| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Značilnosti krojev ženskih oblačil za sezono pomlad/poletje 2015
Slavica Zorko, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega raziskovanje značilnosti krojev ženskih oblačil za sezono pomlad/poletje 2015 in opisuje modo ter estetiko oblačenja z vidika različnih pogledov. Na osnovi fotografij modelov oblačil različnih modnih oblikovalcev so prikazani in analizirani trendi ženskih oblačil za sezono pomlad/poletje 2015. Za analizirana oblačila so izdelane konstrukcijske skice in opisi modelov. Kot rezultat diplomskega dela so podane značilnosti krojev oblačil izbranih modelov in njihovo modeliranje.
Keywords: moda, ženska oblačila, konstrukcijske skice, temeljni kroj, modeliranje krojev
Published: 21.03.2016; Views: 1029; Downloads: 83
.pdf Full text (5,12 MB)

2.
Edvardijanski korzet
Sanja Tušak, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Kulturni fenomen, ki ljudem daje veliko užitkov, včasih odvzame svobodo in nas razveseljuje ali kdaj razočara, imenujejo z eno besedo moda. S pomočjo mode lahko razberemo družbene spremembe, novosti in določeno časovno obdobje. Diplomsko delo temelji na proučevanju mode edvardijanskega obdobja in opisuje korzete od njegovega nastanka do danes ter njegovo prisotnost med različnimi dejavnostmi. Ravno iz tega izhaja praktični del diplomskega dela, v katerem je predstavljen model korzeta tako imenovani edvardijanski korzet. Korzet je konstruiran na temeljnem kroju ženske obleke in z nadaljnjim modeliranjem ustvarimo željen kroj modela. Rezultat tega je realizacija korzeta kot končni izdelek, celoten, podroben opis pa vsebuje besedilo z dodanimi fotografijami.
Keywords: ženska oblačila, korzeti, konstruiranje in modeliranje, edvardijansko obdobje
Published: 14.12.2015; Views: 757; Downloads: 96
.pdf Full text (2,75 MB)

3.
Konstruiranje kolekcije ženskih koktajl oblek
Nataša Recko, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obsega podroben pregled koktajl oblek, njen nastanek in v kakšnih oblikah se je pojavljala čez desetletja prejšnjega stoletja. Podrobneje smo preučili linije koktajl oblek in se osredotočili na vrste primernih tekstilij za njihovo izdelavo, saj le tako lahko koktajl obleka deluje prefinjeno in elegantno. Na podlagi inspiracije, ki nam je bila arhitektura mesta Budimpešte, smo oblikovali manjšo kolekcijo koktajl ženskih oblek, ki je predstavljena z modnimi in konstrukcijskimi skicami. Za tri izbrane modele smo konstruirali temeljna kroja na podlagi telesnih mer testnih oseb in jih modelirali v kroje koktajl oblek. Rezultat dela so trije sešiti modeli koktajl oblek, ki so predstavljeni z vidika inspiracije za njihov nastanek, konstrukcije in modeliranja krojev ter uporabljenih materialov za koktajl obleke.
Keywords: ženska oblačila, koktajl obleka, konstruiranje in modeliranje krojev, telesne mere, tekstilni materiali
Published: 20.10.2015; Views: 1130; Downloads: 138
.pdf Full text (5,49 MB)

4.
MODELIRANJE IN IZDELAVA KOSTUMOV
Tjaša Frumen, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Kostum je oblačilo, ki ga lahko nosi igralec v filmu, gledališki predstavi. Lahko je oblačilo za maškarado ali parado. Kostum opisuje ustvarjen lik, velikokrat z drugačno osebnostjo od človeka, ki ga nosi, a če se človek v kostumu dobro počuti, lik v njem oživi. Diplomsko delo se osredotoča na analizo, interpretacijo in prototipiranje kostumov risanih junakov Tima Burtona. Rezultati dela so trije kostumi, za katere je bilo izvedeno modeliranje krojev na podlagi razgrajenih idejnih skic s konstrukcijskimi skicami posameznih delov kostumov. Temeljni kroji za modeliranje kostumov so konstruirani na podlagi telesnih mer osebe, ki je kostume likov poosebila. Pri tem so upoštevani dodatki za udobje z vidika modela kostuma in uporabljene tekstilije za njegovo izdelavo. Pričujoče diplomsko delo podaja, da je za razvoj ustreznega prototipa kostuma potrebno posvetiti pozornost analizi lika, dobremu kroju, ustreznemu materialu in tehnološkim zahtevam za njegovo izdelavo.
Keywords: Ženska oblačila, kostum, konstruiranje in modeliranje kroja, konstrukcijske mere, prototipiranje
Published: 15.11.2012; Views: 2041; Downloads: 187
.pdf Full text (5,93 MB)

5.
RAZVOJ 3D PROTOTIPOV ŽENSKIH OBLAČIL
Tanja Pilar, 2012, master's thesis

Abstract: Oblačilna industrija je danes usmerjena v zniževanje razvojnih stroškov in skrajšanje časovne komponente razvoja prototipa oblačil. Pri tem je računalniško podprto prototipiranje oblačil pomemben proces, ki bo v prihodnosti v veliki meri nadomestil klasični oz. konvencionalni postopek razvoja prototipa oblačila. Cilj magistrske naloge je bil razviti in analizirati uspešnost razvoja 3D prototipov ženskih kril in jop, izdelanih s sodobnimi računalniškimi tehnologijami, in ga primerjati s klasičnim procesom prototipiranja oblačil. Izhodišče raziskovanja je temeljilo na sledečih hipotezah: (1) virtualni proces razvoja 3D prototipov oblačil lahko v celoti nadomesti konvencionalni proces prototipiranja; (2) vrste in lastnosti materiala imajo pomembno vlogo pri virtualnem prototipiranju oblačil in (3) parametrični model telesa je primeren za 3D prototipiranje oblačil ne glede na obliko telesa. V ta namen smo najprej izvedli proces konvencionalnega razvoja prototipa ženskega oblačila, ki vsebuje sledeče faze: konstrukcija in modeliranje modelov, krojenje, fiksiranje; temu sledita fazi šivanja in likanja. Na koncu je bilo izvedeno pomerjanje na virtualnem manekenu in popravljanje krojnih delov. Na drugi strani so bili enaki računalniško modelirani krojni deli oblačila uporabljeni v procesu računalniškega razvoja prototipov oblačil, kjer je celoten razvoj prototipa potekal v virtualnem okolju: tridimenzionalno zajemanje telesnih mer, priprava parametričnega modela telesa, priprava podatkov za računalniški zapis lastnosti tekstilij, definiranje šivov in položajev krojnih delov ter simulacija prileganja oblačila k telesu. Na koncu je bila izvedena primerjava prileganja oblačila k telesu med konvencionalnim in računalniško podprtim prototipiranjem oblačil, in sicer: (a) prileganje 3D prototipov oblačil na virtualnem parametričnem telesu glede na parametre materiala in (b) prileganje prototipa oblačila realnemu, parametričnemu in skeniranemu telesu. Rezultati raziskave kažejo, da je za uspešen proces virtualnega prototipiranja oblačil potrebno upoštevanje lastnosti tekstilij in dobro poznavanje parametrov tekstilij, ki se določijo posameznim krojnim delom oblačila. Nadalje rezultati raziskave potrjujejo, da pri računalniškem prototipiranju 3D prototipov oblačil ne zadostuje samo parametrični model telesa, saj z njim ni mogoče doseči oblike postave dejanske osebe in s tem dejanskega prileganja oblačila k telesu. Virtualno prototipiranje oblačil danes še ne more v popolnosti nadomestiti konvencionalnega prototipiranja, ker je še veliko nerešenih tehničnih vprašanj pri sami simulaciji, ki so povezana s slojenjem tekstilij, oblikami postav in predstavitvijo človeškega telesa v virtualnem okolju, materialnimi lastnostmi tekstilij in pripravljalnimi postopki same simulacije. Brez dvoma pa ima virtualno 3D prototipiranje tudi na področju izdelave prototipov oblačil velik potencial za sodobne oblikovalce in proizvajalce oblačil.
Keywords: 3D prototipiranje, ženska oblačila, prileganje oblačila, mehanske lastnosti tekstilij
Published: 29.03.2012; Views: 2243; Downloads: 181
.pdf Full text (7,11 MB)

6.
IZDELAVA MULTIFUNKCIONALNIH OBLAČIL ZA POSLOVNE ŽENSKE
Barbara Franjić, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu sem prikazala pripravo in izdelavo kolekcije oblačil, namenjene trem poslovnim ženskam. Kolekcija je sestavljena iz 25 različnih modelov, ki se med seboj kombinirajo glede na različne priložnosti. Za izbrane modele je bila izdelana tehnološka dokumentacija, ki obsega, tehnološki opis, plan tehnološkega procesa šivanja in plane montaže. Izdelani kosi oblačil so opisani z vidika multifunkcionalne značilnosti v različnih okoljih v katerih se gibljejo poslovne ženske. Poudarek je bil na tem, da se isti kos oblačila lahko pojavi v različnih priložnostih vendar s pravilnim dopolnjevanjem le-teh. Pri tem smo upoštevali modne dodatke in ustrezno izbran nov kos oblačila (npt:. Klasične črne hlače uporabimo v gledališču za svečano priložnost, te hlače pa uporabimo še za druženje na zabavi kombinirane z lahkotnim topom) Z rezultati smo pokazali na pomen multifunkcionalnega oblačenja poslovnih žensk, ki se lahko ustrezno uredijo in tako prilagodijo različnim situacijam skozi delovni dan.
Keywords: ženska oblačila, konstrukcijski opis, tehnološki postopki
Published: 02.11.2010; Views: 2362; Downloads: 185
.pdf Full text (5,75 MB)

7.
MODELIRANJE EKOLOŠKO PRIJAZNIH IZDELKOV IZ KONOPLJENEGA MATERIALA
Klavdija Jus, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen naravno obnovljiv material iz vlaken industrijske konoplje ter možnosti izdelave različnih tekstilnih izdelkov. V teoretičnem delu so podane najpomembnejše strukturne karakteristike konopljenih vlaken, ki pogojujejo njihove specifične lastnosti. Zaradi visoke trdnosti konopljinih vlaken se materiali v največji meri uporabljajo za tehnične namene, ostale lastnosti, pa omogočajo uporabo konopljinih vlaken tudi za izdelavo tekstilnih izdelkov. V praktičnem delu so predstavljeni izdelani tekstilni izdelki z ustreznimi skicami, opisi, temeljnimi kroji, modeliranimi kroji in krojnimi deli s dodatki za šive. Iz tkanine surovinskega sestava sto odstotkov konopljena vlakna sem oblikovala in izdelala različne vrste gornjih oblačil in modnih dodatkov.
Keywords: konopljena vlakna, temeljni kroji, konstrukcija, modeliranje, ženska oblačila in dodatki
Published: 11.10.2010; Views: 1920; Downloads: 110
.pdf Full text (5,45 MB)

8.
Modeliranje in izdelava kostumov za premiero filma "Vinopiri" : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študijskega programa
Suzana Rengeo, 2008, undergraduate thesis

Keywords: konstrukcija oblačil, ženska oblačila, modeliranje oblačil, tehnološki postopki
Published: 04.02.2009; Views: 2486; Downloads: 330 
(1 vote)
.pdf Full text (2,74 MB)

9.
Ugotavljanje izgub in racionalizacija del pri proizvodnji ženskih oblačil v DP Mura
1991, undergraduate thesis

Keywords: konfekcija, ženska oblačila, ergonomija
Published: 26.07.2007; Views: 1792; Downloads: 0

10.
Search done in 0.18 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica