| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Jezikovna podoba časopisa Štajerc (1900–1918)
Vesna Voglar Pulko, 2016, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo z naslovom Jezikovna podoba časopisa Štajerc (1900–1918) raziskuje prvi na Ptuju izhajajoči slovensko pisani časopis. Sestavljeno je iz štirih poglavitnih delov. Prvi del oriše družbeno-politične okoliščine ter razvoj slovenskega jezika, zlasti jezikovne razmere v času izhajanja časopisa Štajerc, tj. na začetku 20. stoletja. Drugi del predstavi značilnosti publicističnega jezika, oriše začetke, razvoj ter raziskovanje le-tega. Tretji del zajema splošne in vsebinske značilnosti časopisa Štajerc. Četrti del na osnovi analize besedil predstavlja jezikovno-stilne značilnosti obravnavanega časopisa. Izpostavlja predvsem odstopanja od takratne in današnje knjižne norme. Osrednji namen magistrskega dela je bil preučiti in predstaviti jezikovno podobo časopisa Štajerc, obenem pa osvetliti tudi okoliščine, ki so vplivale na izbor jezikovnih sredstev v časopisu. Izkazalo se je, da so v časopisu upoštevane sočasne knjižnonormativne oblike, obenem pa so prisotne tudi nekatere arhaične in narečne oblike. Z vidika današnjega besedišča je v časopisu veliko starinskih in zastarelih besed, tudi pogovornih in nižje pogovornih izrazov. Med prevzetimi besedami prevladujejo germanizmi in slavizmi. Časopis Štajerc ima med časopisi, izhajajočimi na Ptuju, svojevrstno prvenstvo, saj je bil prvi, ki je izhajal v slovenskem jeziku. Pri tem pa ne smemo zanemariti dejstva, da so bili njegovi ustvarjalci naklonjeni družbeno-političnemu, gospodarskemu ter kulturnemu združevanju z Nemci in da so med slovenskim prebivalstvom spodbujali tudi učenje nemškega jezika. Časopis je izhajal v zelo visoki nakladi, zaradi česar je imel velik vpliv na bralce. Nanje je vplival ne samo s svojo vsebino, temveč tudi na jezikovni ravni.
Keywords: slovenski jezik, časopis Štajerc, Ptuj, časnikarstvo, publicistični jezik
Published: 05.10.2016; Views: 718; Downloads: 92
.pdf Full text (8,99 MB)

2.
JEZIKOVNE ZNAČILNOSTI V OGLASIH ŠTAJERCA
Polona Žunkovič, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomske naloge je preučevanje oglasov v časopisu Štajerc, ki je izhajal v obdobju med letoma 1900 in 1918. Naloga je sestavljena iz treh poglavitnih delov: 1. zgodovinskega uvoda, kjer so predstavljeni glavni mejniki razvoja oglaševalske dejavnosti v svetu in na slovenskih tleh; 2. teoretičnega dela, kjer sta predstavljeni besedilnost in pribesedilnost oglaševalskih besedil ter poglavitne značilnosti jezika v oglasih; 3. praktičnega dela, v okviru katerega je izvedena analiza izbranih oglasov. Pri predstavljanju (pri)besedilnosti oglasov je bistveno spoznanje, da lahko v sodobnem oglaševanju opazujemo dve temeljni obliki nagovarjanja potencialnega potrošnika – s pomočjo jezika (besedilnosti) in slike oziroma grafičnih elementov (pribesedilnosti). V tem smislu skuša diplomska naloga odgovoriti na vprašanje, na kakšen način, če sploh, sta besedilni in pribesedilni vidik oglaševanja izražena v oglasih časopisa Štajerc in kakšno je njuno medsebojno razmerje. Kot teoretična osnova je v tem delu upoštevana Koroščeva tipologija oglasov in njegovo razumevanje besedilno-pribesedilnih povezav. Pri opisu vsebine posameznih analiziranih oglasov so vzporedno opredeljene različne strategije pri oblikovanju (pri)besedilnosti, s pomočjo katerih so oglaševalci skušali doseči karseda izrazit vplivanjski učinek oglasov. Pri jezikovni analizi preučevanih oglasov so upoštevana pravila sodobnega knjižnega jezika. Na tej osnovi je podana primerjava današnjih slovničnih pravil ter raba jezika v oglasih časopisa Štajerc. Pri jezikovnem delu sem opazovala tudi, koliko so se že takrat uveljavljali t. i. reklamni stilemi današnjega časa.
Keywords: zgodovina oglaševanja, oglas, besedilno-pribesedilne povezave, jezikovne značilnosti, Štajerc
Published: 19.02.2016; Views: 1064; Downloads: 139
.pdf Full text (4,40 MB)

3.
VLOGA MESTNE OBČINE PTUJ MED LETI 1914 IN 1918
Damijan Grobelnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Cilj diplomske naloge je ugotoviti, kakšna je bila vloga in delovanje Mestne občine Ptuj med prvo svetovno vojno in njen vpliv, ki ga je imela na življenje prebivalstva mesta Ptuj. Časovni okvir sega od začetka prve svetovne vojne v letu 1914 do konca leta 1918 s krajšim zgodovinskim pregledom, ki je nujen za boljši prikaz in razumevanje določenih dogajanj v obravnavanem časovnem obdobju. Pri pisanju mi je kot glavni vir služilo arhivsko gradivo, kot nenadomestljiv vir pa se je prav tako izkazal časnik Štajerc. Za podkrepitev naloge sem si pomagal z monografskimi publikacijami, delno pa tudi z internetnimi viri. Večinski del diplomske naloge je sestavljen iz pregleda različnih sfer takratnega javnega življenja, v zadnjem delu diplome pa sem prostor namenil vojaškemu taborišču v Strnišču pri Ptuju, čigar vloga je bila preveč pomembna, da bi ga izpustil iz obravnave. Za konec sem nekaj vrstic namenil spominskim obeležjem padlim vojakom v prvi svetovni vojni, postavljenim v Ptuju in njegovi okolici oz. v krajih, ki so bili del nekdanjega ptujskega okraja.
Keywords: Ključne besede: Mestna občina Ptuj, Josef Ornig, časnik Štajerc, vojaško taborišče Strnišče pri Ptuju.
Published: 25.10.2010; Views: 1988; Downloads: 237
.pdf Full text (1,76 MB)

4.
ČASNIK ŠTAJERC MED PRVO SVETOVNO VOJNO
Liljana Hronek, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava obdobje prve svetovne vojne in prikazuje preganjanje Slovencev, majniško deklaracijo, deklaracijsko gibanje ter kulturne dogodke skozi oči časnika Štajerc. Osnovni vir za diplomsko delo je torej predstavljal nemško orientirani časnik Štajerc, ki je izhajal od leta 1900 do 1918 v ptujski »nemški trdnjavi«. Le-ta je močno zaznamovala njegovo pisanje o dogodkih in njegova stališča, saj je prinašal članke naklonjene Nemcem in njihovim privržencem ter članke uperjene proti narodno zavednim Slovencem. V duhu močnega avstrijskega patriotizma in nemške orientacije je zato odobraval aretacije Slovencev v prvih letih vojne, ostro kritiziral majniško deklaracijo in nasprotoval deklaracijskemu gibanju ter se veselil protideklaracijskih izjav in shodov. Zaradi okrnjenega kulturnega življenja med prvo svetovno vojno je redko poročal o kulturnih dogodkih. Čeprav je bil nemško orientiran, je bil pisan v slovenskem jeziku, da bi se čimbolj približal slovenskemu kmetu na podeželju, kateremu je bil namenjen.
Keywords: prva svetovna vojna, preganjanje Slovencev, majniška deklaracija, deklaracijsko gibanje, kulturno dogajanje, Štajerc.
Published: 30.07.2010; Views: 2778; Downloads: 386
.pdf Full text (2,08 MB)

Search done in 0.13 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica