| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Kontejnerski transport posebnih vrst blaga
Matic Bešter, 2019, bachelor thesis/paper

Abstract: Kontejnerski transport je bistvena aktivnost logističnega sistema, ki omogoča čezmorskim potrošnikom pridobiti pravo blago, na pravem mestu, po konkurenčni ceni, v ustreznem stanju, ob pravem času in v pravi količini. Namen diplomske naloge je predstaviti proces organizacije transporta posebnih vrst blaga, in sicer temperaturno kontroliranega blaga ter blaga izven dimenzij in teže, s specialnimi kontejnerji z vidika logističnega strokovnjaka ‒ špediterja. Opišemo delo špediterja ter njegovo znanje in sposobnosti. Predstavimo tudi razloge za dražji transport posebnih vrst blaga s specialnimi kontejnerji, probleme z dokumentacijo ter morebitne izboljšave in nadaljnji razvoj logistične organizacije tovrstnega dela. V raziskovalnem delu naloge smo z metodo nestrukturiranega intervjuja poskušali pridobiti splošni pregled o logistični organiziranosti špediterja. Za intervjuvanca smo izbrali direktorico operative ladijskega izvoznega oddelka v mednarodnem podjetju. Ugotavljamo, da je ključno za vsa logistična podjetja pri organizaciji transporta posebnih vrst blaga zmanjševanje stroškov ter izboljšanje procesov in postopkov, dobri odnosi z vsemi vpletenimi in povečanje učinkovitosti poslovanja. To dosežemo z učinkovito izmenjavo informacij – z uporabo ustreznega logističnega informacijskega sistema. Mednarodno poslovanje je v razcvetu, naročil proizvajalcev za transport blaga je vedno več, obenem se proizvajalci tudi zavedajo, da je dobra logistična organiziranost ključnega pomena za poslovni uspeh in konkurenčno prednost.
Keywords: transport, posebne vrste blaga, specialni kontejnerji, logistično podjetje, špediter, proizvajalec, potrošnik
Published: 08.05.2019; Views: 660; Downloads: 77
.pdf Full text (1,28 MB)

2.
Trženje storitev v podjetju RCM d.o.o.
Anja Križan, 2016, bachelor thesis/paper

Abstract: Trženje storitev v podjetju RCM d. o. o. V nalogi obravnavamo trženje logističnih storitev. Z njo želimo opredeliti svoj pogled na strategijo trženja v špediciji ter načine, s katerimi dosegajo zaupanje in zadovoljstvo kupcev. V uvodnem delu smo predstavili podjetje. Analizirana je strategija trženja na podlagi špedicijskega podjetja, prikazana je predvsem strategija do kupcev ter strategija do konkurentov. Predstavili smo pomen špedicije in špediterja ter prikazali njegove naloge, ki jih opravlja za organizacijo. V zadnjem delu diplomske naloge smo predstavili obstoječe stanje podjetja, kako je poslovalo pred in po vstopu Hrvaške v Evropsko unijo ter analizirali anketo. Na osnovi zbranih ugotovitev smo podali ključne rešitve, s katerimi bi pridobili kupce.
Keywords: trženje, špedicija, špediter, storitev.
Published: 14.12.2016; Views: 843; Downloads: 113
.pdf Full text (1,43 MB)

3.
Organizacija transportnih storitev v podjetju Hart d.o.o.
Katja Berglez, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Organizacija transportnih storitev v podjetju Hart d.o.o. V diplomski nalogi smo se osredotočili na organizacijo transportnih storitev. V prvem delu smo podali nekaj, z našo temo diplomskega dela relevantnih, teoretičnih osnov, kjer nas je zanimala mednarodna logistika in mednarodni transport. Sledila je špediterska dejavnost, pri kateri smo opisali dejavnost špedicije, vlogo špedicije in kako mora biti le-ta organizirana. Prav tako smo podrobneje proučili opisali špedicijo in špediterja ter opisali špediterske storitve. V drugem delu naloge smo predstavili problem s katerim se srečuje podjetje Hart d.o.o., to je konkurenca. Naredili smo analizo obstoječega stanja v podjetju ter opisali njihovo poslovanje, s pomočjo kritične analize pa smo ugotavljali pomanjkljivosti podjetja v primerjavi s konkurenco. Nato smo glede na pomanjkljivosti, ki smo jih ugotovili s SWOT-analizo podali nekaj predlogov, kako izboljšati poslovanje in na tak način pridobiti tudi nekaj konkurenčnih prednosti pred ostalimi organizatorji podobnih transportnih storitev. Ključne besede: logistika, transport, mednarodna špedicija, špedicija, špediter, konkurenca. Organization of transport services in the company Hart d.o.o.
Keywords: Ključne besede: logistika, transport, mednarodna špedicija, špedicija, špediter, konkurenca.
Published: 22.10.2013; Views: 2605; Downloads: 150
.pdf Full text (607,71 KB)

4.
Špediterjevo pravo : diplomsko delo
Ilijana Kusić, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: V diplomskem delu smo predstavili špedicijsko dejavnost ter to, kako poteka v slovenskem podjetju AMUKIS, d. o. o. Špedicijska dejavnost ima velik pomen za slovensko gospodarstvo in brez nje bi podjetja marsikateri posel težko izpeljala. V prvem delu diplomske naloge smo opisali špedicijo in pojme, ki se nanašajo na špedicijsko dejavnost, predstavili smo pravno ureditev špedicije, špediterske organizacije in združenja, temeljne značilnosti špedicijske pogodbe ter obveznosti, pravice in odgovornosti špediterja iz špedicijske pogodbe. Spoznali smo naloge in obveznosti špediterjev in tako ugotovili, kako kompleksno in pestro je delo špediterja. Špediter je odgovoren, da v vseh poslih zastopa interese naročnika in da pride blago od prodajalca do kupca čim hitreje in brez poškodb. Opredelili smo značilnosti tako slovenskih kot evropskih špediterjev, seznanili smo se s Splošnimi pogoji poslovanja mednarodnih špediterjev Slovenije in pozornost posvetili tudi FIATI, združenju špediterjev. V drugem delu diplomske naloge pa smo predstavili podjetje AMIKUS, d. o. o., dejavnost in področje njegovega delovanja, naloge špediterja v podjetju ter dokumente, potrebne za poslovanje.
Keywords: špediter, špedicijska pogodba, transport, špediterjevo pravo
Published: 04.05.2011; Views: 2224; Downloads: 179
.pdf Full text (1,17 MB)

5.
VLOGA ŠPEDITERJA PRI UPORABI IN AFIRMACIJI KONTEJNERIZACIJE
Jure Grušovnik, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava špediterja in njegovo vlogo pri uporabi in afirmaciji kontejnerizacije. Na začetku so predstavljene teoretične značilnosti o špediciji in špediterjih, podane so pomembnejše karakteristike kontejnerizacije, predstavljen je špediter kot operator multimodalnega transporta. Prav tako so podani statusi, obveznosti in pravice špediterja v sistemu kontejnerizacije. V zadnjem delu so podani ukrepi za afirmacijo špediterja kot operatorja globalnega sistema kontejnerizacije.
Keywords: Špediter, špedicija, kontejnerizacija, uporaba in afirmacija kontejnerizacije, operator multimodalnega transporta,
Published: 06.12.2010; Views: 1949; Downloads: 223
.pdf Full text (912,75 KB)

6.
Špedicijska dejavnost in tranzitni postopek : diplomsko delo
Monika Olovec, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Z vstopom v Evropsko unijo je Slovenija prevzela tako vse obveznosti kot tudi odgovornosti na carinskem področju, zaradi evropske zakonodaje, ki jo je prinesla pridružitev. Začela je izvajati nov računalniško podprt tranzitni postopek NCTS, ki predstavlja sodobno, hitro in učinkovito upravljanje tranzita blaga. Da pa je vse to omogočeno, se je morala špedicijska dejavnost prilagoditi in razviti v sodobnega logista. V prvem delu naloga prikazuje logistično špedicijsko dejavnost in njen pomen na današnjem trgu blaga. V nadaljevanju naloge je predstavljen tranzitni postopek, njegov pomen in razvoj. Opredeljen je predvsem nov računalniško podprt tranzitni postopek — NCTS, ki temelji na uporabi naprednih računalniških sistemov in elektronski izmenjavi podatkov. V zadnjem delu pa je prikazano delovanje programa NCTS sistema v praksi. Prikazani so celotni postopki, vnosi podatkov, ukazi ter njihov pomen pri uradu odhoda na carinski izpostavi Obrežje.
Keywords: špedicija, špediter, tranzitni postopek, računalniška izmenjava podatkov, NCTS sistem
Published: 03.09.2010; Views: 2259; Downloads: 373
.pdf Full text (2,67 MB)

7.
8.
9.
10.
Search done in 0.16 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica