| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Prenova Žičkega dvora / Konservatorij za glasbo in balet Maribor
Žiga Pečarič, 2015, diploma project paper

Abstract: V nalogi je predstavljena idejna zasnova prenove Žičkega dvora, v katerega umestimo baletni program konzervatorija za glasbo in balet Maribor. Skozi teoretični del spoznavamo zgodovino gospodarskega in gradbenega razvoja okolja v katerem se je objekt razvijal ter razvoj obrambnega sistema mesta Maribor, ki je ključnega pomena pri nastajanju objekta. Pri zasnovi se ukvarjamo s vprašanji kako v zgradbo, ki ne ponuja veliko umestimo program, ki veliko potrebuje, kako objekt čimboljše vklopiti v grajeno tkivo, ki ga obdaja in kako združiti moderno arhitekturo s srednjeveško podobo. Ta vprašanja predstavljajo glavna vodila pri prenovi Žičkega dvora.
Keywords: prenova, Žički dvor, konzervatorij, balet, arhitektura
Published: 17.08.2015; Views: 845; Downloads: 139
.pdf Full text (79,86 MB)

2.
Prenova Žičkega dvora v Mariboru v Kulturni center
Mateja Pavlović, 2015, diploma project paper

Abstract: Projektna naloga predstavlja idejno zasnovo prenove kompleksa Žičkega dvora v Mariboru. Prenova samega objekta bi potekala v skladu s Konzervatorskim programom Zavoda za kulturno dediščino Maribor, prenavljanje enega izmed zadnjih zaščitenih objektov kulturne dediščine, v kompleks za javno uporabo. Poleg prenove stavbe Žičkega dvora, naloga se ukvarja tudi z prenovo gospodarskega objekta na njegovi severni strani.Umestitev Kulturnega centra s svojo funkcijo, bi poenotilo funkcije okoliških stavb in ustanov, kot tudi vključitev v zvezi s prostorom in potrebami mesta in prebivalcev. Z analizo širšega območja, sem ugotovila, da ni podobnih prostorov, ki bi uspeli povezati tako kulturne in javne dejavnosti v enem samem prizorišču. Prvi del projekta predstavlja zgodovino in sedanjost Maribora, skupaj z analizo prostora ter stavb kulturne in arhitekturne dediščine, ki se nahajajo v bližini obravnavanega objekta, sledi analiza Žičkega dvora in referenc projektov, ki so v povezavi z obravnavanim. Nalogi sledi še idejna zasnova projekta prenove in oris rešitve.
Keywords: prenova, Žički dvor, Maribor, kulturni center
Published: 21.12.2015; Views: 693; Downloads: 112
.pdf Full text (11,38 MB)

3.
REVITALIZACIJA ŽIČKEGA DVORA
Samo Lorber, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo predstavlja rešitev za revitalizacijo Žičkega dvora, enega večjih in vidnejših degradiranih območij v starem mestnem jedru Maribora. Za program smo izbrali kulinarični center z gostinsko, turistično in kulturno vsebino. Arhitektura Žičkega dvora je zaradi svojega večstoletnega nastajanja zelo kompleksna in je danes prostorsko in funkcionalno neenotna. Nov program zahteva določene površine in arhitektura zahteva definirane funkcije, da se lahko umesti v današnji Maribor. Z revitalizacijo smo tako dobili novo urbano točko, ki predstavlja stičišče ljudi in tudi stičišče novih javnih površin.
Keywords: Žički dvor, revitaliacija, Lent, Maribor
Published: 21.12.2016; Views: 568; Downloads: 220
.pdf Full text (83,60 MB)

Search done in 0.12 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica