| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 27
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
ZOFKA KVEDER KOT RAZBIJALKA PATRIARHALNIH VZORCEV V LITERATURI S POUDARKOM NA MOTIVU TELESNOSTI (V PRIMERJAVI Z IZBRANIMA AVTORICAMA SREDNJEEVROPSKEGA PROSTORA NA ZAČETKU 20. STOLETJA)
Barbara Fužir, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V opusu Zofke Kveder je moč naleteti na izstopajoče motive s področja telesnosti. Ti se navezujejo na spolnost, porod, materinstvo, samomor in umor. Kvedrova je ubesedila nekatera do takrat literarno pretežno zamolčana področja, do določene mere presegla patriarhalne vzorce svojega časa. Na prelomu iz 19. v 20. stoletje je bilo moč zaznati posebno krizo subjekta. Dve avtorici, Marija Majerová in Julka Hlapec ĐorÄ‘ević, ki sta tako kot Kvedrova delovali tudi na Češkem, ponujata s svojimi deli s področja upodabljanja ženskega subjekta primerjavo s pisateljico Kvedrovo.
Keywords: subjekt, objekt, identiteta, telo, spolnost, porod, samomor, umor, kriza subjekta, srednjeevropski kulturni prostor, češki kulturni prostor.
Published: 25.11.2009; Views: 2732; Downloads: 300
.pdf Full text (680,04 KB)

5.
PREZENTACIJA ŽENSKEGA TELESA V TISKANIH OGLASIH
Maša Valenko, 2010, bachelor thesis/paper

Abstract: Oglaševanje je eno izmed najmočnejših sredstev množičnega komuniciranja v sodobni družbi. Diplomska naloga se osredotoča na prezentacijo ženskega telesa v oglaševanju. Namen naloge je ugotoviti, na kakšen način je v tiskanih oglasih prikazano žensko telo. Zanima nas, kako poteka komunikacija med oglaševalci in potrošniki ter zakaj se oglaševalci poslužujejo prav oglaševanja s pomočjo ženskega telesa. Na koncu naloge analiziramo oglasna sporočila v štirih revijah, ki se nam za takšno analizo zdijo najbolj primerne.
Keywords: komuniciranje, oglaševanje, množični mediji, žensko telo, ideal
Published: 24.01.2011; Views: 7966; Downloads: 308
.pdf Full text (1,36 MB)

6.
PLES KOT NEVERBALNA KOMUNIKACIJA
Andreja Ošlak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: POVZETEK Diplomsko delo z naslovom Ples kot neverbalna komunikacija preučuje teoretične osnove o plesu. Ples vključuje gibanje, spodbujanje izvirnosti in ustvarjalnosti in tako med seboj povezuje več področij. Je tudi del predšolske vzgoje. Diplomska naloga je teoretična. Izhodišče teme je opredeljeno iz številne razpoložljive literature na področju gibanja, komunikacije, umetnosti in plesa, kar pa je v diplomski nalogi opisano in ovrednoteno. Naloga obravnava človekovo telo in gib, ki igrata pomembno vlogo v plesu. Gib se raziskuje iz različnih zornih kotov kot element na različnih področjih. Ples je obravnavan kot del umetnosti in področje predšolske vzgoje. Osrednji del naloge obravnava komunikacijo − ples kot del neverbalne komunikacije − govorice telesa, ki jo razumemo kot umetnost videnja tistega, o čemer sogovornik, soplesalec razmišlja. Ples je svetovni jezik in se kaže kot izrazita komunikacija med telesi, neverbalna komunikacija, neizrečene besede, ki izražajo čustva in občutja skozi gib. V zadnjem poglavju pa je predstavljen ples kot osnovna gibalna dejavnost predšolskega otroka.
Keywords: KLJUČNE BESEDE: telo, gibanje, umetnost, neverbalna komunikacija, ples, predšolska vzgoja, plesna vzgoja.
Published: 03.06.2011; Views: 3561; Downloads: 643
.pdf Full text (648,98 KB)

7.
Letna dinamika založnih snovi pri hrošču Laemostenus (Antisphodrus) schreibersii (Coleoptera: Adephaga: Carabidae)
Helena Lonjak, 2011, master's thesis

Abstract: Laemostenus schreibersii je troglofil iz družine Carabidae, pogost v jamah na območju Slovenije. Vrsta je deloma prilagojena na podzemeljski način življenja. Živi v vhodnih in notranjih delih jam, preferira habitate mezokavernikolnih dimenzij plitvo pod površjem. Pozimi se umakne v globlje špranje površinskega podzemeljskega okolja, kjer prezimuje. Takrat se ne prehranjuje, zato porablja založne snovi. V naši raziskavi smo želeli pojasniti dinamiko porabe založnih snovi pri L. schreibersii med letom. Porabo smo ugotavljali z biokemijskimi analizami količin lipidov (eterska ekstrakcija) in glikogena (antronska reakcija) ter s histološkimi analizami založnih tkiv v maščobnem telesu (merjenje velikosti lipidnih kapelj in deleža lipidov v maščobnem telesu) eno leto vsak neparni mesec. Ugotovili smo, da oba spola med prezimovanjem porabljata lipide. Pri samcih je metabolizem lipidov med letom konstanten, pri samicah pa se izrazito spreminja. Velikost lipidnih kapelj je pri samcih med letom konstantna, pri samicah pa je znatno večja marca zaradi oogeneze, največji je tudi njihov delež lipidov v maščobnem telesu. Med prezimovanjem je raven glikogena najvišja in ostaja enaka, nato pa do julija upada in doseže najnižjo vrednost. Domnevamo, da je visok delež glikogena pozimi povezan s tvorbo antifrizov za zaščito pred nižjimi temperaturami okolja. Na splošno je za vrsto med prezimovanjem bolj pomemben lipidni metabolizem. Energijska dinamika L. schreibersii je kompleksna in vezana na vse aktivnosti hroščev med letom.
Keywords: glikogen, Laemostenus schreibersii, lipidi, maščobno telo, prezimovanje, založne snovi
Published: 23.11.2011; Views: 3101; Downloads: 192
.pdf Full text (2,96 MB)

8.
DOLOČITEV EMISIJ ELEKTRIČNIH POLJ DALJNOVODA
Vedran Kutnjak, 2011, bachelor thesis/paper

Abstract: Diplomsko delo obravnava problematiko izračuna emisij električnih polj, ki jih povzroča visokonapetnostni 400 kV daljnovod. V začetnem delu smo opisali električno polje in podali teoretično osnovo za izračun emisij električnih polj daljnovoda. V nadaljevanju smo predstavili rezultate meritev in prikazali izračune emisij električnih polj s pomočjo programskega paketa MatLab. Podali smo tudi pregled zakonske regulative, ki omejuje vrednosti električnega polja v posameznih območjih ter opisali možne vplive električnega polja na človeško telo.
Keywords: visokonapetnostni daljnovod, električno polje, emisije električnih polj, vpliv na telo
Published: 05.10.2011; Views: 1900; Downloads: 148
.pdf Full text (1,88 MB)

9.
10.
ŽENSKA PODOBA: PSIHOLOŠKO – SOCIOLOŠKA ANALIZA ŽENSKE PODOBE V TISKANIH MEDIJIH
Katja Šlihthuber, 2013, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo ŽENSKA PODOBA: psihološko – sociološka analiza podobe v tiskanih medijih zajema spoznanja o ženski podobi in njenem pojavljanju v tiskanih periodičnih medijih. Rdeča nit naloge je žensko telo in celostna podoba, pri čemer smo se dotaknili same definicije ženskega telesa in lepote s sociološkega vidika ter teoretična znanja navezali na prezentacijo ženske podobe v ženskih in moških revijah na slovenskem medijskem trgu. Teoretični del pojasnjuje odnose družbe do ženskega telesa in ugotavlja prisotnost seksizma, ko gre za vprašanje ženskega telesa, v medijski sferi. Empirični del odgovarja na vprašanji, kje in kako je ženska podoba v revijah prikazana, ter ugotavlja razlike v pojavnosti ženske podobe med tipično žensko in tipično moško revijo. Ugotovili smo, da je ženska osrednji lik tako v ženskih kot moških revijah – večinoma je ženska a priori predstavljena kot seksualni objekt, manjšinsko sledijo temu še ostale vloge, ki jih ima ženska v družbi: partnerka, mama, zaposlena in družbeno aktivna ženska. V obeh revijah se srečamo s seksističnimi, patriarhalnimi in stereotipnimi družbenimi vzorci, ki nakazujejo na, še vedno, dominanten položaj moških v družbi. Tako skozi raziskovanje pojavljanja ženske podobe v tiskanih periodičnih medijih neposredno spoznavamo tudi družbene odnose, vloge in aktualne družbene razmere.
Keywords: tiskani mediji, (žensko) telo, seksizem, spol, Cosmopolitan, Playboy, fotografija/naslovnica, oglaševanje.
Published: 03.06.2013; Views: 2553; Downloads: 543
.pdf Full text (2,46 MB)

Search done in 0.14 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica