| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 2 / 2
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
RAZVOJ ANALIZNIH METOD ZA DOLOČANJE SPREMLJAJOČIH KOMPONENT V ŽVEPLU
Natalija Šubej, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo optimirali analizne metode za določitev spremljajočih komponent v žveplu. Poizkušali smo določiti vsebnost anorganskih snovi (pepel) in organskih snovi ter vsebnost kisline, izražene kot delež proste žveplove(VI) kisline v treh različnih vrstah vzorcev – v vzorcih tekočega in trdnega žvepla ter v filtrni pogači. Pri tem smo uporabili klasične analizne metode. Vsebnost anorganskih in organskih snovi smo določili gravimetrično, za določitev deleža proste žveplove(VI) kisline pa smo uporabili volumetrijsko analizo. Vzorcema trdnega žvepla in pogače smo določili tudi vsebnost vlage. Na osnovi dobljenih rezultatov smo ugotovili, da je določitev vsebnosti nečistoč (organskih snovi, pepela in proste H2SO4), katerih delež v vzorcu je majhen, s klasičnimi analiznimi metodami zelo težka. Najbolj primerljive in realne rezultate smo dobili pri določitvi proste H2SO4, kjer smo primerjali rezultate, dobljene s klasično nevtralizacijsko in potenciometrično titracijo. Rezultate smo testirali tudi z Grubbsovim testom za ubežnike, t- testom in F-testom.
Keywords: žveplo, pepel, organske snovi, prosta H2SO4, ekstrakcija, nevtralizacijska titracija, potenciometrična titracija
Published: 24.05.2012; Views: 1778; Downloads: 245
.pdf Full text (1,91 MB)

2.
Uporaba bele sadre pri jablanah sort 'Gala' in 'Braeburn
Marinka Brglez Sever, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Na posestvu Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede, UKC Pohorski dvor, smo v letu 2007 raziskovali vpliv uporabe različnih kalcijevih gnojil (sadre in apna) ter različnih odmerkov sadre na lastnosti tal, vsebnost kalcija v listih, mineralno sestavo plodov, pomološke parametre jablan ter zrelostne in kakovostne parametre pridelka. Poskus je vključeval sorti 'Gala' in 'Braeburn'. Pri sorti 'Gala' je bilo v poskus vključenih 6 obravnavanj (5 t/ha sadre, 10 t/ha sadre, 15 t/ha sadre, 20 t/ha sadre, 25 t/ha sadre, 20 t/ha hidratiziranega apna, ter negnojeno kontrola), pri sorti 'Braeburn' pa 5 obravnavanj (15 t/ha sadre, 20 t/ha sadre, 25 t/ha sadre, 20 t/ha hidratiziranega apna in negnojeno kontrola). Uporaba hidratiziranega apna je pri sorti 'Gala' in 'Braeburn' rezultirala z največjo spremembo pH tal (povečanje pH), medtem ko uporaba sadre na pH tal ni imela odločilnega vpliva. Pri sorti 'Gala' je bila koncentracija kalcija v plodovih najbolj povišana pri uporabi 10 in 20 t/ha sadre ter nekoliko manj pri uporabi 20 t/ha apna, prav tako je bil tudi pri sorti 'Braeburn' vpliv kalcifikacije na povečanje koncentracije kalcija v plodovih najbolj izrazit pri uporabi 20 t/ha sadre. Vsebnost kalcija v listih se je pri sorti 'Braeburn' povečevala s povečevanjem odmerka sadre, prav tako vsebnost žvepla v tleh. Pri sorti 'Gala' se je koncentracija kalcija v listih povečala le pri uporabi 15 t/ha sadre, vsebnost žvepla v tleh pa se je povečevala z večanjem odmerka sadre. Najboljša obarvanost plodov (delež krovne barve) pri sorti 'Gala' je bila ugotovljena pri najvišjem odmerku sadre in apna, pri sorti 'Braeburn' pa vpliv vira in odmerka kalcijevih gnojil na obarvanost plodov ni bil potrjen.
Keywords: sadra, kalcij, apno, žveplo, kakovost, tla
Published: 26.09.2014; Views: 1058; Downloads: 99
.pdf Full text (667,47 KB)

Search done in 0.03 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica