| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Intuitivno vodenje robotske roke s kretnjami
Domen Ulbl, 2018, diploma project paper

Abstract: Pomembno področje razvoja v robotiki so novi pristopi k učenju robotov, ki bi njihovo uporabo približali ljudem brez strokovnega znanja iz robotike. V Projektnem delu je predstavljen princip vodenja robotske roke na podlagi kretenj rok uporabnika. Za zajem kretenj rok smo izbrali senzorski zapestnici Myo Armband, ki nam nudita meritve pospeška, kotne hitrosti in smeri magnetnega polja, iz katerih algoritem senzorske fuzije izračuna orientacijo v prostoru. V projektu smo predstavili možno teoretično razlago algoritma združevanja meritev za pridobivanje orientacije. Na podlagi informacije o orientaciji obeh zapestnic smo razvili kinematični model človeške roke in ga simulirali v simulacijskem programu V-REP. Algoritem vodenja s pomočjo kretenj in kinematičnega modela človeške roke smo preizkušali na simulaciji robotske roke Kinova Mico. Rezultate simulacije vodenja robotske roke s kretnjami smo predstavili v obliki videa.
Keywords: C++, kinematika, Kinova, kretnje, Mico, magnetometer, Myo Armband, pospeškometer, simulacija, robotska roka, vodenje, žiroskop
Published in DKUM: 07.02.2019; Views: 1908; Downloads: 155
.pdf Full text (1,45 MB)

2.
Tridimenzionalna ponazoritev gibanja modela izdelka z uporabo inercijske merilne enote
Gašper Košak Pevec, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo razvili sistem za določanje orientacije tridimenzionalnega modela v navideznem okolju. Temelji na principu delovanja inercijske merilne enote, ki zaznava svojo orientacijo v prostoru. Slednjo v našem primeru predstavlja razvojna plošča STM32L476 Discovery Board z vgrajenim žiroskopom in merilnikom pospeška. Razvojno ploščo smo povezali z računalnikom, kjer smo s tridimenzionalnim modelom prikazovali orientacijo inercijske merilne enote v realnem času.
Keywords: tridimenzionalni model, merilnik pospeška, žiroskop, inercijska merilna enota
Published in DKUM: 07.11.2018; Views: 1287; Downloads: 107
.pdf Full text (4,49 MB)

3.
MODELIRANJE DINAMIKE VOŽNJE Z ANALIZO MULTIMODALNIH PODATKOV O DELOVANJU VOZILA
Tom Marn, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Za komunikacijo z računalnikom v vozilu se pojavlja vedno več aplikacij in naprav, ki zahtevajo branje podatkov preko standardiziranega priključka. Kadar je to edina dovoljena ali mogoča poveza za zbiranje telemetričnih podatkov, naletimo na problem, ko zajeti podatki niso v želeni resoluciji ali razpoložljivi, kot zahteva njihova nadaljnja uporaba. V diplomski nalogi smo predlagali, kako priti do večje ločljivosti podatka o hitrosti vozila, kot je ločljivost, ki ustreza standardu ISO 15031-5 ali SAE J1939-71. Razvili smo merilni modul s pospeškometrom, žiroskopom in magnetometrom. S Kalmanovim filtrom smo združili senzorske podatke in jih povezali s podatki, zajetimi iz avtomobilskega računalnika. Tako smo nekoliko izboljšali ločljivost. Rezultate smo statistično potrdili z 30 krajšimi in 31 daljšimi vožnjami, na katerih smo ocenjene hitrosti in prevožene poti primerjali z referenčnimi podatki.
Keywords: modeliranje dinamike vožnje, Kalmanov filter, OBD, pospeškometer, žiroskop, magnetometer
Published in DKUM: 21.09.2016; Views: 1380; Downloads: 95
.pdf Full text (1,92 MB)

4.
ZAJEMANJE IN OZNAČEVANJE PODATKOV O HOJI Z MOBILNIM TELEFONOM ANDROID
Tadej Jakolič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo opisali operacijski sistem Android in sloje platforme Android. V naslednji fazi smo predstavili strojno opremo, ki smo jo uporabili za preizkus aplikacije. Nato je sledil opis razvoja mobilne aplikacije Android, katere namen je zajemanje in označevanje podatkov o hoji uporabnika. Predstavljeno je tudi delovanje senzorja žiroskopa in pospeškometra, ki sta bila ključna za delovanje aplikacije, ter senzorja GPS, ki je ključen za prikaz lokacije uporabnika. Aplikacija je bila testirana in uspešno deluje na Android različici 4.3 (telefon Samsung Galaxy SIII) in najnovejši Android različici 5.1.1 (telefon LG Nexus 5).
Keywords: zajemanje podatkov, mobilni telefon, žiroskop, GPS, pospeškometer
Published in DKUM: 14.10.2015; Views: 1676; Downloads: 106
.pdf Full text (2,34 MB)

5.
PRAKTIČNA UPORABA PODATKOV, PRIDOBLJENIH IZ SENZORJEV NA MOBILNIH NAPRAVAH
Boštjan Dolenc, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu, ki se nanaša na praktično uporabo podatkov, pridobljenih iz mobilnih senzorjev, smo predstavili, kako delujejo senzorji, kateri senzorji so v naših napravah in kako se odzivajo na spremembe v okolju. Pri tem smo se osredotočili na nekaj izbranih senzorjev in preučili njihovo delovanje. Teoretične ugotovitve smo podkrepili z izdelavo mobilne aplikacije, v kateri smo podatke, pridobljene iz senzorjev, uporabili za zagotavljanje funkcionalnosti spremljanja osnovne statistike smučarja. V ta namen smo v aplikaciji s pomočjo senzorjev pridobivali nekatere koristne podatke, kot so čas, orientacija naprave, višina in spremembe višine v določenem času. Na osnovi teh pridobljenih podatkov smo lahko izračunali nekaj, za smučarja zanimivih in koristnih, informacij, npr. trajanje dejanske smuke, trajanje počitka, število zavojev ipd. Na osnovi podanih informacij lahko smučar ugotavlja, kakšna je bila njegova dnevna aktivnost in se na podlagi tega lažje odloča tudi za v prihodnje (npr. izbira smučišča).
Keywords: mobilni senzorji, Android, žiroskop, pospeškometer, mobilna aplikacija, mobilna naprava
Published in DKUM: 25.02.2015; Views: 1690; Downloads: 125
.pdf Full text (2,09 MB)

6.
STABILIZACIJA VOZILA NA DVEH KOLESIH
Mladen Trlep, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se ukvarja s problematiko izdelave vozila na dveh kolesih. Delo zajema modeliranje, opis potrebnih komponent ter izdelava vozila, na koncu pa še sintezo regulatorja in implementiranje programa na mikrokrmilniškem sistemu. Ključni deli celotnega sistema sta senzorja, ki zaznavata nagib vozila in regulator, ki je potreben za uspešno vodenje.
Keywords: mikrokrmilnik, pospeškometer, žiroskop, stabilizacija, modeliranje, regulacija
Published in DKUM: 13.12.2012; Views: 2270; Downloads: 288
.pdf Full text (2,32 MB)

7.
IZDELAVA IN VODENJE AVTONOMNEGA VOZILA NA GOSENICAH
Aleš Obal, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V Diplomskem delu je opisan postopek izdelave kontrolno nadzornega sistema za vodenje robota po prostoru. Ključni deli tega sistema so senzorji za merjenje orientacije in pozicije vozila na mikrokrmilniškem sistemu. Vozilu smo dodali komunikacijo z osebnim računalnikom za oddaljen nadzor in na koncu povzeli še program, ki smo ga napisali v mikroC programskem okolju.
Keywords: mikrokrmilnik, žiroskop, optični senzor, modeliranje, regulacija
Published in DKUM: 15.11.2012; Views: 1753; Downloads: 140
.pdf Full text (2,50 MB)

8.
VODENJE POKONČNEGA DVOKOLESNEGA LEGO MINDSTORMS NXT MOBILNEGA ROBOTA
Anže Petelinšek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo opisuje vodenje dvokolesnega pokončnega robota. Glavni problem vodenja tega robota je stabilizacija v pokončni legi. Model robota je zgrajen iz Lego Mindstorms NXT kompleta z dodatnim žiroskopom in pospeškometrom, prilagojenim za ta komplet. V delu so opisani izpeljava regulacijskega algoritma, uporabljena strojna in programska oprema ter rezultati. Opisana je tudi izboljšava sistema z dodatno fuzijo senzorjev, ki združuje signale iz žiroskopa in pospeškometra za meritev položaja in hitrosti naklona robota. Robot je povezan preko bluetooth povezave z osebnim računalnikom in kontrolno ploščo za krmiljenje na daljavo.
Keywords: inverzno nihalo, dvokolesni pokončni robot, žiroskop, pospeškometer, komplementarni filter, Lego NXT, MATLAB
Published in DKUM: 06.07.2012; Views: 2096; Downloads: 276
.pdf Full text (3,14 MB)

9.
MODUL ZA RAZPOZNAVANJE GIBANJA S POMOČJO POSPEŠKOMETRA IN ŽIROSKOPOV
Boštjan Smisl, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi predstavimo nekaj senzorjev za zaznavanje gibanja. Na začetku opišemo osnovne principe delovanja pospeškometrov in žiroskopov s primeri delovanja in znanimi tipi izdelav. Nato zasnujemo in izdelamo vezje za zaznavanje gibanja s pospeškometrom; opisane so komponente in definiran njihov pomen v vezju. Zatem sledi opis programskega okolja, v katerem smo programirali vgrajeni mikrokrmilnik v vezju. V zadnjem poglavju se osredotočimo na razlago, kako smo vezje kot celoto preizkušali in kako smo preizkušali posamezne komponente.
Keywords: žiroskop, pospeškometer, MEMS-senzor, zaznavanje gibanja, mikrokrmilnik, vgrajeni sistemi
Published in DKUM: 29.10.2009; Views: 2564; Downloads: 545
.pdf Full text (5,54 MB)

10.
Robotsko vodenje dinamičnega bremena : diplomska naloga univerzitetnega študijskega programa
Tadej Petrič, 2008, undergraduate thesis

Keywords: robotika, dinamično breme, ročni žiroskop, modeliranje, regulator
Published in DKUM: 09.10.2008; Views: 2690; Downloads: 211  (1 vote)
.pdf Full text (6,77 MB)

Search done in 3.35 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica