| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Določanje vpliva oblike, mase in položaja komisionirne enote na produktivnost
Tjaša Vovk, 2020, bachelor thesis/paper

Abstract: Učinkovit ter dobro načrtovan komisionirni sistem sta velik plus za številna podjetja. Kljub temu, da je v današnjem času na voljo veliko različnih avtomatiziranih komisionirnih sistemov, pa v distribucijskih centrih ter skladiščih še zmeraj prevladuje ročno komisionirnanje. Ročno komisioniranje je zamudno ter porabi precej dragocenega časa, hkrati pa lahko dolgoročno negativno vpliva na zdravje komisionarjev. Zato je pomembno iskanje rešitev za hitrejše in učinkovitejše ročno komisioniranje, ki v čim manjši meri negativno obremenjuje komisionarje. V diplomski nalogi smo se posvetili predvsem analizi produktivnosti ročnega komisioniranja lahkih komisionirnih enot, ki so uskladiščeni na takšen regal, da lahko komisionar dostopa do vseh odlagalnih mest brez pomoči tehničnih naprav, kot so viličarji, lestve in podobno. S pomočjo eksperimentalne metode ter statistične analize smo prišli do rezultatov, ki kažejo, da imata tako masa kot velikost komisionirne enote vpliv na produktivnost. Prav tako so pokazali, da odlagalno mesto vpliva na hitrost jemanja komisionirne enote iz regala. Torej, produktivnost oziroma čas jemanja bi lahko izboljšali na podlagi dobre razporeditve komisionirnih enot na regalu, saj bi se čas jemanja ob pravilni postavitvi teh enot lahko skrajšal.
Keywords: človek k blagu, komisionirna enota, produktivnost, ročno komisioniranje, distribucijska logistika
Published: 04.12.2020; Views: 229; Downloads: 36
.pdf Full text (1,03 MB)

2.
Prehod nevarnosti naključnega uničenja iz prodajalca na kupca v mednarodnih pogodbah: analiza sodne prakse
Tomaž Vajnhandl, 2019, master's thesis

Abstract: Prehod nevarnosti naključnega uničenja oz. poškodovanja je pomembna sestavina kupoprodajne pogodbe. Pravila o prehodu nevarnosti nam povedo, katera izmed strank pogodbe odgovarja za škodo, ki je nastala, čeprav nobena izmed strank ni zakrivila poškodbe. Pri mednarodni prodaji ima ključno vlogo pri urejanju Dunajska konvencija o mednarodni prodaji blaga, ki jo je v svoj pravni red prenesla večina neodvisnih držav. Dunajska konvencija določa več pravil, kdaj se prehod nevarnosti zgodi. Načeloma je prehod nevarnosti vezan na dobavo blaga. Po dobavi za naključno uničenje odgovarja kupec, razen v primeru, ko je uničenje oz. poslabšanje blaga posledica ravnanja ali opustitve prodajalca. V kolikor želi kupec ohraniti pravne zahtevke zoper prodajalca, mora aktivno ravnati. Poleg dolžnosti, da blago ohranja in preprečuje njegovo poslabšanje, mora blago takoj (čimprej) pregledati ali naročiti njegov pregled in o vseh napakah natančno in hitro obvestiti prodajalca. Sodišča so v primerih pravilnega pregleda in grajanja blaga dokazno breme že tudi prevalile na prodajalca. Vrnitev blaga v bistveno enakem stanju je ena izmed zahtev Dunajske konvencije tako v primerih, ko prodajalec ni dobavil primernega blago kot v primerih, ko ima kupec do prodajalca zahtevke zaradi naključnega uničenja oz. poškodovanja blaga. V mednarodnem prometu blaga stranke v svoje pogodbe zelo pogosto vključujejo klavzule, ki določajo določene sestavine prevozne pogodbe. Med temi sestavinami so tudi pravila, ki urejajo prehod nevarnosti. Najbolj razširjene trgovinske klavzule so klavzule Incoterms. Trenutno so še v veljavi klavzule Incoterms 2010. 1. 1. 2020 bodo v veljavo stopila pravila Incoterms 2020, ki jih stranke, z izrecnim sklicevanjem, lahko uporabijo že danes. Vseh enajst klavzul Incoterms 2010 oz. Incoterms 2020 prehod nevarnosti povezuje z dobavo. Kadar stranki v pogodbo vključita določeno klavzulo Incoterms, ta prevlada nad določili Dunajske konvencije o prehodu nevarnosti. Klavzule Incoterms zelo natančno urejajo prehod nevarnosti, zato se določbe Dunajske konvencije glede instituta prehoda nevarnosti praviloma v celoti umaknejo pravilom iz klavzul Incoterms. O popolni izključitvi Dunajske konvencije glede prehoda nevarnosti vseeno ne moremo govoriti, ko je v pogodbo vključena določena klavzula Incoterms. Dunajska konvencija tudi v primeru, ko je v pogodbo klavzula Incoterms vključena, vsaj teoretično še zmeraj, ureja prehod nevarnosti in dodatno regulira položaj kupca in prodajalca. Čeprav so primeri, ko je Dunajska konvencija dopolnili pravila Incoterms, zelo redki.
Keywords: Dunajska konvencija, Incoterms 2020, Incoterms 2010, prehod nevarnosti naključnega uničenja, kršitev pogodbe, dobava blaga, pregled blaga, poškodbe na blagu
Published: 24.12.2019; Views: 701; Downloads: 70
.pdf Full text (1002,06 KB)

3.
Uporaba ergonomskih načel pri komisioniranju po konceptu
Nina Labus, 2017, master's thesis/paper

Abstract: Uspešna podjetja trajno stremijo k racionalizaciji stroškov in optimizaciji procesov, kar jim omogoča rast, napredek, razvoj in zagotavljanje konkurenčnosti na trgu. Največji strošek podjetjem predstavljajo skladišča, kjer do 55 % vseh skupnih stroškov ustvari komisioniranje, zaradi česar je iz vidika raziskovanja pomembno in zanimivo. Raziskovali smo koncept komisioniranja »človek k blagu«, ki omogoča fleksibilno delo in je optimalna izbira za večino podjetij. Koncept je povezan z visoko stopnjo delovnih poškodb in z delom povezanih obolenj. Delo zahteva fizične napore, ki so posledica rokovanja s težkim blagom, izvajanja ponavljajočih se gibov in uporabe manipulativnih sredstev. Človek kot glavni akter koncepta vpliva na stroške, ki jih povzroči komisioniranje in kvaliteto opravljenega dela, ki je odvisna od tehnološke podprtosti, fizično in psihično sposobnih ter motiviranih ljudi. Opravili smo pregled znanstvene in strokovne literature na temo ergonomska načela pri komisioniranju po konceptu »človek k blagu« in kvantitativno raziskavo o ergonomskih lastnostih pri skladiščnih aktivnostih. Ugotovili smo, da več kot 54 % anketiranih zaznava resne zdravstvene težave. Več kot 60 % anketiranih komisionarjev težave z zdravjem povezuje z načinom dela, slabih 24 % anketiranih jih povezuje z uporabo določenega transportnega sredstva in 100 % anketiranih se strinja, da navedeni ukrepi za zmanjšanje fizičnega napora in večja podpora tehnologije vpliva na povečano hitrost dela in boljše zdravstveno stanje komisionarjev.
Keywords: delovne poškodbe, »človek k blagu«, ergonomija, komisioniranje, produktivnost, stroški
Published: 02.08.2018; Views: 411; Downloads: 53
.pdf Full text (3,84 MB)

4.
Simulacijska analiza procesa komisioniranja komisionar-k-blagu
Valerij Strmčnik, 2016, master's thesis/paper

Abstract: Pogosto vprašanje, ki si ga strokovnjaki logistike postavljajo na področju skladiščnega poslovanja, je znižanje stroškov ob hkratnem povečanju učinkovitosti ter hitrosti procesa komisioniranja. Eden od načinov optimiziranja procesa komisioniranja komisionar-k-blagu je izbira ustrezne komisionirne strategije, ki vpliva na dolžino komisionirne poti. Po drugi strani pa ustrezna postavitev regalnega skladiščnega sistema pripomore k večji pretočnosti skladišča oziroma k večji učinkovitosti komisionarjev. V magistrskem delu bomo naredili še korak naprej ter združili oba omenjena pristopa optimizacije procesa komisioniranja. Skozi simulacijsko analizo obravnavanih skladiščih bomo skušali dokazati, da z uvedbo dvoblokovnega regalnega skladiščnega sistema ob izbiri ustrezne komisionirne in skladiščne strategije skrajšamo povprečno komisionirno pot v povprečju tudi do 30 odstotkov. Krajša komisionirna pot pa posledično pomeni krajši čas za pripravo komisiona.
Keywords: Analiza učinkovitosti, dvoblokovni regalni skladiščni sistem, komisionar-k-blagu, komisioniranje.
Published: 16.11.2016; Views: 1039; Downloads: 128
.pdf Full text (2,04 MB)

5.
UVEDBA SISTEMA GLASOVNEGA VODENJA KOMISIONIRANJA V DISTRIBUCIJSKEM CENTRU TRGOVSKEGA BLAGA
Matjaž Selišek, 2012, undergraduate thesis

Abstract: Komisioniranje je proces zbiranja in odpreme blaga iz skladišča glede na vsebino in obseg posameznih delovnih nalogov. Komisioniranje velja kot delovno najbolj intenziven in stroškovno najdražji proces za skoraj vsako skladišče v praksi. Na splošno obstajajo v skladiščih različni sistemi komisioniranja blaga. V večini se uporablja eno- ali dvodimenzionalni sistem komisioniranja komisionar-k-blagu, kjer komisionar z vozičkom hodi ali se vozi z viličarjem po regalnih hodnikih in izbira (komisionira) blago. V diplomski nalogi je predstavljena logistična analiza sistema komisioniranja Komisionar-k-blagu. Analiza temelji na izbrani obliki skladišča, postavkah delovnega naloga in izbranih komisionirnih strategijah. Analizirali smo obstoječi sistem komisioniranja skladišča trgovskega blaga v primerjavi s predlaganim glasovnim vodenjem komisioniranja blaga. Pri analizi smo uporabili računalniško podprto orodje Interactive Warehouse, na osnovi katerega smo določili povprečne poti komisioniranja glede na obliko skladišča, število postavk v delovnem nalogu in izbrano komisionirno strategijo. Na osnovi rezultatov analize smo izračunali učinkovitost obstoječega in predlaganega sistema komisioniranja, s čimer smo dosegli glavni namen diplomske naloge.
Keywords: skladišče, sistem komisioniranja komisionar-k-blagu, komisionirne strategije, analiza učinkovitosti.
Published: 10.06.2012; Views: 1933; Downloads: 304
.pdf Full text (1,95 MB)

6.
Logistična analiza sistema komisioniranja komisionar-k-blagu : diplomsko delo
Barbara Klančar, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Komisioniranje je proces zbiranja in odpreme blaga iz skladišča, glede na vsebino in obseg posameznih delovnih nalogov. Komisioniranje velja kot delovno najbolj intenziven in stroškovno najdražji proces za skoraj vsako skladišče v praksi. Na splošno obstajajo v skladiščih različni sistemi komisioniranja blaga. V večini skladišč se uporablja eno- ali dvodimenzionalni sistem komisioniranja "komisionar-k-blagu", kjer komisionar z vozičkom hodi, ali se vozi z viličarjem po regalnih hodnikih in zbira (komisionira) blago. V diplomski nalogi je predstavljena logistična analiza sistema komisioniranja Komisionar-k-blagu. Analiza temelji na treh oblikah skladišča, treh postavkah delovnega naloga in štirih komisionirnih strategijah. Pri analizi smo uporabili računalniško podprto orodje Interactive Warehouse, na osnovi katerega smo določili povprečne poti komisioniranja glede na obliko skladišča, število postavk v delovnem nalogu in izbrano komisionirno strategijo. Na osnovi rezultatov analize dobimo hiter vpogled za učinkovitost komisioniranja, s čimer smo dosegli glavni namen diplomske naloge.
Keywords: skladišča, sistem komisioniranja komisionar-k-blagu, komisionirne strategije, analiza učinkovitosti
Published: 05.05.2011; Views: 4048; Downloads: 0

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica