| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
REKONSTRUKCIJA HIDROELEKTRARNE DOBLAR I
Darjan Colarič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobneje predstavljena prenova hidroelektrarne Doblar I. Opisana je gradnja in električna oprema, ter tehnične karakteristike hidroelektrarne Doblar I pred prenovo, kakor tudi opis vse opreme in tehnične karakteristike prenovljenega stanja. Sledita tudi kratka opisa hidroelektrarne Doblar II in črpalne hidroelektrarne Avče. S pomočjo izračunanih kratkih stikov v programskem orodju PSCAD je dimenzionirana in izbrana potrebna električna oprema za hidroelektrarno Doblar I.
Keywords: hidroelektrarna, črpalna hidroelektrarna, izračun kratkih stikov, generator, blok transformator, enočrtna shema, Francisova turbina
Published: 15.07.2010; Views: 2397; Downloads: 288
.pdf Full text (1,81 MB)

3.
PRESOJA ZANESLJIVOSTI VISOKIH ZEMELJSKIH PREGRAD
Danijela Kodrič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V prvem delu diplomskega dela je podan splošni opis zemeljskih pregrad in opis njihove izvedbe. Osrednji del zajema opis akumulacijskega bazena črpalne hidroelektrarne Kozjak z opisom opravljenih raziskav in interpretacijo rezultatov. V zadnjem delu pa so podane zahteve geotehničnega projektiranja visokih zemeljskih pregrad in rezultati geomehanske presoje zanesljivosti akumulacijskega bazena ČHE Kozjak. Rezultati analiz kažejo, da bo akumulacijski bazen ČHE Kozjak tudi dejansko mogoče zgraditi ob upoštevanju zahtevnejših pravil projektiranja.
Keywords: zemeljske pregrade, črpalna hidroelektrarna Kozjak, geotehnično projektiranje, stabilnostna analiza
Published: 12.03.2012; Views: 1472; Downloads: 191
.pdf Full text (4,58 MB)

4.
MOŽNOST IZGRADNJE ČRPALNIH HIDROELEKTRARN V POREČJU REKE DRAVE
Mihael Štampar, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Osrednja tema diplomskega dela, se nanaša na primerjavo in raziskovanje različnih lokacij za izgradnjo črpalnih hidroelektrarn v porečju reke Drave ter njihova vključitev v elektroenergetski sistem. Podana je teoretična primerjava med različnimi možnostmi izgradenj iz lokacijskega, tehničnega, okoljevarstvenega in ekonomskega vidika. Pri lokacijskem vidiku smo predstavili umeščanje črpalne hidroelektrarne v prostor oziroma okolje. Iz tehničnega vidika smo preverili tehnične podatke ter priključitev in vlogo v elektroenergetskem sistemu. Vpliv črpalnih hidroelektrarn in daljnovodnih povezav na okolje in ljudi, smo preučili iz vidika okoljevarstva.
Keywords: črpalna hidroelektrarna, daljnovod, okoljevarstvo
Published: 28.05.2012; Views: 1160; Downloads: 104
.pdf Full text (6,75 MB)

5.
GEOMEHANSKA ANALIZA TLAČNEGA CEVOVODA ČRPALNE HIDROELEKTRARNE
Ervin Povše, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja možne izvedbe tlačnega cevovoda črpalne hidroelektrarne. Opisani so glavni sestavni deli cevovoda, njihovo delovanje, sestava in obrementive, ki jih prenašajo. Nadalje je predstavljen koncept tunelske gradnje po Novi avstrijski metodi gradnje in TBM. Podani so načini izboljšanja tal v okolici izkopa in vrste podpornih sistemov. Sledi izračun betonske, jeklene in sovprežne podzemne konstrukcije cevovoda v šestih različnih vrstah hribine, upoštevaje notranji pritisk v cevovodu. Prikazan je vpliv geomehanskih lastnosti tal na debelino obloge. Za primerjavo smo dodali površinski jekleni cevovod na podporah kot primer, kjer cevovod nima odpora hribine in mora obloga v celoti prenesti nastale obremenitve.
Keywords: tlačni cevovod, tunelska gradnja, črpalna hidroelektrarna, NATM ‒ Nova avstrijska tunelska metoda, MKE ‒ metoda končnih elementov
Published: 05.07.2012; Views: 1730; Downloads: 259
.pdf Full text (3,93 MB)

6.
OPTIMALNO OBRATOVANJE NAVIDEZNE ELEKTRARNE S SODELUJOČO ČRPALNO IN PRETOČNO HIDROELEKTRARNO
Jernej Knežič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi so izvedeni izračuni optimalne proizvodnje električne energije ob upoštevanju dnevne napovedi. Uporabljen je koncept navidezne elektrarne, pri čemer sta kot proizvodna vira uporabljena pretočna hidroelektrarna in črpalna hidroelektrarna. Kot rezultat je prikazan izračun dnevnih in urnih napovedi proizvodnje električne energije, ter določeno vklapljanje črpalne hidroelektrarne, tudi glede na zahteve energetskega trga in stroške obratovanja elektrarn.
Keywords: optimalno obratovanje, navidezna elektrarna, črpalna hidroelektrarna, pretočna hidroelektrarna, energetski trg
Published: 14.10.2015; Views: 1062; Downloads: 98
.pdf Full text (2,82 MB)

7.
Proizvodnja vodika iz viškov električne energije
Jernej Kirbiš, 2016, master's thesis

Abstract: Življenje v modernem svetu praktično vsakodnevno zahteva uporabo neke vrste goriva, pa naj bo to v avtomobilih za transport, v pečeh za ogrevanje ali elektrarnah za proizvodnjo električne energije. Najbolj zastopana goriva so ogljikovodiki (nafta, bencin, zemeljski plin), ki so lahko dostopni, a hkrati veliki onesnaževalci okolja. V svetu je prisotna velika težnja k uporabi obnovljivih virov energije ter k iskanju čistejših alternativnih goriv; en izmed teh je tudi vodik, ki pri zgorevanju proizvede le toploto in vodo. Prav tako se iščejo rešitve glede shranjevanja energije v takšni ali drugačni obliki. Črpalne hidroelektrarne so sistemi, ki energijo uspešno shranjujejo v obliki potencialne energije vode. Dravske elektrarne Maribor že vrsto let načrtujejo gradnjo nove črpalne hidroelektrarne Kozjak, ki pa je zaradi pomanjkanja sredstev in raznih pomislekov zaenkrat ni mogoče izvesti. V magistrski nalogi je obravnavan sistem za proizvodnjo vodika z elektrolizo vode in ponovno proizvodnjo električne energije, ki bi lahko služil kot alternativa omenjeni črpalni hidroelektrarni. V začetku naloge je opisano trenutno stanje glede porabe energije v svetu, sledi opis metod proizvodnje vodika s poudarkom na elektrolizi vode, ter opis delovanja gorivnih celic in črpalne hidroelektrarne. Nazadnje je izdelan osnovni preračun zasnovanega sistema, ki nam na koncu poda opravičenost investicije.
Keywords: črpalna hidroelektrarna, elektroliza vode, shranjevanje energije, viški električne energije, vodik, vodikova ekonomija
Published: 06.09.2016; Views: 722; Downloads: 136
.pdf Full text (2,67 MB)

Search done in 0.1 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica