| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 267
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
Doživljanje anksioznosti in samopodoba učencev pri predmetu šport : magistrsko delo
Ines Leiner, 2023, master's thesis

Abstract: Namen raziskave je bil raziskati pojavnost anksioznosti pri predmetu šport učencev 4. in 5. razreda ter ugotoviti njeno morebitno povezanost s telesno samopodobo učencev. V raziskavi je sodelovalo 104 učencev 4. in 5. razreda ene izmed pomurskih osnovnih šol. Učenci so izpolnjevali anketni vprašalnik, ki je vseboval dve vprašanji zaprtega tipa in ocenjevalno lestvico, ki je vsebovala 14 trditev o anksioznosti pri predmetu šport in 14 trditev o telesni samopodobi učencev. Rezultati raziskave so pokazali, da učenci na splošno ne doživljajo anksioznosti pri predmetu šport oz. jo doživljajo v zelo majhni meri. Ugotovili smo, da med doživljanjem anksioznosti pri predmetu šport in telesno samopodobo učencev obstaja povezava, in sicer negativna, kar pomeni, da višja, kot je anksioznost pri predmetu šport, nižja je telesna samopodoba in obratno. Pomembna ugotovitev raziskave tako za starše kot za učitelje je, da obstaja povezava med količino gibanja v prostem času in stopnjo anksioznosti pri predmetu šport, saj smo ugotovili, da tisti učenci, ki se v prostem času gibajo več, doživljajo nižjo stopnjo anksioznosti kot tisti, ki se gibajo malo.
Keywords: Anksioznost, samopodoba, šport, učenci.
Published in DKUM: 08.09.2023; Views: 51; Downloads: 11
.pdf Full text (1,78 MB)

2.
Physical activity during pregnancy : a systematic review for the assessment of current evidence with future recommendations
Leona Cilar Budler, Marko Budler, 2022, original scientific article

Abstract: Background: Physical activity is essential to maternal and infant health. Healthcare professionals should inform pregnant women about benefits of physical activity to prevent possible health issues. Those recommendations should elaborate on relevant contemporary evidence. The aim of this study was to review evidence-based recommendations for physical activity during pregnancy. Methods: A systematic search, analysis and synthesis of conducted randomised controlled trials (RCTs) was conducted from October 2021 to June 2022 in following databases: PubMed, CINAHL, ScienceDirect and Web of Science. Literature was searched using inclusion and exclusion criteria and following PRISMA recommendations. Results: Benefits for pregnant-women health and well-being were reported while performing aerobic exercise, lumbar stabilization and stretching exercise, water exercise, nerve and tendon-slip exercise, resistance training and strength training. For all exercise modalities it is recommended to perform moderate intensity activities during the whole time of pregnancy. Conclusions: This systematic literature review supplements current knowledge on physical activity of pregnant women. Exercise interventions are listed and suggested in an integrative model with physical-fitness components to contextualize and promote physical activity among pregnant women.
Keywords: nosečnost, recreation, šport
Published in DKUM: 22.08.2023; Views: 90; Downloads: 11
.pdf Full text (1007,54 KB)
This document has many files! More...

3.
Pustolovski park Betnava kot predlog medpredmetne dejavnosti za 4. in 5. razred osnovne šole : magistrsko delo
Andraž Praunseis, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga obravnava uporabo pustolovskega parka Betnava kot učnega okolja za poučevanje naravoslovnih vsebin za učence 4. in 5. razreda osnovne šole. Osredotoča se na plezanje po urejenih progah v parku ter vzporedno učenje o različnih vrstah rastlin in živali, ki živijo v gozdu. V magistrski nalogi je načrtovana učna pot, ki omogoča medpredmetno povezovanje pri predmetih Naravoslovje in tehnika ter Šport. Učenci so preizkusili različne aktivnosti in naloge v parku ter ocenili njihovo učinkovitost pri učenju naravoslovnih vsebin v povezavi s športom. Rezultati kažejo, da je Pustolovski park Betnava lahko koristno učno okolje za poučevanje naravoslovnih vsebin, saj omogoča praktično učenje v naravnem okolju, ki je privlačno in motivacijsko za učence. Učenci so se med drugim naučili prepoznati gozdne živali in rastline ter spoznali njihove značilnosti in vloge v ekosistemu. Magistrska naloga poudarja pomembnost uporabe naravnega okolja kot učnega okolja ter pomen praktičnega učenja in izkušenjskega učenja za spodbujanje učenja in zanimanja za naravoslovje pri mladih.
Keywords: medpredmetno povezovanje, Pustolovski park Betnava, učna pot, tehnika in tehnologija, šport
Published in DKUM: 13.07.2023; Views: 91; Downloads: 22
.pdf Full text (5,78 MB)

4.
Motivacija k telesni aktivnosti v Sloveniji pri osebah starih med 15 in 30 let
Nikola Ilić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se osredotoča na telesno dejavnost pri mladostnikih, starih med 15 in 30 let. Profesorji in učitelji športne vzgoje so iz leta v leto bolj nezadovoljni in razočarani nad motivacijo mladih za telesno dejavnost. Mladi so vse bolj podvrženi digitalizaciji, ki nam resda olajša vsakodnevno življenje, a nas s tem tudi vodi v t. i. cono udobja, nas naredi bolj lene in brezvoljne do gibanja. Eden izmed glavnih dejavnikov, ki pripomore k ohranjanju zdravja in kakovostnega življenja, je športna rekreacija oziroma telesna dejavnost. Če želimo ohranjati zdravo družbo in s tem tudi dolgoročno razbremeniti zdravstveni sistem, se moramo ozaveščati glede pomembnosti redne telesne dejavnosti. Pri pregledu strokovne literature je ugotovljeno, da ima telesna dejavnost zelo ugoden vpliv tako na fizično kot tudi na psihično zdravje. V diplomskem delu je ugotovljeno, kaj vse mladostnike med 15. in 30. letom motivira, da so telesno dejavni. Prek spletnega portala 1ka.si je bilo zbranih 91 anketirancev in na temelju odgovorov iz anketnega vprašalnika je bil sklep, da se mladi bistveno premalo gibljejo glede na minimalna priporočila Svetovne zdravstvene organizacije. Namen diplomskega dela je ozaveščati širšo populacijo o pomenu telesne dejavnosti in dvigniti zavest o njenih pozitivnih učinkih na človekovo zdravje.
Keywords: motivacija, telesna aktivnost, šport, športno udejstvovanje
Published in DKUM: 05.06.2023; Views: 180; Downloads: 19
.pdf Full text (879,23 KB)

5.
Organizacijski in pravni vidiki prepoznavanja športne panoge e-šport
Žan Zupanič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Elektronski šport ali e-šport je ime, ki se uporablja za opis igranja videoiger preko različnih platform (osebni računalnik, konzole, mobilni telefoni). V zadnjih nekaj letih je e-šport doživel ogromno rast in se tako prebil med prevladujoče športne panoge na svetu. Diplomska naloga obravnava zgodovino e-športa, kako se je le-ta razvijal in raziskuje panogo na sedanji točki njenega razvoja. Namen diplomske naloge je povečati prepoznavnost te panoge ter ugotoviti stopnjo seznanjenosti z e-športi v Sloveniji. V diplomski nalogi smo uporabili analitično deskriptivno metodo, ki zajema pregled strokovne literature, v raziskovalnem delu naloge pa smo s pomočjo anketnega vprašalnika ugotavljali stopnjo prepoznavnosti panoge v Sloveniji, kako slovenska javnost razume e-šport, koliko igra videoigre ter koliko osnovnih informacij o panogi sploh ima. Na osnovi odgovorov smo ugotovili, da je stopnja poznavanja panoge pri nas dokaj nizka, predvsem pri anketirancih nad 35 let starosti, kljub temu pa je večina anketirancev vsaj slišala za enega od e-športov. Ugotavljamo, da smo s tem dosegli vse zastavljene cilje diplomskega dela.
Keywords: e-šport, profesionalno igranje iger, tekmovanje
Published in DKUM: 16.05.2023; Views: 209; Downloads: 28
.pdf Full text (3,35 MB)

6.
Analiza vpliva načrtnega postavljanja ciljev na uresničevanje le teh pri slovenskih kategoriziranih športnikih
Gašper Markič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Tehnika postavljanje ciljev v psihologiji velja kot ključno orodje za samo-motivacijo in prizadevnost, tako na osebni kot profesionalni ravni. Dajala naj bi smisel našim dejanjem in namen doseganju oziroma uresničevanju nečesa večjega. S postavljanjem cilja izberemo destinacijo kam želimo priti, medtem ko z načrtnim postavljanjem cilja načrtujemo optimalno pot, ki nas bo do tja pripeljala. To je strategija, ki vpliva na zbranost v smeri postavljenih ciljev. Bolj učinkovito kot načrtujemo pot do postavljenih ciljev, večje so možnosti da le-te tudi dosežemo. V raziskavi smo želeli ugotoviti, kakšne so prednosti razumevanja in uporabe načrtnega postavljanja ciljev. V analizi smo primerjali rezultate preteklih raziskav s poslovnega, akademskega in za nas pomembnega športnega področja ter rezultate lastne raziskave. Podrobneje smo ugotavljali, kako načrtno postavljanje ciljev vpliva na um in uresničevanje ciljev pri slovenskih kategoriziranih športnikih in posledično na njihovo športno uspešnost. Ugotovitve analize kažejo, da s pomočjo orodij tehnike postavljanja ciljev, ki je povezana s trajnimi spremembami vedenja, športniki zase ustvarijo učinkovito pot do postavljenih ciljev. Povečajo si možnosti postati boljše verzije samih sebe in tako lažje oz. večkrat dosežejo postavljene cilje. Slovenski športniki se v večini zavedajo pomena psihološke priprave in različne tehnike tudi uporabljajo. Pričakujejo, da se bo to področje razvijalo v interakciji športnik – trener oziroma psiholog. Kar 90 % športnikov meni, da trening psihološkega vidika ni dovolj izkoriščen.
Keywords: Postavljanje ciljev, Postavljanje ciljev v športu, Psihologija v športu, Šport.
Published in DKUM: 05.04.2023; Views: 276; Downloads: 23
.pdf Full text (5,91 MB)

7.
Management v športu : izbrana poglavja
2023, proceedings

Abstract: Znanstvena monografija Management v športu - izbrana poglavja pokriva področja, ki se prvenstveno nanašajo na področje športa v povezavi z različnimi elementi managementa in upravljanja ter širšimi vidiki družbe. Vsebina monografije je predvsem v koraku s časom in sledi potrebam povezovanja znanstvenih vsebin z aplikativnimi učinki. Poglavja, ki so del znanstvene monografije in obsegajo ustrezno stopnjo interdisciplinarnosti, naj bodo odskočna deska za proučevanje in nadgradnjo znanj študentov, akademske javnosti in širše družbe.
Keywords: management, šport, organizacija, športni manager, turizem
Published in DKUM: 23.03.2023; Views: 247; Downloads: 54
.pdf Full text (6,03 MB)
This document has many files! More...

8.
Doping v športu: pregled raziskav v Republiki Sloveniji : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Anastasija Stojmanovska, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava tematiko dopinga v športu, kjer so s pomočjo strokovne literature definirana dejstva in doping v športu. Glavni problem pri uživanju dopinga oziroma nedovoljenih poživil so predvsem negativne telesne posledice pri čezmerni uporabi in zloraba športnega dogovora ferplej igre ter neupoštevanje dogovorjenih pravil. Vsak športnik, pri katerem so odkrili uporabo dopinga s pomočjo ustreznega testiranja, je bil začasno ali stalno izključen s športnih tekmovanj. Za upoštevanje pravil, izogibanje negativnim posledicam in ugotavljanje kršitev skrbijo različne protidopinške organizacije, ki smo jih podrobneje predstavili v diplomskem delu. Raziskave in hipoteze so pokazale, da so hude kršitve uporabe dopinga tudi smrtno nevarne, česar se še vedno ne zaveda velika večina športnikov. Zlorabe in uživanje teh nedovoljenih poživil segajo že v zgodovino, današnje raziskave, opravljene v Republiki Sloveniji, pa še naprej raziskujejo to področje. Športniki se v sodobnem času premalo zavedajo negativnih posledic, ne samo na področju športa, temveč tudi na zdravstvenem področju
Keywords: šport, doping, nedovoljena poživila, Slovenija, diplomske naloge
Published in DKUM: 16.03.2023; Views: 291; Downloads: 65
.pdf Full text (1,20 MB)

9.
Prireditveni in rekreacijski center Žalec : magistrsko delo
Deja Vinšek, 2022, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava gradnjo prireditvenega in rekreacijskega centra v Žalcu, temo s področja športa in zdravega življenja. V teoretičnem delu so predstavljeni: pojem šport, zgodovina Žalca in splošni podatki. V nadaljevanju so na kratko predstavljeni primeri kopališč v Sloveniji in analize širšega in ožjega prostora, na katerem temelji projektni del. V projektnem delu so predstvaljeni razvoji projekta, ideja in namen ter načrti kopališča s površinami za rekreacijo in druženje. Projektrianje centra predstavlja poseben izziv, saj zahteva veliko domišljije, iznajdljivosti in prilagodljivosti. V nalogi je predstavljena ideja in rešitev novega centra za zdravo življenje s premišljenimi povezavami javnih stavb in stanovanjskih sosesk. Nov rekreacijski center s prireditveno ploščadjo v Žalcu je umeščen v dokaj dostopno točko v samem mestu, v neposredni bližini najdemo športni center, I. in II. osnovno šolo Žalec, Dom II. slovenskega tabora in avtobusno postajo Žalec.
Keywords: prireditveni, rekreacijski center, šport, Žalec, interaktivne točke, center, druženje, zdravje, rekreacija, združenje, združevanje, kopališče, olimpijski bazen, prireditvena ploščad, avditorij, prireditveni prostor, zunanji avditorij, park, aktivnosti, povezava, aktivnost, druženje
Published in DKUM: 20.12.2022; Views: 565; Downloads: 213
.pdf Full text (147,36 MB)

10.
Organizacija športnih in turističnih storitev v Sloveniji
Nejc Srovin, 2022, undergraduate thesis

Abstract: V Sloveniji je turizem že precej dobro razvit, vendar je mogoče opaziti šibkost ponudbe, ki je vezana na ciljne skupine športnikov. V diplomskem delu bomo pripravili program različnih športno-turističnih storitev, ki bi ga bilo mogoče tržiti v slovenskih turističnih agencijah, ki vabijo tuje in domače goste, in tudi s pomočjo Slovenske turistične organizacije. V diplomskem delu bodo predstavljene posamezne storitve, ki bi jih bilo mogoče dodati v slovensko turistično ponudbo, oblikovali pa bomo še program, ki bi privabljal ciljne goste dveh skupin – profesionalne in rekreativne športnike. Program bi trajal deset dni in bi se v večini odvijal na Gorenjskem in Primorskem ter zajemal storitve različnih športov. Program bi bil oblikovan po načelih, s katerimi se Slovenija promovira v tujini. Pod namene diplomskega dela spadajo še raziskava obstoječega trga in ponudbe, oblikovanje proizvodov in storitev v skladu s pričakovanji prihodnjih uporabnikov ter opredelitev konkurenčnih prednosti takega programa.
Keywords: slovenski turizem, šport, rekreacija na prostem, program
Published in DKUM: 17.11.2022; Views: 280; Downloads: 30
.pdf Full text (996,49 KB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica