NAROD IN NJEGOV POMEN DANES
Marjetka Jug, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska seminarska naloga je razdeljena na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu sem podrobneje predstavila življenje in delo Antona Martina Slomška. V uvodnem poglavju sem predstavila njegovo življenjsko pot od otroštva do smrti. Nato sem se osredotočila na področja njegovega delovanja. Slomšek se je že zelo zgodaj pripravljal za svoj pedagoški poklic, saj sta bila težišče njegovega delovanja pouk in vzgoja mladine. Slomšek je s poukom slovenskega jezika pričel že kot slušatelj celovškega bogoslovnega semenišča. Vse svoje delo je posvetil vzgoji in izobrazbi ljudstva. Zavzemal se je za materni jezik in za pouk v slovenskem jeziku. Bil je velik narodni buditelj, zavedni Slovenec, cerkveni organizator, pisatelj, pesnik, mladinski vzgojitelj, predvsem pa duhovnik in škof, se pravi dušni pastir. Med njegova najpomembnejša dela sodijo prestavitev škofijskega sedeža iz Št. Andraža v Maribor, ustanovitev Društva sv. Mohorja, ustanovitev teološke šole v Mariboru, predhodnice mariborske univerze, ustanavljanje nedeljskih in pospeševanje rednih šol. Bil je tudi velik borec za enakopravnost Slovencev, dobrotnik, rodoljub in domoljub. V drugem delu naloge sem z anketnim vprašalnikom želela ugotoviti, koliko je Slomšek še danes živ med svojimi rojaki, se pravi na Ponikvi. Ljudje ga poznajo predvsem kot duhovnika in škofa, ki je deloval med ljudmi, in se dosti manj zavedajo tudi njegovega kulturnega pomena. Prepričani so, da je Slomšek še vedno premalo cenjen, saj je v literaturi in šolskih učbenikih velikokrat spregledan. Vendar pa lahko opazimo, da se stvari počasi izboljšujejo, saj njemu v čast prirejajo številne simpozije. Leto 2012 je tudi Slomškovo leto, saj poteka v spomin na 150. obletnico njegove smrti. Da je bil izjemno velik človek, pa dokazuje tudi dejstvo, da je prvi slovenski blaženi, kar je zelo pomemben dogodek za vse Slovence in ne samo za slovensko katoliško Cerkev.
Keywords: Anton Martin Slomšek, učitelj, mladinski vzgojitelj, narodni buditelj, zavedni Slovenec, duhovnik, škof.
Published: 18.07.2013; Views: 1937; Downloads: 191
.pdf Full text (1,53 MB)

8.
PREGOVORI IN REKI ANTONA MARTINA SLOMŠKA
Nejc Turnšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga zajema življenje, kulturno udejstvovanje, pregovore in reke Antona Martina Slomška ter mnenja literarnih zgodovinarjev o njegovi osebnosti in delu. Delo vsebuje zraven naštetega še Slomškov portret, kot se kaže v pregovorih s psihološkega stališča. Pregovori, kot ljudska modrost, so klasificirani po opisanih desetih Božjih zapovedih – dekalogu. Zanimala me je predvsem povezanost pregovorov z dekalogom, ki je bil Slomškova rdeča nit skozi življenje, in njihova praktična vloga v vsakdanjem življenju.
Keywords: Anton Martin Slomšek, pregovori, deset Božjih zapovedi, dekalog
Published: 27.02.2012; Views: 2828; Downloads: 262
.pdf Full text (650,12 KB)

9.
OBČNI DRŽAVLJANSKI ZAKONIK IN SLOVENSKA PRAVNA TERMINOLOGIJA
David Raišp, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Občni državljanski zakonik je začel veljati 1. januarja 1812, na Kranjskem pa komaj 1. maja 1815. Gre za naravno-pravno kodifikacijo, ki je močno vplivala na razvoj civilnega prava v Evropi. ODZ je obdržal veljavo tudi po koncu 1. svetovne vojne, in sicer je ostal v veljavi vse do 25. oktobra 1946, ko je bil razveljavljen. Kljub ODZ-jevi formalni razveljavljenosti, je z vsebinske plati ostal veljavni neformalni pravni vir. Ko se je Republika Slovenija leta 1991 osamosvojila, je sprejela novo družbeno ureditev. Kljub dejstvu, da sta bila sprejeta nova civilna zakonika (OZ in SPZ), pa ostaja vprašanje uporabe pravnih pravil ODZ-ja v sedanjem civilnem pravu Republike Slovenije aktualno vprašanje. ODZ oz. ABGB se še vedno uporablja v Republiki Avstriji, kjer je ostal v skoraj tričetrtinsko nespremenjeni obliki. ODZ je pomembno vplival na oblikovanje slovenske pravne terminologije, saj je 4. marca 1849 Franc Jožef I. predpisal izhajanje ODZ-ja v desetih jezikih, ki so jih v cesarstvu uporabljali. Kljub temu je 27. decembra 1852 postal edini izvirnik nemško besedilo ODZ-ja. Slovenski prevod je bil objavljen 1. januarja 1870. Izid Pravno-politične terminologije v avstrijskih slovanskih jezikih, je bil pomembni mejnik pri prevajanju pravne terminologije. Bil je rezultat dela terminološke komisije pri prevajanju ODZ-ja pod vodstvom Frana Miklošiča, sodelovala pa sta še Matija Dolenc in Matej Cigale. Leta 1853 je Cigale uredil »Juridisch-politische Terminologie für die slawische Sprachen Österreichs« ter popravil in predelal Mažgon-Krajnčev prevod ODZ-ja. Objavljal je tudi v Slovenskem pravniku. Pri oblikovanju slovenske pravne terminologije so aktivno sodelovali še Anton Mažgon, Josip Krajnc, Fran Regally, Josip Vilfan, Božidar Bežek in drugi.
Keywords: ODZ, naravno pravo, Karl Anton von Martini, prevajanje, Slovenski pravnik, Matej Cigale, Anton Mažgon, Josip Krajnc, Fran Regally, Josip Vilfan, Božidar Bežek
Published: 13.09.2012; Views: 5520; Downloads: 1314
.pdf Full text (185,75 KB)

10.
BOTANIČNO IZRAZJE PRI JANEZU KOPRIVNIKU
Nina Ditmajer, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Slovenska botanična terminologija doslej še ni bila sistematično obdelana. Zato je v diplomski nalogi najprej prikazan splošen pregled oblikovanja slovenskega strokovnega izrazja, nato pa razvoj slovenskega botaničnega izrazja, katerega začetki segajo v 18. stoletje, Botanični terminološki slovar pa smo dobili leta 2011. Janez Koprivnik je predstavljen kot učitelj naravoslovja in kot pisec pomembnih šolskih učbenikov, člankov in monografij. Diplomska naloga se ukvarja z botaničnim izrazjem, uporabljenim v dveh delih Janeza Koprivnika, in sicer v članku O oprašbi in oplodbi pri rastlinah javnocvetkah, semenčnicah ali semenoplodnicah (1905) in knjigi Domači vrtnar (1903). Najprej je prikazana jezikovnozvrstna analiza besedil, sledi analiza botaničnega izrazja. Iz analize botaničnega izrazja je razvidno, da tovrstno izrazje še ni bilo enotno in uveljavljeno v vseslovenskem prostoru. Koprivnik je navajal ogromno sopomenk za rastlinska imena. Poskušal je uveljaviti nekatere izraze iz štajerskega prostora ali pa je predlagal svoj izraz. Za imena višjih rastlinskih taksonov je uporabljal samo slovenska poimenovanja. Koprivnikovo botanično izrazje je natančneje primerjano s Pleteršnikovim v njegovem Slovensko-nemškem slovarju (1894/95) in s sodobno botanično terminologijo v Botaničnem terminološkem slovarju (2011). V slovarju, ki smo ga izdelali na koncu diplomske naloge, prinašamo še primerjavo z dvema slovarjema: Slovarjem slovenskega knjižnega jezika in Murkovim Slovensko-nemškim slovarjem, ter z dvema pomembnima avtorjema: Ivanom Tuškom in Francem Pircem. Ugotovitve iz slovarja so ustrezno prikazane v zaključku diplomske naloge.
Keywords: Janez Koprivnik, botanika, botanično izrazje, Maks Pleteršnik, Ivan Tušek, Franc Pirc, Anton Murko, Botanični terminološki slovar
Published: 20.09.2012; Views: 1484; Downloads: 308
.pdf Full text (1,15 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica