Abstract: V diplomskem delu smo proučevali vpliv različnega časa redčenja poganjkov jagod v drugem letu pridelave na količino in kakovost pridelka. Poskus smo izvajali v letih 2015 in 2016 v proizvodnem nasadu jagod sorte 'Clery' v Zrkovcih v bližini Maribora. Redčenje poganjkov smo izvedli v petih različnih terminih od 17. julija do 31. septembra 2015; v poskus smo vključili tudi kontrolno obravnavanje, v katerem redčenja poganjkov nismo izvajali. Ugotovili smo, da čim kasneje opravimo redčenje poganjkov v poletno-jesenskem času, tem manjše število poganjkov se razvije do zaključka vegetacije. S poznejšim redčenjem poganjkov vplivamo tudi na manjše število plodov in manjši skupni pridelek jagod na rastlino. Čas redčenja poganjkov pa v našem poskusu ni imel vpliva na povprečno maso posameznega ploda.Keywords: jagode, število poganjkov, pridelekPublished in DKUM: 22.07.2024; Views: 124; Downloads: 14 Full text (1,39 MB)