SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
2.
Svetlobni opozorilniki hitrosti v cestnem prometu : diplomsko delo
Bojan Kerin, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo se osredotočili na področje povečanja prometne varnosti s pomočjo svetlobnih opozorilnikov hitrosti. Na kratko smo poskušali povzeti trenutno stanje varnosti v cestnem prometu na področju Evropske unije in jo primerjali z nacionalno problematiko. Pod drobnogled smo vzeli problematiko omejevanja hitrosti, ki je ključni faktor prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami in s smrtnim izidom, ki puščajo posledice tako na ljudeh kot tudi na samem gospodarstvu. Po študijah, ki smo jih opravili (pri izdelavi diplomskega dela), smo prišli do zaključka, da bi uporaba svetlobnih opozorilnikov hitrosti pripomogla k izboljšanju prometne varnosti, še zlasti na črnih točkah. Z uporabo takšnih naprav se izboljša percepcija prometne signalizacije zaradi osvetlitve iz sekundarnega vira svetlobe. Uporabljamo jih lahko v namene statističnih analiz stanja na cestah. Zaradi omejevanja hitrosti se posledično izboljša tudi kakovost življenja ljudi, ki živijo neposredno ob cesti, hkrati pa se doseže zmanjšanje izpustov strupenih plinov iz vozil. Z modifikacijo bi lahko svetlobne opozorilnike hitrosti uporabljali tudi na nivojskih prehodih čez železnico, ki bi nadomestili drage zapornice. Prednost svetlobnih opozorilnikov hitrosti je možnost njihove nadgradnje in uporabe za prihajajoče inteligentne prometne sisteme.
Keywords: svetlobni opozorilniki hitrosti, vizija nič, omejevanje hitrosti, prometna varnost, črne točke, light-based speed warning system, vision zero, speed limitation, traffic safety, black spots
Published: 03.09.2010; Views: 2071; Downloads: 117
.pdf Full text (2,55 MB)

3.
Črne točke na slovenskih cestah
Dušan Strašek, 2012, master's thesis

Abstract: Slovenija sodi po številu prometnih nesreč nad evropsko povprečje in hkrati ne sledi doseganju ciljev, ki so začrtani v Nacionalnem programu prometne varnosti. Ker želimo vsi udeleženci cestnega prometa imeti takšen prometni sistem, ki zadovoljuje naše vsakodnevne potrebe in pričakovanja predvsem z vidika zagotavljanja ustrezne prometne varnosti, je treba na omenjenem področju storiti še veliko. V magistrskem delu dokazujemo pomen izboljšanja prometne varnosti z uvajanjem različnih ukrepov. Z načrtovanimi prometno-gradbenimi rešitvami želimo izboljšati varnost na lokalni in nacionalni ravni. Odprava črnih točk na cestnem omrežju je torej prioritetnega pomena. Z evidentiranjem nevarnih mest, ugotavljanjem vzrokov prometnih nesreč, izvedbo ukrepov za umirjanje prometa, s pravilno namestitvijo prometne signalizacije in z drugimi aktivnostmi želimo preprečiti napake udeležencev v prometu, saj so vzrok za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Cilj, ki ga želimo doseči, je zmanjšanje števila črnih točk in vseh drugih nevarnih mest na prometnicah ter s tem posledično ohranjanje človeških življenj.
Keywords: ceste, promet, črne točke, varnost, izboljšave
Published: 10.06.2012; Views: 2279; Downloads: 338
.pdf Full text (2,52 MB)

4.
ANALIZA PROMETNIH NESREČ NA IZBRANIH CESTNO-ŽELEZNIŠKIH KRIŽANJIH
Lidija Johan, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga vsebuje statistično analizo prometnih nesreč na cestno-železniških križanjih v Sloveniji, pri čemer smo se osredotočili na območje Maribora, in sicer v obdobju od 2004 do 2014. Najprej so predstavljene glavne značilnosti zakonski predpisov v cestnem in železniškem prometu, definicije prometnih nesreč in splošne značilnosti cestno-železniških križanj oz. nivojskih prehodov. V analizi so podani podatki o številu prometnih nesreč na cestno-železniških križanjih s smrtnim izidom, število poškodovanih udeležencev ter nastali stroški in prekinitve železniškega prometa. Obenem so predstavljeni še vzroki, izpeljani na podlagi analize nastanka nesreč (datum, ura, mesec, prekinitev prometa, škoda, vrsta vlaka, temperatura zraka). Na koncu so podani predlogi za izboljšanje stanja na območjih »črnih točk« na prehodih čez železnico.
Keywords: cestno-železniška križanja, statistična analiza, prometna nesreča, 2004–2014, črne točke
Published: 28.08.2015; Views: 551; Downloads: 80
.pdf Full text (2,58 MB)

5.
Črne točke na slovenskih cestah
Dušan Strašek, 2012, master's thesis

Keywords: ceste, promet, črne točke, varnost, izboljšave
Published: 10.07.2015; Views: 734; Downloads: 33
URL Link to full text

Search done in 0.09 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica