| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Vključitev robotskega člena v sistem WinRobsim : diplomsko delo
Dušan Maček, 1997, undergraduate thesis

Keywords: krmilniki, robotski členi, WinRobsim
Published: 26.07.2007; Views: 1743; Downloads: 0

2.
PRIDOBIVANJE LASTNIH DELNIC PREKO TRETJIH OSEB
Helena Brandner, 2011, master's thesis

Abstract: Povzetek V magistrski nalogi avtorica na osnovi zgodovinske, primerjalne in ekonomske analize preverja znana dejstva o pridobivanju lastnih delnic preko tretjih oseb, da bi lahko potrdila tiste resnice, ki iz teh dejstev izhajajo. Skozi zgodovinske razloge pojasni restriktivnost politike kontinentalne Evrope ko gre za nakup lastnih delnic v primerjavi z anglosaksonskimi državami. Na podlagi obsežne primerjalne analize pravnih instrumentov, ki so vključeni v pravni posel pridobivanja lastnih delnic preko tretjih oseb je ugotovljeno, da je operacija podvržena zavzetemu pravnemu urejanju. Čeprav je pravni posel dopusten, je senca izigravanja vedno bolj prisotna. Pridobitev lastnih delnic preko tretjih oseb odpira vprašanja varovanja osnovnih postulatov gospodarske družbe. Skozi primerjavo anglosaksonskega dojemanja vloge kapitala in varovanja upnikov je narejena primerjava na nemški AktG, katerega povzema tudi Evropska Unija in analogno na slovenski ZGD-1. Avtorica ugotavlja, da so osnova za izigravanje ohlapna zakonodaja v odnosih med povezanimi družbami. Predstavljeni so določeni konflikti in prepovedi pridobivanja, ter njihova pravna ureditev. Obdelana je tudi odgovornost v primeru kršitev. S pomočjo ekonomske analize poskuša avtorica pojasniti učinek liberalizacije Druge direktive 77/91/EGS, ki je nastala kot odgovor na globalizacijo svetovnega gospodarstva in integracijo finančnih trgov v slovenskem finančnem prostoru. Skladno z ugotovitvami avtorica v zaključku naloge podaja rezultate analize problema in ugotavlja, da bi večja občutljivost udeležencev finančnih trgov v prihodnje lahko preprečila ciljno zlorabo inštrumenta odkupa lastnih delnic preko tretjih oseb.
Keywords: osnovni kapital, varovanje upnikov in delničarjev, ZGD-1, ZTFI, ZPDO, AktG, Druga direktiva 77/91/EGS, Direktiva 2006/68/ES, motivi in riziki pridobivanja lastnih delnic, izigravanje, lastne delnice, členi od 247. - 251 ZGD-1, pridobivanje lastnih delnic preko tretjih oseb, povezane družbe, odvisne družbe, družbe v večinski lasti, medsebojno odvisne družbe.
Published: 24.03.2011; Views: 2981; Downloads: 577
.pdf Full text (1,54 MB)

3.
4.
PRIKAZ OSKRBNE VERIGE V PODJETJU BSH HIŠNI APARATI, D.O.O., NAZARJE
Jasmina Strašek, 2011, final seminar paper

Abstract: Mednarodni trgi postajajo vse bolj odprti, kar na eni strani pomeni za podjetja več prilož-nosti, na drugi strani pa več tveganj, saj to hkrati pomeni tudi več konkurence. Da pa nam uspe zagotoviti konkurenčne prednosti, lahko to dosežemo preko oskrbne verige, ki skupaj z vsemi členi verige deluje enotno oziroma kot celota. V praktičnem delu diplomskega seminarja sem najprej predstavila koncept oskrbne verige, ki je prepleten s tremi različnimi tokovi znotraj nje. Če želi biti ta uspešna na trgu, je pot-reben postopen razvoj verige, pri čemer pa se uporablja management oskrbne verige, ki skrbi, da so nabava, proizvodnja, skladiščenje in prodaja popolnoma povezani med sabo. Drugi del diplomskega seminarja pa predstavlja uporabo teorije v praksi znotraj podjetja BSH hišni aparati, d. o. o., Nazarje, ki se zelo trudi z razvojem svoje oskrbne verige in jo dobro vodi in nadzoruje. Kljub učinkovitemu vodenju pa se znotraj verige pojavljajo mot-nje, ki so predvsem izrazite v toku materiala. Tako sem na koncu predstavila tudi nekatere ukrepe, ki bi lahko preprečili nastale ovire in povzročili možnosti za še uspešnejšo verigo.
Keywords: Oskrbna veriga, tokovi v oskrbni verigi, členi oskrbne verige, povezanost členov oskrbne verige, management oskrbne verige.
Published: 18.11.2011; Views: 2904; Downloads: 445
.pdf Full text (587,35 KB)

5.
ROMANSKA STAVBNA PLASTIKA V FRANCIJI
Enea Bronja Gajšek, 2014, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu z naslovom Romanska stavbna plastika v Franciji predstavljam sakralno kiparsko okrasje zunanjščin. Delo je razdeljeno na dva dela. V prvem delu pri časovnem in zgodovinskem pregledu obravnavam razloge za zaton stavbne plastike, vplive meniških redov in križarskih vojn ter nastanek stavbne plastike. Sledi kratko poglavje o usodi skulptur po obdobju romanike, nato pa predstavljam estetske vidike dojemanja romanike, arhitekturo in stilni značaj stavbne plastike. V drugem delu s topološko razčlenitvijo zaokrožim stavbno plastiko in predstavim, kje je bila ta najizrazitejša in najbolj pripovedna. Pri tem sta kriterija stilna in ikonografska analiza. Namen diplomskega dela je predstaviti in analizirati romansko stavbno plastiko v Franciji.
Keywords: romanika, romanska skulptura, stavbna plastika, stavbni členi, monumentalna skulptura, relief, arhitekturno kiparstvo.
Published: 27.01.2015; Views: 874; Downloads: 192
.pdf Full text (3,09 MB)

6.
Skladiščna pogodba v logističnih podjetjih
Karina Kump, 2014, bachelor thesis/paper

Abstract: Skladiščna pogodba je temelj pri skladiščenju blaga v logistiki in skladiščenju blaga nasploh. Uporablja se v vseh primerih skladiščenja izdelkov, pri tem pa se sklicuje na Obligacijski zakonik in njegove člene. Upoštevanje le–teh je zakonsko določeno in zapisano v Obligacijskem zakoniku Republike Slovenije. Z zakonskimi členi mora biti seznanjen vsak logist oz. skladiščnik, ki manipulira z blagom oz. skladiščno pogodbo. Skladiščno pogodbo najdemo povsod, kjer imajo opravka s skladiščenjem. Tudi če ne gre za skladiščno pogodbo kot takšno, pa morajo biti pogodbe oz. dogovori zasnovani po istem principu in morajo imeti enako vlogo oz. pomen, t.p. skladiščenje blaga po vseh predpisih in določilih. Brez skladiščne pogodbe je namreč nemogoče opravljati storitve skladiščenja, saj so le tako zaščitene pravice skladiščnika ter položnika.
Keywords: Členi, logistika, skladiščna pogodba, Obligacijski zakonik.
Published: 23.01.2015; Views: 1249; Downloads: 317
.pdf Full text (489,13 KB)

7.
On the use of the definite and indefinite article in German as a foreign language
Teodor Petrič, 2001, published scientific conference contribution abstract

Keywords: nemščina, oblikoslovje, nemščina kot tuji jezik, pouk nemščine, členi
Published: 10.07.2015; Views: 694; Downloads: 28
URL Link to full text

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica