| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 19
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Turistično rekreacijski kompleks v Črni gori : master thesis
Đorđe Doderović, 2022, master's thesis

Abstract: Glamping turizem postaja vedno bolj priljubljena oblika športnega turizma, pri katerem pride ideja aktivnega dopusta bolj do izraza. Ta vrsta turizma je v Evropi prisotna zadnjih deset let, v Črni gori pa se je pojavila šele pred kratkim. Bistvo te sodobne domene turizma je v zasebnosti, povezanosti z naravo, razgledih in razkošju ter spremljajočih športno-rekreativnih aktivnostih, v katerih lahko gost uživa. V magistrski nalogi je bila predstavljena ideja o zasnovi glamping centra kot eden izmed sodobnih tipov turistično-rekreacijskih centrov, ki je v občini Plužine, v Črni gori. Projekt temelji na analizah referenčnih primerov iz obravnavane regije, na prvih primerih glampinga v Črni gori, medsebojni povezanosti glampinga in športnega turizma tako v svetu kot v Črni gori, na analizi potenciala lokacije, na prostorskem kontekstu in vseh parametrih, ki jih podaja prostorski urbanistični načrt mesta Plužine iz leta 2012.
Keywords: Glamping, arhitektura, arhiturizam (arhitekturni turizem), turizem, rekreacijski kompleks, Pivsko jezero, Plužine, Črna gora
Published in DKUM: 27.09.2022; Views: 571; Downloads: 141
.pdf Full text (41,80 MB)

2.
Vloga in pomen skupine držav proti korupciji (greco) pri zmanjševanju korupcije Republike Črne gore : diplomsko delo
Lovro Planinšek, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Korupcija je eden izmed resnih problemov v družbi, najbolj opazna je v državah v razvoju in v bivših socialističnih državah. Po slovenski zakonodaji je korupcija opredeljena kot »vsaka kršitev dolžnega ravnanja uradnih in odgovornih oseb v javnem ali zasebnem sektorju, kot tudi ravnanje oseb, ki so pobudniki kršitev ali oseb, ki se s kršitvijo lahko okoristijo, zaradi neposredno ali posredno obljubljene, ponujene ali dane oziroma zahtevane, sprejete ali pričakovane koristi zase ali za drugega«. Korupcija ima številne oblike, kot so: podkupovanje, trgovanje z vplivi, zloraba funkcij, lahko pa se skrije tudi za nepotizmom, navzkrižjem interesov med javnim in zasebnim sektorjem. Njeni učinki so resni in zelo razširjeni. Korupcija predstavlja tudi grožnjo varnosti. Deluje kot zaviralec gospodarske rasti, saj ustvarja poslovno negotovost, upočasnjuje procese in nalaga dodatne stroške. Čeprav se lahko narava in obseg korupcije med državami EU razlikujeta, škoduje EU kot celoti, saj znižuje raven naložb, ovira pošteno delovanje notranjega trga in zmanjšuje javne finance. V svetu se države povezujejo v številne organizacije in skupnosti, eno izmed najmočnejših in najbolj urejenih predstavlja Evropska Unija. Države članice si morajo med seboj in med Unijo zaupati za uspešno sodelovanje, kar pa ni vedno lahko, zlasti če so članice znane po neupoštevanju človekovih temeljnih pravic ali po sistemski korupciji. Ena izmed najperspektivnejših držav kandidatk za pridružitev Evropski Uniji je Republika Črna gora. Država, ki se poteguje za članstvo mora izpolnjevati določene kriterije na področju gospodarstva, politike in zakonodaje, kar določata Maastrichtska pogodba in Kopenhagenski kriteriji. Črnogorska zakonodaja jo opredeljuje kot vsako zlorabo uradnega, poslovnega ali družbenega statusa ali vpliva, da bi pridobili osebno korist ali korist za drugega. V diplomskem delu je predstavljeno stanje in napredek v boju proti korupciji v Republiki Črni gori, od pridružitve k Skupini v boju proti korupciji (ang. The Group of states against corruption – GRECO) s pristopom h Kazenskopravni konvenciji o korupciji št. 173 leta 2006, pa do zadnje četrte evalvacijske obravnave GRECA.
Keywords: korupcija, mednarodno javno pravo, kazensko pravo, Črna gora, GRECO
Published in DKUM: 27.06.2019; Views: 1142; Downloads: 63
.pdf Full text (645,18 KB)

3.
Uporaba evra kot nacionalne valute v Črni gori in njen vpliv na delovanje države
Urban Bratina, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Republika nekdanje Jugoslavije, ki je prva uvedla evro, je Črna gora. Njena pot proti Evropi se je začela že pred osamosvojitvijo, ko je po konverziji iz nemške marke, ki jo je uporabljala do leta 2002, njena valuta postala evro. Nominalna konvergenca v EU se zagotavlja preko Maastrichtskih pravil ali konvergenčnih kriterijev, ki natančno opredeljujejo štiri področja. Države članice EU morajo za izpolnitev pogojev za vstop v EMU upoštevati pravila na vseh področjih. Črna gora teh kriterijev ni izpolnjevala, vendar lahko uporablja evro. Slednji je v Črni gori omogočil stabilizacijo na področju inflacije, prav tako se je podvojil nominalni BDP države, kar lahko pripisujemo tudi velikemu pritoku neposrednih tujih investicij. Želja države ni zgolj uporaba evra, vendar želi postati tudi polnopravna članica EU in kasneje tudi ekonomske in monetarne unije. Državi je status kandidatke za članstvo v EU že odobren. Potrebno je sprejeti še vrsto ukrepov, tudi na področju monetarne politike, poleg katerih obstaja tudi strah, da bo ČG morala uvesti lastno valuto.
Keywords: Črna gora, evro, Maastrichtski kriteriji, Evropska unija, ekonomska in monetarna unija, monetarna politika.
Published in DKUM: 25.10.2018; Views: 1917; Downloads: 128
.pdf Full text (1,24 MB)

4.
E-veščine in digitalizacija v Sloveniji in Črni gori
Danilo Baucal, 2018, master's thesis

Abstract: Vse države po svetu so vedno bolj izpostavljene globalni konkurenci. Glavni način za pridobivanje konkurenčne prednosti je tudi elektronsko poslovanje. Hiter tehnološki napredek in sprejemanje moderne ter neprestano napredujoče informacijsko-telekomunikacijske infrastrukture predstavljajo izjemne možnosti za elektronsko poslovanje. Elektronsko poslovanje je produkt nove ekonomije, saj ga odlikujeta izrazita prodornost in razpršenost. Zato elektronsko poslovanje zavzema vse pomembnejše mesto v globalnih ekonomskih premikih. Namen naloge je najprej teoretično opredeliti pojem elektronskega poslovanja, pogledati njegovo zgodovino ter analizirati elektronsko poslovanje v Sloveniji in Črni gori. Tako za slovensko gospodarstvo kot tudi za gospodarstvo v Črni gori je pomembno čim hitrejše uvajanje novih načinov poslovanja. Na podlagi rezultatov analiz je vidno spreminjanje iz leta v leto. V obeh državah se veča tako delež ljudi, ki uporablja internet, kot tudi delež podjetij, ki spletno poslujejo. Delež podjetij s spletno prodajo v Sloveniji je bil leta 2014 17 %. Delež podjetij, ki so oglaševala preko interneta, pa je bil v letu 2015 že 23 %. Spletna trgovina je v Črni gori razvrščena kot prodajalna na drobno in je v isti kategoriji kot trgovina na drobno po pošti. Preko spleta je preteklo leto v Črni gori nakup opravilo 26 % ljudi, medtem ko v Slovenji že več kot 50 %. V obeh državah je potrebno razviti okolja, v katerih se bo lahko hitro sprejemal razvoj tehnologije ter se posledično vpletati v svetovno gospodarstvo. S tem se ohranja konkurenčnost teh organizacij. E-poslovanje v podjetjih vnaša najbolj izrazite spremembe na področju prodaje in trženja. Vse več podjetij, tako v Sloveniji kot v Črni gori, se zaveda pomembnosti e-poslovanja pri ohranjanju konkurenčnosti na globalnih trgih.
Keywords: elektronsko poslovanje, Slovenija, Črna gora
Published in DKUM: 06.07.2018; Views: 1127; Downloads: 168
.pdf Full text (1,49 MB)

5.
Fonemy ś i ź w procesie różnicowania sztokawskiego obszaru językowego
Przemysław Brom, 2009, original scientific article

Abstract: Fonema ś in ź - spremembe v štokavskem jezikovnem prostoru: Na štokavskem dialektalnem območju še vedno potekajo procesi, ki povzročajo diferenciacijo posameznih jezikovnih standardov. Po razpadu Jugoslavije so se take aktivnosti povečale, ker so bili posamezni jeziki razglašeni za uradne jezike novonastalih držav. Fonema ś in ź sta pomemben primer diferenciacije črnogorskega jezika v razmerju do ostalih jezikov, ki slonijo na štokavski dialektalni osnovi. Pred prevlado unifikacijskih teženj sta dobila oba fonema status dialektizmov. Ker se pogosto pojavljata na črnogorskem jezikovnem območju, bi ju bilo potrebno kot pomembna elementa vključiti v normo črnogorskega jezika. Prispevek obravnava pomembnost fonemov ś in ź v procesu diferenciacije standardov štokavskega jezikovnega območja.
Keywords: jezikoslovje, štokavščina, fonetika, fonemi, Črna gora
Published in DKUM: 30.01.2018; Views: 1079; Downloads: 372
.pdf Full text (270,14 KB)
This document has many files! More...

6.
Enhancement of cyber educational system of Montenegro (ECESM) : final report of project
Matjaž Debevc, Ines Kožuh, Olga Pregl, 2017, final research report

Keywords: mobilno učenje, Črna Gora, ECESM
Published in DKUM: 25.09.2017; Views: 907; Downloads: 0

7.
PRIMERJAVA BANČNEGA SEKTORJA MED REPUBLIKO SLOVENIJO IN REPUBLIKO ČRNO GORO
Luka Mrdović, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Delo diplomskega projekta govori o primerjavi bančnega sektorja med Republiko Slovenijo in Republiko Črno goro. Po uvodnem poglavju, na začetku teoretičnega dela, najprej predstavimo definicijo bančnega sektorja in pomen bank. Za lažje razumevanje slikovnega materiala v nadaljevanju so podrobneje predstavljeni kazalniki donosnosti. Ti so v prvem delu primerjave temelj in hkrati orodje, s pomočjo katerega sta nazorno prikazana delovanje in uspešnost bank, najprej slovenskih, nato še črnogorskih. V prvem delu primerjave smo za primer vzeli deset slovenskih bank, ki smo jih podrobneje predstavili in analizirali. V drugem delu smo enako storili za devet črnogorskih bank. V končni primerjavi med državama smo prikazali lastniško strukturo in tudi bilančno vsoto obeh sektorjev; v nadaljevanju pa tako prikazali kot primerjali kazalnike donosnosti za oba bančna sektorja.
Keywords: bančni sektor, banka, kazalniki donosnosti, Slovenija, Črna gora
Published in DKUM: 15.11.2016; Views: 1015; Downloads: 112
.pdf Full text (1,21 MB)

8.
Uporaba policijske konjenice v Sloveniji : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Jera Valič, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Policijska konjenica se v Sloveniji uporablja že 40 let. Od skromnih začetkov v sedemdesetih leti pa do danes je konjenica postala sestavni del policije. Delo policijskega konjenika se močno razlikuje od kateregakoli drugega dela v policiji. Policisti konjeniki se v sklopu usposabljanja naučijo opravljati vsa dela, ki so povezana s konji. Prav tako je zelo pomembno spoznavanje fizičnih in psiholoških značilnosti konja. Njihovo delo je skrb za zdravje in dobro počutje »partnerja«, kar vključuje znanje o prehrani, higieno konja in njegovega bivalnega prostora. Osnovna naloga konjenice je zagotavljanje javnega reda in miru. Posebno učinkovita je na prireditvah, kjer pride do množičnega kršenja javnega reda in miru. Deluje kot prisilno sredstvo za razbijanje in deljenje množice, učinkuje pa tudi psihološko že samo s svojo pojavnostjo. Konjenica je v pomoč tudi policistom posebne policijske enote saj skupaj lahko učinkoviteje potiskajo množice in čistijo območja. Za zagotavljanje javnega reda in miru pa morajo policijski konjeniki obvladati tudi zborne postopke s konji, ter pooblastila v zvezi z uporabo konjenice. Vendar pa je delo policijske konjenice veliko več kot le sodelovanje pri zagotavljanju javnega reda in miru. Zavarovanja javnih prireditev kot so nogomet, hokej, košarka idr. so le majhen del tistega, za kar se uporablja policijska konjenica. Policijska konjenica je zelo uspešna na področjih kot so iskanja pogrešanih oseb, blokadah, pregledu terena, pri asistencah drugim enotam, nadzoru državne meje z Republiko Hrvaško. Zelo veliko poudarka pa je na preventivnih aktivnostih, kjer se ljudem predstavi delo policista konjenika, vloga konjev v policiji ter oprema jahača in konja. Otrokom se predstavi tudi pravilno ravnanje udeležencev v cestnem prometu (kot pešci, kolesarji), varna pot v šolo, uporaba varnostnega pasu med vožnjo v osebnih vozilih idr. Veliko preventivnih aktivnosti poteka v šolah in vrtcih po celotni Sloveniji, kjer so takšne dejavnosti odmevne in pohvaljene.
Keywords: policija, konjenica, službeni konji, policijska konjenica, policijska pooblastila, prisilna sredstva, javni red in mir, varovanje javnih prireditev, primerjave, analize, Slovenija, Črna Gora, diplomske naloge
Published in DKUM: 23.11.2015; Views: 3126; Downloads: 415
.pdf Full text (602,17 KB)

9.
TIPI CERKVENE OBLASTI NA OBMOČJU ČRNE GORE V ZGODNJEM NOVEM VEKU
Marina Popović, 2015, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi so opisani tipi cerkvene oblasti, ki so v času zgodnjega novega veka delovali na območju poznejše Črne gore. Tu se je pravoslavna cerkev spopadala z vplivom katoliške cerkve, predvsem v primorju, hkrati pa so v tem prostoru živeli tudi posamezniki islamske veroizpovedi. Črnogorsko-primorska metropolija v kontinuiteti obstaja že 780 let. Ko je Zeta leta 1499 padla pod turško oblast, je bil star naziv Zetska metropolija zamenjan z novim - Cetinjska metropolija, kasneje pa je uveden naziv Črnogorsko-primorska metropolija. Delovanje črnogorskih metropolitov v 16. in 17. stoletju, ki so skupaj s plemenskimi glavarji vodili ljudstvo v Črni gori, je opisano v posebnem poglavju, saj so močno vplivali na tamkajšnji zgodovinski razvoj. S prihodom dinastije Petrović-Njegoš na čelo Črne gore leta 1697 označujemo pričetek novega poglavja črnogorske zgodovine. Zelo pomembno vlogo so imeli tudi tukajšnji pravoslavni samostani, kjer sem izpostavila pomembnejše. Obalna mesta Kotor, Bar in Ulcinj so veljala za glavne centre katolicizma tega časa. Še posebej sem se na delovanje katoliške cerkve osredotočila v dobi po letu 1622, ko je katoliška cerkev ustanovila Kongregacijo za širjenje vere, katere cilj je bil spreobrniti čim večje število pripadnikov drugih ver v katoliško. Eno izmed njenih značilnejših območij je bilo tudi črnogorsko primorje, kjer so v času zgodnjega novega veka delovale pomembnejše katoliške cerkve.
Keywords: Pravoslavje, katolištvo, cerkev, Črna gora, dinastija Petrović, metropoliti, Barska nadškofija
Published in DKUM: 06.10.2015; Views: 1801; Downloads: 258
.pdf Full text (1,89 MB)

10.
Imidž i ugled Crne Gore kao turističke destinacije : magistrsko delo
Anita Sjekloća, 2003, master's thesis

Keywords: Črna gora, turizem, turistična geografija, image, analiza
Published in DKUM: 10.07.2015; Views: 1068; Downloads: 141
URL Link to full text
This document has many files! More...

Search done in 0.31 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica