| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 27
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Konstruiranje za zanesljivost v podjetju palfinger d. o. o. : magistrsko delo
Patrik Štrucl, 2023, master's thesis

Abstract: V podjetju Palfinger d.o.o. so se pri velikih varjenih komponentah pojavljale napake, ki so jih zaradi velikosti in kompleksnosti le-teh našli šele pri kontroli oziroma dostavi. Za odpravljanje napak smo se posluževali metode Šest Sigma. Na podlagi reklamacij smo izvedli študijo za obdobje 15 mesecev, s katero smo ugotovili, da imajo teleskopske roke žerjavov največji potencial za izboljšave. Za namene te naloge smo izbrali teleskopske žerjave PTM600 ter na njih z metodo FMEA določili, katere kritične točke na izdelku je potrebno odpraviti. Za izboljšanje posameznih komponent smo spreminjali zasnovo komponent, pri čemer smo se posluževali tudi metode Poka Yoke.
Keywords: konstruiranje, zanesljivost, žerjav, Šest Sigma, FMEA, Poka Yoke
Published in DKUM: 24.08.2023; Views: 245; Downloads: 28
.pdf Full text (2,66 MB)

2.
Dinamična analiza ladijskega razkladalca s štirivrvnim grabilcem : magistrsko delo
Jure Tumpej, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obsega dinamično analizo ladijskega razkladalca s štirivrvnim grabilcem. Portalni žerjav za premikanje grabilca uporablja kompleksen vrvni mehanizem. Cilj magistrskega dela je bil, da se v programu MSC Adams ustvari parametričen model vrvnega mehanizma in se analizira delovni cikel ter dinamične lastnosti komponent žerjava. Dinamični model je bil krmiljen s tremi elektromotorji. Odziv vrvnega sistema je bil pravilen, saj so grabilec in mački dosegli njihove ciljne hitrosti. Grabilec je na nadzorovan način transportiral premog in uspešno opravil en delovni cikel. Numerični rezultati sil v vrveh, reakcij v vrvenicah in navorov ter moči elektromotorjev so se dobro ujemali z analitičnim preračunom. Do večjih razlik je prišlo zaradi prevelikih poenostavitev pri analitičnem preračunu. Izkazalo se je, da je računalniška dinamika sistemov teles (ang. Multibody Dynamics) ustrezno orodje za simulacijo dinamike jeklenih vrvi, saj je bilo mogoče zajeti vse pomembnejše pojave in vplive na vrvni mehanizem.
Keywords: ladijski razkladalec, portalni žerjav, grabilec, jeklene vrvi, dinamika, računalniška simulacija, dinamika sistemov teles, MSC Adams
Published in DKUM: 24.08.2022; Views: 798; Downloads: 113
.pdf Full text (6,00 MB)

3.
Analiza trga in uporabe ter načrtovanja mostnih žerjavov po standardu EN 13001 : diplomsko delo
Zoran Goranović, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se navezuje na načrtovanje mostnih žerjavov po standardu SIST EN 13001. V diplomskem delu smo najprej predstavili trg žerjavov in uporabo le-teh v gospodarstvu. V vsebinskem delu smo izdelali analitični preračun dvižnega mehanizma mostnega žerjava, ki smo ga primerjali z izračunom, izdelanim v programu za načrtovanje mostnih žerjavov v programskem paketu MS Excel. Ugotovili smo, da pri konstruiranju dvižnega mehanizma mostnega žerjava ni velikih odstopanj med analitičnim preračunom ter preračunom v programskem paketu MS Excel. Prednost uporabe preračuna dvižnega mehanizma mostnega žerjava v programskem paketu MS Excel je ta, da se načrtovanje izvaja hitreje, pregledneje, hkrati pa je zagotovljena ponovljivost rezultatov.
Keywords: dvižna tehnika, mostni žerjav, standard EN 13001, uporabnost mostnih žerjavov, preračun mostnih žerjavov po standardu EN 13001
Published in DKUM: 26.09.2019; Views: 813; Downloads: 115
.pdf Full text (4,00 MB)

4.
Remont dvonosilčnega mostnega žerjava : diplomsko delo
Jure Cehner, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo remont dvonosilčnega mostnega žerjava, ki se nahaja v elektro delavnici podjetja HTZ Velenje d.o.o.. Predstavljeni so tipi mostnih žerjavov, ki se uporabljajo v težjih delovnih procesih, stanje žerjava in njegovo delovanje pred remontom, cilji remonta, delovanje frekvenčnih pretvornikov, delovanje po remontu. Opisani so glavni deli žerjava in njegovega krmiljenja, ter postopek dela.
Keywords: remont, mostni žerjav, frekvenčni pretvornik
Published in DKUM: 07.06.2019; Views: 1424; Downloads: 39
.pdf Full text (6,53 MB)

5.
Analiza in izboljšava kritičnih delov konzolnega žerjava z zgibno ročico
Aleš Jakoša, 2018, master's thesis

Abstract: V okviru magistrske naloge so bile v programskem paketu Creo Simulate na treh kritičnih delih žerjava z zgibno ročico narejene trdnostne analize po metodi končnih elementov zaradi možnosti pojava visokih napetosti pri obratovanju. Ti deli so konzola za vitel, glavna roka in steber. Na podlagi rezultatov so bile narejene spremembe na obstoječih konstrukcijah. Rezultati trdnostne analize na izboljšanih konstrukcijah so bili boljši, saj so bila kritična mesta z visokimi napetostmi in pomiki odpravljena.
Keywords: žerjav, trdnostna analiza, metoda končnih elementov, Creo Simulate
Published in DKUM: 20.09.2018; Views: 1222; Downloads: 225
.pdf Full text (6,83 MB)

6.
Razvoj žičnega žerjava MOZ 300
Jože Zapušek, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Namen diplomskega dela je zasnovati nov mobilen žični žerjav MOZ 300 podjetja Tajfun Planina d. o. o. Najprej smo pregledali dosedanje žične žerjave in preverili potrebe trga. Odločili smo se za izdelavo žičnega žerjava, ki naj bo predvsem mobilen, kompakten in primerljiv z velikim žičnim žerjavom. Poleg žerjava je bilo treba razviti tudi voziček, ki je pomemben del žičnega žerjava. V diplomi je opisana pot, po kateri smo prišli do končnega izdelka. Odločili smo se za žični žerjav MOZ 300, ki ima prilagodljivo podvozje, gibljivi priključni drog, teleskopski stolp, pregibni del stolpa, deljene sidrne bobne, tri delovne vrvi, je radijsko voden, deluje v celoti hidravlično, hidravlični agregat je gnan preko kardanske gredi traktorja. Odločili smo se tudi za univerzalni sistem, ki bo uporabljal prav tako naš univerzalni voziček VOZ 300. Da smo dosegli varnost delovanja, smo na nosilni boben vgradili disk zavoro, ki dovoljuje zdrs pri preobremenitvi. V drugem delu diplome je predstavljen preračun disk zavore in vijakov, potrebnih za pritrditev kompletne čeljusti.
Keywords: žični žerjav, prevoz lesa, disk zavora, univerzalni voziček
Published in DKUM: 18.10.2016; Views: 1841; Downloads: 149
.pdf Full text (7,23 MB)

7.
Statični izračun in zasnova mostnega žerjava po standardu EN 13001
Toni Meklin, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava opis, zasnovo in opredelitev mostnih žerjavov, ki jih najdemo v industrijskih halah, po novem veljavnem evropskem standardu SIST EN 13001. V uvodnem poglavju so na kratko predstavljene vrste mostnih žerjavov ter glavne komponente, ki sestavljajo mostni žerjav. V nadaljevanju je pojasnjena zasnova glavnih komponent mostnega žerjava. Teoretičnemu delu sledi analitični preračun teh komponent za dvonosilčni mostni žerjav nosilnosti 60/10 ton.
Keywords: dvigalne naprave, mostni žerjav, standard SIST EN 13001, statični izračun, zasnova mostne konstrukcije
Published in DKUM: 05.10.2016; Views: 2279; Downloads: 395
.pdf Full text (5,63 MB)

8.
Konstruiranje priprave za montažo koles balastnega vozila goseničnega žerjava
Janko Jerič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga opisuje problem montaže koles na balastno vozilo v podjetju ADK d.o.o. ter konstruiranje priprave kot rešitev le tega. Ker so do sedaj v podjetju za montažo koles uporabljali pripravo, s katero je bilo delo zamudno predvsem pa ni bilo povsem v skladu z varnostnimi predpisi, je bilo potrebno razviti pripravo, ki bi nudila hitrejšo in tudi varnejšo montažo koles na balastno vozilo. Zadovoljitev teh potreb smo zagotovili z napravo, ki v treh točkah objema kolo s silo, ki jo ustvari sama teža kolesa.
Keywords: gosenični žerjav, balastno vozilo, montaža koles, priprava, konstruiranje
Published in DKUM: 28.09.2016; Views: 1188; Downloads: 95
.pdf Full text (4,95 MB)

9.
Analiza statičnega izračuna za kontejnerski portalni žerjav 37 t x (19,4/40,0/20,3) m
Gregor Tumpej, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obsega analizo statičnega izračuna kontejnerskega portalnega žerjava nosilnosti 37 ton, ki služi za prekladanje kontejnerjev v železniškem logističnem terminalu. Glavni cilj dela je uskladiti določene segmente statičnega izračuna z novimi prevzetimi harmoniziranimi evropskimi standardi SIST EN, ki so bili sprejeti s strani CEN-a in Evrokodom. Zajeti so pregled področja žerjavogradnje in njenih trendov, standardov, analiza vhodnih podatkov statičnega izračuna, analiza pomembnejših konstrukcijskih detajlov, preračun izbranih vijačnih zvez, rešitve proti vibriranju okroglih cevnih profilov zaradi vetra s pomočjo numerične simulacije, stabilnost žerjava ter pregled varnostnih zahtev.
Keywords: kontejnerski portalni žerjav, statični izračun, standard SIST EN 13001, numerična simulacija
Published in DKUM: 15.09.2016; Views: 1519; Downloads: 317
.pdf Full text (5,10 MB)

10.
Načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja na pomorskih žerjavih
Alen Benko, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen preračun izgub tlaka na hidravličnem cevnem omrežju pomorskega žerjava in načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja, glede na potrebe po zmanjšanju izgub. Začetna poglavja podajajo krajše opise žerjavov ter analizo pomorskega žerjava podjetja Palfinger MARINE d.o.o.. Ta poglavja služijo kot smernice za poznejše vsebinsko delo, kjer je podrobneje prikazan preračun izgub tlaka v vsakem posameznem cevnem vodu ter primerjava izračunov z meritvami, ki so bile izvedene na žerjavu. V zadnjem delu je predstavljeno načrtovanje hidravličnega cevnega omrežja ter praktične rešitve.
Keywords: pomorski žerjav, hidravlično cevno omrežje, tlačne izgube
Published in DKUM: 06.06.2016; Views: 1335; Downloads: 111
.pdf Full text (1,57 MB)

Search done in 4.61 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica