| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 5 / 5
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Kazniva dejanja na temnem spletu in njihov (ne)učinkovit kazenski pregon
Vesna Brlič, 2019, master's thesis

Abstract: Temni splet je virtualni prostor, ki omogoča izvrševanje kaznivih dejanj na daljavo po vsem svetu na relativno preprost in anonimen način. Enostaven dostop, težka identifikacija uporabnikov, pestra ponudba blaga in storitev, možnost plačevanja le-teh s kripto valutami ter neuspešen kazenski pregon so okoliščine, zaradi katerih je temni splet s svojimi črnimi virtualnimi tržnicami postal zlata jama za izvršitelje kaznivih dejanj. Kripto valute ob potrebnem znanju in zadostni previdnosti uporabnika namreč skoraj popolnoma onemogočajo preiskovanje kaznivih dejanj s pomočjo toka denarja. Izvršitelji kaznivih dejanj pa vendarle niso edini uporabniki temnega speta, razlogov za njegovo uporabo je več in niso nujno kriminalne narave. Tako ga uporabljajo novinarji, prebivalci držav, v katerih oblast onemogoča dostop do informacij iz zunanjega sveta ali z njimi manipulira, in osebe, ki želijo brskati po običajnih spletnih straneh z večjo mero anonimnosti. Sprva skrajno neučinkovit kazenski pregon kaznivih dejanj na temnem spletu se je v zadnjih letih bistveno izboljšal. Za to so v največji meri zaslužni razvoj tehnološko sofisticiranih orodij za identifikacijo uporabnikov, prilagoditev zakonodaje za uporabo le-teh s strani organov pregona in večletne izkušnje na tem področju. Ker tehnologija je in vedno bo korak pred pravom, je pomembno, da se zakonodaja, zlasti na področju prikritih preiskovalnih ukrepov, ki so pri kibernetskih kaznivih dejanjih nepogrešljivi, tudi pravočasno prilagaja tehnološkim spremembam. Kibernetska kriminaliteta je aktualna tema, o kateri se je v Sloveniji do sedaj vse premalo govorilo. Tudi za slovenska sodišča so kazniva dejanja na temnem spletu relativno nepoznana. Z njimi se sicer že nekaj časa soočajo sodišča drugod po svetu, v Združenih državah Amerike je tako prišlo že do vrste obsodilnih sodb, v Evropski uniji pa imajo tovrstne izkušnje predvsem nemška in nizozemska sodišča.
Keywords: kibernetska kriminaliteta, temni splet, TOR, prikriti preiskovalni ukrepi, NIT, memex, »honeypot« pasti, preiskava elektronskih naprav, elektronski dokazi, jurisdikcija
Published: 27.06.2019; Views: 522; Downloads: 118
.pdf Full text (894,78 KB)

2.
Številčnost stranskega ulova v različnih tipih feromonskih pasti za osmerozobega smrekovega lubadarja (Ips typographus)
Nastja Mencinger, 2018, master's thesis

Abstract: Velikost populacije osmerozobega smrekovega lubadarja (I. typographus) (Coleoptera: Scolytinae) lahko ocenjujemo po različnih metodah. Ena od teh je uporaba feromonskih pasti. Z njihovo pomočjo lahko iz gozda odstranimo veliko število ciljnih osebkov (I. typographus). V pasti pa se ujamejo tudi neciljne žuželke – gre namreč za prestrezne pasti, v katere se po naključju zaletijo predvsem tiste žuželke, ki jih privlači vonj feromonov I. typographus in vonj po razkroju živali. Med njih spadajo plenilci in parazitoidi smrekovega lubadarja in drugi saproksilni hrošči, ki predstavljajo pomemben element gozdnih ekosistemov in vplivajo na dinamiko populacij podlubnika. Z masovnim lovom lubadarjev iz ekosistema odstranimo tudi njihove plenilce in parazitoide, kar lahko celo podaljša izbruh lubadarjev. V magistrski nalogi nas je zanimala številčnost stranskega ulova v različnih tipih feromonskih pasti. Raziskava je potekala leta 2016 na Hrvaškem, na območju Žitnik (občina Gospič). Uporabili smo tri tipe pasti - Theysohnova past, Lindgrenova večlijakasta past s 6 posodami in Lindgrenova večlijakasta past z 12 posodami, ki so bile opremljene s feromonom za vrsto I. typographus (Pheroprax®). Z vstavljanjem mrežic, z velikostjo odprtine 5 mm, nad zbirne posode v polovico feromonskih pasti smo skušali ugotoviti, ali takšna modifikacija pasti vpliva na zmanjšanje stranskega ulova. Za testiranje vpliva pasti in prisotnosti mreže nad zbirno posodo smo uporabili posplošen linearni mešan model (angl. Generalized linear mixed model – GLMM) na osnovi negativne binomske porazdelitve in izračunali indeks specifičnosti pasti (Specificity index). Ugotovili smo, da pasti, ki so modificirane z mrežo, ulovijo manjše število I. typographus, razen v primeru Theysohnove pasti, ki je ulovila enako število ciljnih osebkov. Pasti z mrežo ulovijo statistično značilno manj neciljnih osebkov velikosti nad 6 mm. Pri kategorijah velikosti pod 4 mm in med 4 in 6 mm je viden vpliv tipa pasti, medtem ko mreža ni imela vpliva na količino ulova.
Keywords: podlubniki, Ips typographus, kairomoni, feromonske pasti, Theysohnova past, Lindgrenova večlijakasta past, plenilci, parazitoidi
Published: 11.12.2018; Views: 556; Downloads: 50
.pdf Full text (2,24 MB)

3.
Prednosti in pasti spletnega nakupovanja
Amela Bradarić, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Skozi diplomsko nalogo bomo spoznali kakšne so prednosti in pasti spletnega nakupovanja. V prvem delu bomo spoznali kaj je elektronsko poslovanje, kako se je razvijalo, kakšne vrste in modeli obstajajo. Leta 1968 ko se je začelo e-poslovanje ni bilo slutiti, da se bo do danes tako razvilo in vplival na spremembo življenja ljudi. Ena od oblik elektronskega poslovanja je spletna trgovina, ki je tudi bistvo diplomskega seminarja. Podjetja se za takšen način prodaje odloča predvsem zaradi konkurenčnosti, ter mnogih prednosti. Zraven vseh prednostih, ki jih prinaša spletno nakupovanje ne smemo zanemariti pasti in groženj, ki se vztrajno razvijajo in jih je težko zatreti oz. popolnoma uničiti, če pa jih že uspemo, pa se hitro pojavijo nove.
Keywords: spletno nakupovanje, elektronsko poslovanje, prednosti in pasti spletnega nakupovanja, modeli prodaje.
Published: 07.08.2018; Views: 658; Downloads: 151
.pdf Full text (1,13 MB)

4.
ZAKAJ ARBITRAŽA NI VEDNO NAJUČINKOVITEJŠE SREDSTVO ZA REŠEVANJE SPOROV
Boštjan Grom, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Arbitražno reševanje sporov ima sicer res kar nekaj prednosti pred rednim sodnim postopkom reševanja sporov, a vendar ima tudi pasti, na katere je potrebno posebej opozoriti, saj kljub temu, da je redni sodni postopek počasen in na trenutke neprilagojen novim trendom in času, tudi arbitraža ni vedno boljša izbira sredstva za reševanje medsebojnih sporov. Navedeno velja predvsem, če izpostavimo še neenakost strank, ki se znajdeta v sporu, saj je na arbitražo, kot avtonomno reševanje sporov, z veliko avtonomije strank, mogoče vplivati tako s finančno močjo kot tudi politično močjo predvsem pa z močjo vsiljevanja pogodbenih pogojev.
Keywords: Arbitražno reševanje sporov ima sicer res kar nekaj prednosti pred rednim sodnim postopkom reševanja sporov, a vendar ima tudi pasti, na katere je potrebno posebej opozoriti, saj kljub temu, da je redni sodni postopek počasen in na trenutke neprilagojen novim trendom in času, tudi arbitraža ni vedno boljša izbira sredstva za reševanje medsebojnih sporov. Navedeno velja predvsem, če izpostavimo še neenakost strank, ki se znajdeta v sporu, saj je na arbitražo, kot avtonomno reševanje sporov, z veliko avtonomije strank, mogoče vplivati tako s finančno močjo kot tudi politično močjo predvsem pa z močjo vsiljevanja pogodbenih pogojev.
Published: 18.11.2016; Views: 597; Downloads: 99
.pdf Full text (855,52 KB)

5.
UPRAVLJANJE ČASA IN NJEGOVA POVEZAVA S STRESOM
Maja Lipič, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem seminarju smo obravnavali čas povezan s stresom. Najprej smo podali nekaj definicij o upravljanju časa in o času nasploh. Namen in cilj časa je, da ga dobro načrtujemo. V vsakem trenutku ima čas svoj namen, katerega smo načrtovali ali pa se je zgodil spontano. V čas so vključene tudi časovne pasti, katere smo v diplomskem seminarju našteli in jih nekaj podrobneje opisali. Časovne pasti so zelo pomembne v primeru organizacije, kjer bi se jim zaposleni morali izogibati. Za izogibanje oziroma obvladovanje časovnih pasti se naredijo dnevnik načrta oziroma uporabljajo različne vrste metod, izmed katerih si zaposleni izberejo eno in si po njej načrtujejo svoj čas. Pri metodah si zaposleni lahko pomagajo z različnimi pripomočki, katerih cilj je obvladovati čas in delo. Pripomočke delimo na rokovnike in na elektronske pripomočke. Rokovniki so različnih oblik in velikosti ter so v papirnati obliki. Elektronski pripomočki so v tehnologiji že tako napredovali, da jih ima že skoraj vsak zaposleni in tudi posamezniki. Ob pomanjkanju časa pa se v vsakdanjem življenju pogosto pojavlja stres. Stres delimo na več vrst, ki so odvisne od ljudi oziroma zaposlenih. Kot izvor stresa smo opredelili dejavnike v delovnem okolju, zunaj delovnega okolja, in dejavnike v državi. Stres lahko ugotovimo po simptomih, ki jih je veliko. Nekateri simptomi trajajo nekaj minut, lahko pa celo do nekaj ur ali pa dni. Simptome smo razdelili na tri znake, in sicer: telesne, čustvene in vedenjske znake. Zaradi prevelike prisotnosti stresa, lahko tudi zbolimo za različnimi boleznimi. Posledice stresa smo opredelili na ravni posameznika, organizacije in države. Da pa ne bi imeli veliko težav s stresom, lahko izvajamo različne sprostitvene tehnike, tako na individualni ravni kot tudi na ravni organizacije. V zadnjem poglavju smo razmišljali o povezavi upravljanja časa in stresa. Ugotavljali smo neposredno upravljanje časa kot stresor, potem smo pogledali različne ukrepe za časovne pasti. Časovne pasti se lahko odpravljajo, ko upravljamo čas z elektronskimi pripomočki, ki zmanjšujejo stres. Za premagovanje stresa si vzamemo nekaj časa in izvajamo sprostitvene tehnike.
Keywords: čas in upravljanje časa, časovne pasti, pristopi za obvladovanje časa, pripomočki za obvladovanje časa, stres, vrste stresa, izvor in simptomi stresa, vzroki stresa, posledice stresa, načini premagovanja stresa, ukrepi za časovne pasti, sprostitvene tehnike.
Published: 20.11.2012; Views: 2077; Downloads: 195
.pdf Full text (412,14 KB)

Search done in 0.17 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica