| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
REŠEVANJE ČEBELARSTVA V LJUBLJANSKI KOTLINI
Robert Vujanović, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomskega dela je predstavljeno trenutno stanje čebelarstva v Sloveniji in problematike, s katerimi se soočajo čebelarji v današnjem času. V tem delu so predstavljeni podatki o čebelah, o avtohtoni vrsti Kranjski čebeli, ter bolezni, ki jih pestijo skozi vse letne čase. V raziskovalnem delu sem izvedel in analiziral anketo med čebelarji v Ljubljanski kotlini. Kot raziskovalni instrument sem torej uporabil anketni vprašalnik, s katerim sem pridobil mnenja anketirancev o tem, katere bolezni so najbolj prizadele njihove čebele, s katerim sredstvom so zatirali pršico varojo, zakaj so se odločili za to sredstvo in koliko je bilo učinkovito, kako bi lahko zmanjšali pomore čebel, s katerimi ukrepi bi država lahko pomagala ter kako so zadovoljni z delom veterinarjev in čebelarske svetovalne službe. Cilj diplomske naloge je bil na podlagi analize odgovorov na anketni vprašalnik, ki sem jo opravili v programu MS Excel, ugotoviti, kaj je bil vzrok za pomor čebeljih družin v Ljubljanski kotlini, s poudarkom na zajedavski pršici varoji. V zaključku diplomskega dela so podane ugotovitve in povzetki rezultatov raziskovalnega dela.
Keywords: čebele, čebelarstvo, varoja, pomori čebel, fitofarmacevtska sredstva (FFS)
Published: 30.09.2009; Views: 1955; Downloads: 290
.pdf Full text (629,58 KB)

2.
ČEBELARSTVO V KONTEKSTU PREDMETA SPOZNAVANJE OKOLJA NA PODROČJU PRLEKIJE
Lidija Lukačič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo z naslovom Čebelarstvo v kontekstu predmeta spoznavanje okolja na področju Prlekije opredeljuje čebelarstvo, njegove značilnosti, zgodovino razvoja čebelarjenja in biološke značilnosti čebele. V teoretičnem delu je poleg naštetega podrobneje predstavljen še predmet spoznavanje okolja ter cilji in vsebine, povezane s čebelarstvom. Nekaj besed smo namenili še spoznanjem priznanega psihologa Jeana Piageta. V empiričnem delu smo ugotavljali, v kolikšni meri učitelji, če sploh, vključujejo temo čebelarstvo v pouk spoznavanja okolja. Prav tako smo proučili, kakšno mnenje imajo učitelji o pomembnosti čebelarstva za učence, kateri razred in kakšen način obravnave te teme se jim zdi najbolj primeren, ter v kolikšni meri učitelji poznajo čebelarske pojme. Pri tem so nas zanimale razlike med učitelji v spolu, izobrazbi, starosti in stratumu šole. Ugotavljali smo tudi, na katerih osnovnih šolah izmed devetih vključenih v anketiranje se izvaja čebelarski krožek. Uporabljena je bila deskriptivno in kavzalno-neeksperimentalna metoda empiričnega raziskovanja. Podatki so bili zbrani s pomočjo anketnih vprašalnikov.
Keywords: čebelarstvo, čebelarski krožek, kranjska čebela, nacionalni učni načrt, spoznavanje okolja
Published: 11.02.2010; Views: 1696; Downloads: 210
.pdf Full text (1,28 MB)

3.
Pomori čebel v Sloveniji leta 2011 : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Mihael Žnidaršič, 2012, bachelor thesis/paper

Abstract: Čebele so pomemben del našega okolja. Brez njihove najpomembnejše vloge, opraševanja, bi najverjetneje ostali brez hrane. Pesticide v kmetijstvu uporabljamo za zaščito rastlin kot zaščitna sredstva pred boleznimi in škodljivci. Ob veliki in nenadzorovani ter nepravilni rabi so lahko usodni tako za rastline in živali kot tudi za zdravje ljudi. Vrsta pesticidov so neonikotinoidi, ki lahko škodljivo vplivajo tudi na žuželke, med katere prištevamo tudi čebele. Pomori čebel v letu 2011 v Sloveniji so bili posledica uporabe neonikotinoidov. Rezultati analiz semen koruze, rastlin oljne ogrščice, cvetnega prahu in mrtvih čebel so pokazali, da je bil vzrok pomora čebel klotianidin, skupaj s součinkovanjem še drugih sredstev za zaščito semen in spleta posebnih okoliščin. V Sloveniji imamo celovito urejeno področje prometa, prodaje in uporabe fitofarmacevtskih sredstev, ki so skladni tudi z zakonodajo in priporočili Evropske unije. Pristojni organi so odgovorni za zagotavljanja varnosti hrane, zaščite živali in ljudi. Njihova naloga je tudi preprečevanje in preventivno delovanje, preden do pomorov čebel sploh pride. Pred letom 2011 smo v Sloveniji, glede na pretekle izkušnje, sprejeli veliko koristnih ukrepov, povezanih z izobraževanjem in seznanjanjem uporabnikov pesticidov, prodajalcev, kmetov in čebelarjev. Kljub temu smo bili leta 2011 priča ponovnemu pomoru čebel. Zavedati se moramo, da je uspešnost ukrepov odvisna od pravilne uporabe in nadzora nad pesticidi. Pomori čebel v letu 2011 so pokazali, da bo potrebno področje uporabe posameznih fitofarmacevtskih sredstev še dodatno urediti in poostriti tudi nadzor nad njihovo uporabo.
Keywords: čebele, čebelarstvo, pomori, pesticidi, fitofarmacevtski pripravki, ekološka kriminaliteta, preprečevanje, ukrepi, diplomske naloge
Published: 16.05.2012; Views: 1676; Downloads: 274
.pdf Full text (1,04 MB)

4.
RAZVOJ TEHTNICE ZA TEHTANJE MEDU NA TERENU
Tomaž Robida, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je podrobneje predstavljen celoten razvoj daljinske tehtnice, ki bo namenjena merjenju prirastka medu v čebeljem panju. Te vrste tehtnic najpogosteje uporabljajo čebelarji, ki imajo panje postavljene na oddaljeni lokaciji. Podobna tehtnica je bila pred časom že razvita, vendar so bile težave zlasti pri oblikovanju ohišja za elektroniko, tiskano vezje je bilo veliko, pa tudi poraba tehtnice se je gibala okrog 100 mA. Osnovna ideja projekta je bila staro tehtnico posodobiti, predvsem pa zmanjšati ter poceniti. Ocenjujemo, da se mora tiskano vezje z uporabo SMD komponent poceniti, zmanjšanje porabe pa lahko dosežemo z dodatnimi programskimi triki. Prav zato smo najprej načrtali električno shemo za predstavitev delovanja. Nato je sledilo risanje ter izdelava tiskanega vezja z mikrokrmilnikom, programiranje in izvedba končnih meritev. Na zadnje je bilo potrebno elektronski modul vgraditi v primerno ohišje.
Keywords: daljinska tehtnica, čebelarstvo, merilna celica, Eagle, Sprint-Layout, #C
Published: 19.09.2013; Views: 1749; Downloads: 239
.pdf Full text (3,28 MB)

5.
Beekeeping and sustainable livelihoods
Martin Hilmi, Nicola Bradbear, Danilo Mejia, 2011

Abstract: Bees pollinate flowers and plants and, by so doing, provide the seed for the next harvest. Pollination services are an important source of income in the industrial countries, and the practice is gaining merit wherever commercial farming is encouraged. A colony of bees provides food and income for a family. Honey and wax find ready markets in local communities. Honey is the basis for a range of sweeteners, drinks, medicines and foods, and a well-managed hive can provide 30 kg or more annually. Wax is widely used as an industrial feedstock for candle-making, polish and other products
Keywords: čebelarstvo
Published: 10.07.2015; Views: 861; Downloads: 24
URL Link to full text

6.
7.
RAZVOJ APLIKACIJE ZA MERJENJE NAPREDKA ČEBELJIH DRUŽIN
Matija Šarabon, 2015, bachelor thesis/paper

Abstract: Pri čebelarjenju z več čebeljimi družinami ne moremo vseh sprememb, ki nastanejo v panjih, shranjevati v lasten spomin. Za uspešno premagovanje problemov, ki pri tem nastanejo, nujno potrebujemo sistem beleženja podatkov. Beleženje podatkov na list papirja je zamudno, podatki so razpršeni, pregled zbranih podatkov pa nepregleden. Razvoj prototipa rešitve smo zasnovali v orodju Balsamiq Mockups ter ga izdelali s pomočjo AngularJS in Ionica. Struktura Ionica služi kot izgled aplikacije, samo funkcionalnost pa mu doda AngularJS ter baza podatkov Firebase, kamor aplikacija shranjuje vnesene podatke. Prednost aplikacije je njena preprosta uporaba, podatki so zbrani na enem samem mestu, njihov pregled pa je enostaven. Prototip razvite aplikacije smo razvijali za tablične računalnike s pred-nameščenim operacijskim sistemom Andorid ali iOS. Aplikacijo je namenjena uporabi čebelarjem, ki si želijo preprostega vnašanja podatkov pridobljenih z opazovanjem čebeljih družin.
Keywords: čebelarstvo beleženje podatkov node.js angular.js Ionic Framwork Baze podatkov
Published: 16.09.2015; Views: 607; Downloads: 112
.pdf Full text (1,09 MB)

8.
Analiza trga izdelkov dejavnosti čebelarstva v Sloveniji
Valentina Marinič, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Čebelarstvo je ena izmed tradicionalnih in najstarejših dejavnosti v Sloveniji in se po Uredbi o standardni klasifikaciji šteje za kmetijsko dejavnost. Produkti, ki nastajajo v okviru omenjene dejavnosti, se uporabljajo na različnih področjih, med drugim tudi v prehrani, kozmetiki in naravni medicini. Tema, ki jo obravnavamo v diplomskem seminarju, je analiza trga dejavnosti čebelarstva v Sloveniji. Analiza trga pomeni raziskavo trga ter dejavnikov, ki kakor koli vplivajo na dogajanja na trgu. Ker menimo, da se dejavnost čebelarstva vedno bolj razvija, smo se odločili za analizo tovrstne panoge. Cilji našega diplomskega seminarja so: raziskovati tradicijo slovenskega čebelarstva, predstaviti njegovo zgodovino ter opredeliti trenutno stanje v panogi. Trg čebelarstva smo analizirali s pomočjo uporabe treh najpogostejših analiz, ki smo jih opredelili s teoretičnega vidika. PESTEL analiza je namenjena preučevanju političnih, gospodarskih, družbeno-kulturnih, tehnoloških, ekoloških in pravnih dejavnikov. Z njo smo ugotovili, kako ti dejavniki vplivajo na širše okolje panoge. Menimo, da sprememba kmetijske politike na področju izobraževanja čebelarjev predstavlja priložnost za panogo, enako velja za subvencije iz evropskega proračuna, na ekonomskem področju pa nam nevarnost predstavljajo tuji konkurenti, saj vstopajo na naš trg ter konkurirajo z nižjimi cenami. Ohranjanje tradicije čebelarjenja je priložnost v socio-kulturnem okolju, po drugi strani pa pojav nove tehnologije in inovacij predstavlja priložnost v tehnološkem okolju. Za analizo smo uporabili tudi Porterjev model konkurence, ki je namenjen oceni privlačnosti panoge. Sestavljen je iz petih silnic: nevarnosti vstopa novih ponudnikov, rivalstva med obstoječimi podjetji, nevarnosti substitutov, pogajalske moči kupcev ter pogajalske moči dobaviteljev. Z njegovo pomočjo smo ugotovili, da se tuja konkurenca vedno bolj pojavlja na domačem trgu, sicer pa se povečuje tudi konkurenca med obstoječimi proizvajalci. Najpogostejša oblika konkurence je ponujanje nižjih cen za iste produkte, kar daje posledično večjo pogajalsko moč kupcem. Naredili smo še SWOT analizo, katere cilj je ugotavljanje prednosti in slabosti ter priložnosti in nevarnosti. Na podlagi rezultatov, pridobljenih z omenjenima analizama, smo prišli so sklepa, da je panoga čebelarstva privlačna za nove konkurente.
Keywords: Analiza trga, Čebelarstvo, PESTEL, SWOT, Porterjev model
Published: 07.11.2017; Views: 514; Downloads: 81
.pdf Full text (1,29 MB)

9.
Analiza primera prodaje oporečnega medu v Sloveniji
Simona Lešnjak, 2017, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava prodajo oporečnega medu v Sloveniji – zlorabo zdravil za zatiranje varoze. Pršico Varroa destructor kot naravni parazit najdemo pri indijski čebeli Apis Cerana, ki ima svoje obrambne mehanizme proti varojam. Naše, evropske čebele tega nimajo. Sprva so čebelarji bolezen varozo poskušali zdraviti s sintetičnimi akaricidi. Odlični so bili vse do trenutka, ko je pršica varoja postala odporna nanje. Takrat je čebelarjenje postalo zahtevnejše. Čebelarji so kot alternativo začeli uporabljati apitehnične ukrepe in naravna sredstva s kislinami za zatiranje. Tukaj pa je potrebnega veliko poznavanja in znanja, zato nekateri čebelarji še vedno raje uporabijo sintetične akaricide. Vendar se pri tem ne zavedajo posledic, od pogina čebel do ostankov zdravil v medu. Nazadnje se je to zgodilo leta 2015, ko so kriminalisti na Vrhniki našli prepovedani laboratorij za izdelavo zdravil za zdravljenje varoze. V procesu pisanja diplomskega dela smo ugotovili, da težave predstavlja veliko stvari. Za Debevčeva zdravila se je vedelo več let, vendar so se inšpektorji nadzora njegovih zasebnih prostorov lotili šele leta 2015. Decembra 2015, ko je UVHVVR izdal poročilo o nadzoru, so mediji s svojim nekorektnim poročanjem nepotrebno prestrašili ljudi. Prišlo je tudi do neusklajenega komuniciranja med različnimi institucijami v Sloveniji. V tistem času je imelo veliko čebelarjev težave z zaskrbljenimi potrošniki. V teh primerih bi se morali mediji in institucije v Sloveniji uskladiti in povedati točne informacije. Težavo vidimo tudi o premajhnem nadzoru in ozaveščanju čebelarjev o zatiranju pršice. Treba bi bilo uničiti črni trg ter nelegalni uvoz in divje čebelarje, v prvi vrsti pa vložiti več sredstev v raziskave o zdravilu za zatiranje varoj glede na način čebelarjenja in podnebje. Se pa strinjamo, da se o teh primerih govori in obvesti javnost, naredi in predstavi analize raziskav ter kaznuje kršitelje.
Keywords: čebelarstvo, čebelarji, med, oporečnost, bolezni čebel, varoza, zlorabe zdravil, prekrški, diplomske naloge
Published: 20.11.2017; Views: 755; Downloads: 52
.pdf Full text (1,19 MB)

10.
Finančna in marketinška analiza za čebelarstvo Ciglarič
Maja Žibrat, 2017, master's thesis/paper

Abstract: V magistrski nalogi sta predstavljeni finančna in marketinška analiza Čebelarstva Ciglarič. V prvem delu naloge je s statističnimi podatki opisano stanje čebelarstva v Sloveniji, Evropski uniji in v svetu. V raziskavi so bili uporabljeni naslednji metodološki pristopi: deduktivni pristop na osnovi preučene literature, ki je predstavljena v prvem delu. Istočasno so opredeljene tudi raziskovalne hipoteze, katerih empirična verifikacija je razvidna iz drugega, empiričnega dela magistrske naloge. Ugotovljeno je, da čebelarstvo posluje ekonomsko upravičeno, saj je koeficient ekonomičnosti 1,28 in finančni rezultat dosega vrednost 1.236,13 €. Odločitev za preureditev čebelnjaka za apiterapijo je ocenjena kot finančno smiselna, saj se investicija v vrednosti 9.629, 2 € ob predpostavljenih vhodnih parametrih analize povrne v 5. letu poslovanja, ko NSV vrednost doseže 1.415,19 €. Ugodna je tudi ISD, ki doseže vrednost 13,42 %. V sklopu marketinške analize je ugotovljeno, da promocija pozitivno vpliva na prepoznavnost podjetja, s tem pa tudi na donosnost. Obravnavani sta bili dve leti poslovanja čebelarstva. Leto 2008 na začetku prodaje medu in 2016, ko je že bila vzpostavljena mreža strank in vpeljane promocijske dejavnosti. Prodaja se je dvignila za 66,6 % in s tem za prav toliko tudi promet.
Keywords: čebelarstvo, ekonomika, finančna analiza, marketinška analiza
Published: 22.12.2017; Views: 763; Downloads: 85
.pdf Full text (1,79 MB)

Search done in 0.2 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica