| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Poslovni načrt za zagon proizvodno-tehnološkega podjetja Chatedra
Jan Mlakar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo predstavlja poslovni načrt start-up podjetja z nazivom »Cathedra«, katerega glavni produkt bo ergonomični pisarniški stol. Problematika diplomske naloge se navezuje na tri poglavitna področja, ki vplivajo na to ali bo »start-up« podjetje uspešno oz. v kolikšni meri. Uspeh je odvisen od kupcev produktov, konkurence in aktualnosti na trgu. Na podlagi študije je v diplomski nalogi predstavljena ocena prodaje produktov podjetja v naslednjih petih letih in graf aktualnosti ergonomskega pisarniškega pohištva v svetu. S pomočjo analize je izdelana študija trženja, ki podrobno predstavlja cenovno politiko podjetja, s katero si bo podjetje zagotovilo stalno rast in tako postalo eno vodilnih podjetij na področju ergonomskih produktov v Sloveniji.
Keywords: poslovni načrt, podjetje »Chatedra«, ergonomski stol, ergonomski produkti
Published: 09.10.2018; Views: 670; Downloads: 156
.pdf Full text (987,29 KB)

2.
3.
KONFLIKTI POLJSKO-LITOVSKE ZVEZE V DOBI JANA II. KAZIMIRJA S POUDARKOM NA UPORU V PODROČJIH DANAŠNJE UKRAJINE
Tilen Bakal, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Kot nakaže naslov, sem se v diplomski nalogi osredotočil na dogajanje in predvsem konflikte v poljsko-litovski zvezi sredi 17. stol., ko ji je vladal nesrečni Jan II. Kazimir iz dinastije Vasa. Pod njegovim krmarjenjem je država, tistega časa ena največjih in najmočnejših v Evropi, doživljala spremembe, ki so posledica desetletja in stoletja dolgih napetosti ter sovražnosti s sosednjimi silami. Tako je v obdobju dobrih dvajsetih let, od leta 1648, poljsko-litovska zveza doživela velikanski upor kozakov v Ukrajini pod karizmatičnim Hmelnickim, čemur je sledila vojna s Tatari, napad vzhajajoče Rusije ter invazija Švedov. Kos pogače so si želeli odrezati še Prusi in Sedmograščani, ob koncu vladanja Jana Kazimira pa se je nad državo z juga zgrinjal še en mogočen sovražnik – Osmanski imperij. Za lažje razumevanje vzrokov za takšne sovražnosti med velikimi sosedami sem v diplomski nalogi zajel tudi dogajanje nekaj desetletji pred uporom Hmelnickega, delovanje same poljsko-litovske zveze (družba, religija) ter še posebej samo kozaško vprašanje. Državi je bilo v ponos, da je Plemiška republika, a prav to jo je pripeljalo do „potopa“.
Keywords: Jan II. Kazimir, Vasa, poljsko-litovska zveza, Poljska, Litva, Ukrajina, Rusija, Švedska, kozaki, šlahta, plemstvo, vojne, 17. stol.
Published: 16.09.2016; Views: 683; Downloads: 65
.pdf Full text (2,91 MB)

4.
Žiga Zois in Déodat de Dolomieu
Janez Šumrada, 2001, original scientific article

Abstract: Razprava obravnava stike Žige Zoisa (1747-1819) z ustanoviteljem evropske znanstvene mineralogije in geologije Déodatom de Gratet de Dolomieu (1750-1801), s katerim ga je povezal njun skupni znanstveni dopisnik, francoski naravoslovec Picot de La Peyrouse (1744-1818; o njegovih stikih s Zoisom in Hacquetom prim. Scopolia. Glasilo Prirodoslovnega muzeja Slovenije, 44/2000, str. 1-34). Dolomieu ga je leta 1784 na svojih raziskovalnih poteh po Evropi obiskal v Ljubljani in se tedaj osebno seznanil tudi z Balthasarjem Hacquetom
Keywords: biografije, geologija, mineralogija, zgodovina Evrope, 18. stol., naravoslovje, slovenske dežele
Published: 10.07.2015; Views: 756; Downloads: 31
URL Link to full text

5.
Pesnik in homilet Anton Šerf kot nosilec poznih razsvetljenskih tokov v vzhodnoštajerskem knjižnojezikovnem prostoru
Branka Vičar, 2003, original scientific article

Abstract: Prispevek umešča pesnika in homileta Antona Šerfa med nosilce poznih razsvetljenskih tokov v vzhodnoštajerskem knjižnojezikovnem prostoru v prvi polovici 19. stol. Predstavlja duhovne pobude in slovstvene zglede za nastanek njegovega slovstvenega dela ter odzive nanj v slovenski literarni zgodovini. Obravnava tematiko Šerfovih cerkvenih pridig in posvetnih pesmi ter razčlenjuje pesniško obliko.
Keywords: slovenska književnost, poezija, 19. stol., razsvetljenstvo, literarna zgodovina
Published: 10.07.2015; Views: 613; Downloads: 25
URL Link to full text

6.
KOZMETIČNO IZRAZJE V ŽENSKI PERIODIKI (1897-1930)
Vanesa Škornik, 2015, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo se posveča jezikovnim spremembam, ki jih je doživelo izrazje s področja kozmetike. Poleg tega se dotakne tudi podob žensk v oglasih – odkriva, kaj so bile zaželene telesne lastnosti in s katerimi kozmetičnimi sredstvi so ženske lahko povečale svojo privlačnost. Viri za preučevanje izrazja so bili oglasi ter objave v ženskih revijah s konca 19. in z začetka 20. stol. S pomočjo slovarskega gradiva, ki je najbliže času nastanka besedil, sem ugotavljala ustaljenost kozmetičnega izrazja v 19. stol. in njegovo ustaljevanje v 20. stol. Podatke sem primerjala z jezikovnim stanjem kozmetičnega izrazja v 21. stol. Za določanje sprememb v obliki, pomenu in pogostosti besedja sem izvedla etimološko-leksikološko analizo z uporabo etimoloških jezikovnih priročnikov, slovarskih gradiv 19. in 20. stol., korpusa starejših besedil ter sodobnih slovarskih gradiv in korpusov. Analiza je pokazala precejšno neustaljenost izrazja v času njegovega oblikovanja. Največ izrazja (polovico analizirane leksike) je normiral že jezikovni priročnik s konca 19. stol., Pleteršnikov Slovensko-nemški slovar. V slovarjih 20. stol. je bil normiran zanemarljiv del analiziranih kozmetičnih izrazov, vendar pa rezultati analize po korpusu starejše slovenščine IMP kažejo na obstoj tega izrazja v tiskih 19. in 20. stol. Večinski delež tega izrazja je do danes doživel spremembo na vsaj eni jezikovni ravni, nekaj izrazja se ne uporablja več, dobrih 43 % kozmetičnega besedja pa ostaja nespremenjenega.
Keywords: ženske revije 19. in 20. stol., zgodovina jezika, jezikovne spremembe, etimološko-leksikološka analiza, žensko telo, lepota, kozmetika
Published: 17.04.2015; Views: 1148; Downloads: 137
.pdf Full text (2,28 MB)

7.
Raziskava trga za razvoj novega izdelka - "večfunkcijskega stola"
Žiga Hergamas, 2013, undergraduate thesis

Abstract: V časih, kjer nas vsakodnevno opozarjajo na inovacije in nam trg ponuja kopico novih izdelkov, je težko narediti nekaj novega, nekaj unikatnega. Za vsak nov izdelek je zelo pomembna dobro pripravljena raziskava trga, saj so odjemalci tisti, ki bodo z nakupom in uporabo povedali, ali bo izdelek ekonomsko gledano uspešen ali ne. V diplomskem delu smo se osredotočili na raziskavo trga za izdelek »večfunkcijski stol«, ki smo ga koncipirali člani skupine v sklopu šolskega projekta »trojček«. Uporabljene metode dela: - metoda analize; - metoda dokazovanja; - metoda deskripcije; - metoda kompilacije; - metoda anketiranja; - komparativna metoda. Po rezultatih, ki smo jih pridobili z analizo anketnega vprašalnika in konkurence, lahko hipoteze, ki smo jih podali v uvodu potrdimo, kar je vidno tudi v sklepnem delu diplomske naloge. Na podlagi postavitve prilagodljive proizvodne linije lahko sklepamo, da ima izdelek v prihodnosti še velik potencial; majhni proizvodni stroški v primeru izdelave več variant izdelka oz. modifikacij.
Keywords: raziskava trga, razvoj novih izdelkov, »večfunkcijski stol«, konkurenti, potencialni odjemalci
Published: 17.10.2013; Views: 1465; Downloads: 243
.pdf Full text (1,72 MB)

8.
LES V OBLIKOVANJU NIKA KRALJA
Katarina Strupar Krnc, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo obravnava splošni razvoj industrijskega oblikovanja na Slovenskem ter predstavi našega najuspešnejšega in najpomembnejšega oblikovalca s tega področja Nika Kralja. Prikazani so njegovi dosežki, med drugim kultni fotelj »Rex«. V prvem delu diplomskega dela je prikazan splošni razvoj industrijskega oblikovanja na slovenskih tleh. Podani so prvi začetki industrijskega oblikovanja ter kasnejši razvoj skozi desetletja. Drugi del diplomskega dela zajema biografijo Nika Kralja ter njegove oblikovalske dosežke. Ponazarja Kraljeva oblikovalna stališča in nazore, ki jih je upošteval pri svojem delu. Predstavljen je razvoj kultnega stola Rex 120. Med vsemi njegovimi deli so v tem delu predstavljeni najpomembnejši pohištveni kosi ter sistemsko pohištvo. Izdelki so pretežno leseni v kombinaciji s kovino. Tretji del diplomskega dela ponazarja oblikovalske možnosti, ki jih kot naravni material nudi les.
Keywords: oblikovanje, dizajn, Niko Kralj, stol Rex, arhitektura, les
Published: 06.09.2013; Views: 1206; Downloads: 235
.pdf Full text (2,86 MB)

9.
STOL KOT FUNKCIONALNA OBLIKA V PROSTORU
Niko Poljanšek, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Skozi zgodovino je stol najprej predstavljal moč in položaj, s časom pa je postajal vse bolj udoben in dostopen ostalim. Skozi čas se je spreminjala oblika stola, ki je bila neposredno povezana z materiali in procesom obdelave – z razvojem tehnologije je nastalo več možnosti oblikovanja materialov in s tem več možnosti oblikovanja pohištva. Danes stol nima le funkcije sedenja, ampak je lahko s svojo ekspresivno vrednostjo tudi pomemben element v prostoru, kar odražajo marsikatere ikone iz tega področja. Naš namen je bil ustvariti stol, ki bo nekaj novega, ki bo upošteval ergonomske zahteve in bo za uporabnika zanimiv. Oblikovali smo stol, katerinudi nadvse udobno sedenje,izvedba je možna v treh različicah, uporabnik pa si ga lahko sestavi kar sam.
Keywords: stol, sestavljiv stol, ergonomija stola, zgodovina stola, funkcija stola, znani stoli, stoli na slovenskem, zasnova in oblikovanje stola
Published: 06.09.2013; Views: 2070; Downloads: 159
URL Link to full text

10.
Search done in 0.33 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica