| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 1114
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Izdelava orodij za ugotavljanje kakovosti po metodi direktnega merjenja (dpm) v javnem mestnem prometu maribor
Nika Gerold, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Javni potniški promet je ena izmed starejših oblik transporta potnikov. Da bi povečali njegovo uporabnost, moramo zagotoviti zadostno raven kakovosti storitve. V diplomskem delu smo najprej predstavili standard kakovosti, po katerem smo izdelali orodje za ugotavljanje kakovosti po metodi direktnega merjenja v mestnem prometu Maribor. Nato smo predstavili podjetje, katerega smo uporabili za preizkus naših metod merjenja kakovosit. Izdelali smo tri različne metode direktnega merjenja in jih na terenu tudi preizkusili. Predstavili smo rezultate ter opisali možnosti za preverjanje in izboljšanje kakovosti v mestnem prometu Maribor.
Keywords: kakovost, merjenje kakovosti, DPM, avtobusni promet
Published: 03.05.2021; Views: 11; Downloads: 0
.pdf Full text (1,38 MB)

2.
Celovita učinkovitost strojev v proizvodnem podjetju Pulko ventili Ruše d.o.o.
Filip Uremovič, 2021, master's thesis

Abstract: Sledenje celoviti učinkovitosti opreme je dobra naložba podjetja na dolgi rok. S pomočjo tega orodja lahko podjetja zaznajo in skušajo odpraviti težave s katerimi se soočajo. Izid vpeljave OEE v proizvodni proces podjetja je konkurenčna proizvodnja, ki zagotavlja nemoteno delovanje obdelovalnih centrov in kakovostne izdelke. V magistrski nalogi je opisana metoda celovite učinkovitosti opreme, predstavljen je tudi praktični primer uporabe OEE na obdelovalnem stroju. Za boljše razumevanje je na začetku naloge opisana vitka proizvodnja in orodja s katerimi lahko slednjo uveljavimo v proizvodni proces. Predstavljeni so bili trije dejavniki, ki vplivajo na izračun OEE, ter šest glavnih izgub znotraj teh dejavnikov, katere lahko s pomočjo metode OEE zaznamo. Osrednji del raziskovalne naloge je bilo zbiranje potrebnih podatkov za izračun celovite učinkovitosti stroja Miyano BND 32 t5. Podatke smo zbirali mesec dni nato je sledila analiza in predstavitev dobljenih rezultatov. Na podlagi rezultatov so v zaključku naloge podani predlogi izboljšav, prav tako pa je na kratko opisana stroškovna izguba, ki je nastala zaradi nenačrtovanih izpadov.
Keywords: Vitka proizvodnja, celovito produktivno vzdrževanje, celovita učinkovitost opreme, Pulko ventili Ruše d.o.o., razpoložljivost, zmogljivost, kakovost.
Published: 20.04.2021; Views: 48; Downloads: 5
.pdf Full text (2,91 MB)

3.
Kriteriji za izbiro kakovostnih in zanesljivih UPS-ov po metodi MIL-HDBK-217
Žiga Bobek, 2021, master's thesis

Abstract: UPS (Uninterruptible Power Supply) je ena izmed pomembnih komponent v različnih ustanovah, s katero ključne in kritične električne naprave ne ostanejo brez napajanja v primeru izpada glavnega vira. Zato je pri izbiri teh naprav pomembno, da delujejo zanesljivo in imajo čim daljšo zanesljivo obdobje delovanja. Zaključno delo opisuje pomembne kriterije pri izbiri teh naprav, ki vplivajo na zanesljivost delovanja. Predstavljene so pomembnejše metode vrednotenja zanesljivosti delovanja in izračun MTBF (Mean Time Between Failure) na primeru UPS-a. Kot rezultat so podane zanesljivostne funkcije UPS-a pod različnimi pogoji, ki so izračunane s pomočjo priročnika MIL-HDBK-217.
Keywords: UPS, MIL-HDBK-217, Zanesljivost, Kakovost
Published: 07.04.2021; Views: 22; Downloads: 7
.pdf Full text (22,88 MB)

4.
Podeželje in razvoj gastronomije v Sloveniji
2021

Abstract: V publikaciji so predstavljena znanstvena izhodišča in pomen vzpostavljanja teritorialnih kolektivnih blagovnih znamk po modelu Izvorno slovensko za razvoj slovenskega podeželja ter gradnje gastronomskega turizma, ki temelji na kratkih dobavnih poteh od njive do krožnika in vzpostavlja sistem kakovosti in izvora živil ter gradiv tudi za vse spremljajoče dejavnike, ki družno gradijo gastronomsko podeželsko turistično destinacijo. Model temelji na sistematičnem povezovanju, gradnji sistema ocenjevanja in vizualne podobe kolektivne blagovne znamke, usposabljanju, svetovanju, ocenjevanju kakovosti, podeljevanju pravice do uporabe certifikata, vzpostavljanju sistema trženja, prodaje, logistike in zagotavljanja nenehne kakovosti skozi načrtovano spremljanje kakovosti in izvora produktov. Na prvem nivoju gradimo primarno ponudbo, in sicer usposabljamo in svetujemo ponudnikom pridelkov in živilskih izdelkov, da le-ti zgradijo zgodbe z lokalno dodano vrednostjo, ki jih lahko v jedi vključijo gostinci. Na drugem nivoju ustvarjamo lokalno prepoznavno ponudbo nastanitvenih kapacitet, gastronomskih prireditev in doživetij. Tretji nivo je namenjen ambasadorjem kolektivne blagovne znamke, ki pod eno streho združujejo več omenjenih aktivnosti in sprejemnim turističnim agencijam. Četri nivo je namenjen gradnji portala, ki omogoča komuniciranje med deležniki znotraj destinacije in pritegne pozornost zahtevnih raziskovalcev gastronomije, ki so za izjemna butična doživetja pripravljeni nameniti svoj čas in denar. Vse aktivnosti so usklajene z aktivnostmi Slovenske turistične organizacije in MGRT in odlična popotnica za Slovenija – Evropska gastronomska regija Evrope 2021.
Keywords: teritorialne kolektivne blagovne znamke, model Izvorno slovensko, trajnostni razvoj podeželja, gastronomija, kratke dobaviteljske verige, od njive do krožnika, destinacija, kakovost, poreklo-izvor
Published: 09.03.2021; Views: 82; Downloads: 13
URL Link to file

5.
Kakovost življenja bolnikov s kronično rano
Kristijan Herceg, 2021, master's thesis

Abstract: Uvod: Kronične rane so naraščajoč problem sodobne družbe, število obolelih se vsako leto zvišuje in povzroča zmanjšano kakovost življenja bolnikov, s tem posledično tudi vpliva na že obremenjen zdravstveni sistem. Namen raziskave je ugotoviti, katera področja življenja bolnikov s kronično rano so najbolj prizadeta oz. najnižje ocenjena. Metode: V raziskavi je sodelovalo 82 bolnikov v ambulanti za kronične rane. Uporabljen je bil validiran anketni vprašalnik za ocenjevanje kakovosti življenja bolnikov s kronično rano »Questionnaire on quality of life with chronic wounds«. Za analizo podatkov sta bila uporabljena računalniška programa Microsoft Office Excel 2016 in IBM SPSS 20. Rezultati: Ugotovljeno je bilo, da kronične rane vplivajo na vsa področja posameznikovega življenja. Najbolj vplivajo na psihično področje (x̄ = 2,08; s = 1,01) in najmanj na telesno področje (x̄ = 1,23; s = 0,86). Prav tako je bilo ugotovljeno, da kakovost življenja bolnikov s kronično rano ni povezana s starostjo in spolom bolnika, prav tako ni povezana z dolžino prisotnosti kronične rane. Razprava in sklep: Kronične rane predstavljajo resen problem za zdravstvo, ker prizadenejo vsa bolnikova življenjska področja, ter zelo obremenjujejo zdravstveni sistem. Zato je zaželeno, da bi ta naloga bila izhodišče za nadaljnje raziskave v tej smeri, saj smo zasledili, da so zelo redke v slovenskem prostoru.
Keywords: kronična rana, kakovost življenja, bolniki
Published: 09.03.2021; Views: 89; Downloads: 55
.pdf Full text (514,10 KB)

6.
Standardizacija in zagotavljanje kakovosti
Ladislav Mikola, Bojan Gergič, 2010, other educational material

Keywords: zagotavljanje kakovosti, standardizacija, kakovost
Published: 26.02.2021; Views: 88; Downloads: 11
.pdf Full text (892,30 KB)

7.
Vpliv mehkih faktorjev na kakovost programske opreme
Petar Stojkovski, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu bomo najprej razvrstili oz. kategorizirali dejavnike, ki vplivajo na učinkovitost programske opreme, potem jih bomo opredelili in utemeljili njihov vpliv na oblikovanje in kakovost programske opreme glede na uporabljeni model kot npr. McCall, Boehm, CMM, FURPS, Dromey, ISO itd. Prav tako bomo primerjali modele življenjskega cikla in opazovali vpliv mehkih faktorjev na kakovost programske opreme. Posebno pozornost bomo posvetili agilni metodologiji. Ugotovitve te študije namreč kažejo, da so mehki faktorji zelo pomembni pri kakovosti programske opreme in jim moramo v prihodnje posvetiti več pozornosti.
Keywords: mehki faktorji, trdi faktorji, kakovost, programska oprema, upravljanje, modeli kakovosti
Published: 16.02.2021; Views: 94; Downloads: 8
.pdf Full text (1,01 MB)

8.
Zadovoljstvo bolnikov po možgansko-žilni bolezni v dolgotrajni rehabilitaciji
Manja Serap, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V današnjem svetu je vse več ljudi, ki so utrpeli možgansko-žilno bolezen. Posledice, ki so nastale z boleznijo, izboljšujemo/omilimo s pravočasno vključitvijo v dolgotrajno rehabilitacijo. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kako so bolniki zadovoljni s storitvami zaposlenih v dolgotrajni rehabilitaciji ter kako se je njihova kakovost življenja po preboleli možgansko-žilni bolezni z vključitvijo v dolgotrajno rehabilitacijo izboljšala.
Keywords: možganska kap, rehabilitacija, psihosocialna podpora, zdravstvena nega, kakovost življenja.
Published: 10.02.2021; Views: 101; Downloads: 54
.pdf Full text (851,74 KB)

9.
Primernost interakcije časa gnojenja in odmerka dušika v pridelavi češenj sorte 'summit'
Gregor Tomše, 2020, master's thesis

Abstract: Od leta 2015 do 2018 smo v okviru magistrskega dela v sklopu projekta CRP – Tehnologije pridelave hrušk in češenj izvedli gnojilni poskus na češnjah (Prunus avium L.) sorte 'Summit', cepljenih na podlago Gisela 5. V poskusu smo spremljali vpliv časa gnojenja z gnojilom KAN (kalijev amonnitrat) (spomladi, jeseni), odmerka dušika (80 oz. 120 kg N/ha) in interakcije obeh faktorjev na bujnost rasti, rodnost in kvaliteto pridelka. Poskus je obsegal štiri obravnavanja: 1. obravnavanje (skupno 120 kg N/ha, gnojeno razdeljeno na tri obroke, začenši marca, nato še dvakrat z enomesečnim zamikom aprila in maja), 2. obravnavanje (skupno 120 kg N/ha, gnojenje v treh obrokih, začenši jeseni, spomladi neposredno po cvetenju in en mesec po cvetenju), 3. obravnavanje (skupno 80 kg N/ha, gnojenje v dveh obrokih, začenši neposredno po cvetenju in en mesec za tem) in 4. obravnavanje (skupno 80 kg N/ha, gnojeno v dveh obrokih, začenši jeseni in spomladi, neposredno po cvetenju). Interakcija odmerek dušika in čas gnojenja je vplivala na letno in kumulativno prirast debla. Odmerek dušika 120 kg N/ha, dodan v treh terminih spomladi, je vplival na manjšo letno in kumulativno prirast obsega debel. V letih 2017 in 2018 je imel odmerek 80 kg N/ha za posledico trše plodove. Čas gnojenja jeseni je imel za posledico manjšo vsebnost skupnih titracijskih kislin v letu 2015, ko je bilo nadpovprečno toplo. Vpliv interakcije odmerka dušika in časa gnojenja na maso 100 plodov smo potrdili le v letu 2017, ko so jesensko gnojenje in dva spomladanska odmerka (skupno 120 kg N/ha) povečali maso 100 plodov. V poskusu v posameznih letih nismo potrdili statistično značilnega vpliva časa gnojenja, odmerka dušika in njune interakcije na rodnost, se je pa pri vrednotenju rezultatov štirih let pokazal pozitivni vpliv spomladanskega gnojenja na rodnost. V letu 2015 je imela interakcija s skupno 120 kg N/ha z gnojenjem spomladi za posledico najvišjo vsebnost topne suhe snovi v plodovih, medtem ko je v letu 2016 imela največji vpliv interakcija odmerka 80 kg N/ha s pričetkom gnojenja v jeseni. V štiriletnem poskusu smo ugotovili, da je imelo leto z vremenskimi karakteristikami statistično značilen vpliv na bujnost rasti, rodnost in vse spremljane parametre kakovosti plodov.
Keywords: češnja, 'Summit', dušik, gnojenje, odmerek, rast, rodnost, kakovost
Published: 18.12.2020; Views: 157; Downloads: 13
.pdf Full text (1,46 MB)

10.
Management kakovosti, priložnost in izziv
Kaja Medved, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Družbenim in tehnološkim spremembam sledi vse bolj dinamičen življenjski ritem, prosti čas je dragocen, vse bolj smo ekološko ozaveščeni, poudarjamo zdrav življenjski slog in spoštljiv odnos med ljudmi. Ozaveščenih kupcev, ki se zavedajo svojih pravic, pri odločanju za nakup izdelkov ali storitev ne vodijo več zgolj tehnične karakteristike izdelkov in cena, temveč je odločitev za nakup pogosto odvisna od odnosa, ki ga ima podjetje do zaposlenih, kupcev in okolja. Na drugi strani si podjetja prizadevajo preseči pričakovanja kupcev ter si zagotoviti dolgoročni obstoj in razvoj. V želji, da bi sledili nenehno menjajočim se zahtevam kupcev, se vse več podjetij odloča za vzpostavitev poslovanja po načelih managementa kakovosti. Najbolj uveljavljen in razširjen sistem za vzpostavitev vodenja kakovosti v mednarodnem merilu je Standard za sistem vodenja kakovosti ISO 9001. Poslovanje po načelih managementa kakovosti prinaša podjetjem številne prednosti in koristi, kar smo izpostavili v delu diplomskega seminarja ter na podlagi primera managementa kakovosti v praksi potrdili zastavljene hipoteze in predpostavke.
Keywords: Kakovost, zagotavljanje kakovosti, management kakovosti, celovito obvladovanje kakovosti, sistem vodenja kakovosti.
Published: 08.12.2020; Views: 194; Downloads: 63
.pdf Full text (946,40 KB)

Search done in 0.44 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica