| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 29
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Računalniško podprta analiza delovnega mesta
Darja Žunič-Lojen, Andrej Polajnar, 2003, original scientific article

Abstract: Analiza delovnega mesta je tako kot medicinska preiskava diagnostični postopek. Tako kakor pacient pri preiskavi pričakuje terapijo, tako tudi delavec pričakuje na delovnem mestu ukrepe. Vsi izidi analize tvorijo izhodišče za ergonomske ukrepe, ki jih sestavljajo tehnološke in organizacijske (re)konstrukcije. Pri tem je osrednji strokovnjak inženir oblikovalec, vzporedno z njim sodelujejo še vsaj medicinec dela, biomehanik ter psiholog. V članku je predstavljena primerjalna analiza delovnega mesta med klasično in računalniško podprto izvedbo, ki temelji na presoji podatkov o držah delavca pri delu (opazovalna metoda telesnih drž in položajev OWAS). Dobljeni rezultati kažejo na ustreznost in prednosti računalniško podprte analize.
Keywords: ergonomija, študij dela, delovna mesta, oblikovanje delovnega mesta, OWAS analiza, dinamična analiza, šivanje
Published in DKUM: 31.08.2017; Views: 773; Downloads: 97
.pdf Full text (839,90 KB)
This document has many files! More...

2.
Značilnosti in razvoj profesionalnosti pri učiteljih geografije
Katja Leva, 2016, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi z naslovom Značilnosti in razvoj profesionalnosti pri učiteljih geografije smo v teoretičnem delu predstavili delo učitelja, značilnosti njegovega profesionalnega razvoja, njegov pomen, faze, modele in dejavnike, ki vplivajo na profesionalni razvoj učitelja. Z anketnimi vprašalniki smo v raziskovalnem delu želeli preveriti dejanski položaj učiteljev geografije na področju profesionalnega razvoja, motive, ki vplivajo na odločitev za ta poklic, njihovo delovanje v različnih obdobjih službovanja ter njihovo neposredno profesionalno usposabljanje. Cilj raziskave je bil tako ugotoviti, kako se z delovno dobo razvija njihova profesionalnost. Uporabljeni sta bili deskriptivna in kavzalna neeksperimentalna metoda empiričnega raziskovanja. Podatke smo pridobili s pomočjo anketnih vprašalnikov, ki so jih izpolnili učitelji geografije osnovnih in srednjih šol. Ugotovili smo, da so se anketiranci v večini odločili za poklic učitelja zaradi ljubezni in veselja do dela z otroki in da si želijo močnejši poudarek na izkustvenem učenju v času študija. Anketirani učitelji se udeležujejo seminarjev stalnega strokovnega izpopolnjevanja predvsem zaradi lastnega profesionalnega razvoja. Podatki, ki so bili zbrani z anketnimi vprašalniki, kažejo, da imajo anketirani učitelji geografije jasno izoblikovana mnenja o profesionalnem razvoju in se zavedajo njegovega pomena, kljub temu pa so nas opozorili na številne dileme v zvezi z njim.
Keywords: Profesionalni razvoj, učitelji geografije, študij geografije, oblike nadaljnjega izpopolnjevanja in usposabljanja, učni načrt, metode in oblike dela.
Published in DKUM: 23.06.2016; Views: 730; Downloads: 88
.pdf Full text (1,69 MB)

3.
Vpliv tehnike zapisa tehnoloških postopkov na natančnost predkalkulacij in pokalkulacij
Viktor Ervin Troha, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Pri ugotavljanju uspešnosti podjetja nimamo težav, če jo ocenjujemo z vidika finančnih oziroma ekonomskih kazalnikov, npr. z vidika dobička, donosnosti, rentabilnosti, dodane vrednosti, ekonomičnosti itn. Ob analizi, kako te kazalnike lahko izboljšamo, je ključno ugotoviti, kaj se nam izplača, tj. izdelava katerih izdelkov, proizvodnih programov, storitev; posledično je pomembno tudi ugotavljanje, zakaj je to tako, in v nadaljevanju, katere ukrepe sprejeti, da bo proizvodni proces še učinkovitejši. V posamični in maloserijski proizvodnji ne razpolagamo z natančnimi delovnimi normativi; pri pripravi predkalkulacij si pomagamo s številnimi izkustvenimi ocenami. Odstopanja, ki jih ugotovimo s pokalkulacijami, so lahko posledica nenatančne (predkalkulacijske) ocene, nenatančnih podatkov o realizaciji (ki jih pridobimo iz proizvodnega procesa) ali pa nepredvidenih težav med izdelavo.
Keywords: predkalkulacije in pokalkulacije, obvladovanje stroškov, varjenje, študij dela
Published in DKUM: 03.06.2016; Views: 726; Downloads: 123
.pdf Full text (1,01 MB)

4.
ANALIZA INTEGRIRANE PRAKSE S PODROČJA PLESNE VZGOJE NA PREDŠOLSKI STOPNJI
Sanja Kladnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava področje plesne vzgoje na predšolski stopnji in je sestavljeno z dveh delov. Prvi del predstavlja teorija, ki opredeljuje vzgojno področje plesne vzgoje, značilnosti tega in vpliv, ki ga plesna vzgoja povzroča na gibalni in plesni razvoj predšolskega otroka. V sklop razvoja teh dveh področij so vključene zakonitosti psihofizičnega razvoja pri gibalnih dejavnostih in dejavniki, ki vplivajo na gibalni in plesni razvoj. V delu je predstavljen tudi razvoj plesne sposobnosti ali plesnosti. Prav tako delo obravnava pomen spodbud in metod, ki vplivajo na razvoj plesnosti. Navedene in opisane so vrste gibalno-plesnih dejavnosti, vzgojna načela, oblike in metode dela, ki se jih poslužujemo pri plesni vzgoji. Pomemben del zajema načrtovanje vzgojnega dela na področju plesne vzgoje, v sklopu katerega se delo dotika kurikuluma za vrtce, kateri služi kot temelji dokument pri delu s predšolskimi otroki. Obravnavane so tudi teme, kot so načrtovalna obdobja na področju plesne vzgoje, dnevno načrtovanje priprav dejavnosti in metodični postopki. Podrobneje je v delo vključena tudi analiza vzgojnega dela s področja plesne vzgoje, ki je teoretično izhodišče za empirični del diplomskega dela. Teorijo diplomskega dela sklepa predstavitev študija predšolske vzgoje, ciljev, ki jih študentje morajo doseči tekom študija, praktičnega usposabljanja študentov in kompetenc, ki si jih študentje pridobijo ob zaključku študija predšolske vzgoje na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Drugi, empirični, del diplomskega dela skozi posamezne dnevne priprave in analize dela, pridobljene na integrirani praksi, predstavlja vzgojno delo s področja plesa. V tem delu je moč opaziti dosego cilja, osvojitev plesne dramatizacije Janko in Metka, s pomočjo postopnih in sistematičnih priprav. Eksperimentalno skupino, vključeno v delo, predstavlja 21 otrok vrtca Borisa Pečeta, enote Bresternica, starih od tri do šest let.
Keywords: Ples, plesna vzgoja, plesnost, vrste gibalno-plesnih dejavnosti, metode in oblike dela, načrtovanje plesnih dejavnosti, analize plesnih dejavnosti, študij predšolske vzgoje.
Published in DKUM: 16.02.2015; Views: 1274; Downloads: 227
.pdf Full text (945,92 KB)

5.
MESTO ŠTUDENTA MEDIJSKIH KOMUNIKACIJ V MEDIJSKI INDUSTRIJI
Dejan Vodnik, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Medijske komunikacije so razmeroma nov študijski program, ki študentom nudi interdisciplinarno znanje s področja družboslovja, medijske produkcije, informatike, spletnih sistemov ter vizualne komunikacije. V diplomskem delu predstavim medijske komunikacije, tako teoretično kot v obliki študija, predstavim industrije, vezane na medije, ter zavode, ki ponujajo izobraževanje na področju medijev v Slovenjii. Z empirično raziskavo ugotavljam vlogo študentov medijskih komunikacij v medijski industriji, njihove pridobljene kompetence, zaposlitvene možnosti ter pričakovanja bodočih delodajalcev.
Keywords: medijske komunikacije, mediji, komunikacija, kompetence, medijska industrija, trg dela, študij
Published in DKUM: 13.08.2013; Views: 4979; Downloads: 216
.pdf Full text (655,95 KB)

6.
Vloga časa in ergonomije pri proizvodnji oblačil
1991, undergraduate thesis

Keywords: D5, študij dela, študij časa, ergonomija, računalniško podprta proizvodnja, konfekcija
Published in DKUM: 26.07.2007; Views: 1961; Downloads: 0

7.
Obremenitve in obremenjenost pri delu v konfekcijski tovarni Kors Rogaška Slatina
Aleksandra Pauman, 1991, undergraduate thesis

Keywords: ergonomija, študij dela, delovno okolje
Published in DKUM: 26.07.2007; Views: 1856; Downloads: 0

8.
9.
Oblikovanje normativa izdelovalnega časa s pomočjo MTO analize
1989, undergraduate thesis

Keywords: študij časa, časovni normativi, šivalnica, konfekcija, študij dela
Published in DKUM: 26.07.2007; Views: 2380; Downloads: 0

10.
Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica