| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza prometne varnosti s predlogi ukrepov za izboljšanje prometne varnosti v okolici osnovne šole Hoče
Doroteja Družovec, 2018, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podan predlog ukrepov za izboljšanje prometne varnosti v okolici osnovne šole Hoče. Diplomsko delo obravnava področje varnosti otrok na šolskih poteh. Obravnavan je razvoj otroka z več stališč (sposobnost vključevanja, gibalni, socialni itd.), pregled področne zakonodaje ter izvedena analiza varnosti obstoječe infrastrukture. Pri tem je bil upoštevan vidik, kjer je otrok v vlogi pešca, z rešitvami za izboljšanje prometne varnosti ter s primeri iz Slovenije in tujine. Praktični primer zajema osnovno šolo Dušana Flisa v Hočah s podružnično šolo v Reki, kjer je bila opravljena analiza obstoječih šolskih poti. Za potrebe izdelave predlogov ukrepov so bile izvedene tudi skrite meritve hitrosti motornih vozil na območju OŠ Hoče ter ostale potrebne analize obstoječega stanja.
Keywords: prometna varnost, osnovna šola, Občina Hoče - Slivnica, otroci, šolske poti, meritve hitrosti
Published: 18.09.2018; Views: 542; Downloads: 76
.pdf Full text (7,11 MB)

2.
VARNE ŠOLSKE POTI V OBČINI MIKLAVŽ NA DRAVSKEM POLJU
Goran Pomer, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Varnost cestnega prometa je ena temeljnih kakovosti cestnega prometa. Vsak udeleženec v cestnem prometu ali uporabnik prometne storitve želi imeti varen prometni sistem, ki zadovoljuje njegove potrebe in pričakovanja. V tem pomenu je varen cestni promet tudi odgovornost države in lokalnih skupnosti, ki imajo celoten vpogled in pregled nad prometnim dogajanjem ter potrebne vzvode, s katerimi lahko poleg posameznika posredno ali neposredno vplivajo na področje prometne varnosti. Diplomska naloga obravnava problematiko obstoječih varnih šolskih poti v občini Miklavž na Dravskem polju. Na osnovi postavljenih kriterijev je izvedena klasifikacija primernosti ulic / cest ter podan predlog možnih izboljšav obstoječega stanja z načrtom priporočenih šolskih poti.
Keywords: varne šolske poti, prometna varnost, analiza, cestni promet
Published: 15.02.2013; Views: 1821; Downloads: 116
.pdf Full text (6,86 MB)

3.
Prometna varnost otrok in njihova udeležba v prometu v I. OŠ Celje : magistrsko delo
Dragana Djukić, 2010, master's thesis/paper

Abstract: Udeleţenci v prometu zaradi nepoznavanja ali pa, ker se jim ne zdi vredno, vedno ne upoštevajo prometnih predpisov, zaradi česar prihaja do prometnih nesreč. Najbolj ogroţeni udeleţenci v prometu so otroci, zlasti na poti v šolo in iz šole domov. Pojem prometne varnosti med drugim zajema tudi varovanje otrok na poteh v šolo in iz nje. Dojemanje, vrednotenje in vedenje otrok v prometnih razmerah je odvisno od njihovih razvojnih značilnosti, zaradi česar se povsem razlikuje od vzorcev, ki jih imajo odrasli za samoumevne. Zato moramo nameniti posebno pozornost prometni varnosti otrok na šolskih poteh. V nalogi so predstavljene razvojne značilnosti otrok in njihova sposobnost vključevanja v promet, varnost otrok v cestnem prometu in njihova vzgoja. Podrobno je podana raziskava o stanju prometne varnosti v Sloveniji, raziskava o varnosti otrok v tujini in raziskava o ogroţenosti otrok v cestnem prometu v Sloveniji. Poudarek naloge je na prometni varnosti otrok in njihovi udeleţbi v prometu v I. OŠ v Celju, na ugotavljanju nevarnosti, ki povečujejo ogroţenost otrok na poti v šolo in iz nje, ustreznost novih ureditev v šolskem okolišu in določitvi ukrepov za odpravo opredeljenih nevarnosti oziroma za povečevanje prometne varnosti otrok. Zaključek naloge zajema usmeritve za realizacijo predlaganih ukrepov za povečanje prometne varnosti na šolskih poteh v okolici I. OŠ v Celju.
Keywords: otroci, učenci, prometna vzgoja, prometna signalizacija, šolske poti, kritične točke, zadovoljstvo zaposlenih
Published: 04.05.2011; Views: 4606; Downloads: 451
.pdf Full text (2,24 MB)

4.
NAPRAVE IN UKREPI ZA UMIRJANJE PROMETA V OKOLICI ŠOL
Tanja Božič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Varnost otrok na poti v šolo je v nemalo primerih ogrožena. Šolske poti v neposredni bližini šol niso povsod primerno urejene, zato so otroci na poti v šolo marsikje izpostavljeni nevarnim situacijam, ki se lahko tudi tragično končajo. Problematika varnosti otrok v prometu na poti v šolo zahteva iskanje celostnih rešitev, ki bi prispevale k izboljšanju obstoječega stanja. V diplomskem delu so najprej predstavljene naprave in ukrepi za umirjanje prometa nasploh, tako na odsekih cest kot v križiščih. Poglavitni del diplomskega dela obsega prikaz konkretnih primerov uporabe naprav in ukrepov za umirjanje prometa v okolici šol na območju Maribora in njegove bližnje okolice. Podani so opisi stanja na posameznih lokacijah in ugotovitve o ustreznosti naprav ali ukrepov. Na podlagi analize obstoječega stanja so podani predlogi izboljšav, ki bi prispevali k izboljšanju ravni prometne varnosti otrok v okolici šol.
Keywords: varne šolske poti, umirjanje prometa, ukrepi za umirjanje prometa, naprave za umirjanje prometa
Published: 03.12.2009; Views: 3254; Downloads: 415
.pdf Full text (13,74 MB)

5.
Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica