| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 13
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
5.
Zagotavljanje nemotene oskrbe Termoelektrarne Šoštanj s premogom : diplomsko delo
Helena Guzej, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Termoelektrarna Šoštanj proizvaja povprečno tretjino porabljene električne energije v državi, v kriznih obdobjih pa pokriva preko polovico porabe. Glavno energetsko gorivo za pridobivanje toplotne in električne energije v Termoelektrarni Šoštanj je lignit, ki ga izkopava Premogovnik Velenje. Izkopani premog je potrebno po izkopu pripeljati v silose, imenovane kotlovski bunkerji premoga. Premog transportiramo do termoelektrarne s transportnimi trakovi. Zaradi nemogoče uskladitve med izkopom in porabo premoga je na poti do kotlovskih bunkerjev še deponija, kamor odlagajo višek izkopanega premoga ali pa ga iz nje po potrebi jemljejo. Za nemoteno oskrbo s premogom je potrebno tudi več naprav (deponijski stroji, transportni trakovi, presipna mesta, kotlovski in vmesni bunkerji...), ki pa morajo delovati brezhibno.
Keywords: Termoelektrarna Šoštanj, Premogovnik Velenje, deponija, transport premoga, bunker
Published: 03.09.2010; Views: 2006; Downloads: 168
.pdf Full text (10,29 MB)

6.
STRELOVODNA ZAŠČITA SILOSOV ODPADNIH PRODUKTOV TERMOELEKTRARNE ŠOŠTANJ BLOKA 6
Marko Grošelj, 2014, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo opisuje zaščito pred udarom strele silosov odpadnih produktov termoelektrarne Šoštanj bloka 6. Opisani so standardi, ki se uporabljajo pri načrtovanju in izvedbi strelovodne zaščite. Podano je dimenzioniranje sistema zaščite pred udarom strele ter ustreznega ozemljitvenega sistema. V sklopu magistrskega dela je izdelan program za preračun posameznih komponent rizikov pri udaru strele, izračun poteka skladno z standardoma SIST EN 62305-1 in SIST EN 62305-2. V zaključku dela, je predstavljeno simulacijsko orodje Ščit, ki se uporablja kot pripomoček pri projektiranju strelovodne zaščite.
Keywords: strelovodna zaščita, prenapetostna zaščita, udar strele, Termoelektrarna Šoštanj, standardizacija
Published: 26.09.2014; Views: 919; Downloads: 109
.pdf Full text (7,49 MB)

7.
OBVLADOVANJE DOKUMENTACIJE PROJEKTA TES6
Bojan Rotovnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Projekt izgradnje nadomestnega Bloka 6 Termoelektrarne Šoštanj (TES6) je največji projekt v energetiki v samostojni Sloveniji. Projekt se je začel izvajati junija 2004 s sprejetjem Razvojnega načrta TEŠ, aktivna faza izvedbe pa se je začela 3. decembra 2009 s t. i. začetnim datumom projekta (Start date). Predviden zaključek projekta je 15. februarja 2016, ko se zaključi poskusno obratovanje nadomestnega bloka 6. V diplomski nalogi smo podrobneje spoznali teoretično osnovo projektov, projektne pisarne in projektnega managementa. Na podlagi teoretičnih in metodoloških osnov smo analizirali delovanje projektne pisarne projekta TES6 s poudarkom na področju obvladovanja dokumentacije, tako v digitalni kot v fizični obliki. Osrednji namen diplomskega dela je prikaz razvoja področja obvladovanja dokumentacije projekta TES6 od začetkov projekta do njegove najbolj intenzivne faze poteka. Z analizo smo se osredotočili na področje obvladovanja dokumentacije v času pred začetkom izvajanja gradbenih del, torej v fazi priprave projekta. Z začetkom gradbenih del se je začelo obdobje velikih količin dokumentacije, ki jo je bilo potrebno na primeren način hraniti, zagotoviti ustrezno varnost in hkrati omogočiti ustrezne načine dostopov do dokumentacije vključno s sledljivostjo dostopov. Omejitev pri obvladovanju fizične dokumentacije je bila predvsem velikost prostora, namenjena arhivu projekta. Pri dokumentaciji v digitalni obliki pa predvsem uporaba obstoječih informacijskih rešitev. Rešitev problema je bila izvedena z ločitvijo fizične dokumentacije na več ločenih prostorov z vzpostavitvijo ustreznih evidenc v digitalni obliki, od katerih je bila ena aplikacija razvita namensko za projekt TES6. Za področje obvladovanja dokumentacije v digitalni obliki je bilo uporabljenih več informacijskih rešitev oz. aplikacij, saj nobena ob obstoječih rešitev ni v celoti zadostila zahtevam projektnega dela. Osnovno izhodišče, da se za hrambo digitalne dokumentacije smiselno uporabijo obstoječe informacijske rešitve, je bilo doseženo.
Keywords: projekt, projektna pisarna, projektna dokumentacija, TES6, Termoelektrarna Šoštanj
Published: 26.02.2014; Views: 1149; Downloads: 36
URL Link to full text

8.
DINAMIČNI MODEL ELEKTROENERGETSKEGA SISTEMA; OD BLOKA 5 TERMOELEKTRARNE ŠOŠTANJ DO RTP PODLOG
Rok Menih, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Delo obravnava dinamični model elektroenergetskega sistema (EES) od bloka 5 Termoelektrarne Šoštanj do RTP Podlog. Podana je primerjava med realnimi in idealnimi modeli posameznih elementov EES. Rezultati kažejo, da je uporaba idealnih elementov v dinamičnem modelu EES smiselna. V programskem paketu MatLAB / Simulink je z modulom Powersys sestavljen model EES od bloka 5 do RTP Podlog. Izvedena je analiza delovanja modela ob okvarah, kot sta vklop obremenjenega sistema in trifazni kratki stik. Opravljena je primerjava simulacijskih rezultatov iz dinamičnega modela EES z meritvami opravljenimi na realnem sistemu bloka 5. Rezultati kažejo, da se z dinamičnim modelom lahko približamo realnemu sistemu EES.
Keywords: elektroenergetski sistem, dinamični model, MatLAB / Simulink, Termoelektrarna Šoštanj
Published: 30.09.2014; Views: 1318; Downloads: 129
.pdf Full text (3,74 MB)

9.
Tehnično in fizično varovanje izgradnje energetskega objekta TEŠ Blok 6 : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Tatjana Šteharnik, 2014, undergraduate thesis

Abstract: Varovanje vsakega posameznika, podjetja ali gradbišča je svojevrsten projekt, ki zahteva veliko priprave, usklajevanja in nadzora, da bi bilo čim učinkovitejše. V diplomski nalogi je predstavljen sistem varovanja na trenutno največjem in najzahtevnejšem gradbišču v Sloveniji, to je na gradbišču šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj. V diplomski nalogi je opisano tako fizično kot tehnično varovanje gradbišča, naloge in pooblastila varnostnika ter sistem dostopa delavcev in vozil na gradbišče. Analizirani so sistemi varovanja, osvetlitev gradbišča v nočnem času, uporabnost in sistem delovanja nadzornih kamer, evakuacija in sistem reševanja poškodovanih delavcev ter dostop reševalnih, gasilskih, policijskih in inšpektorskih služb na gradbišče. Uporabljeni so bili viri, ki so bili predhodno odobreni s strani pravne službe TEŠ-a ter interni viri službe varovanja. Potrdilo o odobritvi je priloga diplomski nalogi.
Keywords: varovanje, tehnično varovanje, fizično varovanje, gradbišča, Termoelektrarna Šoštanj, diplomske naloge
Published: 22.10.2014; Views: 1284; Downloads: 85
URL Link to full text

10.
Izkoriščanje okoljskih danosti za izvedbo naravoslovnih aktivnosti pri delu v oddelku podaljšanega bivanja v okolici OŠ Karla Destovnika Kajuha Šoštanj
Ksenija Praznik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga z naslovom Izkoriščanje okoljskih danosti za izvedbo naravoslovnih aktivnosti pri delu v oddelku podaljšanega bivanja v okolici OŠ Karla Destovnika Kajuha Šoštanj je sestavljena iz dveh delov, teoretičnega dela, ki zajema pedagoški, psihološki in geografski sklop ter empiričnega dela. Oba dela se med seboj povezujeta in nadgrajujeta. V teoretičnem delu smo podrobneje opisali različne oblike varstva učencev v devetletni osnovni šoli, poudarek smo dali oddelku podaljšanega bivanja, njegovim dejavnostim in ciljem. Predstavili smo predmet spoznavanja okolja in njegove vzgojno-izobraževalne cilje. Poglobili smo se v učiteljevo delo v oddelku podaljšanega bivanja in učencem, ki prostovoljno pristopijo vanj. V geografskem sklopu smo podrobneje predstavili zgodovino šolstva v Šoštanju ter celotno mesto Šoštanj. V empiričnem delu smo interpretirali opravljen intervju z vodjo oddelka podaljšanega bivanja, go. Heleno Urh, na Osnovni šoli Karla Destovnika Kajuha Šoštanj, intervju smo interpretirali kot čistopis s podkrepitvijo uradnih podatkov s spletne strani osnovne šole. V intervjuju smo se poglobili predvsem v dve dejavnosti podaljšanega bivanja, sprostitveno dejavnost in dejavnost ustvarjalnega preživljanja prostega časa. S pomočjo le-tega smo hoteli ugotoviti, ali učenci in učitelji v oddelku podaljšanega bivanja izkoriščajo naravne danosti mesta Šoštanj za izvedbo naravoslovnih aktivnosti. Zastavili smo si štiri hipoteze, med njimi smo eno ovrgli, ostale pa potrdili. Na podlagi analize intervjuja smo ugotovili, da podaljšano bivanje na osnovni šoli poteka organizirano, učitelji podaljšanega bivanja upoštevajo in uresničujejo vse cilje dejavnosti, mesto Šoštanj ima dovolj primernih objektov in prostorov za izvedbo naravoslovnih aktivnosti, vendar pa jih učitelji in učenci na omenjeni osnovni šoli ne izkoriščajo dovolj oziroma učitelji podaljšanega bivanja učencem ne ponujajo primernih naravoslovnih aktivnosti, ki bi jih lahko izvajali zunaj šole.
Keywords: podaljšano bivanje, razredna stopnja, osnovna šola, naravoslovne aktivnosti, Šoštanj, intervju
Published: 29.10.2015; Views: 513; Downloads: 58
.pdf Full text (1,36 MB)

Search done in 0.23 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica