| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Pomen vadbe juda za razvoj otrokovih gibalnih kompetenc
Jurij Planinšec, Uroš Kavčič, Črtomir Matejek, 2016, original scientific article

Abstract: Glavni namen raziskave je bil ugotoviti, ali obstajajo razlike v gibalnih kompetencah med otroki, ki so vključeni v vadbo juda, v primerjavi z vrstniki, ki ne sodelujejo v nobeni športni dejavnosti. Prav tako smo želeli ugotoviti, ali bo prišlo do razlik v telesnih značilnostih. V ta namen smo izvedli pedagoški eksperiment. Opravljen je bil na neslučajnostnem priložnostnem vzorcu, ki je zajemal 54 otrok, razdeljenih v eksperimentalno in kontrolno skupino. V eksperimentalni skupini so sodelovali dečki, ki so bili vključeni v redno vadbo juda (27 otrok prvega, drugega in tretjega razreda), v kontrolni skupini (27 otrok prvega, drugega in tretjega razreda) so bili dečki, ki se niso udeleževali nobene organizirane športne vadbe, razen rednega pouka športa v šoli. Meritve so bile opravljene z desetimi testi gibalnih sposobnosti in dvema testoma antropometričnih značilnosti. Obe skupini sta bili testirani dvakrat, in sicer na začetnem testiranju in po treh mesecih na končnem testiranju. Podatki so bili obdelani z analizo kovariance. Rezultati kažejo, da je bila eksperimentalna skupina boljša v večini opravljenih testov gibalnih sposobnosti, v telesnih značilnostih pa pričakovano ni bilo razlik. Največje razlike v gibalnih sposobnostih se pojavljajo pri vzdržljivosti v moči trupa, eksplozivni moči nog, aerobni vzdržljivosti in koordinaciji gibanja vsega telesa. Nekoliko manjše razlike se kažejo pri gibljivosti in ravnotežju. Na osnovi dobljenih rezultatov lahko sklepamo, da je vadba juda pri otrocih pomembna za razvoj njihovih gibalnih kompetenc.
Keywords: judo, otroci, športna vadba, gibalne sposobnosti, telesna pripravljenost
Published: 22.09.2017; Views: 665; Downloads: 83
.pdf Full text (159,93 KB)
This document has many files! More...

2.
VPLIV ŠPORTNE VADBE NA ZMANJŠEVANJE STRESA NA DELOVNEM MESTU
Boštjan Turk, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Namen raziskovalnega dela je bil ugotoviti, ali redna športna vadba vpliva na zmanjševanje stresa na delovnem mestu. Naša meritev je zajemala vzorec merjencev iz iste organizacije. Pri prvem merjenju je sodelovalo 35 merjencev, medtem ko je pri drugem merjenju sodelovalo 30 merjencev, saj jih je pet odklonilo sodelovanje. Pri prvem merjenju smo ugotavljali, če so merjenci pod stresom in kaj povzroča stres. Po dveh mesecih, ko so merjenci izvajali vsakodnevno jutranjo športno vadbo, smo ponovno z istim vprašalnikom merili, če se je stres pri merjencih zmanjšal, in s tem ugotavljali vpliv športne vadbe na zmanjševanje stresa na delovnem mestu. Z opisno statistiko in analizo variance je bilo ugotovljeno, da prihaja do nekaterih bistvenih razlik pred in po športni vadbi, saj so samo tri vrednosti pokazale na statistično pomembne razlike. Opravljena meritev je pokazala, da redna športna vadba vpliva na boljše počutje zaposlenih in zmanjševanje stresa.
Keywords: stres, stres na delovnem mestu, športna vadba, rezultat
Published: 27.10.2015; Views: 1268; Downloads: 122
.pdf Full text (1,47 MB)

3.
TELESNA VADBA V NOSEČNOSTI
Tamara Husić, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo telesna vadba v nosečnosti je empirično delo. Namen naloge je bil raziskati telesno vadbo v času nosečnosti in opraviti raziskavo, ki nam je podala rezultate o telesni aktivnosti nosečnic. V teoretičnem delu smo predstavili telesno vadbo v nosečnosti, športne aktivnosti, ki so za nosečnico primerne, vadbo po trimesečjih, intenzivnost in količino vadbe in vodeno telesno vadbo. V empiričnem delu smo predstavili rezultate, ki smo jih dobili z kavzalno-neeksperimentalno metodo raziskovanja. Raziskovalni vzorec je zajemal 40 žensk, ki so bile noseče ali pa so že rodile. Pri anketi smo uporabili kvantitativno tehniko zbiranja podatkov, in sicer anketo, ki je bila sestavljena iz vprašanj zaprtega tipa. Na podlagi analize rezultatov smo ugotovili, da se ženske v večini zavedajo pomembnosti telesne vadbe v nosečnosti in jo zato tudi izvajajo.
Keywords: nosečnost, nosečnica, telesna vadba, športna aktivnost
Published: 06.10.2015; Views: 1956; Downloads: 564
.pdf Full text (443,63 KB)

4.
5.
Razvoj prototipov športnih oblačil za telesno vadbo
Tjaša Cegner, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomskega dela je bil razviti prototipe športnih oblačil, ki bi z vidika krojev in tekstilnih materialov nudili dobro počutje vadečih med telesno vadbo. V ta namen so bili zasnovani modeli ženskih oblačilnih kompletov, namenjeni športnim aktivnostim, kot sta aerobika in nordijska hoja, ter izdelani izbrani prototipi oblačilnih kompletov za obe telesni vadbi. Izdelani so bili iz enakega kroja in treh po surovinski sestavi različnih pletiv s ciljem, da se razišče njihov vpliv na počutje med vadbo. Obe vadbi sta se izvajali po vnaprej določenem protokolu, pri čemer smo s pomočjo vprašalnika pridobili subjektivne ocene vadečih o počutju pri nošenju oblačilnih kompletov. Med vadbo smo spremljali tudi pogoje okolice in težo oblačilnih kompletov pred in po vadbi. Rezultati raziskave so pokazali, da je bil oblačilni komplet s surovinsko sestavo 95 % bombaža in 5 % elastana, glede na oceno občutka udobja ob dotiku kože z materialom, občutka udobja v hlačah in splošne ocene športnih oblačil, najbolje ocenjen za nošenje pri tako nordijski hoji kot aerobiki. Na podlagi rezultatov te raziskave lahko sklenemo, da je za razvoj športnih oblačil za telesno vadbo pomembno, da se poleg surovinske sestave tekstilij ter njihovih toplotnih in absorpcijskih značilnosti, za udobje in dobro počutje med telesno aktivnostjo upoštevajo površinske lastnosti tekstilij oziroma njihov otip in videz športnih oblačil.
Keywords: športna oblačila, konstruiranje oblačil, lastnosti tekstilij, telesna vadba
Published: 11.12.2014; Views: 1208; Downloads: 136
.pdf Full text (5,36 MB)

6.
VPLIV GLASBE NA DVIG UČINKOVITOSTI ŠPORTNE VADBE
Klemen Boštar, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Glasba nas spremlja skozi vse življenje. Namerno ali nenamerno pa je povezana tudi z vsakodnevnimi opravili in dejavnostmi. V diplomski nalogi smo se ukvarjali z raziskovanjem vpliva glasbe na dvig učinkovitosti dela pri človeku, ki se ukvarja s športno vadbo oziroma rekreacijo. Glasba izboljša razpoloženje in s tem pomaga do boljših in želenih rezultatov. V teoretičnem delu smo iskali povezave med glasbo in športom. Za dosego cilja je potrebno izbrati pravo zvrst glasbe, zato smo v analitičen delu raziskali, kakšna glasba lahko pomaga pri različnih vrstah športnih aktivnosti. Zanimale so nas tudi korelacije med starostjo in spolom ter odločitvami o izboru glasbe. Hitrejši tempo pomeni hitrejšo vadbo, vadeči pa se mora zavedati, da je izbor glasbene spremljave prav tako pomemben kot izbor prave športne aktivnosti. Naš namen je bil predlagati najboljšo zvrst glasbe za športno aktivnost, da bi se s tem zagotovila hitra in učinkovita priprava na delo.
Keywords: glasba, športna vadba, učinkovitost
Published: 19.09.2014; Views: 1113; Downloads: 276
.pdf Full text (1,15 MB)

7.
IZHODIŠČA PRI ŠPORTNI VADBI IN IZDELAVA LETNEGA MODELA KONDICIJSKE VADBE V ALPSKEM SMUČANJU ZA OTROKE, STARE OD 8 DO 10 LET
Lan Wudler, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo obravnavali razvoj in kondicijsko vadbo otrok, starih od 8 do 10 let. Skozi predstavitev vidikov in razvojnih področji otrok v izbranem starostnem obdobju smo izpostavili način vadbe in zahtevnost le-te, ki jo mora trener upoštevati pri primerni pripravi vadbe za otroke, ki se mora razlikovati od priprave vadbe za odrasle, saj so cilji treninga različni. Pri opisani ciljni skupini so treningi namenjeni predvsem celostnemu razvoju, biološkemu, kognitivno-spoznavnemu, socialnemu in čustvenemu razvoju otroka, ne pa v pridobivanju mišične mase kot pri odraslih. Če katerega od področji razvoja otrok trener pri sestavi treninga ne upošteva ali jim ne prilagaja treningov pravilno, se otroci ne bodo razvili v vsem svojem potencialu, prav tako pa jih izpostavimo veliko večji nevarnosti morebitnih poškodb. Posledica nepravilno, monotono in nezanimivo pripravljenih treningov je lahko upad motivacije ter nezadovoljstvo, kar lahko vodi v opustitev treninga s strani otrok. V diplomski nalogi smo izdelali ter predstavili tudi model kondicijske vadbe za otroke, ki trenirajo alpsko smučanje, v katerem smo dali poudarek na pomembnost raznolikosti, zanimivosti in pravilne sestave treningov, ki naj čim pogosteje potekajo v naravi. V sklopu diplomske naloge smo izpostavili vse pomembne kriterije za sestavo kvalitetnih treningov in pomen izvedbe zanimivih ter pravilnih treningov, ki motivirajo otroke k nadaljevanju športne kariere.
Keywords: razvoj otrok, biološki razvoj, gibalni razvoj, socialni razvoj, čustveni razvoj, kognitivni-spoznavni razvoj, športna vadba otrok, vadba v naravi, načrtovanje vadbe.
Published: 18.06.2013; Views: 1783; Downloads: 145
.pdf Full text (20,83 MB)

8.
ŠPORTNA AKTIVNOST NOSEČNIC IN MAMIC Z DOJENČKI
Breda Slovenc, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi sem želela ugotoviti, koliko mamic je bilo športno aktivnih pred nosečnostjo, med nosečnostjo in po porodu, koliko mamic izvaja vadbo z dojenčki ter kakšen odnos imajo mamice do tovrstne športne aktivnosti V teoretičnem delu sem s pomočjo izbrane literature opisala pomen športne dejavnosti med nosečnostjo, vrste športne dejavnosti, športno dejavnost v poporodnem obdobju, vadbo mamic z dojenčki, ter opisala vaje, ki so primerne tako za nosečnice, kot tudi za mamice z dojenčki. V empiričnem delu sem s pomočjo anketnega vprašalnika za mamice želela ugotoviti, koliko mamic je bilo aktivnih pred porodom, med nosečnostjo, ter če obiskujejo oziroma so obiskovale vadbo z dojenčkom. Zanimalo me je tudi, s katero obliko športne dejavnosti se največkrat ukvarjajo, koliko se jim zdi športna aktivnost pomembna in kako vpliva na otroka in njihovo počutje. S pomočjo anketnih vprašalnikov sem ugotovila, da je veliko mamic športno aktivnih pred nosečnostjo, med nosečnostjo manj, po nosečnosti pa se spet začnejo rekreativno ukvarjati s športom. Vadbo z dojenčkom obiskuje manj anketiranih mamic. Tako vadbe med nosečnostjo kakor vadbe z dojenčki bi se udeleževalo več mamic, če bi bila takšna vadba bolje organizirana.
Keywords: Ključne besede: športna vadba nosečnic, športna vadba z dojenčki, motorične sposobnosti dojenčka, dojenčkov motorični razvoj.
Published: 18.03.2009; Views: 3371; Downloads: 511
.pdf Full text (3,15 MB)

Search done in 0.22 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica