| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
3.
KRITIČNA ANALIZA PAMETNIH ELEKTROENERGETSKIH OMREŽIJ
Valentin Novak, 2013, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava področje nadgradnje obstoječih elektroenergetskih omrežij v pametna omrežja. Temeljno vprašanje, s katerim se ukvarja je ugotoviti ali koncept temelji na dejanski potrebi ali le ustvarjanju potrebe s strani IT industrije, ki si s tem odpira nov trg in nove tržne možnosti. Delo zato predstavi obstoječa ter pametna omrežja in prikaže vzroke, zaradi katerih se zdi nadgradnja neizogibna. V osrednjem delu izpostavlja bistvene gradnike pametnih omrežij. Tu se delo dotakne še informacijsko komunikacijskih tehnologij, ki predstavljajo samo jedro nadgradnje omrežij. Obravnava tudi grožnje varnosti in zasebnosti v pametnih omrežjih, tako z informacijskega stališča, kot s stališča strojne opreme. Nadalje delo prikaže stanje razvojnih, demonstracijskih in že izvedenih projektov na področju pametnih omrežij v Sloveniji, Evropski uniji in širše. Izpostavi še pozitivne učinke pametnih omrežij s stališča onesnaževanja okolja in vpliva na klimatske spremembe ter prikaže možnosti nadaljnjega razvoja.
Keywords: pametno omrežje, napredna merilna oprema, pametni števec, razpršeni viri električne energije, integracija porabnikov.
Published: 02.07.2013; Views: 1026; Downloads: 164
.pdf Full text (2,50 MB)

4.
MERITEV IN ANALIZA ELEKTRIČNE PREBOJNE TRDNOSTI OHIŠJA ŠTEVCA ELEKTRIČNE ENERGIJE
Boštjan Petrič, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo raziskali električne prebojne trdnosti na ohišju števca električne energije. Na enem od sestavnih delov ohišja števca smo analizirali vpliv materiala na električno prebojno trdnost, če material, s katerim brizgamo, ni pravilno pripravljen oz. ni dovolj suh, ter če uporabimo ne čisti material oz. material s primesmi. Kot referenčno vrednost prebojne trdnosti smo uporabili podatke meritev na izdelku, ki je brizgan z originalnim in pravilno skladiščenim materialom. Meritve smo izvajali v visokonapetostnem laboratoriju ICEM na Mariborskem otoku. Za primerjavo rezultatov smo naredili tudi analizo električnega polja na osnovi numeričnih izračunov po metodi končnih elementov (MKE) v programskem orodju EleFAnT. Dobljeni rezultati in primerjave izmerjenih vrednosti prebojnih trdnosti, so analizirani v zaključku diplomskega dela.
Keywords: električna prebojna trdnost, števec električne energije, ohišje števca, termoplasti, polikarbonat
Published: 08.03.2013; Views: 2183; Downloads: 84
URL Link to full text

Search done in 0.11 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica