| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
ŽENSKE V MANAGEMENTU-S KATERIMI OVIRAMI SE SREČUJEJO?
Diana Pernek, 2010, final seminar paper

Abstract: V nalogi obravnavamo ženske v managementu ter ovire, s katerimi se le-te srečujejo. Ženska manegerka se vsakodnevno srečuje z zelo težavno nalogo, kako uskladiti kariero in družinsko življenje. Poleg tega se v poslovnem svetu srečuje še z ovirami, ki jih moški v managementu ne poznajo. V nalogi se poglabljamo tudi v preučevanje teh ovir. Zgolj zaradi negativnih posledic stereotipov o ženskah lahko podjetja izgubijo veliko kadrovskih potencialov. Managerji v podjetjih bi morali zato postati pozornejši na managerske potenciale pri obeh spolih, ne le pri moških, in hkrati poskrbeti, da bi te potenciale spodbudili in razvili. Žensko v managementu lahko opišemo kot uspešno poslovno žensko oziroma uspešno osebo, ki svojega časa ne zapravlja za dokazovanje, da je dobra voditeljica, čeprav je ženska. Svoje moške kolege preučuje, a jih ne posnema. Uspešno usklajuje svoje številne vloge, katere so zlasti: ženska s kariero, zakonska družica, mati in gospodinja. Te težave, s katerimi se srečujejo ženske v managementu, so seveda od države do države nekoliko različne. K boljšemu položaju žensk v managementu ter k izogibanju oviram lahko pripomorejo reforme podjetij, zakonodaja in, nenazadnje, tudi spreminjanje žensk samih. Menimo, da moramo ženske, ki se odločijo za kariero na višjih položajih v podjetjih, če ne že občudovati, vsaj spoštovati in jih obravnavati enako, ne glede na spol.
Keywords: Management, manager, ženske, ženske v managementu, ovire, stekleni strop, stereoptipi, diskriminacija, mentorstvo, kariera, reforme podjetij, zakonodaja.
Published: 09.11.2011; Views: 2307; Downloads: 265
.pdf Full text (703,69 KB)

2.
Ženska - managerka : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Irma Kušter, 2008, undergraduate thesis

Keywords: ženske v managementu, management, stereotip
Published: 04.06.2012; Views: 2198; Downloads: 45

3.
ŽENSKE V MANAGEMENTU
Manuela Breznik, 2015, master's thesis

Abstract: Ženske in njihove sposobnosti za vodenje podjetij so bile v svetu managementa, ki je veliko bolj naklonjen moškim, dolgo neopažene. Vsi poznamo reke, da za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna ženska in da ženska podpira tri vogale v hiši. V družbi je zakoreninjena miselnost, da mora ženska podpirati partnerja in skrbeti za družino. Pri tem se poraja vprašanje, ali je ženska ob vsej odgovornosti, ki jo prinaša skrb za družino, lahko tudi uspešna managerka. V magistrskem delu bomo ugotavljali položaj žensk na vodilnih položajih v gospodarskih družbah v Sloveniji in predstavili ovire, s katerimi se ženske srečujejo na svoji poti na najvišje managerske položaje. Izpostavili bomo lastnosti managerk in njihove prednosti. Podrobneje bomo opisali moški in ženski stil vodenja ter predstavili rešitve za podiranje ovir pri napredovanju žensk – na ravni organizacije in žensk samih ter kaj lahko pri tem stori zakonodaja. Položaj managerk v Sloveniji bomo primerjali s položajem managerk v drugih članicah Evropske unije, pri čemer se bomo osredotočili predvsem na vrzel v plačah, stopnjo izobrazbe in na odstotek žensk na najvišjih položajih v upravljanju gospodarskih družb. Magistrsko delo je razdeljeno na dva dela – teoretičnega in empiričnega. V teoretičnem delu smo se podrobneje dotaknili definicije managementa, nalog in vlog managerja, ženskega stila vodenja, stereotipov o ženskah – managerkah ter tudi razlik med stili vodenja. V empiričnem delu predstavljamo izsledke raziskave o položaju žensk v managementu v Sloveniji. Raziskavo smo opravili med ženskami, ki zasedajo najvišje položaje v velikih gospodarskih družbah v Sloveniji. V raziskavi so povzeti razlogi za manjšo zastopanost žensk na vodilnih položajih, konkretno, s katerimi ovirami so se ženske, ki danes sodelujejo pri upravljanju velikih podjetij v Sloveniji, spopadale na začetku kariere. V raziskavi tudi predvidevamo, kaj se bo s številom žensk na najvišjih položajih dogajalo v prihodnosti.
Keywords: ženske v managementu, družina, ovire pri napredovanju, stili vodenja, vrzeli v plačah.
Published: 30.10.2015; Views: 631; Downloads: 147
.pdf Full text (1,75 MB)

4.
Razvoj kariere žensk na področju višjega managementa
Ines Stojanović, 2019, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo predstavili trenutno stanje na področju razvoja kariere žensk v višjem managementu v Sloveniji. Predstavili smo ovire, s katerimi se ženske srečujejo na svoji karierni poti, ter ključne lastnosti za uspešno kariero. V prvem delu magistrske naloge smo predstavili teoretična izhodišča in opredelili pojme, ki so ključni za lažje razumevanje empiričnega dela. V empiričnem delu smo raziskali, ali mora ženska prestaviti materinstvo v zameno za uspešno kariero, katere lastnosti so ključne za uspešno kariero žensk na področju višjega managementa v Sloveniji, ter predlagali rešitve, ki jih lahko vsaka posameznica, organizacija in država sprejme za izboljšanje problematike. Zadnji del smo posvetili povzetku preverjanja hipotez in razpravi glede na pridobljene rezultate. Delo smo zaključili s sklepnimi mislimi.
Keywords: razvoj kariere žensk, ženske v višjem managementu, žensko vodenje, stekleni strop, ključne lastnosti, uspešna kariera
Published: 14.11.2019; Views: 94; Downloads: 25
.pdf Full text (1,47 MB)

Search done in 0.07 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica